Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-04-05

Tisztelt Doktornõ!
Minden évben elmegyek rákszûrésre, utoljára 2011.októberében voltam P2-es negatív volt az eredményem. A lányom is írt a fórumon, neki P4. HPV-t mutatott ki 51-es tipust. Én is megcsináltattam a tesztet: HPV DNS+ pozitív, magas kockázatú HPV/HR/ mennyiség szerint rendezett sorrendben 51-es tipus. 46 éves nõ vagyok, 12 éve monogám párkapcsolatban élek a párom még nem volt szûrésen. Nekem volt szülés után méhszájplasztikám/mûtét/, pár éve méhszájpolipom/mûtét/, nem szedek fogamzásgátlót, pajzsmirigy alul mûködésem van.A HPV teszt eredményemet tegnap kaptam meg és 6 hét múlva citológiát javasolnak. Kérném az ön véleményét mit tanácsol nekem? Mi a következõ lépés? Köszönöm Szépen.
Gabriella


Válasz:


*/Kedves Gabriella!
Amíg negatív a citológiai lelete addig csak azt tanácsolom, hogy fél évig használjanak óvszert a szexuális életükben. Utána legyen egy újabb HPV-teszt, de ne csak Önnél, hanem a párjánál is. Amikor mindketten negatívak lesznek, akkor el lehet hagyni az óvszert. Ha Önnél a citológia elkezdene romlani, akkor a lelettõl függõen elõbb gyógyszeres kúra, súlyosabb esetben konizációs mûtét javasolt.
Évente, félévente érdemes járni ellenõrzõ vizsgálatokra. Az oltás 45 év felett nem javasolt. A beteg kérheti saját felelõsségre. Ha monogám kapcsolatban élnek, akkor én nem látom indokoltnak a vakcinálást Önnél.
Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna/*

Kérdés:

2012-04-05

Tisztelt Doktor Nõ!
A mai napon voltam vizsgálaton ahol több mintát is vettek tõlem.Az elsõdleges vizsgálat alapján az ambuláns lapomon a következõk szerepelnek: portio erodált, cervixbõl kevés nyákos váladék ürül.
Megköszönném ha felvilágosítana ezen kifejezésekrõl.
Köszönettel: Ildikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a késõi válaszért!
Portio erodált: a méhszáj hámja nem ép.
A méhnyakból kevés nyákos váladék örül, valószínûleg gyulladás miatt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szépen köszönöm a válaszát Doktor Nõ.Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen teendõ? Ez esetleg nagy baj? A páromra lehet hatással?A kenetminták alapján nem gombás fertõzés és betadinos hüvelykúpot irtak fel.
Tisztelettel: Ildikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Gondolom vissza kell mennie kontrollra, és akkor a következõ lelet segíteni fog, hogy a gyulladás és a méhszáj gyógyult-e. Bár a Betadine után egy lactobacillusos kúrát is szoktunk ajánlani, mert a jód eléggé elpusztítja a jó baktériumokat is, amikre szükség lenne.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A párjára csak akkor lenne hatással, ha kimutatható valamilyen kórokozó.
Ha továbbra is fennáll majd a gyulladás, vagy újra vissza fog térni, akkor egy STD panelt érdemes lesz kérni, ahol sok baci, vírus stb kimutatható, majd Ön és párja célzottan kezelhetõ.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-05

