Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornõ!
3 hete végeztek nálam loop konizációt 2*P3 eredmény miatt.
A beavatkozást követõen minden rendben volt; vérzés nem volt. Elsõ menstruációm is lezajlott azóta.
Kérdésem, hogy meddig nem javasolt nemi életet élni a beavatkozást követõen illetve szükséges-e gumióvszer használata?
Köszönettel, K.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sok mindent nem tudok Önrõl (hány éves, hány partnere volt, most monogám-e, mióta, partnere monogám-e, van-e gyermeke, hány stb), így nehéz válaszolnom tökéletesen.
Az átlagos teendõket írom: Az elsõ kontroll szûrésig (6 hét) nem ajánlott a nemi élet. A vizsgálatnál kérjen a rákszûrésen túl egy HPV-teszt vizsgálatot is (ingyenes konizáció után). Ha negatív, akkor a partnert is kell HPV-re vizsgálni. Ha bármelyikük pozitív, akkor óvszert javasolt használni mindkettejük negatív HPV-tesztjéig.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-12

Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok,2009 szeptembere körül észrevettem egy pár szemölcsöt a nemi szervemen.2010 májusában bõrgyógyász által kiégették õket, viszont ez év áprilisa körül újra kiújultak és lett még újabb is, ezek pici szemölcsök, kicsit dudorodnak ki, kb.5-6 db.
Folyamatosan járok rákszûrésre(évente) és még nem volt eddig probléma a citológiámmal.
Ami lényeges hogy 2010.márciusában megkaptam az elsõ hpv elleni védõoltást és aztán a másik kettõt is késõbb.
A héten voltam hpv teszten, mert már nagyon idegesített hogy mindenhol azt olvastam hogy a szemölcs a hpv egyik tünete.Ez minden esetben így van?Remélem jövõ héten már meglesz az eredmény.
Ha pozitív a teszt akkor a páromnak is kell teszt ugye?A férfiaknál hogyan csinálnak tesztet?
és az utolsó kérdésem az lenne hogy mikor megkaptam a hpv elleni oltást, és esetleg már akkor pozitív hpv tesztem lett volna, akkor a védõoltás nem ért semmit és megkell ismételni?
Elnézést a sok kérdésért, de nagyon félek hogy pozitív tesztem lesz, és nem tudom az mennnyire veszélyes.
Azt még kihagytam hogy 2 szexuális partnerem volt összesen, az elsõvel állandóan óvszerrel védekeztünk,a jelenlegi párommal 8 éve együtt vagyunk, és fogamzásgátlóval védekezünk, szóval nem mondható hogy sok szexuális partnerem lett volna és ne lettem volna felelõsségteljes védekezés értelmében.
Köszönöm a segítségét:Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Melyik HPV oltást kapta meg? Cervarix avgy Silgard?
Várom erre a válaszát, hogy tovább tudjak segíteni?
Semmi esetre se aggódjon, hiszen a szemölcsöket olyan HPV-k okozzák 80%-ban, amelyek nem képesek rákot elõidézni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A Silgard védõoltást kaptam meg.


