Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-02-28

Tisztelt Doktornõ!

Azért fordulok Önhöz, mert HPV szemölcseim vannak, és a bõrgyógyászaton condyline oldattal való ecsetelést írtak elõ, amitõl elvileg elmúlnak. A bõrgyógyászaton mindenféle egyéb vizsgálat nélkül azt mondták, hogy a vírus már csak a szemölcsökben van jelen, így genitális úton nem fertõzhetek. Engem viszont megnyugtatna, ha végeztetnék egy tesztet. A kérdés már csak az, hogy hol végeznek ilyet reális áron (mondjuk 18 ezer ft. alatt). Tud adni egy tippet?

Köszönettel,
36 éves érdeklõdõ férfi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál a kék pöttyök jelölik a férfi szûrõ központokat, akik precízen végzik ezt a vizsgálatot.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-28

Kedves Doktornõ!
Szeretném a tanácsát kérni. 39 éves nõ vagyok. tavaly egy futó kapcsolatomban fertözödtem meg hpv virussal, ami condilomával jelentkezik. hetedik hónapja járok nögyogyászhoz ahol dolgozom (uzsoki korház) õ ránézésre mondta hogy hpv és hol condilájn hol triclor ecetcavas ecsetelést javasol.amitöl kb két három napra eltünnek majd ujra jelentkeznek. tipizálást nem javasolt. a rákszüréseim minden évben p2 volt. szeretném tanácsát kérni merre induljak? nagyon szeretnék meggyogyulni!!elöre is köszönöm válaszát. csillag andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
A szemölcsöket el kell távolítani. Ha az ecsetelés nem segít, akkor más módszerrel (fagyasztás, lézer). Mivel kiújulni hajlamos, ezért javasolnám az Immunerõsítõ tabletta szedését kiegészítésképp, 2 hét szedés majd 2 hét gyógyszerszünettel addig, amíg 2-3 hónapja már nem jelentkeznek újabb kinövések.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-28

Kedves Doktornõ!
Tavaly márciusban konizácios mûtétem volt p3-as rákszûrés miatt,akkor még nem volt hpv tesztem,mert nem is mondta az orvos és én se gondoltam rá.3 havonta jártam kontroll rákszûrésre,ami a mai napig p2-es lett,a leletemet sosem kaptam kézhez,igy csak annyit tudok mondani amit a doktor modott,hogy teendõt nem igényel p2-es.Ma megjött a hpv tesztem,mert idõközben a saját költségemen csináltattam egy tesztet,ma telefonon érdeklõdtem és közölték,hogy magas rizikóju hpv-m van,keressem fel a rendelõt mert további teendõket igényel.Mik a teendõk?ujabb mûtét?Férjemmel most terveztünk babát,de mivel már több mint egy éve nem esek teherbe,igy péntekre kaptam idõpontot egy endokrinologushoz.El se menjek Ön szerint?35 éves vagyok és most már teljesen le vagyok törve,mert eléggé megsürgettem ezt a baba dolgot és most beütött ez:(Kérem Doktornõ valami biztatót tudna mondai???Elõre is köszönöm.Maradok tisztelettel:Szilvia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Szilvia!
Sajnos csak most kaptam meg a levelét, elnézést a késõi válaszért.
A HPV-k is különbözõek, nem biztos, hogy nagy baj van.
Amennyiben jó a rákszûrés eredménye és nagyon szeretne babát, akkor nem szoktuk ezt megtiltani.
Sajnos terhesség alatt elindulhat egy sejtelváltozás, de ezek többsége nem igényel kezelést, csak szoros kontrollt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-28

Tisztelt Doktornõ!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a rákszûrési eredményem azt mutatta, hogy HPV gyanús vagyok, de ezen belül semmi nem lett megállapítva. Ez pontosan mit jelent? A Doktor Úr azt mondta, hogy fél év múlva menjek vissza újabb szûrésre. Ezt én nem tartom helyesnek, hiszen ha valójában problémám van, akkor fél év alatt ez súlyosbodhat is. Ilyen estben mi lenne a teendõm? Esetleg keressek fel egy magánorvost, aki újból elvégezné a rákszûrést?

Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kicsit késõn ért el hozzám a levele, elnézést.
De látom, hogy semmi komoly probléma nincs.
Valóban elég 6 hónap múlva visszamenni, mert ilyen esetekben 50%-ban nem is HPV okozza a citológiai tüneteket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-26

Tisztelt Doktornõ!
30 éves vagyok,HPV tipizálásom volt,eredménye 6 és 11,de a papíromon HR 16 is van. Ez mit jelent? Isoprinosine gyógyszert írt az orvosom nekem és a páromnak, 5 óránként kell szedni kb. 10 napig. Csak fél év múlva kell visszamennem az orvoshoz. Csak telik-múlik az idõ és addig nem történik semmi sem? Babát szeretnék, de nem tudom, hogy mikor vállalhatnánk. Várom válaszát. Köszönettel. Cs.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kicsit késõn jutott el hozzám a levele...
Azóta mi történt Önnel?
Van újabb eredménye?
Isoprinosine gyógyszert csak sejtelváltozáskor ajánlunk (ASC-US, LSIL stb) esetén, és akkor sajnos 6 hónapig, 2 hetes kúrákban kell szedni.
A partnert is teszteljük HPV-re, mert ha õ negatív, akkor neki csak óvszert javaslunk a védekezésben, de gyógyszert nem alkalmazunk.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-26

Kedves Doktor nõ!
Decemberben voltam rákszûrésen aminek eredménye P2 volt. Nõgyógyászati panaszaim miatt elmentem az orvosomhoz aki HPV-t állapított meg múlt héten küldte el a tenyésztést, kaptam ecsetelõt, kúpot és gyógyszert is. Azt szeretném kérdezni Öntõl hogy a mûtét lehetõsége mikor áll fent? Nagyon szeretném azt elkerülni!
Elõre is köszönöm a választ!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Akkor, ha a rákszûrés eredménye: HSIL, ASC-H, AIS vagy CIS.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-24

Kedves doktornõ!
Nem egyedi esetet írnék le, hanem néhány általános kérdésem lenne, amikore egyszerûen sehol máshol nem találom a választ a neten, de a nem erre specializálódott orvosok se tudják.

Azt olvastam, hogy a vírus a szájüregben is tanyát üthet. Ezt lehet szûrni? Ezenkívül, ha olyasvalakivel csókolózom, akinek HPV-vel fertõzött a szájürege, elkaphatom tõle? És ha az illetõ orális szexben részesít? (Férfi vagyok). Vagy ha nekem van HPV a szájüregemben, és én részesítek orális szexben egy nõt?

Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Marci


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A válaszom egyszerû. A HPV élõsködhet a szájban, és a szex minden változatát (csókolózással, orális szexszel is) gyakorolva elkapható.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-24

Kedves Doktornõ! Azt szeretném megkérdezni és szerintem sokan akarják tudni mert sehol nem lehet hallani róla hogy szoláriumba el lehet-e kapni a HPV-t vagy a melegbe ezek a virusok elpusztulnak. köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A vírus kb 50C fokig életképes.
Elvileg a szoláriumban használnak fertõtlenítõ törlést minden használó után.
Az álló szolárium is lehet egy lehetõség, kevesebb fertõzési forrással.
A HPV elkapásához kell egy sérült hámfelület is. Futó szemölcsöt is nehéz úgy elkapni, ha ép a bõr. Viszont a ma divatos nemi szervi borotválási õrület abszolút kedvezhet a HPV-fertõzésnek, ha a borotvált felületek érintkeznek egy fertõzött felülettel.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


köszönöm ebbõl sokat tanulhatunk

Kérdés:

2012-02-22

Tisztelt Doktornõ!

26 éves vagyok. HPV vírussal diagnosztizáltak. Az orvosom mûtétet javasol.


2009. rákszûrésemen gyulladást diagnosztizáltak. HPV-t nem.
2010. év elején - rákszûrésemen HPV-t diagnosztizáltak, majd az akkori orvosom elvégzett egy HPV tesztet is aminek az eredményébe ezt írták: "A minta HPV DNS pozitiv és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben) HPV genotípus: 33.
2010. év végén - orvost váltottam bizalmi kérdés miatt. Új orvosom elvégezte a rákszûrést melynek eredménye elõször gyulladást mutatott. 2 hónappal késõbb megint elvégezte a rákszûrést és P2-es eredményem lett.
2011. év vége - rákszûrésem P3-as lett. Lobellenes kezelést kaptam (hüvelykúp)+ Isoprinosinet szedtem 3*2/nap 1 dobozzal. 2012. január - újabb rákszûrés sajnos megint P3as eredménnyel, bár az orvos szerint jobb eredményben.
Itt pontosan mi lett az eredménye ASC-US, LSIL, HSIL, ASC-H, HPV, CIN1? Volt HPV-tesztje újból?
Ott meylik vírustípust muatatták ki?


Orvosommal és egy fõorvossal holnap konzultálok. Véleménye szerint szükséges lenne a kórtörténetem alapján a csonkító mûtét.
Erre a mûtétre akkor lenne szükség, ha 2 éve ugyanaz a HPV fenntartja ugyanazon állapotot. Ha ez a HPV 33 2 éve, és mindig LSIL vagy ASC-US-a volt, akkor lehet, hogy szükséges a mûtét. Ehhez tudnom kellene az összes leletét. De nem P2 vagy 3-ban.