Tisztelt Doktornõ!
43 éves vagyok, az utolsó rákszûrésem 2012.03.12-én volt. Az eredmény a következõ:
- LSIL
- HPV (magaskockázatú 58)
- gyulladás, reaktív hámelváltozással
- P2
Volt kenet viszgálatom is, de az negatív.
Nagyon megijedtem a HPV-tõl, ezért kérdezem, hogy mi a teendõm?!
Szedek C vitamint, és protexin balance gyógyszert. Sajnos folyamatosan gyulladásban vagyok, tehát az elõzõ rákszûréseimen is szerepel a gyulladás mindig. Ezt nem tudom, hogy mi okozhatja folyamatosan, pedig nagyon vigyázok már magamra.
A HPV-re a nõgyógyász azt mondta, hogy oltassam be magamat, de az oltásról nagyon sok rosszat olvastam, és hát már fiatal sem vagyok. Nem tudom, hogy mit tegyek? Mi a véleménye errõl?
Kell- e még valamilyen gyógyszert szednem?
A férjemet is ki kell vizsgáltatni HPV-re?
A segítségét köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnezest a kesei valszert.
A levele nagyon elkeveredett nalam, sajnos.
LSIL es HPV 58 mellett egy fel eves immunerosito (Isoprinosine) kurat szoktunk javasolni (3X2 tabletta/nap 2 hetig, majd 2 het szunet, ezt 6X ismetelve) es ovszeres szexualis egyuttleteket. 6 Honap mulva kontroll citologia es HPV-teszt javasolt Onnek, a ferjenek pedig egy HPV vizsgalat, ha On tovabbra is pozitiv. Az ovszert akkor ajanlott elhagyni, ha mindketten HPV negativok.
Az oltast csak abban az esetben javasolnam, ha valamelyikuk nem monogam, mert uj HPV-t legnagyobb valoszinuseggel egy masik kapcsolatbol lehet megkapni. A vakcinak 45 eves korig ajanlottak, tehat, ha ugy gondolja, akkor beadhato. Komoly mellekhatasok nem fordulnak vele elo, csak, mint mas egyeb injekcional.
Remelem, hogy meg tudtam segiteni :).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-05

Kedves Doktornõ!

2011 dec.-ben P4 HSIL CinIII.ráksz. eredmény után azonnal megmûtöttek (conisacio, frakcionált curet.)
Három héttel ezelött ráksz. kontr. történt az eredményt még várom.Nekem sem a ráksz. alkalmával, sem a 3 hón. kontr. alkalmával nem nézettek HPV tesztet, gyógyszert sem kaptam. A mostani rákszûrésnél ajánlotta az orvos a védõoltást.49 éves vagyok nincs kapcsolatom évek óta.
Kérem a doktornõ véleményét, javaslatát a leírtakkal kapcsolatban.
Köszönöm szépen:Nóra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérjen HPV-tesztet az elsõ rákszûrés alkalmával (ingyenes). Így lehet tudni, hogy mennyire volt sikeres a mûtét. Ha HPV pozitív lesz, akkor egy 6 hónapos immunerõsítõ kúrát (Isoprinosine) javasolnék.
Ha nincs partnere, akkor az oltást nem tartom ésszerûnek, és eleve 45 éves korig ajánlott.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A mûtét utáni 3.havi kontroll rákszûrés eredményem P 2 lett, ezután,ahogy ajánlotta kértem a HPV-tesztet ami sajnos DNS pozitív (HR)16-ost igazolt.
Az orvos a következõ terápiát javasolta: 2 hónapig Isorinosine (10 nap gyógysz. 10 nap szünet) majd ismételten conisatios mûtét és ismét 1 hónap gyógyszer..Félek, mert a dec. mûtét után is sokáig véreztem és még csak pont fél éve történt..Tényleg ez kell,hogy legyen a megoldás?Most tartok a 2.doboz gyógyszernél..és készülök a fél évi rákszûrésre.
Kérem szépen a doktornõ véleményét.
Tisztelettel:Nóra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nóra!
Én nem sürgetném a következõ konizációs mûtétet, mert lehet, hogy a 6 hónapos gyógyszeres kúra alkalmával a vírust sikerülne eliminálni a sejtekbõl. És jelenleg jó a rákszûrése eredménye.
Mi másképp ajánljuk az Isoprinosine kezelést: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni. Ha szükséges 3 havonta rákszûrés, mi ezt 6 havonta javasoljuk. Mivel nincs partnere, így a visszafertõzés esélye nulla. Ha lesz partnere, akkor a helyzet másképp alakulhat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-05

Kedves Doktornõ!
Már írtam Önnek, de még idõközben több kérdés is felmerült bennem: Garatgyulladást kaptam a klion tablette szedése alatt és a nyelvgyökön apró kis dudorok jelentek meg. A gégész antibiotikumot írt megnéztem a nyelvem és azt mondta semmi köze a condylomához. Az lenne a kérdésem, hogy egy szájüregi hpv tesztre indokolt-e elmennem. Ha igen akkor hol végzik ezt magánrendelésben?
Milyen kezelést javasolna Ön a továbbiakban?
Elõre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Melinda!
Most talaltam meg ezt a levelet, mint megvalaszolatlant. De ugy emlekszem, hogy mar irtam Onnek.
Ha megsem, akkor kerem irjon ujra!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-04

Kedves Doktornõ!
Egy további kérdés:
A hímvesszõn mindenképpen található hpv vírus vagy csak ha fertõzött az illetõ?