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A Silgard védõoltást kaptam meg.
A válaszától már most nyugodtabb vagyok, hiszen nem tudom mennyire veszélyes a problémám, csütörtökön érdeklõdöm a nõgyógyászomnál, hogy megvan-e a teszt eredménye, remélem hamar megjön.
Jelenleg a szemölcseim miatt, a fogamzásgátló mellett óvszerrel is védekezünk, mert nem szeretném hogy a páromra is ráterjedjenek a szemölcsök.Elõfordulhat hogy tovább terjedne rá a szemölcs?
A szemölcseimet azért levetessem?Melyik a legmegfelelõbb módszer?
Köszönöm segítségét:Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Melinda!
A szemölcsöket érdemes lenne eltávolítani (ecseteléssel vagy fagyasztással, égetéssel, lézerrel, amelyiket a pénztárcája megengedi. Közben immunerõsítõ tablettát is kellene szednie legalább 3 hónapig kúra szerûen, hisz ezek a szemölcsök újra és újra visszajönnek.
A vakcinát sajnos úgy kapta meg, hogy már voltak szemölcsei, így azok ellen úgy látom nem adott védettséget, de lehet, hogy ezeket a kinövéseket nem a 6, 11 okozza Önnél. A rák elleni típusoktól viszont így is védenie kell majd (HPV 16, 18 ellen).
Írja meg kérem a teszt eredményét! Persze a szemölcsökrõl is kellene küldeni egy mintát HPV tipizálásra, mert most csak a méhnyakról vettek anyagot, ugye?
Hogy a szexuális életükben hogyan védekezzenek, az függ a szemölcsök helyétõl is.
Kérem, ezt is írja meg.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Nagyon szépen köszönöm eddigi segítségét.Nagyon nagy leli teher ez számomra, hogy ilyen problémám van, de reménykedem benne hogy egyszer végleg elmúlnak ezek a problémák.
Elõkerestem a leletet amit kaptam 2010-ben mikor leszedettem a szemölcseimet, ez áll a papíron:a nagyajkak mindkét szélén és oldalt lent 1-1 lapos bõrszínû rizsszemnyi papula található.az eltávolítás:elektrocoagulatio cutis-al történt
Az utóbbi nem tudom milyen eljárás, talán kiégették, mert nagyon fájdalmas volt.
A szemölcsök nagyjából ugyanott vannak, sõt szerintem ugyanazon a helyen újult ki, a hüvelyem körül nincsen, legalábbis nem vettem észre és a nõgyógyászom sem mondta.Szóval nem tudom hogy ha óvszer nélkül szeretkezünk akkor az probléma-e hogy ilyen helyeken van.Viszont azt mondta a n.gyógyászom, hogy ne szõrtelenítsek, vagyis a borotvát és a gyantát felejtsem el, mert megsértem a létezõ szemölcseim felületét és tovább terjed, õ a veet szõrtelenítõkrémet ajánlotta, Ön szerint ez megfelelõ szõrtelenítés, az nem marja meg a szemölcs felületét?Jelenleg azt használom március óta.
Ha leszedetem a szemölcseimet akkor a bõrgyógyász eltudja küldeni tesztre?Igen most csak a méhnyakról vettek mintát.
Milyen immunerõsítõ tablettát szedjek?
Ha megvan a teszt eredménye akkor mindenképp megírom, a továbbiak miatt.
Köszönöm segítségét:Melinda


Válasz:


Kedves Doktornõ!!

Ma beszéltem a n.gyógyászommal, negatív a hpv teszt eredménye.Szerencsére.Egy kicsit megkönnyebültem. Akkor a szemölcseimet nem a hpv okozza akkor mi?Akkor érdemes volt a Silgard védõoltás, csak a szemölcseim ellen nem véd?
Továbbiakban mit tegyek?

Köszönöm segítségét:Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Melinda!
Ezt a HPV-tesztet a szemölcsökrõl, vagy azok helyérõl, vagy a méhnyakról vették?
Ha most levetette a szemölcsöket, azok kiújultak azóta, vagy begyógyultak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!!

