Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-04-01

Kedves Doktornõ! 63 éves vagyok tavaly diagnosztizáltak nálam magas kockázatú HPV virus 59-51 tipusut és NA-LR tipusut.Szedtem Isoprinosine tabl.4 hónapig és Echinacea cseppeket.kb 3 hó.Idén ápr.kell mennem, ellenõrzésre,vajon meggyógyultam? üdv.Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Mi volt a rákszûrése eredménye?
Milyen gyakran él nemi életet?
Monogám kapcsolatban él?
A partnere volt már HPV-vizsgálaton? Neki mi lett az eredménye?
Csak egy HPV-fertõzésbõl sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen a gyógyulási esélye.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ! Köszönöm válaszát!A kérdéseire a válaszom a rákszürés eredménye P2 ,a barátom is volt szürésen ,találtak isvalamit,sajna a papirt nem hozta el,gyógyszert is kapott.Ez kb 3 hónapja volt,azóta csak egyszer voltunk együtt,de félek hogy viszafertõzött engem!De szerinte Õ meggyógyult! A HPV virusból kilehet gyógyulni,ezek a virusok okozhatnak méhnyakrákot? üdv Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Sajnos a barátja valószínûleg nem elég nyitott, hogy a betegségérõl beszéljen, így csak találgatni tudok, hogy mi lehetett nála.
Ha valamit talált magán, akkor az szemölcs lehetett. Ezt a típust Önnél is kimutatták. De Önnél van magas rizikójú vírus is, mely okozhat rákot, de meg is lehet gyógyulni belõle, és ez utóbbi a gyakoribb.
Mivel a rákszûrése sem betegségre (P2 és remélem, ez normál NILM-et jelent), sem rák elõtti állapotra nem utal, a teendõ a szexuális életben: óvszer mindenképp és és fél évente kontroll rákszûrés.
Kíváncsi vagyok az áprilisi eredményére. Kérem, írja meg!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-30

Tisztelt doktornõ!

Már egyszer válaszolt a kérdésemre.De azóta történt valami.
Én egy 37 éves nõ vagyok. A volt barátomnak diagnosztozálták a magas rizikófaktorú hpv-t./51/ És clamydiát is.Az én clamydiám is pozitív lett. A hpv-m negatív.Doxicilint kaptunk, be is szedtük.
A mostani páromnak most jött meg a hpv tesztje,ami pozitív,alacsony kockázatú6,magas kockázatú51 es..És a gyógyszer ellenére a clamydia is pozitív.
Lehetséges, hogy az én tesztem elrontották??Én a jövõ héten megyek az sdt központba kontrollra.
Nagyon el vagyok keseredve.
Az elöbb olvastam, hogy egy hpv-s beteg meggyógyult.Meg lehet gyógyulni belõle??És hogyan, lehetséges, hisz azt olvastam, hogy a vírus beépül a dns-be.

Válaszát nagyon várom!
Tisztelettel: Kiss Júlia
Az új párommal 1 éve vagyunk együtt, most jött


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A mostani párja úgy tûnik, hogy elkapta Öntõl a HPV51-et és a clamydiát.
Lehet, hogy a doxyciclin kezelés nem volt elégséges.
Ha most megy STD szûrésre, akkor gondolom újra megvizsgálják.
A HPV-bõl pedig ki lehet gyógyulni, még ha a sejt DNSébe beépül, akkor is.
Erre megvannak a kezelési protokollok (mely függ a HPV típusától, a rákszûrés eredményétõl, a partner HPV státuszától).
Az Ön esetében jelenleg csak a fél éves óvszeres nemi élet ajánlott (Önnek: negatív rákszûrés, HPV51, partner HPV 6, 51), mely a clamydiával szemben is hatékony lehet. De clamydia fertõzésben antibiotikumot is kell szedni, valószínûleg mindkettõjüknek.
Clamydia-kontroll, ahogy a kezelõ orvosa javasolja, és 6 hónap múlva viszont HPVre is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Hogy tudok valamit/hpv/-t továbbadni, ha én negatív vagyok?? Nem értem a válaszát.

