Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-02-17

Kedves Doktornõ!

29 éves,1 gyermekes,komoly párkapcsolatban élõ nõ vagyok!A mai napon érkezett meg a HPV PCR vizsgálati eredményem,ami pozitív 16-os lett!Az lenne a kérdésem,hogy kb. 1 éve sok lapos barna szemölcs jött elõ a testemen,ez össze függésben van-e az eredményemmel?Illetve mikor fertõzõdhettem meg,ha most 16-os?Gyógyítható teljesen ez a betegség?Mit tanácsol nekem!Kérem segítsen,mert nagyon meg vagyok ijedve!Eddig 3 férfi volt az életemben!

Köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A sok barna szemolcsot orvos latta? Mi volt a diagnozis? Kezelest kapott ra?
Vagy elmult magatol?
Az is lehetett HPV okozta elvaltozas, de ritkan van jelen ilyenben a 16-os.
Ezzel a virussal barmelyik partneretol megfertozodhetett.
A nogyogyaszati HPV-fertozes gyogyitasa fugg a rakszures eredmenyetol. Ha ezt megirja, akkor tudok majd segiteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a válaszát! Az apró világosbarna szemölcsöket nem látta orvos és nem is múlt még el!Az elõzõ leletem P3-as cytológia(2011.12.15.) Kóros,neoplasticus hámolváltozás. Atypusos laphámsejtek. Nem meghatározható okból, ezért ismételt cytológia vizsgálat volt szükséges és Dalacin 300 mg-t szedtem(2012.01.19.)A cytológia eredménye P 2. Negatív,kóros, neoplasticus hámelváltozásokra. Egyéb,nem neoplasticus elváltozások: gyulladás (reperatio).Egyéb: gyulladás focalisan. Ismétlés klinikai megítélés szerint. Egyéb:lobellenes kezelés javasolt.Hormoncytológia:kornak,anamnesisnek megfelelõ. Segítsen! Hogyan gyógyulhatok meg?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöket meg kell mutatni egy bõrgyógyásznak!
Nõgyógyászatilag a januári lelete alapján nincs rákmegelõzõ állapota, csak egy kis gyulladás maradt fenn. Dalacin után szoktuk javasolni a hüvelyflóra helyreállítása céljából a lactobacillust tartalmazó 7 napos hüvelykúp kúrát.
A HPV 16-ot jelenleg csak hordozza, de betegség nem alakult ki. Javaslom, hogy kb 6 hónapig óvszerrel éljen nemi életet, így a vírus passzolgatását elkerülhetik. Utána kellene egy újabb tesztet végezni Önnél és partnerénél.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon-nagyon szépen köszönöm a válaszát doktornõ! Betartom a tanácsát, remélem ezzel meggyógyulhatok!

Kérdés:

2012-02-15

Tisztelt Doktornõ!

2011. júnuisában rossz rákszûrés eredményem volt. (konkrétumot nem mondtak). Novemberben volt egy kontroll rákszûrésem, szintén rossz eredménnyel. Idén januárban már HPV vizsgálaton voltam, az eredményt 4 hét múlva kaptam meg, annyit mondott a doktor úr, hogy HPV pozitív lett és rosszindulatú. Természetesen szóba jött a konizációs mûtét, de elõtte még javasol márciusban egy utolsó rákszûrést, mert még változhat jó irányba a dolog. Kérdésem az volna, hogy ez nem idõhúzás?? Ennyi idõ alatt nem történhet nagyfokú elváltozás? Ezelõtt jó rákszûrés eredményem 2, 2 és fél éve volt.
Köszönöm válaszát elõre is!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez nem idohuzas, hanem az On erdekeben torteno szoros kontroll melletti megfigyeles. Persze tudni kellene a pontos citlogiai eredmenyt ahhoz, hogy milyen iranyba valtozhat ez, es mennyi ido alatt. No es a beteg kora is meghatarozza a teendoket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-14

Jó napot kívánok!
2011. júniusában volt egy P3-as leletem, majd utána 2011. szeptemberében az újbóli vizsgálat P2-t mutatott ki, és az ekkor elvégzett HPV tipizálás negatív lett. A nõgyógyászom azt javasolta, oltassam be magam (28 múltam). Az elsõ két vakcinát már be is adták. Azért fordulok Önhöz, hogy ugye a védõoltás hatékonyságát nem befolyásolja az, hogy a szükséges negatív citológiai leletet pár hónapon belül egy P3-as lelet elõzte meg?A háziorvosom, aki beadta az oltást, tudja, hogy volt P3 leletem is, de mivel a legutolsó az P2 lett, nem mondta azt, hogy nem lehet engem beoltani.Várom válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P3 lelet lehet gyulladas miatt is. Ami miatt beahato joszivvel a vakcina, hogy a HPV-tesztje negativ volt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a választ.
Igazából amikor megjött a P3 lelet, az volt ráírva, hogy NEM gyulladás miatt van.
Ezért is ijedtem meg tõle. De aztán a következõ már P2 lett.
De akkor Ön szerint, mivel a HPV teszt negatív lett, semmi nem zavarhatja, hogy a védõoltás hathasson?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, az oltás beadható, és hatni is fog a leletei alapján.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-14

Kedves Doktornõ!