A Hpv teszt méhnyakról lett levéve.
*/Ezért nem mond el semmit a szemölcseirõl, sajnos. Azt viszont tudjuk, hogy a méhnyak akkor "tiszta"./*
Szerencsére ennek a tesztnek az eredménye negatív lett.Ilyen esetben a páromnak nem kell tesztet csináltatni?
*/Ettõl õ még elkaphatta Öntõl a szemölcsein keresztül.../*
Kell még óvszerrel védekeznünk vagy már nem?Esetleg a szemölcseim miatt még használjunk óvszert?A Silgard védõoltást így akkor érdemes volt beadatnom 2010-ben?
*/A méhnyak védelme miatt igen, de a szemölcsöktõl így nem védett.../*
Még nem vetettem le a szemölcseimet, mert elég költségesek voltak már 2 éve is, de minél hamarabb leszeretném szedetni õket, viszont közel két évig hegesedve volt csak a helye, aztán ugyanott kiújultak+lett 1-2 új is.
*/ A szemölcsöket le kell vetetni, sajnos. Mivel kiújultak, javasolnám mellé az Isoprinosine tabletta szedését is kúra szerûen, minimum 3 hónapig (3X2 tabletta6nap 2 hétig, amjd 2 hét szünet, 3X ismételve). A szemölcsök néhe nagyon makacsul ragaszkodnak a gazdájukhoz, ezért nehéz tõlük megszabadulni. De kitartással lehet. Addig a szexuális életet is jobb kerülni, vagy nagyon óvatosan, gumival, hogy a szemölcsökkel ne érintkezzen senki hámja, bõre. Akár leragasztva a szemölcsös területeket a szex alatt./* A szemölcs hpv teszt vizsgálata is ugyanannyiba kerül mint a méhnyakról levett minta? */Igen./*A bõrgyógyásznak kell mondani hogy küldje el tesztre?*/Igen/*
Köszönöm a segítségét:Melinda

Kérdés:

2012-05-12

Tisztelt Doktornõ!
Kedves Érdeklõdõ!


A páromnál HPV66-ot diagnosztizáltak decemberben. Januárban a rákszûrésem eredménye P2 negatív lett. Ennek ellenére erõltettem a nõgyógyásznál a HPV tipizálást, így áprilisban újra elmentem hozzá. Az eredmény szerint HPV 6,11 és 66 vírusokkal fertõzött vagyok.

Kérdéseim a következõk: 1.Hogyan lehetett mindezek ellenére P2 negatív a leleltem januárban?
Úgy lehet, hogy a HPV hordozása nem jelent betegséget. Azaz, ha Önben ott van a vírus, azaz a DNS-e kimutatható (HPV pozitív), még nem jelent biztos sejtelváltozást. 2 dolog lehet: 1. Az immunrendszere nem engedi, hogy megbetegítse, azaz kordában tartja a vírusokat. 2. Még friss viszonylag a fertõzés és nem alakulhatott még ki a betegség.

Akkor még nem voltam fertõzött?
De lehetett.

2. Hogyan lehet, hogy a partneremnél csak a HPV 66 szerepel a leletén?
A 6, 11-et hozhatta egy régebbi kapcsolatából, vagy a párja is fertõzõdött ezzel, csak nem vettek tõle mindenhonnan mintát.


És a legfontosabb kérdésem: A nõgyógyászom csak egy kontroll vizsgálatot javasolt fél év múlva. Én kértem, hogy írja fel nekem az Isoprinosine-t, hogy segítsek szervezetemnek a vírusok legyõzésében.
Az Isoprinosine-t akkor szoktuk javasolni, ha már van legalább egy kezdeti sejteleváltozás (ASC-US vagy LSIL).

Õ e helyett azt javasolta, hogy oltassam be magam Silgard-dal. Azt a felvilágosítást adta, hogy a legújabb kutatások szerint akkor is beoltható vagyok, ha nem negatív a leletem, és keresztvédettséget adhat, magyarán ne az immunerõsítöt szedjem,
Mindkét oltóanyaggal történt vizsgálat a HPV negatívoknál adta a legmagasabb védettséget. Ennek ellenére az oltás egyéb HPV fertõzés mellett beadható, hisz a 16, 18 ellen vannak ezek a vakcinák kifejlesztve, és ezek jelenleg Önben nincsenek jelen. Ha a Silgardot kérné, az nem fogja megvédeni a 6, 11 ellen, hisz az már Önben van, de a Cervarix és a Silgard is védene a 16, 18 ellen.

hanem az oltás eltüntetheti a meglévõ vírusokat,
Sajnos ezen vakcinák egyike sem fogja eltüntetni a vírusokat!!!

mindemellett védve leszek a méhnyakrák ellen egy életen keresztül.
Erre nincsenek vizsgálatok. Jelenleg 8-9 éves adataink vannak, hogy hatékonyak a vakcinák. Késõbb lehet, hogy kell majd egy emlékeztetõ oltást adni, ami nem hiszem, hogy ez gondot okozna.


