Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-02-07

Kedves Doktornõ!

26 éves lány vagyok. Tudomásom szerint HPV 16 és 33 fertõzésem van.
A vizsgálataim eredménye:
2011 áprilisában rákszûrés p2 HPV gyanú
2011 augusztus rákszûrés p2 HPV tipizálás: 16,33
2012 január (legújabb) rákszûrés és hüvelyultrahang eredménye kicsit részletesebben: kolposzkópos diganózis: normál, eszközös vétel: az endocerv. átm. zónából és portio felszínérõl, kenet értékelése: kóros hámelváltozások: laphám atypusos sejtek, nem meghat. ACG,
ez nem ASC???
LSIL (enyhe) HPV gyanú beikszelve, P2.
A kérdéseim a következõk:
1. A barátommal óvszerrel védekezünk, igyekszem sok vitamint enni (+ zöld tea, ezüst-kolloid) gondolom ennek van valami eredménye is, mert eddig ezen a télen nem voltam beteg, de sajnos a januári rákszûrésen az eredmény nem lett jobb. Eddig a nõgyógyászok nem javasolták az immunerõsítõ gyógyszer szedését, pedig rákérdeztem. Az elsõ kérdés arra vonatkozna, hogy szükséges lenne-e Isoprynosine szedése.
Szerintem abszolút javasolt LSIL és HPV 16,33 mellett az Isoprinosine fél éves kúraszerû szedése.

Illetve külföldi internetes oldalakon találtam egy bizonyos Papillex nevû gyógyszert/immunerõsítõt, de nem tudom, ez milyen lehet, mert magyar nyelvû oldalakon semmit nem találtam róla. Ha a Doktornõ esetleg ismeri, megírná róla a véleményét.
Itthon valóban nem tudok ilyen készítményrõl. Az interneten azt olvastam róla, hogy ez egy immunerõsítõ, de nem írják le, hogy mit tartalmaz, és azt sem, hogy hogyan hat. Így én ezt nem tudom ajánlani.

2. Sajnos nincs állandó nõgyógyászom, mert eddig nem sikerült igazán jót találni, érdeklõdni szeretnék (ha lehet), hogy a Doktornõnek van-e javaslata kihez lehetne fõleg fordulni (leginkább nõi nõgyógyász érdekelne)
Budapesti vagy vidéki?

3. Amikor a rákszûrés eredményét meghatározzák az mennyire megbízható? Úgy értem, hogy ha P2-es eredményem van, akkor lehetséges-e hogy ha mondjuk kicsit máshonnan vennék a mintát, akkor esetleg már P3 lenne… vagy ilyen nem fordulhat elõ?
A keneteknek nagyon különbözõ a megbízhatósága. Fontos, hogy honnan veszi a mintát a nõgyógyász, fontos, hogy jól fixálja, és fontos, hogy ki olvassa le - melyik labor. Így 40-90% között mozog a találati arány.

4. Hamarosan kisbabát szeretnénk, de azt gondoltuk korábban, hogy jobb lenne várni, amíg elmúlik ez a vírusfertõzés. Érdemes vele várni vagy ilyen eredménnyel lehet próbálkozni?
Terhesség alatt, mivel az immunrendszerünk "alulmûködik" a magzat megóvása érdekében, a vírus "feléledhet" és elindíthat egy rossz folyamatot. Ha van idejük, én javaslom, hogy várják meg a gyógyulást.

5. A barátom még nem volt HPV tipizáláson, de hamarosan õ is megy. Hogyha esetleg az derül ki, hogy õ nem fertõzött, akkor ha nem használunk óvszert tõlem még elkaphatja a betegséget?
Igen.


6. 2011 áprilisában voltam bõrgyógyásznál is, mert kisebb szemölcsök voltak a gát környékén a bõrgyógyász levette õket, és azt mondta uszodaszemölcsök. egy maradt meg azt egaverrel sikerült eltüntetni. Most decemberben ismét volt egy-két pici szemölcs a szeméremtest („tetején”) nagyjából elmúltak/múlnak teafaolajos ecsetelés hatására. De most egy másik bõrgyógyásznál voltam, aki azt mondta a HPV miatt van. A HPV 16, 33 viszont nem okoz szemölcsöket vagy mégis?!
Sajnos okozhat, bár ritkábban.


