Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-03-08

Kedvs doktorno. Elnezest valamit rosszul kuldtem el.Leirom megegyszer.Nagyvaradon elek Romaniaban ket gyermekem van,masodszor is 3as citom lett 33 as hpv cin 1 6 honap alatt.Terhes vagyok 15 hetes,az orvosom mutetet javasolt rogton,de terhesen felek ettol.Kivul minden ok semmilyen elvaltozas nem latszik szabad szemmel.Olvastam az oldalon hogy ilyen esetekben immunrendszererositot es gyogyszert esetleg huvelytkupot is javasolhatnak.On mit ajanlana ,terhesen bevehetem ezeket a gyogyszereket?Vagy legalabb az immunrendszer erositot ,tudom hogy van ami venykoteles,de barmit megtennek a mutet elkerulese erdekeben a terhesseg vegeig.Olvastam sokan irtak ,hasznalt nekik a gyogyszer.Az orvosom azt mondta egyetlen megoldas a mutet ,amugy Pesten orvos,itt olvastam eloszor hogy talan van mas lehetoseg is.Kerem segitsen,koszonom.Agnes


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Terhességben CIN1-nél nem mûtünk. 3 havonta kontrolláljuk a kismamát. Sajnos gyógyszert nem szedhet a baba miatt. A nyugalom lenne a legfontosabb, egyen terhes vitamint (nem sokat!), és a partnerével próbáljon csak óvszerrel nemi életet élni (vagy nem élni nemi életet). Így csökkentheti a vírus passzolgatását, mert valószínû, hogy a párja is fertõzött.
A szülés utáni kontrollok fontosak lesznek, és majd azok döntik el a teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-07

eszrevettem a baratom makjanal korbe szemolcsoket,es utana neztem,mert meg mason nem lattam,arra vagyok kivancsi,hogy ez fertozhete engem,vagy kialakulhate nalam emiatt valami betegseg, vagy meg kellenee nezetetnie a baratomnak egy orvossal.nem tom ez igy fog maradni nala,vagy atalakulhat.ovszer nelkul szeretkezunk.a neten kaptam kepet ami megegyezik a baratom peniszen levo szemolcsokkel.http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hirsuties_papillaris_coronae_glandis.jpg&filetimestamp=20070520223028


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez nem feltétlen szemölcs. Javaslom, hogy nézesse meg egy nemigyógyásszal vagy urológussal.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-07

Elnezest,a HPVm 33as faktoru.AGNES


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem találtam meg elõzõ levelét. Így nem értem a problémát.
Elküldené újra.
Köszönettel.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-07

Tisztelt Doktornõ!
2011 decemberben rákszûrés alkalmával HPV gyanút állapítottak meg P2-es eredménnyel, Betadinos kúpot kaptam (10 db-ot kellett használnom), és 3 hónapos kontrollvizsgálatot kért az orvos. A februári vizsgálat során a leletemre a következõket írták többek közt:
Tk: vérzékeny ectopia ecet poz, jód neg. "A 12ó irányában leukoplakia sziget Portio folyt. Ez mit jelent pontosan?
A méhnyakcsatorna finom hámja fedi most a méhszáj külsõ részét, mely normálisan egy vastagabb, ellenállóbb hámmal lenne borítva. Így az most sérülékenyebb, vérzékenyebb. A külsõ méhszájon leukoplakia látható - fehér színû elszarusodott folt, a méhszáj folytatásában.


A vizsgálatot követõen Lactofeelt írtak fel, amit elõször 1 hétig mindennap, azóta 3 naponta kell használnom.
Most meglett az eredmény, ami szintén P2 és HPV gyanú, valamint metaplasia.
Ez hasonló, mint a fentebb leírt ectopia.
Mit jelent a metaplasia?