Az interneten mást írnak. Azt mondta, azért, mert még frissek, újak ezek az esettanulmányok.
Nincsenek ilyen vizsgálatok még sajnos!


Nem tudom, be merjem-e magam oltatni, akkor, amikor HPV 6, 11, 66 is van bennem. Vagy szedjem az Isoprinosine-t?
Mivel P2, azaz negatív a lelete (azaz nincs leírva sem ASC-US vagy LSIL), és szemölcsöt sem lát az orvos, így én csak egy óvszeres védekezést ajánlanék Önöknek, mely addig javasolt, míg mindeketten HPV negatívok lesznek. Ez kb 6-12 hónap, de lehet, hogy hamarabb. természetesen emellett immunrõsítheti a szervezetét.


34 éves vagyok, gyermekek még nincs, de szeretnék mielõbb.

Egyébként egy másik nõgyógyász azt mondta (a háziorvosom asszisztense közvetített), hogy csak a 16 és 18 ellen oltassam be magam. Amelyik mind a négy vírust tartalmazza, azzal nehogy.
Én nem különböztetném meg az oltóanyagokat ennyire élesen. Mindkettõnek van pozitív tulajdonsága a másikkal szemben.


Nem tudom, mit csináljak: oltás????? vagy immunerõsítés???
Óvszer!


Mielõbbi válaszát elõre is köszönöm szépen!

Kérdés:

2012-05-11

Kedves Doktornõ!
28 éves vagyok és 2012 március 12-én P2 lett a citilógiai eredményem. Ma kaptam kézhez a HPV eredményem,ami elszomorított és megrémített. HPV DNS pozitív és magas kockazatú HPV 31. Ilyen esetben a mütét, a kimetszés már javasolt?
Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mûtétet csak ASC-H vagy HSIL eredmény mellett javasol a jelenlegi terápiás útmutató azonnal. Önnek most csak HPV-fertõzése van, amely betegséget egyáltalán nem okoz. Ez az Ön korcsoportjában nagyon gyakori!!! 80-90-ban magától elmúlik. Segítheti a gyógyulási folyamatot, ha 6 hónapig óvszerrel él nemi életet és egészségesen él, táplálkozik (nem dohányzik, sok gyümölcsöt, zöldséget, vitamint fogyaszt).
Fél-Egy év múlva elég elmenni kontrollra, ahol újra néznek egy citológiát és ha szükséges HPV-tesztet.
Szóval nyugodjon meg! Nincs semmi baj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-11

Kedves Doktornõ!

33 éves nõ vagyok, párommal 2 és fél éve boldog kapcsolatban élünk és családot szeretnénk alapítani. Februárban volt egy terhességem, mely azonban nem hallható szívhang miatt megszakadt 8 hetesen, így mûtétre került sor. Elõzõleg, mikor az elsõ vizsgálatra mentem nõgyógyászomhoz, elvégeztük a rákszûrést, mely HPV gyanús lett, s e miatt DNS tesztet végeztünk, mely eredménye a 16-os törzset mutatta ki. Nõgyógyászom azt tanácsolta, hogy adassuk be a vakcinát mindkettõnknek és immunerõsítõt írt fel mely mellé még echinacea cseppet is szedünk. Azt tanácsolta, hogy fél évig ne is gondolkozzunk a családtervezésrõl s legkorábban fél év múlva ismételhetjük meg a vizsgálatot, mely eredményt ad.Kérdésem az lenne, hogy amennyiben késõbb is kimutatható a vírus, ez a terhességgel kapcsoltban mit jelent, illetve ez a fél év nagyon hosszú idõnek tûnik, nem sikerült egybõl ez a terhesség sem és nagyon szeretnénk gyereket, s már nem vagyok annyira fiatal. Illetve még azt szeretném tudni, hogy a páromat is kivizsgáltassuk-e, hogy biztosak legyünk az eredményben és hogy az õ kezelésükre mit tanácsol, mert errõl kevesebb szó esik.Dohányoztunk, de ahogy kiderült a terhesség mindketten leszoktunk róla, partnereink száma nekem 7 neki 10-15. A vérvételem azt mondta a doktornõ, hogy jó melyre a terhesség észrevételét követõen került sor,a cytológia leleten a HPV gyanú szerepelt, mely után következett a DNS teszt. Remélem elég információt megadtam. Válaszát elõre is köszönjük,
A HPV a terhesség alatt elindíthat egy komolyabb sejtelváltozást a méhnyakon. Ez inkább az anyukára nézve jelent problémát (1-10%-ban), a babára nézve nem annyira, az eddigi vizsgálatok alapján.
Tehát érdemesebb meggyógyulni elõbb. A dohányzást nagyon örülök, hogy abbahagyták, mert az 3X magasabb kockázatot jelent a HPV okozta betegségekre.
Javaslom, hogy ezen fél év alatt csak óvszerrel éljenek nemi életet, mert az segít a HPV ide-oda passzolgatásának megakadályozásában. Szerintem még egyáltalán nem idõs a babavállaláshoz. Ha nehezebben jött össze az 1. baba, még nem jelenti azt, hogy a 2. is hosszabb próbálkozásokat igényel majd. Én a párjánál is javasolnék egy HPV tesztet. (Férfi szûrõ központokat itt a honlapon a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyöknél talál.) Ezek a férfi HPV-Centrumok kezelni is fogják, amennyiben szükséges.