Köszönöm,
Boglárka


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szexuális élet elkezdésével elég nagy valószínûséggel megjelenik, fõleg, ha a partner már nem szûz.
Azaz van valakitõl elkapni. A HPV nem szexuális úton való fertõzésérõl még sokat nem tudunk, de szerintem van olyan eset, amikor bõrrõl, kézrõl, szájról is elkapható.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-04

Tisztelt Doktornõ!

Nagyon nagy az aggodalmam, hiszen most értesültem a hpv kockázatairól. Emiatt több kérdésem is lenne. 19 éves vagyok. Még nem teszteltek rajtam semmit. Volt egy nálam idõsebb párom. Tavaly januárban ért véget a kapcsolatunk. Ez azt jelenti, hogy akkor volt utoljára esélyem elkapni tõle. Elõtte fél évet voltunk együtt.
a kérdéseim:
-orális szex miatt ha a hívmbesszõvel kerül az ember kapcsolatban, akkor is fennál a veszély?
Igen. A HPV orális szexszel is terjed.

ha a heréhez csak olykor, véletlen ér az ember?
-ha új parneremmel voltam, továbbmehetett a vírus?
Ha elkapta elõzõ partnerétõl, akkor tovább is adhatja. De nem biztos, hogy elkapta.

-ha ugye tavaly január volt az utolsó, akkor már kimutatható vizsgálattal a vírus? vagy még várni kell?
Kimutatható. De az is lehet, hogy már eltûnt a nyálkahártyákról.

-minden esetben halálos?
A HPV-fertõzés NEM halálos!!! Minden 2. lány az Ön korában HPV-fertõzött. Csak kevés nõnél alakul ki a HPV miatt betegség, és még sokkal kevesebbnél rák.

-ha torokrák alakulna ki vagy méhnyakrák akkor ezek már megkezdõdhettek? vagy esetleg még megelõzhetõek lennének?
A rák sok-sok év alatt alakul ki. Abszolút megelõzhetõ. Ez a lényege a rákszûrésnek, amit a nõgyógyászok végeznek. Nagyon-nagyon minimális számban vannak csak rapidan kialakuló tumorok. Ezért érdemes évente rákszûrésre járni a szexuális megkezdése után 3 évvel.

-ha elmennék Önökhöz vizsgálatra milyen százalékkal mutatható ki a vírus jeklenléte?
A HPV teszt 95% biztonsággal mutatja ki a HPV-t.

ugye még nem késõ?
NEM késõ!

és csak a hüvelyi, méhi fertõzést szûri a vizsgálat? vagy a torokban kialakulót okozó hpv-t is?
A méhnyakról, a hüvelybõl és a szájüregbõl külön-külön vesznek mintát, ha a beteg így kéri. Normál rákszûrés esetén csak a méhnyakról szoktunk anyagot küldeni HPV kimutatásra.

-illetve ha esetleg van bennem valami, és ráoltatnék, az gondot okoz?
Nem okoz gondot, de lehet, hogy nem is használ. Persze attól függ mi van Önben.

-ha a hüvely melletti bõr vöröses, csíp, az lehet jel? nincs szemölcs!
Ez nem a HPV-fertõzsé jele. Hanem valami más!

Köszönöm szépen,
Boglárka

Kérdés:

2012-04-03

Tisztelt Doktornõ!

Condylomákat találtam magamon, melyeket folyékony nitrogénnel kezeltek.

A tünetek pár hónaposak lehettek. Úgy emlékeszem, hogy a tünetek megjelenése óta nem volt szexuális kapcsolatom.