Tisztelettel:Kiss Júlia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Júlia!
Az elõzõ barátjától úgy kaphatta el a HPV 51-et, hogy nem feltétlen a méhnyakon hordozza, hanem a hüvelyben. Innen mintavételkor nem vesznek anyagot. Én erre gondoltam. Az is lehet persze, hogy Ön teljesen negatív, és új partnerénél is pont az 51-es is megtalálható a 6-os mellett.
De az is lehet, hogy az Ön tesztjét nem jól végezték el. Hiba minden vizsgálati eredménynél elõfordulhat a nagy számok törvénye szerint.
Ha elment az STD központba, akkor megírja, hogy mi lett az új vizsgálat eredménye Önnél és a barátjánál?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-29

Kedves Doktornõ!

26 éves nõ vagyok, lassan 6 éve vagyok együtt a párommal. 2011. októberében valami elváltozást vettek észre, és 3 hónap múlva ismét meg kellett jelennem rákszûrésen. Az elsõ szûréskor még P2, majd P4-et diagnosztizáltak. Két különbözõ helyen voltam. Egy hete HPV tipizálásra is elmentem, mert az már biztos, hogy van (nem a szemölcsös). A doktor úr, mikroszkóppal látott is már valamit, de az eredményem még nem jött meg.
A mûtétet javasolta, és azt mondta, hogy az immunerõsítõkkel nem sokat használok, de az oltást mindenesetre adassam be magamnak.
Én még egy vérvételtõl is rosszul vagyok, hát egy mûtéttõl! Mindenesetre kell a mûtét? Késõbb hogy lehet ezzel együtt élni? Tudom, hogy rendszeresen kell menni szûrésre, és hogy használjunk gumit, de még mit lehetne tenni?
Fogamzásgátlót lehet szedni vagy azt nem. Sajnos ezt a fórumot még nem olvastam el, ezért is vagyok ilyen tapasztatlan.
Segítségét és válaszát köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Pontosan kérném, hogy írja le:
1. A P4 mellé még mi volt írva (ASC-H, HSIL, AGC, AIS, CIS, egyéb)?
2 Az összes eddigi nõgyógyászati mintavétel idõpontjait az eredményekkel együtt.
3. Partnere HPV eredményét, ha van.
4. Az Ön HPV-teszt eredményét.
5. Az Ön és barátja eddigi szexuális partnerei számát.
6. Van-e alapbetegsége?
7. Milyen a stressz-állapota a saját megítélése alapján 0-5 skálán (0=stresszmentes, 5=nagyon stresszes)?
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A P4 mellé HIGH-GRADE SQUAMOUS INTRAEPITHELIAL LESION (sil) es human papiloma virus (hpv) infekció (ez volt a citológiai lelet).
Minden évben rendszeresen jártam nõgyógyászati vizsgálatra, mindig P2-es volt(6 éve járok nõgyógyászati szûrésre)!
A tavaly októberi leleten volt bejelölve: Atypusos laphámsejtek (ASC) nem meghatározható okokból (ASC-US).
Ez után 2012.02.28-án a P4 bekarikázva.
A HPV eredményünket várjuk mind a ketten. Nekem talán ma megjön, akkor azt is megírom. Voltam vérvételen, ahol minden eredményem teljesen jó (gyulladásom sincs).
A barátomnak és nekem kb 5 partnerünk volt eddig. Lassan 6 éve vagyunk együtt. Nekem nem és az õ állítása szerint neki sem volt ezalatt senkivel kapcsolata.
Stressz állapotom: talán 1-es a skálán, nem érzem magam stresszesnek.
Köszönöm a válaszát!



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HSIL citológia a kismûtét indikációja. Mûtét utáni elsõ kontrollig tilos a szex, a vizsgálatnál pedig kérjen ne csak rákszûrést, hanem HPV-tesztet is (ez is ingyenes ilyenkor).
Az oltással még várjon.
Kérem, írja meg, hogy dohányzik-e?
És várom a mostani HPV-teszt eredményeit is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Most jött meg a HPV eredményem. 51-es magas kockázatú. Nem dohányzom (sohasem dohányoztam). Az orvos kérte, hogy akkor vegyem fel vele a kapcsolatot. Ilyenkor mi a teendõ?
Oltás? Immunerõsítés, mûtét?