Üdvözlettel:
Aggódó leendõ szülõk

Kérdés:

2012-04-10

Kedves Doktornõ!

Rákszûrésem eredménye p3-as lett hpv tipizálás is megtörtént ami 33 lett.(elõzõ rákszûrés 10 éve volt)
9 éve élek házasságban,nem volt más kapcsolatom.Kérdésem az lenne hogy meddig lappang ez a vírus észrevétlenül?Illetve hogy a férjemnek is mennie kellene egy tesztre?Vagy elképzelhetõ hogy még elõtte kaptam el?Illetve nekem semmilyen gyógyszert nem írtak!Ez így magától elmúlik ,vagy váltsak orvost?
Köszönettel Mónika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Mónika!
Sajnos elég sokáig lappanghat a HPV bennünk, úgy, hogy betegséget nem okoz.
Mivel 10 éve volt utoljára rákszûrésen, lehet, hogy már máskor is kimutattak volna P3-at, csak nem tud róla.
Amit javasolnék. Óvszerrel éljen nemi életet 6 hónapig. Ezen idõ alatt kúra szerûen javasolom az Immunerõsítõ tabletta szedését. 3 majd 6 hónap múlva kérjen egy újabb citológiai vizsgálatot. A 3. hónapos csak egy ellenõrzõ vizsgálat, a 6. hónapnál várjuk a gyógyulást. De az lehet, hogy hamarabb is bekövetkezik. Az is lehet, hogy csak 9-12 hónap múlva. A féléves kontrollnál a férjét is érdemes lenne HPV-re vizsgálni, mert ha mindketten negatívak lennének, akkor az óvszert el lehetne hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-10

Kedves Doktornõ!
A segicségét szeretném kérni februárba elment rákszürésre aminek az eredménye márciusba megjött p3-as eredményt kaptam azóta voltam még egy mintavételen és az is p3-as lett ma bementem az eredményért és sajnos nem voltak segitõkészek mivel május3-ra kaptam idõpontot ami még messze van.A papiromon ez áll A minta HPV DNS pozitiv (+),és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz(mennyiség szerint rendezet sorrendben) HPV genotípus 33,16 Ez mit jelent?Milyen vizsgálatok fognak történi?Mütét az õn véleménye szerint lessz?Elõre is köszönõm a válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ne haragudjon, pont ma tudok írni, amikor megy kontrollra.
Hogy mi történne Önnel, azt a P3 mellett feltüntetett ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC mondaná meg a meglévõ HPV 16, 33 fertõzés mellett, no és az életkora, és a kolposzkópos lelete (mikroszkóppal vizsgált méhszáj állapota). Ezek alapján fog dönteni a nõgyógyásza.
Ha megírja, hogy mi állt még a leletén a fenti rövidítések közül és, hogy hány éves, akkor tudnék segíteni, hogy mi lenne a tanácsos.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönõm a válaszát a papiromon ez áll cytologia LSIL Hpv Genoid:Hpv genotípus:33.16 Felirta az orvos a ISOPRINOSINE gyogyszert és legközelebb augusztus 2-ra kaptam idõpontot de ez engem nem hagy nyugodni doktornõ mivel megkérdeztem egy másik orvos véleményét errõl és õ minden további nélkül a mütétet javasolja azt a beteg részt egy kimetszésel eltávolitani 3 hónap alatt félek hogy romlana az állapotom.Maga mit javasol doktornõ?