Most a doktor úr további Lactofeel-t és Isoprinosine-t (500 mg) 4x1-et írt fel, a gyógyszert nekem és páromnak is szednie kell, majd ha elfogy, akkor egy hét szünet után ismét szedni,... összesen 3 periódusban. Májusban szükséges kontrollra mennem.
Ezt a gyógyszert akkor javasoljuk, ha kimutatott magas rizikójú HPV-fertõzés van, és leírt ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC citológiai eredmény -utóbbi 3-nál kismûtétet is végezni kell!
A kezelés ilyenkor minimum 6 hónap. A partner csak HPV vizsgálat után gyógyszereljük (ha pozitív), és az óvszer ajánlott védekezésül míg mindketten HPV negatívak lesznek. Ha nem megy, akkor a pesszáriumot javasoljuk, mely a nõknél legalább védi a méhszájat a ping-pong fertõzéstõl.

A kérdésem, hogy páromnak okozhat-e valamilyen problémát a gyógyszer? Mivel nem volt HPV vizsgálaton, bár feltételezhetõ a vírus jelenléte nála is.
Ártani nem árt, ha nincs alapbetegsége. Az immunstátuszát fogja megerõsíteni, de nem tudom, hogy a vírus ellen kell-e szednie.

Megszokott eljárás, hogy ezt a gyógyszert a beteg párjának is felírják?
IGEN. Hisz szexuálisan terjedõ betegségrõl van szó, ami nagy valószínûséggel feltételezi a partner pozitivitását is.

Az óvszeres védekezés nem vált be esetünkben, ezért fogamzásgátló tablettával védekezünk. Ha jól tudom, mivel a vírus csókolózás, orális szex útján is terjed, az óvszeres védekezés mennyire szükséges a mi esetünkben?
A pesszáriumot akkor mindenképp javaslom, mert a méhszáj a legvédtelenebb a vírus ellen. Így legalább azt védje. A csókolódzás, orális szex is kedvez a HPV-fertõzésnek. De ritkán okoz betegséget a szájban (fõleg férfiaknál, akik nem tartják karban a szájüregi flórájukat).


Ha a HPV jelen van egy szervezetben, az ahhoz hasonló, mint a herpesz vírus,
Ez nem herpesz és nem is úgy viselkedik. Viszont, ha legyengül a szervezet, akkor elindíthatja a betegségeket és rákot is okozhat 15-féle típusa.

ha legyengül, akkor megjelenik és akár bajt is okozhat? Tehát ha bármikor legyengül az ember, akár egy náthától, akkor ez a vírus újból aktív lesz?
Egy náthától nem, de folyamatos betegeskedések, stressz hatására a vírus beépülhet a sejtmagba és rákos elváltozást indíthat el.


Vagyis a párommal oda-vissza mindig átadjuk egymásnak?
Igen, lehet passzolgatni a vírust, de tartós monogám kapcsolatokban jó immunrendszer mellett ezek eltûnhetnek, akár maguktól.

Köszönöm szépen elõre is a válaszát!
Üdvözlettel: 28 éves nõ


Válasz:


Köszönöm szépen!

Kérdés:

2012-03-06

Tisztelt Doktornõ!

Kellemetlen szagú, darabos folyással mentem nõgyógyászhoz. A cytológiai vizsgálat eredménye negatív lett, de HPV gyanús. felírtak egy három hónapig szedendõ isospinosine nevû gyógyszert. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt mindenképpen be kell szednem, vagy menjek el egy másik orvoshoz is? azt honnan tudom, hogy mikor válik biztossá a HPV? a páromat is ki kell vizsgáltatni?
köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Isoprinosine-t akkor szoktuk javasolni, ha kimutatható citológiai elváltozás is van, azaz egy ASC-US avagy LSIL is szerepel a leleten, és mindenképp javasoljuk ilyenkor a HPV vizsgálatot is.
A darabos, kellemetlen szagú folyást pedig más gyógyszerrel mindenképp kellene kezelni, hisz a HPV-fertõzés ilyet nem okoz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-05

Tisztelt Doktor Nõ!
Csütörtökön volt két hete hogy átestem a konizációs mûtéten. Azóta már egyszer megjött a menstruációm, de még a mai napig is van barnás folyásom ami néha kellemetlen illatú. Normális ez? Vagy mi az ami már nem tekinthetõ annak a mûtét után. Sajnos részletes tájékoztatást nem kaptam a kórházban a távozás elõtt.
Válaszát elõre is köszönöm.
Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Vissza kell menni a nõgyógyászához kontrollra!!!!
És kideríteni az elhúzódó vérzés és a kellemetlen szag okát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-03

Tisztelt Doktornõ!