Köszönöm a segítségé!
Tímea


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A tegnapi levelemet kiegészíteném. Felhívtam este az orvosomat, és azt mondta hogy nézzünk mûtéti idõpontot, az immunerõsítõ ezen nem sokat segít, illetve hogy mikroszkóppal látott elváltozást a méhszájamon. Kérdeztem hogy jobb e ha a fogamzásgátlót abbahagyom, azt mondta igen (olvastam hogy ez is kicsit befolyásolhatja a HPV-t). A citológiát 3. nem javasolta, mert hogy az elõzõ kettõben megbízik, és ha megint citológiát vesz, akkor ismét 6 hetet kell várnom a mûtéttel.
Ön szerint is ilyen esetben már csak mûtéti megoldás van? Ma kell hívnom délután az orvost, hogy idõpontot egyeztessünk.
Egyetért e abban hogy a fogamzásgátlót ne szedjem? Ha abbahagynám, akkor van valamilyen idõpont amikor újra lehet szedni?
Tudok még tenni valamit?
Gondolom, ha megmûtenek, akkor betétet kell használni a menstruáció alatt és nem tampont.
Köszönöm a segítségét és a válaszát!

Üdvözlettel: Tímea



Válasz:


Oltást javasolja még, és ha igen akkor melyik típust (ha lehet itt ilyet kérdezni)?
Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Próbálok a kérdéseire válaszolni, de lehet, hogy már túl van a mûtéten...
Jobb a fogamzásgátlót abbahagyni, mert úgyis 6 hónapig az óvszer javasolt. És az ondó késleltetheti a HPV-bõl való kigyógyulást.
HSIL esetén valóban a mûtét javasolt, de sok citológia labor leírja, hogy CIN2 vagy CIN3 a véleménye. És CIN2 mellett az Ön korában még lehet javasolni az immunerõsítõ kúrát a mûtét elõtt.
Oltás beadható, de az se nem gyógyítaná meg a mostani állapotából, se nem védte volna meg ettõl az 51-estõl. Az a 16, 18-as típustól véd 90-100%-ban, és néhány egyébtõl kismértékben.
A fogamzásgátlót akkor ajánlom újra szedni, ha mindketten HPV negatívak lesznek.
És mûtét után mindenképp a betétet javaslom használni a vérzés alatt. A kontroll rákszûrésig és HPV-tesztig NO sex!!!
Ha túl van a mûtéten, kérem, írja meg a szövettan eredményét.





Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

23-án át is estem a mûtéten, most még itthon pihenek. Az orvos azt mondta, hogy 3 hét múlva mehetek a szövettani eredményért.
Idõközben a páromnál is kiderült, hogy fertõzött (a minta HPV pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza) ezt most úgy értem, hogy egy két típusra szûrik a férfiakat és többre nem is? A páromnál ilyenkor milyen kezelés javasolt, vagy milyen orvoshoz menjen, aki kezelni tudja (ha tudják)?
Általában a gyógyulási folyamat az 6 hét? Addig nem szabad nehezet emelni, sportolni, illetve no sex, valamire oda kell még figyelnem? Az orvosom semmilyen gyógyszert nem írt fel, maga javasolna ilyen mûtét után valamilyen gyógyszert még?
A szövettani eredmény után csináltassak még egy HPV tesztet, és ha jó az eredmény, akkor azt jelenti, hogy a vírus benne van, de nem fog tovább burjánzani, ehhez ha nem nyújt teljes biztonságot az óvszer (mivel szájon át is megkaphatom) akkor mit lehet tenni? nagyon sûrûn kellene citológiára járnom, vagy Ön mit javasol?