Emellett tavaly augusztus óta egy allergia szerûség is kibontakozóban van, ez végbél környéki viszketéssel, bõrviszketéssel jár. A kivizsgálás során kiderült, hogy az összes illatanyagra és a perubalzsamra vagyok allergiás. Nem tudom, mennyire lehet az egésznek köze a HPV-s problémához, csak biztonságképpen írtam le. Elõre is elnézést a sok kérdés miatt és a hosszú levélért.
Nagyon köszönöm a segítséget és várom mielõbbi válaszát!
Nagyon jól látja a dolgokat. Az allergiás hajlamnak lehet köze a HPV-fertõzés megjelenéséhez. Ugyanis, ha allergiás, akkor a szervezete kevésbé erõs a vírusok elleni küzdelemben. Erre utal a visszatérõ uszoda illetve HPV szemölcsök jelenléte. Sok ember hordozza a HPV-t, de nem lesznek betegek. Tehát az allergiáját is rendezni lenne jó. Az immunerõsítõ tablettát mindenképp javaslom szedni ezek ismeretében - 6 hónapig minimum.


Üdvözlettel: R.


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm részletes válaszát. A leleten valóban ASC volt írva, (véletlenül elnéztem). A másik kérdésre vonatkozóan budapesti nõgyógyászt keresnék (leginkább hölgyet), aki vélhetõen javasolni fogja az immunerõsítést, és a Doktornõ szerint megbízható.

Nagyon köszönöm a segítséget!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A II. Noi Klinikan mukodo HPV-Centrumban dolgoznak noi noorvosok is. Bejelentkezeskor kerje oket kulon (azzal, hogy megkerdezi mikor rendelnek, es akkorra ker idopontot).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-07

Kedves Doktornõ! 1 hónapja én írtam Önnek,hogy rendszeresen hüvelyöblögetõt használtam és P2-es citológia mellett HPV-gyanu miatt tipizálást kért az orvosom.Megjött az eredmény,az lett amit Ön sejtett: Negatív a HPV-teszt,nincs bennem a vírus! Nyugalom van,hüvelyöblögetés nincs! :-) Köszönöm! K.-né Erika 40 éves.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Örülök!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-06

Kedves Doktornõ!

A rákszûrés eredményem P2, a HPV tesztem viszont pozitív magas kockázatú, HPV genotípus 66. Ilyen esetben mit szükséges tennem? Páromnak érdemes elmenni egy HPV szûrésre? Fogamzásgátló tablettát szedek így nem védekezünk óvszerrel. Most, hogy ez kiderült használjunk óvszert?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha P2 és Normál a citológiája (azaz nincs egyéb leírva kórosként), akkor javaslom a fél éves óvszeres védekezést, majd ezután kontroll vizsgálatot Önnél és a partnerénél is HPV-re.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-06

Kedves doktornõ Eddig nem is foglalkoztam vele de nekem is van egy szemölcs féle valamim.50-éves vagyok,eddig mindent renbe találtak.Most hogy olvasom ez nem véletlen.Hát mit-ne mondjak eléggé megijedtem.42-éves korom óta nem menstruálok, azt hiszem mielöbb orvoshoz kell mennem.A hûvely váladékozás kellemetlen szag sajnos ez meg van.Mit javasol?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Tényleg nõgyógyászhoz kellene mennie, aki megvizsgálja, és mindent megbeszélnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-19

Kedves Doktornõ!
A páromnak szemölcsei lettek a hímvesszõn és fagyasztásra kell járnia azt mondták vírus okozza. Engem is behívtak kenetet vettek. Legutoljára amikor volt azt mondták neki hogy a HPV egyik rokona okozhatja.Azt szeretném kérdezni lehet e az a fajta amitõl rákot lehet kapni. Elõre is köszönöm. 22éves menyasszony