Nem rég diagnosztizáltak nálam is condyloma elváltozásokat,amit helyi érzéstelenítéssel akarnak eltávolítani.HPV tesztet is kell csinálni,meg nõgyógyászhoz mennem. Kérdésem az lenne,h csak sebészeti eltávolítás létezik és h állítólag más fertõzések vizsgálatát is kéni fogják HIV,szifilisz stb.

Köszönettel: 34 éves nõ


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A condylomákat el kell távolítani, mert fertõz. Ezt lehet fagyasztással, égetéssel, lézerrel, késsel. Attól függ, hol van, és mekkora. A nõgyógyászati vizsgálat szerintem is célszerû. A többi tesztet valószínûleg okkal kérik. Ha nincs rá okuk (ezt Ön és az orvosa tudja), akkor nem szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon köszönöm a válaszát doktornõ! Örülök,h rátaláltam erre a fórumra!!!

Kérdés:

2012-03-02

Tisztelt Doktornõ!
30 éves vagyok,HPV tipizálásom volt,eredménye 6 és 11,de a papíromon HR 16 is van. Ez mit jelent? Isoprinosine gyógyszert írt az orvosom nekem és a páromnak, 5 óránként kell szedni kb. 10 napig. Csak fél év múlva kell visszamennem az orvoshoz. Csak telik-múlik az idõ és addig nem történik semmi sem? Babát szeretnék, de nem tudom, hogy mikor vállalhatnánk. Várom válaszát. Köszönettel. Csilla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

És mi volt a rákszûrése eredménye? Mennyi ideig kell a gyógyszert szedniük?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
A cytológiai lapomon ez szerepel: kóros LSIL,HPV és még valami, amit nem tudok elolvasni. Mint már írtam 50-50 db isoprinosine-t szedtünk a párommal, amit 5 óránként kellett bevenni.

Tisztelettel: Csilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

LSIL mellett 6 hónapig kellene szedni HPV 16 fertõzés mellett a gyógyszert a következõképpen:
3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni. Csak óvszerrel javasolt a szex, fél év múlva kontroll Önnél is (rákszûrés és HPV-teszt), párjánál - HPV-teszt.
Utána indulhat a babaprojekt, ha szépen gyógyult a méhnyak.
Ha nincs ideje várni, akkor marad a konizációs mûtét, mellyel kimetszik a fertõzött területet. Utána viszont kontrollálni kell, hogy maradt-e bent vírus, és hogy a partnere vírushordozó-e. Mert ha igen, akkor bármikor újra megbetegedhet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm válaszát.

Fel fogok keresni egy új nõgyógyászt, és megbeszélem vele az Ön által leírtakat.

Kérdés:

2012-03-01

Tisztelt Doktornõ!

P3 cytologiai eredmenyem miatt kis mûtétet hajtottak végra rajtam viszont egy-ket kerdes homályos maradt számomra!Kérem segítsen nekem ebben a témaban,kérdéseim az alábbiak lennenek:
1. Mennyi az eselye hogy HPV vírust kaptam el?
A mûtétet valószínûleg egy HPV által okozott rákelõtti elváltozás miatt végezték.

2. Mennyire van veszelyeztetve a partnerem?
Nagy esélye van, hogy õ is HPV-s.

3. A mûtet kovetoen ismetelten elkaphatom a virust?
Igen.

Hogyan tudunk ellene vedekezni ha a partnerem nem fertõzött?
Ha a partnere nem fertõzött, akkor azt kell tudni, hogy Ön negatív-e a mûtét után. Kérjen egy HPV-vizsgálatot is a kontrollnál. Ez ingyenes a konizációt követõen.

4. Mûtétet követõ 6hetben mindenféle testi érintkezést kerüljünk el partneremmel?
Fontos lenne a mindennemû szexuális érintkezés kerülése, hogy a mûtét valódi eredményét láthassuk a kontroll eredményeknél: citológia, HPV-teszt


Elõre is nagyon szepen koszonom segitseget!