Segítségét és válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: Tímea



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Tímea!
A szövettani eredményt kell elõször látnom, hogy tudjak a továbbiakban tanácsot adni.
Addig is a kérdéseire a válaszaim:
A párjának HPV NA fertõzése van. Ez sem nem alacsony, sme nem magas rizikójú HPV, amit hordoz, így sem szemölcsöt, sem rákot nem okozhat.
A gyógyulási folyamat függ a beavatkozás módjától, Loop vagy kés konizáció volt-e.
A kontrollig javaslom a no sex magatartást, és a citológia mellett kérjen HPV-tesztet is (ingyenes). Az eredmények ismeretében tudom megmondani, hogy kell-e gyógyszert szednie, vagy óvszert használniuk stb. És ez határozza meg az ellenõrzõ vizsgálatok gyakoriságát is.
Várom a szövettani és a kontroll leleteket!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-28

Üdvözlöm, Két éve a rákszûrési eredményem 2 ascus, egy cin1, Önszerint indokolt a szövettan levétele, 44 éves vagyok, és nagyon aggódok az eredményeim miatt!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ön írta az elõzõ levelet is, hogy negatív a HPV-tesztje? Ha valóban negatív, akkor a szövettani vizsgálat nem indokolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nõ. Köszönöm a gyors válaszát, igen a HPV tesztem negatív.Ha a szövettani vizsgálat nem indokolt, Ön mit javasolna, ilyen eredményekhez?
Üdvözlettel: Angéla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Angéla!
Fél évente javaslom, hogy járjon rákszûrésre, és évente kérjen HPV-tesztet.
Ha ASC-H vagy HSIL lenne a citológia eredménye, akkor szükséges a mûtét.
De szerintem sokkal több esélye van a teljes gyógyulásra.
Gyulladás nem volt leírva a leleteiben (baktérium, trichomonas, ureaplasma stb)???

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Üdvözlöm.
Köszönöm a gyors válaszát,:)
Kétszr ASCUS, és egyszer cin1 mellet az ureaplasma pozitív volt, teendõm?
Tisztelettel:Angéla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Antibiotikumot (doxicyclin, teralysal) kellene szednie ureaplasmara, és valószínû a partnerének is. Kezelés alatt no szex.
Fél év múlva rákszûrés. Ha a panaszok/fertõzés fennállnak továbbra is, akkor természetesen hamarabb kell visszamenni kontrollra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nõ.
Köszönöm az eddigi információit, tegnap voltam a Debreceni klinikán, ott is LEEP mûtétet javasolták amire jövõhetén kerül sor!
Tisztelettel, Angéla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Angéla!
Majd kérem, írja meg a mûtét utáni szövettani eredményét.
Köszönettel elõre is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-27

Kedves doktornõ!

Szeptember közepén diagnosztizáltak nálam magas rizikójú HPV-t (39).
Akkor gyógyszert javasoltak.
Most kellet visszamennem újabb citológiai vizsgálatra, és örömmel tudatom hogy P2es citológia mellett a HPV negatív lett!
Nagyon boldogok vagyunk a párommal! Idõközben a biztonság kedvéért õ is kivizsgáltatta magát, most várjuk az õ eredményeit.De most már abszolút pozítívak vagyunk!

Gondoltam megosztom önnel, és az olvasókkal, olyan kevés a pozítív kimenetelû visszajelzés.

Olyan kérdésem lenne, hogy így hogy negatív az eredményem, érdemes lenne e beadatnom magam a hpv elleni injekciót. Az orvosom teljesen rám bízta, hisz most legyõzte a szervezetem. És neki nincsenek túl jó tapasztalatai a vakcinákkal kapcsolatban...Fontolgatom hogy melyik lenne jobb, kérem segítsen némi információval, hogy könnyyebben döntsek.

Köszönettel:
Tri


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Köszönöm, hogy megosztotta örömét és gyógyulását velünk. Bár többen megírnák ezt nekem :) !
Szeretnék pár kérdést feltenni, melyre örülnék, ha válaszolna:
Milyen gyógyszert, szedett és hogyan? Védekeztek óvszerrel ezen idõ alatt, vagy nem?
És kíváncsi lennék majd partnere HPV-teszt eredményére.
Hány éves? ( a vakcinálás miatt is kérdezném).
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


kedves Doktornõ!

Isoprosine (remélem jól írtam) gyógyszert kellett szednem két hétig, naponta négy darabot.
Azóta óvszerrel védekezünk, addig míg biztosan nem tudjuk a párom eredményeit. Amit természetesen megírok majd, ha megtudjuk.
Én most 25éves leszek. És azért kérdeztem hogy "érdemes lenne-e" oltatni, mert közben utána is olvastam, és nagyon megoszlanak a vélemények a szerrel kapcsolatban.