Válasz:


26 éves vagyok 3 kisfiam van 2-szer vettek mintát most 3-án semmi féle vizsgálatot nem csináltak csak a gyogyszert irták fel hol ott a multkor arról volt szó hogy lessz egy ujabb mintavétel és újra el lessz küldve de semmit sem csináltak..


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

LSIL, HPV 33, 16 mellett és 26 évesen valóban elsõ körben az Isoprinosine gyógyszer szedését javasoljuk és szorosan kontrolláljuk a beteget, ha a méhszáj állapota ezt engedi (ezt a kolposzkópos lelet adja meg). 3 hónap alatt semmi komoly nem történik a HPV-fertõzéssel. Fontos, hogy a következõ kontrollra menjen el, és szedje a gyógyszert. Ugyanakkor javasolnám az óvszer használatát, és fél év múlva a partnere HPV vizsgálatát is. Mert Ön hiába gyógyul meg, ha a partnere visszafertõzi.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-10

Tisztelt Doktornõ!

31 éves vagyok, 5 éve élek házasságban. Januárban rutin vizsgálatot követõen a rákszûrésem eredménye P4 - nem zárható ki HSIL. Konizációs mûtéten estem át, amelynek eredménye: atypiára, malignitásra utaló jel a vizsgált síkokban nem volt...ill. a magasabb területek épek, ill. a resectios szél ép szöveten halad át. Azóta a kontrollvizsgálat P2-es eredményt és negatív HPV leletet adott. A kérdésem a következõ: beadathatom magamnak a HPV elleni oltást - tekintettel a HPV-negativitásra, vagy esetleg van valamilyen kontraindikáció?

Köszönettel:

Zsófia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Zsófia!
A leírtak alapján Önnek nem volt betegsége, és valószínûleg HPV-fertõzése sem.
Ha most mindenre negatív, akkor kérheti az oltást. Kontraindikáció csak annyi, mint minden más oltásnál. Ezt beszélje meg a nõgyógyászával.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm gyors válaszát, sokat segített!

Zsófia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szívesen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-08

Tisztelt Doktornõ !
48 éves vagyok,évente rendszeresen járok szûrõvizsgálatra.Eddig minden rendben volt,de a tavalyi citológia után visszahívtak,mert eltérés volt az eredményemben:HPV gyanú és ASCUS.
Kértem a HPV tipizálást,mely közepes kockázatú vírust mutatott ki.Kezelésként 1/2 évig szedendõ Isoprinosine gyógyszert(2 hét szedés - 2 hét szünet) és 4 perces fagyasztást kaptam. Két hónappal az elsõ fagyasztás után csináltak egy újabb citológiát,amelynek eredménye: HPV és L-SIL. Miért lett 2 hónap alatt az ASCUS-ból L-SIL?
Mit jelent ez pontosan ?
Sok jót biztos nem,ugyanis a következõ fagyasztás már hosszabb:5 perces lesz. A gyógyszert természetesen szedem tovább,a 1/2 év még nem telt le.
Aggódva várom a válaszát,melyet elõre is köszönök: Nicky