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöket nagyobb százalékban az alacsony rizikójú (rákot nem okozó) típusok okozzák. De elõfordulnak olyan kinövések is, amikor magas rizikójú HPV-t mutatnak ki a mintából.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-19

Tisztelt doktornõ!Ma kaptam meg a hpv-teszt eredményét,ami sajnos pozitív lett,és a 68as genotipust tartalmazza!Ezt megelõzte egy lsil enyhe citológia,lehetséges hogy hüvely gyulladás vagy folyás miatt lett ilyen az eredmény?!Visszamentem a nõgyógyászomhoz,aki a citológia ismétlését javasolta,és azt mondta,ha rossz eredményem lesz,akkor megmût!23 éves vagyok és nagyon aggódom!Kérdésem a következõ!Mennyi az esélye annak,hogy ez a vírus magától gyógyul?Hogyan erõsítsem az immunrendszeremet?Mennyi idõ kell,hogy elrákosodjon?Hogy lehetséges hogy a páromnak alacsony kockázatú hpv-je volt,nekem meg magas?Mit okozhat ez a fajta típus?Nagyon aggódom,kérem nyugtasson meg!Válaszát elöre is köszönöm!Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Judit!
23 evesen probaljuk elkerulni a mutetet, ha lehet.
Az On eseteben lehetne, hisz csak LSIL citologiaja, es csak egy 68-as okozza (kevesbe magas rizikoju).
Javaslatom, hogy csak ovszerrel eljen nemi eletet egy fel evig, es szedjen fel evig 2 hetes ciklusokban immunerosito tablettat.
Nagy esellyel meg fog gyogyulni. Jarjon 3-6 havonta kontrollokra a teljes negativitasig (azaz amig mind a HPVteszt es citologia is negativ). A partnere is fertozott valoszinuleg, igy amig vagy On vagy O HPVs, addig az ovszer segithet a ide-odaferozodest meggatolni,

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-19

Tisztelt Doktornõ! 41 éves vagyok,másfél éve kaptam meg a méhnyakrák elleni oltást. ( hpv TESZTET NEM CSINÁLTAK ELÕTTE)Minden évben megyek rákszûrésre,eddig mindíg P2-es volt az eredményem,ahogy 1 hónapja is.Most viszont kért az orvosom hpv-tesztet,mert rizikót mutatott ki a rákszûrés,P2 mellett.Monogám házasságban,stresszmentesen élek.Lehet oltás után ennyi idõvel,monogám kapcsolatban HPV-m?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mivel oltas elott nem volt HPV tesztje, igy minden lehetseges.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-18

Kedves Doktornõ!
Nekem csak szemölcsöm lett, egy darab, és a hpv tesztem negatív, meg a rákszûrésem is. Leégettem az egy db szemölcsöt, majd u.azona helyen visszajött. Rosszul végezték el? A barátomnak is ovlt egy pici, azt leégették,és csak rá egy hónapra voltunk együtt.. A barátom nem kapottt semmit,csak leégették neki. Mi 3 éve vagyunk együtt, már rég láttuk azt a kis valamit rajta, de ez kijöhet nálam 3 év után??
A másik kérdésem,hogy ha csak kívül van,akkor miért jött ki most újra,és mit lehet tenni ellene? Elvileg,ha rendesen leégetik,akkor annyi? Meddig kell kímélni azt a területet? vagy minden együttlét után ki fog jönni,mert sérült a hámréteg?
Köszönöm,segítsenm!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemolcsok kb 50-60% kiujul! A leegeteskor az immunrendszer segithet belulrol vedekezni a virusok szorodasa ellen, de ez az esetek feleben nem tortenik meg. Okat nem tudjuk meg. A kinovest el kell tavolitani mindenkepp. A gyogyulasig, azaz amig 2-3 honapig nem jon elo ujabb, nem szoktam javasolni a szexualis egyuttletet, mert kulonben ide-oda passzolgatnak egymasnak.Bar ezt nehez betartani.
A partneren a kicsi kinoves csak 3 eve volt ott? Annak leegetese utan nem bujt elo ujabb?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


