Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-03-23

Kedves Doktornõ !

51 évesen 3 db polipot távolítottak el a méhszájamról,(a mûtét elõtti rákszûrés eredménye negatív lett)a mûtét során levett kenet eredménye : proliferatios endometrium, amire az orvosom azt mondta, ezt nem a HPV vírus okozta.
A kérdésem, hogy 51 évesen érdemes-e még megkapnom a HPV vírus elleni védõoltást?
Nálam van egy SILGARD injekció receptje, (mert jelenleg 50% árkedvezménnyel lehet megvásárolni)de még nem merem kiváltani, mert adatokat gyûjtök be többek között a netrõl is ebben a témában, de arra vonatkozó információt sehol nem találtam, hogy érdemes-e 51 évesen megkapnom az oltást?
Válaszát elõre is nagyon köszönöm !

Üdvözlettel: Bea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A polipot nem HPV okozza. A proliferációs endometrium azt jelenti, hogy még menstruál (?), és ez normális lelet.
A HPV-oltások 45 éves korig javasoltak, de saját kérésre és felelõsségre (ha nem monogám szexuális kapcsolatban él) beadható.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a választ, de még felmerült bennem, hogy nem kell az oltás beadása elõtt HPV vírusra szûrést végezni, hogy lássuk egyáltalán fertõzött vagyok-e?
Nem alapfeltétel ezt megtudni az oltás beadása elõtt?

Egyébként monogám kapcsolatban élek, és az oldalukon levõ teszt szerint az alacsony rizikójú kategóriába tartozom.
Akkor lehet, hogy inkább nem kell oltás?
Mert az oltás káros mellékhatásairól is olvastam már, és ha nem "muszáj" nem szeretném.

Üdvözlettel: Bea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Bea!
Az oltás elõtt valóban javasolni szoktam a HPV-tesztet.
Ha monogám kapcsolatban élnek mindketten, és eddig mindig negatív volt a rákszûrés eredménye, akkor nagyon kicsi az esély, hogy a HPV-teszt pozitív lesz.
És az oltás sem szükségszerû, hisz nincs honnan (új partnertõl) elkapnia.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-21

Tisztelt Doktornõ!
Az Én kérdésem nem a HPV-vel kapcsolatos, de egy másik orvos akit kérdeztem nem tudott választ adni a kérdésemre, és mivel Doktornõ már máskor is sokat segített a hasznos válaszaival, így megkérdezem. A párommal babát szeretnénk. 3 hónapja LH tesztet használok a peteérés idejének meghatározására (a ciklus minden egyes napján csinálok tesztet). Mind a 3 hónapban úgy volt hogy kb a ciklus közepén egyik nap halványan látszott a tesztcsík, következõ napon pozitív lett, rá egy napra egyáltalán nem látszott a csík, és utána napon megint pozitív. A ciklus többi napján nem látszik a tesztcsík. Mitõl lehet hogy mindig 2szer mutat pozitívat 2 nap eltéréssel? Ez normális? Ha az lh teszt mutat pozítív jelzést a ciklusban, és utána a hõm is emelkedik, akkor 100%, hogy volt peteérés, és tüszõrepedés? Nekem az lh teszt is mutat pozitívat, meg a hõm is megemelkedett, viszont az ovulációs mikroszkóp nem mutat sose pozitívat. Ilyenkor Doktornõ szerint megvolt a tüszõrepedés? Köszönöm a válaszát: Szilvia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Szilvia!
Köszönöm bizalmát, de sajnos ez nem az én szakterületem. Javaslom, hogy inkább egy ebben jártas nõgyógyászt kérdezzen meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-19

Kedves Doktornõ!

23 éves vagyok, most tipizálták a 18-as, magas kockázatú vírust nálam. Citológián nem mutattak elváltozást.
Az ennyi idõs lányok fele HPV-fertõzött, de ez a fertõzöttség nem jelent betegséget is. Önnél is ez a helyzet jelenleg.

Eddig egy partnerem volt összesen. Jelenlegi párommal négy éve vagyunk együtt, tõle is vettek kenetet, nála viszont nem mutatott ki HPV-t a vizsgálat.
Nem biztos, hogy jó helyrõl vették tõle a mintát... Ha megírja, honnan, akkor tudok erre reflektálni


Barátommal 3 éve vagyunk együtt, és most jelentkezett csak a probléma. Szeretném megkérdezni, hogy szexuális úton kívül milyen módokon lehet még megfertõzõdni (például lehet-e gyógyfürdõben),
Ezt nem tudjuk pontosan sajnos. Amire vannak már kutatások, hogy a szexuális út az biztos.

illetve a barátom lehetett-e hordozó,
IGEN.

jelenthet-e veszélyt a jövõben is a visszafertõzõdés miatt?
Igen, ha hordozó.