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nicky!
A közepes kockázatú vírus az NA volt?
Mert attól nem igazából kell félni. Rákot nem okoz. Rák elõtti állapotot (ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL) elindíthat, de komoly bajt még nem írtak le vele.
Szerintem szedje továbbra is a gyógyszert, használjon óvszert vagy pesszáriumot az aktus közben, és járjon kontrollra 3-6 havonta. Ha nem javul az állapot 2 év alatt, akkor ajánlott lesz majd a konizációs mûtét, mely 2 célt szolgál: 1. diagnózist ad a sejtek valós állapotáról (szövettan), 2. eltávolítja a kóros sejteket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ !
Hálás köszönetem a gyors válaszért,mely kicsit számûzte a pánikhelyzetet körülöttem. A GENOID Labor papíromon ez szerepel:
A minta HPV DNS pozitív(+),azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza. HPV genotípusa: NA.
A véleménye alapján bízok benne,hogy kigyógyulok ebbõl a HPV-kórságból,és nem fordulnak rosszabbra a dolgok. Reménykedem benne,hogy a következõ eredményembõl eltûnik az ASCUS és az L-SIL is,mert ezek okozták fõképp a riadalmat nálam.
Kívánok Önnek további sikeres munkát: Nicky


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nicky!
Szerintem nem lesz semmi baj. Tegyen úgy, ahogy leírtam. Ha 1 év múlva is pozitív lesz még a HPV-tesztje, akkor a partnerét is érdemes lesz HPV-vizsgálatra küldeni.
Gyors gyógyulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-06

Kedves Doktornõ!
28 éves férfi vagyok kb másfél éve a péniszemen piros égõ,viszketõ foltok vannak ,szinte minden egyes gomba elleni krémet használtam már de nem segített.Most csináltak egy Humán papillomavírus PCR vizsgálatot és az eredménye HPV genotípus:51 ez pontosan mit jelent? Felírtak egy Aldara nevü krémet amit egy hónapig kell használnom kb 2 tasakot kell felhasználni azt mondta az orvas.Ön szerint ez segíteni fog?Meg pontosan milyen betegség ez?Nagyon kétségbe vagyok esve! Elõre köszönöm válaszát.


Válasz:


Pontosan az eredmény:A minta HPV DNS pozitív (+), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség rendezett sorrendben).


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem a piros, égetõ foltokat nem HPV okozza, így az Aldarat nem feltétlen javasolnám rá.
Azt viszont tudni kellene, hogy mik ezek az elváltozások.
Mindemellett lehet HPV 51 hordozó is.
Javaslom, hogy mutassa meg a péniszét egy jó nemigyógyásznak. Itt a honlapon a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyök jelzik õket például.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-04-06

Kedves Doktornõ!

30 éves vagyok. 6 éve vagyunk együtt párommal, azóta más partnerünk nem volt egymáson kívül.
Az eddigi rákszûréseim mindig P2-esek voltak. Legutoljára 2011. szeptemberben voltam, aminek az eredményéért elfelejtettem elmenni. Most mentem el, de meg kellett ismételni, mert HPV-t találtak akkor.
Elõfordulhat, hogy azóta elmúlt kezelés nélkül?A páromnak is van HPV-je valószínûleg, ha nálam találtak? Ha igen, akkor õ is menjen el orvoshoz?
Azt olvastam, hogy ilyenkor nem ajánlott a szexuális együttlét. Ez igaz? Gumióvszerrel sem?

Köszönettel: Tamara


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Tamara!
Elnézést a késõi válaszért.
A HPV gyanú (gondolom ez volt a leletén) nem jelent feltétlen HPV-fertõzést. Ha a citológiai lelete jó, akkor annyi a teendõ, hogy fél-egy év múlva elmegy kontrollra.
Ha most bizonyosságot szeretne arról, hogy a gyanú valóban HPV-fertõzés-e, akkor kérjen egy HPV-tesztet. Ha az pozitív, akkor érdemes lesz fél évig óvszerrel élni a szexuális életet. Ha negatív, akkor minden mehet az eddigiek szerint.
A HPV persze 80-90%-ban magától elmúlik, gyógyul.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.