Kisbabát szeretnénk a férjemmel. Már 6 éve együtt vagyunk, más partner nem volt egyikõnknek sem.
Mindkettõjüknek a másik az elsõ szexuális partnere?

Kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a véleménye a leírtak alapján? hogy lehet hogy egyik évben P2es az eredményem a másikban P3as?
Ilyen lehet, és jó jel, ha P2 - azaz normál- is volt a citológia, mert az a gyógyulási hajlamot mutatná!

Lehet hogy a párom is fertõzött?
Igen.

Ha igen akkor a mûtét után rám nem veszélyes már a vírus?
Ha a párja HPV hordozó most is, akkor Önt hiába mûtik meg, tõle újra visszafertõzõdhet. Ezért lenne érdemes Õt is megtesztelni.

Milyen veszélyei vannak egy ilyen mûtétnek?
Minden mûtétnek vannak veszélyei. Ennek kicsi.

Nagyon félek tõle,de tudom elsõ az egészségem és nem szeretném terhesen végig csinálni majd ugyanezt vagy vírussal szülni.
Van olyan, hogy a mûtét után további mûtétre van szükség?
Igen, lehetséges.

A teherbeesés nehezebb lesz a mûtét után?
Gyakorlatilag nem.

A vetélés esélye fokozottabban fennállhat?
Nem jellemzõ, fõleg loop konizációnál.

Ön szerint konzultálnom kellene még más nõgyógyászokkal is?
Ha elküldi a leleteit, akkor talán én is tudok egy világosabb képet látni és tanácsot adni.


Köszönöm a segítségét és elnézést a sok kérdés miatt!
Zs.Angelika


Válasz:


A 2012-es januári tesztem eredménye: Atypusos laphámsejtek (ASC): nem meghatározható okból (ASC-US). Itt HPV tipizálást javasolnak a papíron. Az ez elõtti eredményemben csak annyi van, hogy (LSIL) P3+CIN I. HPV gyanú. Csütörtökön konzultáltam az orvosommal és azt mondta, hogy a fõorvos és az õ véleménye szerint az elmúlt két év leletei alapján mindenképpen javasolják a mûtétet. Loop conusatio+frac.abr. javasolt. Március 5re elõ is jegyeztek a mûtétre. Picit még mindig bizonytalan vagyok, de az orvosom elmondása szerint nem veszélyes a mûtét - ahogy Ön is írta - és így a legbiztosabb a kiírtása a HPV-nek. Azt javasolta még, hogy ha az eredmények jók akkor pár hónap múlva kapjam meg a HPV oltást és 4 alkalommal kell teszt, negyedévente. Ha P2es eredményem lesz, akkor enged zöld utat a baba vállalásnak. Elmondása szerint ha a párom is fertõzött lenne akkor ez az eljárás után már nem tud visszafertõzni. Önnek mi a véleménye? Elfogadható ez így?
Immunerõsítõnek mi tudna nekem javasolni és milyen gyakorisággal/szedési módszerrel?

Nagyon köszönöm, hogy válaszol és rendkívül jó, hogy van ez az oldal!
Zs.Angelika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Angelika!
Hiába mûtik Önt meg, ha a partnere HPV pozitív, akkor Önt visszafertõzheti!!!!!
És így a babavállalást elodázhatja.
Ezért õt is kell tesztelni!
A mûtét után 6-8 hét múlva, mikor még nem élnek szexuális életet, kell egy HPV-teszt és citológia kontroll Önnél.
Ha MINDKETTÕ negatív, akkor sikeres volt a mûtét. Ha pozitív a HPV, de a citológia negatív, akkor kell egy 6 hónapos immunerõsítõ tablettás kúra, plusz óvszeres védekezés. Citológiai pozitivitás esetén annak eredménye határozza meg a kezelést.
Ha a partnere pozitív HPV-re, akkor vagy No sex egy kb. 6 hónapig (mûtét után 6-8 hét minimum amúgy sem lehet), vagy óvszerrel csak! Persze ez nem véd tökéletesen.