Elmondása szerint nem csalt meg az elmúlt három évben, de nagyon sok kapcsolata volt elõttem. Hordozhatta ennyi éven keresztül, vagy bennem lappanghatott a vírus?
Hordozhatja sokáig, aztán meg is gyógyulhatott, de elõtte Önt megfertõzhette. A nõkben 10-en évekig is ellappanghat a vírus, és nem okoz tüneteket.


Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Renáta

Kérdés:

2012-03-18

Tisztelt Doktornõ!
P4, CIN3-as citologiai leletem után konizációs mûtétem volt a napokban. Pillanatnyilag a szövettani leletre várunk orvosommal. Azonban férjemmel rengeteg kérdésünk merült fel ezzel kapcsolatban.
4 éve született kislányunk, teljesen normális úton. Kell e miatta bármilyen szempontból a fertõzõdéssel kapcsolatban aggódni? Esetleg bármilyen vizsgálaton részt vennie?
Élhetünk e bármilyen formában, a mûtét után védekezés nélkül nemi életet?
Kérdéseinkre személyes beszélgetésen kaphatunk válaszokat a HPV centrumban?
Válaszát nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem kell a kislány miatt aggódni, ha normális idõre, súllyal, komplikációk nélkül született.
A férjének javasolnám viszont a HPV vizsgálatot (HPV-Centrumok ablaknál a térképen a kék pöttyök jelzik a férfi-szûrõ központokat), és Önnek is a kontrollnál a rákszûrés mellett a HPV-tesztet is (ingyenes). Addig nem javaslom a szexuális életet, mert az eredmények falsok lehetnek . Ha megvannak az új leletek, akkor lehet eldönteni, hogy hogyan tovább.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-17

Tisztelt Doktornõ!
23 éves lányomnál hpv vírust talált a nõgyógyász éa visszarendelte.Nem tudjuk,hogy milyen vizsgálat lesz most, hogy kiderítse hanyas a fokozat,tehát meg kell- e várni,hogy elmúljon a menses, vagy lehet,hogy vérvételbõl állapítják meg?? Nagyon bepánikoltunk,ésha lehet nem várunk a vizsgálattal.Elõre is köszönöm a válaszát.Egy aggódó anyuka.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valószínû, hogy a típusát szeretné meghatározni az orvos. Mivel a lánya még nagyon fiatal, ami azt jelenti, hogy ezen korúak fele HPV-fertõzött, sok következménye nem lesz a vizsgálatnak. Hisz ilyenkor még nem lesznek betegek a lányok a vírustól. Azért fontos viszont tudni, hogy lássák, meggyógyul-e belõle (saját immunrendszere által - ha nincs alapbetegsége), és gondolom felajánlják a HPV oltást neki (nem ettõl fog meggyógyulni, ez a vakcina arra való, hogy a jövõbeni fertõzésektõl védjen).
Ez a HPV-teszt egy pontosan ugyanolyan vizsgálat, mint a rákszûrés.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-13

Tisztelt Doktornõ!

Most kaptam meg rákszûrésem és HPV tipizálásom eredményét. P2i lett és HPV 51 pozitív. 28 éves nõ vagyok, eddig összesen 3 partnerem volt, 7 évig szedtem fogamzásgátlót, de abba kellett hagynom, most óvszerrel védekezünk.
Kérdésem az lenne, hogy a HPV 51 magas kockázatú csoportba tartozik, meg kell, hogy ijedjek? Milyen kezelési lehetõségek léteznek? Szükségem van egyáltalán kezelésre, vagy csak gyakori szûrõvizsgálatokra?
Köszönettel: Kovács Zsófia Ágnes


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha nincs citológiai (a rákszûrésen) elváltozása, akkor csak az óvszeres (vagy pesszáriumos) védekezést javaslom, sok vitamint, jó levegõt, nyugalmat, és járjon el fél-1 évente vizsgálatokra. A partnerét is lehet, hogy érdemes megvizsgálni, valószínû hordozó.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-13