Üdvözlettel:
Tri


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Tri!
Én 25 éveseknek szoktam javasolni negatív HPV-teszt eredmény mellett az oltást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-27

Kedves Doktornõ!47 éves vagyok.Human papilommavírus PCR vizsgálat eredménye:HPV DNS pozitív,és magas kockázatú HPV /HR/ típust tartalmaz/mennyiség szerint sorba rendezve/ HPV genotípus:31 Az eredm.idõpontja:2012.03.07. Ez az elváltozás gyógyítható,vagy halálos kimenetelû???Nagyon várom válaszát! Köszönöm elõre is.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Azért mert valakinek pozitív a HPV-tesztje, még nem jelent halálos betegséget!
A rákszûrés mutatja meg, hogy valóban van-e betegsége. Annak mi az eredménye???
Írja meg, és akkor tudnék tanácsot adni, hogy mi a teendõ.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-27

Üdvözlöm.
A következõ lenne a kérdésem,három citológíai vizsgálat eredménye két Ascus, egy cin1, negatív HPV,teszt, indokolt e a szövettani vizsgálat, 45 éves vagyok.
Köszönöm,Angéla.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mennyi idõn belöl volt a 2 ASC-US, CIN1?
Elõzõ negatív lelete mikori?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Üdvözlöm, két éve van ilyen leletem, elötte mindig negatív volt!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha negatív a HPV-tesztje, akkor nem indokolt a mûtét.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-27

Kedves Doktornõ!
26 éves vagyok és a HPV tesztem pozitív lett, de azt írták hogy a vizsgált alacsony és magas kockázatú típusokat nem tartalmazza a minta (HPV genotípus:NA). November végén voltam rákszûrésen, aminek az eredménye P2 volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben mi a teendõ?Kell-e gyakrabban rákszûrésre járnom, valamilyen gyógyszert szednem(van egy autoimmun betegségem,így nem tudom, hogy kaphatok-e immunrendszer erõsítõt) és hogy a páromra ennek milyen hatása lehet?
Válaszát elõre is köszönöm.
Zsófia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Zsófia!
Jelenleg nincs sok teendõ. Javasolnám az óvszeres védekezést 6 hónapig, majd egy újabb HPV-tesztet akkor. Önnél is és a partnerénél is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-26

Kedves Doktornõ!
Párommal 2 és fél éve ismerkedtünk meg.Õ házasságban élt(azóta elvált már 5 éve)amikor a második gyerekük születése után a feleségének kivették a méhét.Nem olyan régen derült ki,hogy magas kockázatú Hpv fertözött volt.Amikor megtudtam én a genoid laborban csináltattam Hpv szûrést és nekem is 16,18 as számú fertözöttséget állapítottak meg.Nõgyógyászati kenetvételem negatív volt többszöri ismétlés után is.P2.Ön szerint mit tegyek?Nézessek másik Hpv tesztet?Párom eddig tünetmentes volt de kb 3-4 hónappal ezelött szemölcsszerû "valami"lett a nemi szerve alatt.Lehet Hpv?
Én még nem szûltem gyermeket de szeretnék most félnem kell attól,hogy valóban fertözött vagyok és énis ugyanarra a szomorú sorsra juthatok?

Nagyon köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérném szépen, írja meg az életkorát! Anélkül nehéz válaszolnom a kérdéseire.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Én idén töltöm a 35-ik évemet.

Köszönettel várom válaszát!