Kérdés:

2012-02-28

Tisztelt Doktornõ!

2009 nyara óta ismétlõdõ P3 a rákszûrés eredményem (egy gyulladás és fertõzés következtében) onnantól kezdve rendre kaptam 2 fajta kúpot,krémet és tablettát is még elõzõ orvosomtól ezek megszüntetésére (valamelyest enyhültek), de HPV-re a fertõzés miatt nem küldött...

2011-ben váltottam orvost és Õ (miután sikeresen megszüntette a fertõzéses tüneteket) az kórtörténet ismeretében valamint 2011.júliusában P3-as leletet követõen küldött HPV tipizálásra.az eredmény DNSpozitív, magas kockázatú vírosok 51,16. Ez után 2x100db-os isoprinosine kúrán vagyok túl(immunrendszert is próbáltam erõsíteni ez idõ alatt),de a 2012.február havi szûrésem szintén pozitív mindkettõre.
27 éves vagyok, gyerekem még nincs (de szeretnék).

Doktornõ szerint érdemes még próbálkozni alternatív gyógymódokkal, immunerõsítéssel vagy a mûtét hatásosabb? mennyi az esélye a teljes gyógyulásnak a mûtéttel? Nagyon köszönöm válaszát! Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Zsuzsanna!
Az Isoprinosine Kúra 6 hónapig kell hogy tartson, (5X100 tabletta, 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve), hogy bármit is várjunk tõle. Fõleg úgy, hogy nem 1, hanem 2 HPV-vel is fertõzött. Ilyenkor sokszor a 6 hónapos kúra után, 1 hónap szünetet tartunk majd még egy 3 hónapos gyógyszeres kezelést (a fentiek alapján) javasolunk.
Közben a partnert is illik tesztelni, hiszen ide-oda passzolgathatják a vírust.
Persze a citológiai lelet határozza meg a teendõket. A P3 mellé mi volt írva: ASC-US? LSIL? HSIL? ASC-H? AGC? CIN1? Mivel 2 éve tart a története, javasolt lehet egy kismûtét (loop konizáció), de akkor is kell a partnert is nézni, mert Önt hiába gyógyítják meg, tõle visszafertõzõdhet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nagyon köszönöm a válaszát! Jövõ héten megyek az orvoshoz,és megkérdezem a P3 melletti adatokat ismételten visszamenõleg.Meglátjuk azt is Õ mit javasol...aztán még megírom Önnek is, nagy segítség ez Nekem a döntésben,bár megbízom az orvosomban jobb több véleményt tudni... Párom jövõ héten megy szûrésre... Még egyszer köszönöm,nagyon jó hogy van egy ilyen fórum:)
Üdvözlettel:Zsuzsanna

Kérdés:

2012-02-28

Kedves Doktornõ!

Az alábbi leletet kaptam a mai napon a rákszûrésemkor. Kérem, segítsen értelmezni a leírtakat (ha tud megnyugtatni, azt is szívesen veszem, mert kicsit felkavart) és esetleg, tudna arra választ adni hogy mi okozhatja az elváltozást? Természetesen fogom keresni nõgyógyászomat is a továbbiakkal.

Cytológia eredménye: P: 2
Részletes diagnózis: kóros flóra, gyulladás reaktív hámelváltozással, metaplasia, regeneratio

Javaslat: Onkológiailag negatív. Gyulladásos elváltozás hátterének további vizsgálata, szükség esetén kezelés javasolt.






Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy gyulladást leíró lelet. Semmi komoly.
Ki kell vizsgálni a kórokozót (STD panel vizsgálat), ha a citológus nem írta le, hogy mit lát.
Erre célzott kezelést kell kapnia (valószínûleg a párjának is).
Metaplasia egy normális jelenség, a hüvely pH változása ( a gyulladás miatt) vagy fogamzásgátló szedése miatt is kialakulhat. A regeneráció egy jótékony folyamatra utal. Megújul az egészséges hám.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen!

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.