Kedves Doktornõ! Én már a múlt év végén írtam Önnek, de most újabb kérdés merült fel, melyben kérném tanácsát. 30 éves nõ vagyok, még nem szültem. Tavaly októberben és novemberben volt egy rákszûrésem (P3, CIN1)és egy HPV tesztem, amely a magas kockázatú 56, 51 és 33 típusokat mutatták ki. Akkor elkezdtem az immunerõsítõt és a gynevac injekciót kapni. Nem csinálták meg a konizációt a kórházban. Most telt le a három hónap, újabb rákszûrés volt, melynek eredménye P3, CIN1. (Annyit a vizsgálat során mondott a doktornõ, hogy a méhszáj tiszta.) De most azt mondta a doktornõ, hogy nem küld a kórházba, mert nem fogják megcsinálni a konizációt a CIN1 miatt. Hanem 3 hónap múlva kontroll, addig semmi. Ön szerint így helyes? Nem romolhat az állapotom? Kérdésem még arra vonatkozna, hogy olvastam a LEEP kacskonizációról (áramos, ambuláns beavatkozásról). Ön szerint ajánlatos lenne nekem azon átesnem, mert magán úton megcsinálná a doktornõ. Veszélyes beavatkozás? Ez jelenthet végleges megoldást Ön szerint? Kihathat a késõbbi gyermekvállalásra? Válaszát elõre is köszönöm. Tudom, hogy rengeteg levelet kap a doktornõ, de jövõ héten szerdán fogok beszélni az én orvosommal ez ügyben, így kérem,ha addig olvasná a levelem, és teljesen rossz ötletnek tartja az említett eljárást, kérem, írja meg. Nagyon köszönöm, és elnézést a türelmetlenségér. Üdvözlettel: Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

CIN1 mellett csak akkor operálnám meg, ha mostanában már szeretne babát, és nincs ideje várni. Azt tudnia kell, hogy a LEEPek után 33%-ban bent maradnak a vírusok, tehát nem minden esetben oldja meg a fertõzést. Mivel 3X-os HPV fertõzése van ehhez kb 1-1,2 év kell ha szedi az immunerõsítõt (kúra szerûen, 6 hónapig 2 hetes szünetekkel, majd 1-2 hónap gyógyszermentesség után újabb 3 hónap), óvszert használ, hogy teljesen meggyógyuljon.
És ne feledkezzünk meg a partnerérõl sem. Mert Önt hiába mûtik meg, negatív is lesz, de ha a partner hordozó Önt újra megfertõzheti, és kialakulhat ismét a betegség. Tehát õt is vizsgálni kell!
Kíváncsi vagyok hogy döntött. Írja meg!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ! Hálásan köszönöm a gyors választ. Valóban elgondolkodtató, amit írt a mûtét sikerességének arányáról, mert tévesen azt hittem, hogy az végleges lehet. Van egy onkológus nõgyógyász doktornõ, akinek az Ön tanácsán túl, ugyancsak kikérem mindig a véleményét, és Õ is a türelmet javasolta még, és az immunerõsítõt továbbra is. Akkor egyenlõre mindenképp folytatom, amit javasolt, valamint a páromnál is elvégeztetjük a tesztet. Óvszert azóta használjuk, amióta kiderült a fertõzöttségem. Viszont elõre is elnézést kérek a zavarásért, de három hónap múlva a kontroll eredményemet ugyancsak megosztom majd Önnel, mert az Ön tanácsai megnyugtatóak számomra. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Judit!
Bátran írjon 3 hónap múlva is. A kontroll fontos, de 3 hónap múlva még nagyon nagy javulást ne várjon, hisz 3X-os HPV fertõzése van. Türelemmel, nyugalommal, gyógyszerszedéssel, óvszerrel viszont a mûtét elkerülhetõvé válhat. Amennyiben mégis romlana az állapota, az azonnal látható lesz a kontrollnál és a mûtét elvégezhetõ lesz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-13

Tisztelt Doktornõ,

a HPV tesztem HPV DNS pozitív lett és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz. HPV genotípus: 52.
A citológiám ezzel együtt negatív lett, viszont 3 hónappal ezelõtt: P3.
A kérdésem, hogy ez az HPV eredmény mit jelent pontosan és mi most a teendõm?

Köszönettel: Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy magas kockázatú HPB vírus, mely rákelõtti elváltozást indíthat el. Ha most jó a rákszûrése, elõtte pedig P3 volt, az azt jelnetheti, hogy a HPV okozott egy betegséget, de most a szervezete meggyógyítja. Tehát gyógyuló folyamatot mutat.
Tudni kell, hogy a partnere fertõzött-e. Mert passzolgathatják a vírust egymás között.
Amíg bármelyikük HPV hordozó, javasolt az óvszer (ha nem bírják, akkor a pesszárium) védekezésnek, kb fél évig.
És járni kell 3-6 havonta ellenõrzésre.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-11