Számomra ez a lelet igazából gyógyuló tendenciát mutat, de biztosak csak akkor lehetünk, ha a mûtét után a szövettani diagnózist látjuk.
Kérem írja meg, hogy mi lett az eredmény.
Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-22

Kedves Doktornõ, következõ lenne a kérdésem.2011-ben a rákszûrés leletem cin 1 volt, ezt követõen megcsinálta a nõgyõgyász a hpv tesztet ami negatív lett, irrigátoros hüvely öblítést javasolt, és félév múlva konrol vizsgálatot, a napokban voltam a kontrollon, aminek az eredménye ASCUS, kérdésem, hogy mennyire veszélyes ez, az orvos nem írt ki semmit három hónap múlva kell vissza mennem,44 éves, aggódó vagyok, Tisztelettel Angéla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az ASC-US azt jelenti, hogy igazából nem is gyulladás, de nem is rákelõzõ állapot. Kontroll szükséges valóban.
Ha a HPV-tesztje negatív volt, akkor inkább gyulladás irányába kutatnék és néznék egy STD (kórokozó) panelt (ebben lehet kérni egy újabb HPV-vizsgálatot is, csak a kontroll kedvéért). Az irrigálást én nem tartom jó ötletnek, mert azzal csak felvihetünk fertõzést.
Ha kiderül, hogy mi a kórokozó, akkor arra célzott kezelést kell majd adni. Ha negatív lesz, akkor még lehet gondolkozni lactobacillus kúrán, ami helyre állítja a normál hüvelyflórát.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ, köszönöm szépen a gyors kielégítõ válaszát :))

Kérdés:

2012-02-22

Kedves Dr.Nõ!!

Hétfõn tudtam meg hogy a hpv tesztem pozitív lett. A minta HPV DNs pozitív (+), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz. Ez a 33-as. Jövõ héten megyek a leep- mûtétre. Az lenne a kérdésem, hogy ha fel is gyógyulok ebbõl, akkor a párom visszafertõz? Ha nála is jelen van ez a vírus de nem okoz neki betegséget gondolom akkor is vissza adhatja. Ezt azt jelenti hogy már védekezés nélkül egymáshoz sem érhetünk, meg sem csókolhat? Vagy nála elmúlik ez?
Kérem válaszoljon már annyit olvasgattam de ezekre nem találtam választ!!
Elõre is köszönöm.
Tisztelettel: K. Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV teszt mellett milyen a rákszûrés eredménye?
Mert pusztán HPV pozitivitás miatt nem mûtünk.
A partnerét javaslom HPV-tesztelni. Lehet, hogy õ már negatív. És ha a mûtét után Ön is az lesz (a mûtét utáni 2. hónapos HPV-teszt negativitás esetén), akkor nincs akadály a szexben. Ha bármelyikük pozitív, akkor az óvszer mindenképp ajánlatos, bár nem véd az sem 100%-osan.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Sajnos 2 rákszûrés eredményem is rossz volt 1 éven belül, Hpv gyanúval diagnosztizált, ezért ajánlotta az orvosom a leep mûtétet. Az elmúlt idõszakban voltunk együtt szexuálisan (pár hete) ebbõl kifolyólag akkor ajánlott a hpv teszt neki is?
Köszönöm válaszát és idejét.


Válasz:


Elnézést kihagytam hogy: 2010. 7- hónapban volt az elsõ ilyen eredmény. LSIL (enyhe), HPV gyanú és ezt követõen fél évre rá megint ez volt mind a két rákszûrésem eredménye, és most egy hete a HPV teszt pozitív is lett. Szóval ezért ajánlotta az orvos a mûtétet. Párommal 1 éve vagyunk együtt és ezért féltem, hogy õ is elkaphatta. 30 éves vagyok és pont babát terveztünk, de így nem vállalom egyenlõre.
Elnézést a szétszórtságomért.
Üdvözlettel: K. Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mi lett a mûtéti anyag szövettani eredménye?
Ezt fontos lenne tudni a babavállalás szempontjából, mert az mutatja meg pontosan, hogy hol tartott a betegsége. Mit mondott az orvosa? Volt már kontroll vizsgálaton (rákszûrés, HPV-teszt) a mûtét után?


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm elsõnek is, hogy válaszolt. Sajnos még nem került sor a mûtétre anyagi okok miatt és azért aggódom, mert még 1 hónapot kell várnom, mire erre sort tudok keríteni. Olvastam, hogy a hpv csókolózással és orális szexel is fertõzhet ami rossz hír, mert akkor hiába védekeztem szexuális aktus közben, ha ez mind mellette megtörtén?? Vagy csak bizonyos fajtája fertõz így? nekem mint említettem 33-as típusú hpv-m van.
válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha már ennyit várt a mûtétre, akkor érdemes lenne elõbb ismét nézni egy rákszûrést, hátha javult a helyzet, és a mûtét akár elkerülhetõ.
Ha megmûtötték idõközben, akkor kérem írja meg a szövettan eredményét.
A mûtét után viszont nem javaslom a szexet az elsõ kontroll vizsgálatig (ahol citológia és HPV-Teszt is javasolt - ingyenes mindkettõ!!!).
Az, hogy valaki HPV fertõzött a méhszáján, nem feltétlen jelenti azt, hogy a szájüregében is ott lappang a vírus. A barátját, mielõtt elkezdik újra a nemi életet, meg kellene vizsgálni HPV-re, nehogy visszafertõzze Önt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.