Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornõ!
62 éves vagyok. Nagyanyám méhnyakrákban halt meg. Partnerem nincs. Érdemes e beadatnom a HPV vírus elleni oltást? Évente járok rákszûrésre, eredményem minden alkalommal P2. Még soha nem csináltak HPV tesztet. A rákszûrést végzõ orvos és a körzeti orvosom is azt mondta felesleges beadatni az oltást. Ön mit javasol? Ezzel megelõzhetõ a méhnyakrák? Válaszát köszönöm :Erzsébet


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A méhnyakrák nem öröklõdik, mert a szexuális partnerektõl függ.
Ha eddig nem volt gond a rákszûréseknél, és nem lesz új partnere, akkor kicsi az esély a rákra.
Ha lesz még szexuális kapcsolata, és amúgy is szeretné 100%-osan tudni, hogy van-e Önben HPV, akkor kérjen egy HPV vizsgálatot.
A vakcinákat 45 éves korig ajánlják.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a választ. Üdvözlet:Erzsébet

Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornõ!
Segítségét szeretném kérni, nevelt lányomnál a rákszûrûs eredménye P3 lett. (27 éves, nincs tartós kapcsolata, vegetáriánus) Az utána elvégzett HPV DNS vizsgálat eredménye pedig három magas kockázatú HPV tipust tartalmaz: 66,16,31. A vizsgálatot elvégzõ nõgyógyász szerint egy év múlva kontroll hisz fiatal immunrendszere legyõzheti. Másik orvosi vélemény kemoterápia és/vagy mûtét. Ez pont a két véglet, és nagyon szeretnénk valami megnyugatató megoldást. Melyik véleménynek higgyünk?
Segítségét elõre is köszönöm.
Üdvözlettel: Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Kemoterápia egyáltalán NEM, az csak rák esetén.
Mûtétet sem javasolunk ilyen fiatalon, csak HSIL eredménynél.
A P3 mellett mi állt még a leleten: ASC-US, LSIL, CIN1, ASC-H, HSIL, AGC???
Mert gyógyszert lehet, hogy kellene szednie, és óvszert javasolt használnia, ha új partnere lesz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-17

Kedves Doktornõ!
32 éves vagyok, a rákszûrésem eredménye P2, viszont CIN1, és HPV lett, valamint be volt még jelölve a regeneratio is. Az orvos csak multivitaminos immunerõsítést javasolt, plusz C vitamint, fél év múlva újabb rákszûrés tipizálással. A regeneratio miatt Klion-D 100 hüvelytablettát kell alkalmaznom. Mit tehetek még ezen kívül? Páromat nem kellene kivizsgálni? Vagy elég akkor, ha fél év múlva meg lesz a következõ rákszûrésem eredménye? Addig õ tehet bármit is, ha esetleg õ is fertõzõdött? Õ spontán gyógyulhat, ha fertõzõdött? És mennyi idõ alatt? Meddig kell óvszerrel védekeznünk?
Köszönöm a válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem mindenképp meg kellene nézni, hogy valóban HPV-e, ami a CIN1-et okozza. Ennek a valószínûsége kb 80%.
A HPV típusától függ annak gyógyulási hajlama is.
Ha megvan az eredmény írja meg, és akkor tudok további tanácsot adni.
Addig is javasolnám az óvszeres védekezést, hogy ne passzolgassák az esetleges HPV-t egymás között...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Elvégeztettük a tipizálást, az eredmény: mindkettõnknek HPV pozitivitást mutatott, páromé magas kockázatú 56-os, az enyém pedig a magas kockázatú 16-os vírusok jelenlétét mutatta.
*/Valószínûleg mindketten egy elõzõ kapcsolatból hozták a vírusokat./*
Hogy lehet, hogy különbözõ vírustörzsek vannak jelen?
A párom hogyan gyógyulhat ki ebbõl, mit tehet a mihamarabbi gyógyulás érdekében? Kb. mennyi ideig áll fenn a fertõzés lehetõsége?
*/Ezekre a kérdésekre jelenleg sok biztató válasz nincs. Nem tudjuk azt sem, hogy Õ mikor szerezte a fertõzést. Amit szoktunk javasolni: óvszerhasználat, bár Önök eddig nem fertõzték meg egymást. Mégis azért, hogy ez ne is következzen be. Egy dermatoszkópos vizsgálat ecetsav próbával, hogy kiderüljön van-e vírus rezervoir a péniszen. Ezt a honlapon található HPV-Centrumok közül a kék pöttyel jelzettek végzik. Ha kimutatható, akkor kezelést kapna./*
Mindenhol az szerepel, hogy a 16-os kiemelten magas kockázatú vírus. Mit tegyek, hogy visszafordítsam a CIN1-es állapotot, hogy ne alakuljon át rákos elváltozássá?
*/Igen, ez az egyik "leggonoszabb" fajta, de ezek közül is a nagyobb százalék akár spontán gyógyul.
Viszont javasolnám: óvszerhasználat, 6 hónapig Isoprinosine tabletta kúra (3X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni). Utána kontroll rákszûrés Önnél, mindkettejüknél pedig HPV-teszt./*
Elõre is köszönöm a segítségét!