A partneremen 2 éve fedeztük fel,hogy ott van,de nem foglalkoztunk vele. Semmit nem csináltak akkor, mert nem si mentünk orvoshoz. Most hogy én is elmentem ,és eljött velem,akkor mondták neki,hogy az hpv volt mindeddig. És én csak most kaptam el? És az hamarabb benne lehetett, vagy akkor kapta el, mert akkor már fél éve együtt voltunk. Most megint leégettem,és úgy tûnik sikeres volt, teljesen sima, valószínûleg a múltkor elhúztam...
Partneremen csak egy volt,amit ugye régen észleltünk,de csak most égették le. A kérdésem az lenne még,hogy ez meddig lappanghat, és hogy-hogy eddig nem kaptam el? És ha neki csak fél év együttlét után vettük észre anno?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A lappangási idõ lehet 4 hét, de lehetnek évek is.
Ezt sajnos még nem tudják megmondani a kutatók.
Most a gyógyulásra kell koncentrálni, hogy utána ne kelljen a szemölcsökkel foglalkozni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-18

Kedves Doktornõ!
25 éves vagyok, és tegnap estem át az elsõ rákszûrésemen, mivel a párommal babát szeretnénk, és nagyon izgulok az eredmény miatt. Az lenne a kérdésem, hogy amikor az orvos belém néz, akkor látja, hogyha már annyira elõrehaladott méhnyakrákom van, hogy már konizációs mûtéttel sem lehet meggyógyítani, vagy ezt csak a citológiából lehet megtudni?
Köszönöm:Fruzsina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Fruzsina!
A kolposzkoppal sok mindent lathat az orvos, de a citologia mondja ki a vegso diagnozist.
De nem hiszem, hogy 25 evesen olyan nagy baj lenne. A rak elotti illetve a rakos elvaltozasok kialakulasa fugg, hogy mikor kezdte a szexualis eletet, hany partnere volt eddig, es azoknak hany partnere volt On elott. No es az immurendszeretol is, ami az On koraban meg jol mukodik (kiveve ha van valamilyen kronikus betegsege).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-18

Tisztelt Doktornõ!P2-es citológiám mellett HPV-tesztet kért az orvosom.Lehetséges ilyen citológia eredménynél magas rizikójú HPV fertõzöttség,vagy jelenlét? Ha igen mi a teendõ?41 éves vagyok,minden évben P2-es eredményem van.Köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, lehet. Ha lesz egy magas rizikoju HPV-je, de jo, azaz Normal a citologiaja (nincs ASC-US vagy LSIL leirva), akkor a teendo csak annyi lehet, hogy 3-6 honapig ovszerel elnek nemi eletet. Ha mar van a fennt emlitett elvaltozasok kozul valamelyik, akkor egy fel eves immunerodito (tabletta) kurat szoktam javasolni a condom haszanlata melle.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-18

Kedves doktornõ! A feleségemnek HPV-je van amivel kezelik. azt szeretném megkérdezni hogy ha orálisan izgat engem (mert tudom hogy nem lehet ilyenkor szeretkezni) akkor bejuthat -e a HPV a szájba ha véletlenül én is fertõzött lennék, mert ezt olvastam valahol. mert nekem õ a legfontosabb nagyon szeretjük egymást 2 gyönyörû gyerekünk van és nem szeretném ha még egyébb baja is lenne. Meddig nem lehet szeretkezni mert már igy is nehezen birjük még 3 hete kezelik a szemölcsöket. válaszát elõre is köszönöm.Egy 35 éves boldog férj.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos, ha On fertozott, akkor az oarlis szexszel is athato a virus. Lehet,hogy erdemes lenne Onnel is egy HPV-teszt vizsgalatot vegezni. A szemolcs kezelese addig tart, amig az osszes szemolcs eltunik es rahagyunk meg 2-3 honapot, amig nem jon elo egy sem. Eddig erdemes a gyogyszert (immunerositot) is szednie.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.