18 éves vagyok és körülbelül egy hete alakultak ki kondilomak a nemi szervem környékén, melyre a nõgyógyászom Condyline ecsetelõt írt fel és Isoprinosine tablettát. 3 napra rá a szemölcsök teljesen eltûntek! A jelenlegi párommal elsõ közösülésünk után pár napra jelentek meg az elõbb említett tünetek, azonban õ még nem volt tesztet csináltatni. Ha a tüneteim elmúltak, neki meg sem jelentek, szexuális életet élhetünk egyáltalán?? Semmiképp sem szeretném megfertõzni, vagy eljutni odáig, hogy õ is tüneteket produkáljon, erre megoldás lehet a gumióvszerrel való védekezés??

Elõre is köszönöm válaszát!
Üdv:Dóra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a condylomak sokszor nem tunnek el csak ugy 3 nap alatt. Meg egy kis ideig figyelnie kell magat. Ha 2-3 honapig nem bujik elo ujabb szemolcs, akkor mondhatjuk, hogy kb 90%ban gyogyult. Mivel a kulseo nemi szerven jelentkezett a tunet, igy az ovszer nem annyira biztos vedekezes, par jobb, mint a semmi.
Az is lehet, hogy nem szemolcs volt, hanem mas. A HPV-teszt mutatna ki a HPV-t, ha valoban o volt a korokozo.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-11

Kedves Doktorno!26eves lany vagyok,eddig nem voltak nogyogyaszati problemaim.Legfrisebb rakszures eredmenyem 2011.novemberi, negativ.A parommal 4eve vagyunk egyutt.Neki hat evvel ezelott szemolcse volt, kb egy evig kezeltek vele(fagyasztas, lezer..)5 eve nincsenek tunetei, nekem sem voltak soha. Ennek ellenere mivel ez virus, lehetseges, hogy o a mai napig hordozo es en elkaphattam? (Fogamzasgatlot szedtem evekig, ujabban ovszerrel vedekezunk, bar tudom a HPV ellen az sem vedene..)Lehetseges, hogy 5evig lappangjon ugy, hogy nem okoz tuneteket sem nala sem nalam megis elkaptam? (egy homeopatias vizsgalatnal kozoltek velem, hogy van egy lappango HPV a petefeszkemben..en ovatos es kisse ketkedo vagyok alternativ gyogymodokkal kapcs.,ezert erdekelne, hogy On szerint ez lehetseges-e?kideritesere ugy van mod, ha mind a ketten reszt veszunk HPV teszten?a teszt minden esetben kimutatja?) valaszat elore is nagyon koszonom! T.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is! A HPV nem él a petefészekben! Eddig senkinek sem sikerült onnan kimutatnia.
Kicsi az esély, hogy fertõzöttek lennének a leírtak alapján, mindenesetre legalábbis nem betegek.
Ha félnek, akkor kérjenek mindketten HPV-tesztet, de sok értelmét nem látom. Úgy sem lehetne mit csinálni. Akkor avatkozunk be HPV pozitivitás esetén, ha tünetek is vannak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-10

Kedves Doktornõ,
21 éves egyetemista lány vagyok. Négyen bérelünk egy lakást ahol közös a fürdõ és a konyha használata. Az egyik lakótársam nemi beteg volt de nem fejtegette nagyon a dolgokat csak annyit mondót, hogy fürdés elõtt fertõtlenítsük a kádat. Ezt meg is tetûk egy hónapon keresztül de már meguntuk s kezdtük ezt hanyagolni. Most nem rég kiderült, hogy HVP vírusa volt.
Hol volt HPV vírusa? Szemölcse volt? A kádban zuhanyoztak vagy ülõ fürdõztek?

Mi ezt elkaphattuk úgy hogy utána fürödtünk vagy a használt tárgyakhoz hozza értünk mert sajnos a HVP jelei nálam kevésbe de a páromnál jelentkeztek.
Nem tudjuk még, hogy így terjed-e a fertõzés. Legtöbbször nemi vagy bõr-bõr érintkezés szükséges hozzá, és a fertõzendõ hámon sérülés.

( Mielõtt félre értés esik a lakó társunk csak a saját neméhez vonzódik, ez is csak utólag derült ki róla. )
A barátom nemi szervén jelentkeztek a kisebb pattanás szerû pöttyök. Én még nem érzékeltem semmi elvaltozást.
- Ha megkaptuk a vírust kezelés útján ez gyógyítható?
Igen.