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A jelenlegi álláspont szerint a negatív kenet és 16, 18 HPV-fertõzés esetén 6-12 havonta javasolt a rákszûrés.
A partnerét kivizsgáltatnám egy nemigyógyásszal, aki a "szemölcsszerû valami"-ket is megnézi, és az ecetsavas HPV-próbát is megcsinálja. Ezt utóbbit kevés helyen végzik. A férfi HPV-Centrumokban igen.
Amennyiben a szemölcsök az óvszerrel nem fedett területen vannak, akkor a szexuális életet korlátozni/kerülni javasolt, amíg a partner nem gyógyult. Utána javasolnám az óvszeres védekezést, amíg mindketten negatívak lesznek HPV-re.
Így nem fog az ex-feleség szomorú sorsára jutni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm válaszát.Esetleg tudna javasolni kollégáját akit felkereshetünk??
Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Itt a honlapon a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyök jelzik a férfiakat szûrõ rendelõket.
Ezek fõleg magánrendelõk, ezért telefonon érdeklõdjön elõre az árak felõl.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-25

Kedves Doktornõ 41 éves vagyok két gyerekes anya a rákszürésem kétszer p3 lett és a hpv dns pozitiv magas kockázatu hpv- hr tartalmaz.hpv genotipus 66.Ideges vagyok a két gyermekem miatt hogy feltudom nevelni öket? kérem válaszoljon és ossza meg tapasztalatát velem .KÖSZÖNÖM


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérem írja meg, hogy a P3 mellett milyen diagnózis áll még: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC?
Ezek stádiumok, melyek alapján a terápiát megállapítjuk. De a HPV 66 P3, ha jár rendszeresen kontrollra és a kezelési javaslatokat betartja, akkor gyógyítható és természetesen fel tudja nevelni a gyermekeit!!!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ Az elsõ cytológiai vizsgálat eredménye:reaktiv sejtelváltozásokkal járó gyulladás reparatio,atypusos laphámsejtek,nem meg határohatározhato okbol asc-us.A kenet minösitése kórós vagy neoplasticus hámelváltozás azonositható. A második vizs. eredménye atypusos laphámsejtek asc,nem meghatározo okbol asc-us,kenet értékelhetösége zavaro mértékü lob,helyenként vastag,gyulladás.A hpvre küldöt minta eredménye hpv dns poz.magas kockázatu hpvhr tipusok.HPV GENOTIPUS 66. Április 11én mütétet javasolt a doktor ur . SZIVEMBÖL KÖSZÖNÖM hogy levelemre válaszol Ágnes


Válasz:


Kedves Doktornõ Az elsõ cytológiai vizsgálat eredménye:reaktiv sejtelváltozásokkal járó gyulladás reparatio,atypusos laphámsejtek,nem meg határohatározhato okbol asc-us.A kenet minösitése kórós vagy neoplasticus hámelváltozás azonositható. A második vizs. eredménye atypusos laphámsejtek asc,nem meghatározo okbol asc-us,kenet értékelhetösége zavaro mértékü lob,helyenként vastag,gyulladás.A hpvre küldöt minta eredménye hpv dns poz.magas kockázatu hpvhr tipusok.HPV GENOTIPUS 66. Április 11én mütétet javasolt a doktor ur . SZIVEMBÖL KÖSZÖNÖM hogy levelemre válaszol Ágnes


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ágnes!
Én elsõ körben nem javasolnám a mûtétet, hanem immunerõsítõ tabletta szedését kezdeném el.
Isoprinosine tabletta: 3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6x ismételni.
3 havonta kontroll rákszûrés. Ha 1 év után sem javul a helyzet, akkor lehet a mûtétet javasolni.
A partnert is érdemes lenne HPV-tesztre küldeni, de mindenesetre óvszerrel tanácsolnám a nemi életet a gyógyszerszedés alatt. A 6. hónapi ellenõrzõ vizsgálatnál az eredményeik alapján lehet dönteni a condom elhagyásáról vagy folytatólagos használatáról.
Írja meg, hogy hogyan döntött (mûtét vagy gyógyszer?)!
És a kontrollokra is kíváncsi lennék.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Drága Doktornõ Ne haragudjon de a szivembõl jön a megszolitásom nemi életet nem élünk párommal évek ota mert skriszofrénia beteg és olyan gyogyszereket szed.Most mit csináljak?Nem tudom ha nem csinálják meg a mütétet akkor sulyosobodna a helyzetem? Az orvosom nincs a gyogyszer az imunerösitõ mellett a kislányom 7 éves neki kellett az isoprosint szednie csak neki nem adtam sokáig amikor a gyogyszertárba az ismerösöm azt mondta neki nagyon erös .A kislányomnak sürün jött afta a szájára ki elmult kezeltem 4 hét mulva megint igy volt anyáron most elmult.Kérem segitsen mit csináljak ha nem kerül az életembe most igazán ez a hpv eredmény okozhat rákot nálam?Nem magam miatt aggodom hanem a gyerekek miatt.Ön mit csinálna a helyembe?az eredményeim sulyosak?Kivánok minden jot önnek érzem Ön egy nagy lelkü ember kár hogy nincs itt a közelembe hogy segitsen.Várom válaszát Ágnes