A kérdéseim:

- Amennyiben a tünetek elmúlnak, szükséges-e további kivizsgálás, kezelés?
ha 3 hónapig nem bújnak elõ újabbak, akkor gyógyultnak tekinthetõ.


- Értesítsem-e a korábbi partnereimet a lehetséges kockázatról, ha igen mennyi idõre visszamenõleg?
Érdemes lenne. Utóbbi 2 év partnereit. De erre nincs jelenleg ajánlás. Még nem tudni, hogy meddig hordozhatják ezt a vírust a férfiak.


- Éppen egy kapcsolatot indítanék, mit tegyek hogy elkerüljem a partnerem fertõzõdését?
Várjon, míg meggyógyul teljesen. Kérhet egy HPV-tesztet is a biztonság kedvéért hamarabb. Ha negatív, akkor a legbiztosabb, hogy nem adja tovább.


Hálás köszönettel,
28év ffi.


Kérdés:

2012-04-03

Tisztelt Doktornõ!
Kérném segítsen nekem. Lányomnál aki 21 éves HPV 51 ESSEL-T diagnóziáltak. Telefonon beszélt az orvossal, mert már kiment külföldre a férjéhez. Nála állapították meg elõször ezért ment el Õ is. Hát nagyon megijedt, mert azt mondta neki az orvos, hogy lehet a méhét is el kell távolítani. Most én a neten próbáltam valami gyógymódot találni, de azon kívül,hogy immunerõsítõt küldjek neki nem találtam semmit. Vagyis ez nem igaz találtam,csak a sok közül nem tudom mit vegyek neki, hogy szedje addig is amíg május elején nem jönnek haza és nem megy vissza az orvoshoz.

Kérem szépen segítsen, hogy az immunerõsítõbõl is melyiket vegyem és még mit.

Egyedül C-Vitamint vettem neki eddig.
Elõre is köszönöm válaszát.

További szép napot

Laura


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Laura!
Azért mert egy 21 éves lánynak van egy HPV 51 fertõzése még nem kell kivenni a méhét! Minden második fiatal nõnek van HPV fertõzése, és még fognak szülni ettõl!!!
Mi lett a rákszûrése eredménye? Az határoz meg minden kezelést!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Beszéltem a lányommal és az orvos annyit mondott neki, hogy fél év múlva kell visszamennie rákszûrésre. A leletet nem küldte el neki.

Köszönettel:
Laura


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha meglesz fél év múlva a rákszûrés eredménye, akkor írja meg. Addig az óvszert tudnám javasolni védekezésül, a szexuális aktus kezdetétõl a végéig (nemcsak fogamzásgátlás céljából!).
Ha dohányzik, akkor arról javasolt leszokni. Egyéb teendõ, ha most jó a citológiai eredménye (tehát nincs sem ASC-US, sem LSIL leírva), akkor nincs.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Nagyon szépen köszönöm akkor jelentkezem fél év múlva.


Köszönettel,
Laura

Kérdés:

2012-04-03

Kedves Doktornö! 26 éves nô vagyok. Állandó párom van, az ô hpv tesztje pozitív lett.A következô problèmával fordulok Önhöz: 1 hónapja szemölcsöket észleltem a a kisajkakon, amivel gyorsan nôgyógyászhoz fordultam. Condyline ecsetelôt kaptam, klion tablettát és isopronosinet egy adagot. A szemölcsök pár nap alatt elmúltak, de sajnos van egy méhszáj sebem,amire a doki fagyasztást ajánlott. E most arra várunk, hogy mèg szemölcsök fognak-e elôjönni. Nagyon tartok attól,hogy a fagyasztott teruleten újra felbukkannak, amit már sokkal veszélyesebbnek gondolok. Az Ön véleményét szeretném kikérni! 1. Egy adag isoprinosine elegendô?
2. Lehetseges ilyen heyzetben a fagyasztás?
3. Mit javasol a továbbiakban?
Elôre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel, Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Melinda!
Szerintem a fagyasztott területen majd nem fognak elõbukkani a szemölcsök, mert nem szabad szexuális életet élni a méhszáj begyógyulásáig, és addig, amíg az utolsó szemölcs eltûnésétõl el nem telik 2-3 hónap.
A fagyasztás indokát nem tudom. Méhszájsebnek több dolgot is neveznek.
Mi az eredménye az Ön rákszûrésnek?
Amíg bármelyikük HPV pozitív, addig az óvszer erõteljesen ajánlott a szexuális életükben. Ez sem véd sajnos tökéletesen (pl orális szex, egyéb).
Isoprinosine-t minimum 3 hónapig szoktuk adni a szemölcsöknél. 2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, ezt 3x ismételni.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-02

Kedves Doktornõ!