- Mi terjeszthetjük ugyan ilyen módon (ha pl otthon megfürdünk) családunk vagy más elkaphatja tõlünk?
A zuhanyzással ezt mindenképp ki lehet védeni. Arra még nincsenek bizonyító vizsgálatok, hogy így is terjed a HPV.

- Végleges kezelése van vagy ez bármikor vissza újulhat?
Meggyógyítható, de újra is lehet fertõzõdni. / *
- Én kaptam méhnyakrák elleni oltást ez engem megvéd a betegségtõl vagy a HVP rossz indulatú elváltozásától?
Az oltás bizonyos típusú HPV-ktõl véd, és attól függ melyik oltást kapta.

Kérdés:

2012-02-09

Kedves Doktornõ!

Voltam az orvosomnál és az eredményem 52-es lett, az orvos azt mondta hogy ne szedjek rá immunerõsítõt,de én ugy gondolom,hogy mégis kellene.Önnek mi a véleménye?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az 52-es mellet van citológiai elváltozása: ASC-US, LSIL, stb?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nekem csak ennyit mondott az orvosom, a citológia eredményem P2-es lett, javasolt még egy vizsgálatot 3 hónap mulva.(Az életkorom 24 éves.) Lenne még egy kérdésem,hallottam róla hogy már azoknak is beadhatják a rákmegelõzõ( elnézést a pontos nevét nem tudom) injekciót akik már élnek nemi életet, és én szeretném ezt beadatni, ön szerint ilyenkor még van haszna, ha már az eredményem nem lett jó? Köszönöm válaszát elõre is!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Jobb lenne megtudni, hogy van-e valoban rakmegelozo allapot (pl ASC-US, LSIL tb). Ha nincs, csak a HPV 52-est mutattak ki, akkor be lehet adni az oltast, bar a vizsgalatok, HPV negativ nokon tortentek. Amig azonban nem okoz betegseget a virus, addig szerintem az oltasnak lehet ugyanolyan elonye. Ha mar van elvaltozas, akkor elobb az elvaltozasra kellene figyelni, meggyogyitani, majd johet a vakcinalas.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-09

Kedves Doktornõ! Korábban irtam önnek pár sort amiben elmondtam hogy méhszájsebbel mûtöttek és rá pár hétre szemölcsök jelentek meg a hüvelyemben, ezután az orvos HPV gyanúval kezelt ( savazás, gyógyszer stb.)ön ekkor leirta hogy valószinû már mûtétkor is meg lehetett a virús,Azóta megjött az eredmény: negativ akkor azt szeretném kérdezni hogy van -e olyan hüvelyi fertõzés ami hasonló tünetet okoz mint a hpv. Ilyen eredménnyel megnyugodhatok-e. Nagyon köszönöm a válaszát. Egy 2gyermekes anyuka.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Természetesen vannak olyan elváltozások, amelyek hasonlítanak egy HPV-s szemölcsre. A diagnózist az eltávolított szövetdarabból leírt szövettan tudja megmondani. Ha ez nem condyloma volt, akkor gondolom megmondták, hogy mi (pl fibróma). Nem hiszem, hogy fertõzés okozta volna, de a leleten kell szerepelnie, hogy mi is volt valójában.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-08

Kedves Doktornõ!
30 éves vagyok, kicsit több, mint egy éve van HPV fertõzésem. A rákszûrésem eredményei minden alkalommal P1-esek lettek. Isoprinosint szedek (2 hét gyógyszer,2 hét szünet) napi 2x2-õt, de ezt is szedem már vagy 1 éve.
2 hete kaptam kézhez a legújabb rákszûrés eredményét(P1) és a HPV teszt eredményét (16-os,még mindig). A dokitól kérdeztem, hogy mit kellene tennem, hogy eltûnjön a vírus a szervezetembõl már végre, õ azt mondta, adassam be magamnak a HPV elleni védõoltást.
Ezért fordultam Önhöz, hogy megkérdezzem, érdemes beadatni a védõoltûst úgy, hogy a vírus a szervezetemben van, vagy van értelme?
Mit tehetek még annak érdekében, hogy a szervezetem legyõzze a vírust?

Köszönettel:

Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valószínûleg Ön csak hordozza a vírust és nem betegedett meg tõle. Ilyenkor nem is szoktuk javasolni az Isoprinosinet, hisz nincsenek kóros sejtek, ami ellen küzdeni kellene.
A partnerével hogyan él nemi életet (óvszer)? Õ HPV pozitív?
Lehet, hogy egymás között passzolgatják, de szerencsére nem indul el sejtelváltozás.
Javasolom az oltást azért, hogy ne is alakuljon ki a betegség Önnél.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsanna!