Válasz:


Azt szeretném megirni hogy most az orvosom azt mondta hogy most egy kup metszést csinálna egézs.kaparást szövetantra küldenék nem eltávolitanák most améhet hanem kup alaku metszést csinálna.De igazán erre sem voltam felkészülve lelkileg,.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ágnes!
Az ASC-US nem olyan súlyos stádium, hogy mûtétet indokolna azonnal.
Az Isoprinosine pedig nem olyan "erõs" gyógyszer, ahogy a gyógyszerész ismerõse mondja.
A kislányának is valószínû, hogy tartósan, de alacsony dózisban kellene szednie. Az õ esetében más lenne az elõírás, mint a HPV-fertõzés kapcsán.
Persze az immunerõsítõ szedése csak azoknál a nõknél javasolt, akik valóban végig is tudják csinálni ezt a 6 hónapos kúrát. Ha Ön inkább hamarabb meg szeretne szabadulni a fertõzéstõl, akkor a konizáció gyorsabb módszer lenne.
Melyik intézetben végeznék a mûtétet?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornö A KECSKEMÉTI Izsák uti korházba a nögyogyíászati klinlkán csinálnák . Én a gyogyszeres kezelést végig tudnám csinálni ha biztos eredménye lenne ha tudom hogy ez idö alatt nem romlana az egézségi állapotom nem tudom mit nem értek hozzá.Azt sem értem hogy az én orvosom miért nem ajánlota ezt a lehetöséget.Üdv. ÁGNES


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérdezze meg a kezelõorvosát az immunerõsítõ kezeléssel kapcsolatban. És megkérdezhet egy másik nõgyógyász orvost is, hogy neki mi a véleménye a gyógyszeres és a mûtéti megoldást illetõen az Ön helyzetében.
Valószínû nem romlana az állapota a gyógyszerszedés alatt, erre a biztosíték, hogy Önt 3 havonta kontrollálni kell rákszûréssel, és ha bármi rosszabbodás lenne tapasztalható, akkor meg tudják csinálni a "kismûtétet".

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-03-23

Kedves Doktornõ!

28 éves vagyok, eddig 3 partnerem volt és 1 éve nem éltem szexuális életet.Most kaptam meg az eredményemet a méhnyakrák-szûrés eredményét, ami P2 lett, viszont a nõgyógyászom azt mondta,hogy HPV gyanúm van.
Sajnos nem kaptam semmilyen papírt a vizsgálatról,csak szóban hangzott el.
3 hónap múlva kell vissza mennem egy újabb vizsgálatra.
Most van kialakulóban nálam egy új kapcsolat (még nem történt aktus) és nem igazán tudom,hogy hogyan kezdhetnék el egy új kapcsolatot a HPV gyanú ellenére?!
Hiába mondják,hogy ne aggodjak,sajnos nem tudok nem aggodni.
Esetleg menjek el egy másik nõgyógyászhoz vagy mindeképpen várjam ki a 3 hónapot?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel:Rita


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha nagyon aggódik, akkor kérjen egy HPV-tesztet, mert a gyanú az nem biztos. A teszt pedig 95%-os biztonságú.
Viszont az új kapcsolatától is kaphat HPV-fertõzést. Ha aggódik, akkor kérje meg a párját, hogy mielõtt belekezdenek a kapcsolatba, vizsgáltassa meg magát õ is (HPV-Centrumban!)
Ha bármelyikük pozitív lesz, akkor csak óvszerrel javaslom a szexuális életet 6 hónapig. Utána kontroll HPV-tesztek döntik el, hogy mellõzhetõ lesz-e a condom.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.