22éves leszek, és a jelenlegi párommal volt eddig csak szexuális kapcsolatom. A citológiai eredmény P3 ASC-US lett. Hpv szûrésen kell résztvennem, hogy eldöntsék, gyulladás, vagy a rák elõjele. A szûrésre 2 hét múlva kaptam csak idõpontot, addig felírtak kétfajta gyógyszert. Dalacint kell 7 napig alkalmaznom, majd további 6 napig Gynoflor hüvelytabletta. ezt mielõtt visszamegyek a nõgyógyászhoz, mégegyszer 6 darabot kell elhasználnom. Az a kérdésem, hogy még elég sokáig derül ki a hpv szûrés eredménye, hogy a gyógyszerek nem befolyásolják az eredményt? Fogamzásgátlót szedek, ez nem csökkentheti a hatásukat. Emellett, még februárban csinálták a vizsgálatot, de sajnos csak most tudtam elmenni az eredményért, addig viszont többször voltunk együtt a párommal. Ezen nem tudunk már változtatni, olyan kérdésem lenne, hogy a vizsgálatokig, és míg a gyógyszert szedem megengedett a(z óvszeres) együttlét?
Arra jutottunk, hogy ha hpv, akkor páromtól kaphattam el, ezért õ is megy majd kivizsgálásra, ha kiderül az eredmény, és még kezelhetõ fajta, akkor megvan a visszafertõzés esélye?
Gondolkodom, hogy a reklámozott hpv oltást beadatom, mikor adható be a legelsõ vakcina a vizsgálatok miatt?

Köszönöm a válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves 22 éves!
Elõször is ne keseredjen el! Az Ön kortársai közül minden 2. lány HPV fertõzött! Ez együtt jár a szexuális élettel.
Ha túl van a gyulladás ellenes kezelésen és a gynoflor kúrán, és megvan a HPV eredménye is (kb 2 hét), akkor kell majd kitalálni a teendõket. Addig okos ötletnek tartom az óvszeres védekezést, és a barátját, csak az Ön eredményei után érdemes vizsgálni, ha egyáltalán szükséges.
Ha megírja az új leleteit, akkor tudok javaslatot tenni a továbbiakra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Készült HPV szûrés, aminek az eredménye: DNS pozitív, több HPV típus együttes jelenléte. Alacsony (LR) valamint magas(HR) kockázatú hpv típusokat tartalmaz, mennyiség szerint rendezett sorrendben. LR csoportból 6 és 11-es típusokat tipizáltuk. HPV genotípus: 68.
Miután ez kiderült felvettem a kapcsolatot egy magán nõgyógyásszal is, eddig nem volt állandó kezelõorvosom. Nála újra készült citológiai vizsgálat, ami ma derült ki. Meglepõdésemre, p3-as eredményem hirtelen p1-esre változott. Nekem ez laikusként elég meglepõ, hiszen azt mondták a 68as magas kockázatú vírus nem fog a szervezetembõl eltûnni sose, mégis mindenféle gyógyszer vagy más kezelés nélkül javult az eredmény. Valószínû keresek egy másik orvost inkább, viszont érdekelne az ön véleménye is. Ott azt az információt kaptam, hogy a szexuális életen sem kell változtatni, hiszen ez a vírus bennem marad, így a párom nem tud újra megfertõzni. Ezt azért nem értem, mert utána olvastam, és elvileg kikophat a szervezetbõl, és akkor a visszafertõzés fennállhat, ha jól gondolom.
Válaszát várom, és kérem segítsen, ön ebben a helyzetben mit javasol?

Köszönettel!
Klaudia

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.