Partneremmel (mióta kiderült, hogy HPV pozitív vagyok) óvszerrel védekezünk. (Bár ha tényleg õszinte akarok lenni,azért 1-2szer becsúszott egy-egy óvszer nélküli alkalom is)

Férfiaknál ez a HPV teszt hogyan zajlik?

Ha vírushordozó vagyok, ettõl nem lehet megszabadulni?

Ha késõbb gyermeket szeretnék, ez nem probléma a gyermek számára?

A HPV elleni védõoltást akkor elkezdhetem, és teljes védettséget ad bizonyos fajták ellen annak ellenére, hogy a virus bennem van,de még nem betegített meg?

Köszönettel:

Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Partneremmel (mióta kiderült, hogy HPV pozitív vagyok) óvszerrel védekezünk. (Bár ha tényleg õszinte akarok lenni,azért 1-2szer becsúszott egy-egy óvszer nélküli alkalom is)

Férfiaknál ez a HPV teszt hogyan zajlik? HAMKAPAREKOT VESZNEK A PENISZROL, FAJDALMATLAN MINTAVETEL.

Ha vírushordozó vagyok, ettõl nem lehet megszabadulni? DE, IGEN.

Ha késõbb gyermeket szeretnék, ez nem probléma a gyermek számára? VALOSZINU, AKKOR MAR NEM LESZ HORDOZO SEM.

A HPV elleni védõoltást akkor elkezdhetem, és teljes védettséget ad bizonyos fajták ellen annak ellenére, hogy a virus bennem van,de még nem betegített meg? ERRE MEG NINCS 100% BIZONYITEK. A VIRUS, AZ IMMUNRENDSZER, VALAMINT A VAKCINA MUKODESET ISMERVE IGEN. SZURESRE VISZONT TOVABBRA IS KELL JARNI, HISZEN AZ OLTAS SEM AD 100%-OS VEDELMET A HPV-FEROZESEK ELLEN.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-08

Kedves Doktornõ!

31 éves vagyok. 18-as HPV-vel diagnosztizáltak két éve, elõször P2 voltam, aztán P3, fél éve P2, negyed éve P1, a mostani eredményem megint P3 lett. Volt egy 10 forintos nagyságú sejtelváltozásom, de az felszívódott, és az orvos nem jelezte, hogy újra kialakult volna. A párommal régóta babát szeretnénk, így az õszünk tervezgetéssel és ütemezéssel telt, azonban ez az utolsó vizsgálat szíven ütött. Az orvosom azt mondta, hogy ne aggódjak, áprilisban menjek vissza, akkor megnézzük az eredményeket. Semmit sem írt fel. Tudom, hogy felelõtlennek tûnik fertõzötten a gyermektervezgetés, de lelkileg úgy érzem, régóta itt az ideje, hogy családot alapítsak és eddig is csak a HPV hátráltatott benne.
Vállalhatok esetleg P3-mal gyermeket? Ennek milyen következményei lehetnek?

Mielõbbi válaszát elõre is nagyon köszönöm. D.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Terhesség alatt a citológia romolhat, erre fel kell készülni sajnos. De a P3 mit jelent az Ön esetén? Mert az lehet ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, AGC és ezek mind más stádiumot és súlyosságot jelentenek.
És más a terápiájuk és a prognózisuk.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-07

Kedves Doktornõ!
28 éves vagyok, ma kaptam kézhez a citológia eredményemet. Sajnos baktériumot találtak (Haemophilus vag.), amire Klion hüvelytablettát kaptam. Ezen kívül HPV-t is találtak, és be van jelölve a kóros hámelváltozások (a neoplasticusszó nincs jelölve) oszlopban a nem meghatározható okból rublika is (ASC-US). Mit jelent pontosan ez a diagnózis?
3 hónap múlva kontrollra kell mennem, az orvosom azt mondta, hogy várjuk meg, hogy leválik-e a réteg. Ön szerint van erre esély? Ön javasolna bármilyen egyéb vizsgálatot? A võlegényemmel babát tervezünk, az orvosom szerint semmi akadálya. Ön mit gondol róla?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gyöngyi


Válasz:


Kedves Doktornõ, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy Elevitet szedek 2. hónapja, ez elég lehet immunerõsítõnek? Vagy szükséges lenne még szedni valami mellé?
Köszönöm a segítséget!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASCUS lehet csak a bakteriális fertõzés miatt! A HPV-ben csak akkor lehetünk biztosak, ha azt HPV-teszttel mutatták ki.
Javaslom, hogy a Haemophylus elleni kezelés után, a 3 hónapos kontrollnál kérjen egy HPV-tesztet is (ASCUS esetén ez ingyenes), hogy lássák a HPV státuszát. 50% esélye van, hogy negatív lesz, és akkor indulhat a babaprojekt :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.