Tisztelt Doktornõ!
63 éves Nõ vagyok,2oll.o4.o7-én diagnosztizált a nõgyógyászomn HPV virust,magaskockázatu HR tip.51tipusut Isoprinosine tabl.szedtem 3hónapig. Szedtem még Nizoral 2oo mg tabl.Sajnos o8.l8-i mintavételkor diagnoszt.NA,LR, HR tip.HPV virust.Ezután Echinacea immun erõsitõ cseppeket szedtem.Sajnos l2.15-én ismétmintát vett, eredménye magas- kockázatu 59 tipus,rendszeresen szedtem az echinacea cseppeket.Közben kiderült h.a partnerem is HPV virusos,gyórgyszert kapott,azt nem tudom melyik.Kérdezem meggyógyulhatok, rákszürésem P2.évek óta.köszönettel:Anna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Várom a válaszát ,borzasztóan aggaszt ,hogy esetleg méhnyakrákot okozhat.
Mit tehetek ,és mit szedjek még,kontrollvizsgálatra áprilisban kerül sor.
koszönettel:Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

2011.04.07. és a 12.15-e között hány partnere volt? Ezen 2 alkalommal a HPV-bõl csak 51 illetve 59-es típust találtak? Mást nem?
08.08-án milyen típusokat mutattak ki. Az nem elég információ, hogy NA, LR, HR.
A jelenlegi partnerénél milyen típust mutattak ki?
Ezeket jó lenne tudni.
Most a jó hír, hogy normális, jó a rákszûrése (P2). A kevésbé jó hír, hogy az 51-es és az 59-es is okozhat rákot. Ezért 6 havonta kell járni kontroll vizsgálatokra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
A válaszom 2011.04.07-én 51-es HPV vir.mutatott a vizsgálat,l2.15.én 59-es tipusut,08.08-án NA_LR_HR.ez volt a vizsg.eredményeként feltüntetve, ezen idõ alatt csak 1 partnerem volt.A partnerem eredményét nem tudom.de gyógyszert kapott.Lehetséges hogy a partnerem hozta,vitte a virusokat?A rákszürés eredménye P2 volt.Április végén megyek kontroll vizsgálatra.Jelentkezni fogok az eredménnyel.Köszönettel:Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Ha 1 partnere volt ezen idõszak alatt, akkor 2 dolog lehetséges a HPV-tesztekkel kapcsolatban: 1. a tesztek valamelyike hibás: Különbözõ helyrõl vették a 3 mintát, vagy a tesztek leolvasása volt hibás 2. a partnerének lehet, hogy volt egyéb kapcsolata.
A jó hír, hogy a rákszûrés eredménye jó, azaz nem mutat betegséget.
Javaslatom, hogy 6 havonta járjon rákszûrésre, és óvszerrel kellene a vírus ide-oda passzolgatása ellen védekezni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Áprilisban voltam rákszürésen az eredményem P2 volt,évek óta ez!A HPV virus
jelenlétének ellenõrzésére kb.szeptember -október hóban kerül sor.A nõgyógydoki
szerint elegendõ ilyen idõközönként mintát venni,sürübben nem szükséges.
Köszönöm a megnyugtató segitségét!Anna

Kérdés:

2012-03-11

Tisztelt Doktornõ!
Az utolsó rákszûrésemnél kértem, csináltassunk egy HPV tesztet is, amit egyébként semmi más nem indokolt, pusztán a kíváncsiságom. A citológia teljesen negatív (szerencsére ez évek óta így van), viszont a HPV teszt pozitív lett, 56,58 magas kockázatú. A nõgyógyászom szerint 6 havonta szükséges a rákszûrés, egyéb teendõm nincs, illetve abban maradtunk, hogy beadathatom a 4 komponensû védõoltást, hogy azok a típusok ellen védve legyek.
Ön mit javasol? Kell-e eseteleg Isoprinosine-t szednem, és valóban beadassam-e most az oltást?
3,5 éve ugyanaz a partnerem, az utóbbi egy évben óvszerrel védekezünk.

Válaszát köszönöm! Veronika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha negatív a rákszûrése, akkor nem kell szednie gyógyszert, csak óvszerrel/pesszáriummal védekezni a szexuális aktus elejétõl a végéig kb fél évig, a következõ szûrésig. Az oltás nem véd a jelenlegi típusok ellen, így beadathatja. Ennek akkor van értelme, ha nem monogám kapcsolatban él, és lesznek még partnerei. Jó lenne tudni a partnere HPV státuszát is, Õ fertõzött-e?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-08

Kedves Doktornõ!
Milyen immunerõsítõt javasol Hpv fertõzéseknél,elég csak a patikákban hozzájutható vitaminok is??


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Attól függ, hogy melyik HPV okozza és hogy mi a rákszûrés eredménye.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.