Válasz:


Nagyon szépen köszönöm!

Kérdés:

2012-05-16

Kedves Doktornõ!
Történetem a következõ: 2010.szept.dg.:ASC-US,HPV gyanú, kóros hámelváltozás. 2010. dec. ua. a dg., 2011.júl.dg.:HSIL, CIN2,CIN3, HPV gyanú. 2011.júl.loop conisatio, fr.curratage. Eredmény:Portioban kis kiterjedésben észlelt dysplasticus laphám. 2011.okt lelet negatív! 2012.jan.nem zárható ki HSIL(ASC-US,HPV gyanú. 2012.márc.mûtét.Eredmény:kimetszés ép szövetben,HSIL nem igazolódott.2012.máj.LSIL,HPV gyanú, CIN1.
A fentiekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni,hogy mire számíthatok a továbbiakban? Az orvosom is tanácstalan, azt mondja, nem szokott elõfordulni ilyen. A héten kaptam meg a Silgard 1. oltását,mely tudom, nem szünteti meg a meglévõ hpv vírusfertõzést. Az elsõ mûtét elõtt szedtem Isoprinosine-t, most újból ezt javasolta az orvosom. Nem hiszek benne, hogy ezek után használna,inkább ha lehet az immunerõsítésnek más formáját választanám. Kitermelheti a vírust az immunrendszerem? Esetleg tud javasolni vmilyen immunerõsítõt, ami természetes alapú? (Grapefruit mag kivonat, Béres-csepp,multivitaminok,C-vitamin stb.)? Félek,hogy nagyobb mûtétre kerül sor, ezt szeretném elkerülni.Várom segítõ válaszát.Köszönettel:D.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a kései válaszért...
Elolvasva a történetét nagyon sok kérdés felmerült bennem:
1. Miért nem látok itt egy HPV-teszt eredményt sem? Tehát mely HPV(k) okozzák a betegségét. Gyanítanám, hogy a HPV16 biztos benne van.
2. A mûtétek után sem látok kontroll HPV eredményeket, azaz, hogy maradt-e bent vírus vagy sem.
3. A partnerérõl semmilyen információm nincs. Azaz, nála volt-e vizsgálat, és annak mi lett az eredménye?
4. Hogyan védekeztek, miután Önt megmûtötték?
5. Ön hány éves?
6. Szült-e már, vagy szeretne-e még szülni?
Várom válaszait, hogy segíthessek.
Hiszen hiába gyógyítjuk (mûtjük, gyógyszerezzük) a nõket, ha az állandó fertõzõforrással, azaz a partnerrel senki nem foglalkozik...


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Sorban megválaszolnám a kérdéseit.
40 éves három gyermekes anyuka vagyok, több gyermeket nem tervezünk a férjemmel. Le is köttettem magam utolsó gyermekem születése után, aki császármetszéssel jött világra. A férjem kezelése nem jött szóba az orvosnál, aki egyben a kérdésemre, hogy visszafertõzhet - e a férjem nemleges választ adott. A férjemnél nem volt erre irányuló vizsgálat, külsõ elváltozásai nincsenek. A HPV - m nem került soha tipizálásra, ezidáig nem is volt róla tudomásom, hogy ennek jelentõsége van. Errõl az orvos sem tájékoztatott, így én sem tudtam, hogy a vírust tipizálni kellene. Kérem, írja meg, hogy ezt hol és hogyan tudom kérni, vagy elég a következõ kontrollnál az orvosnál jelezni, hogy szeretném a tipizálást kérni? Azóta voltam egy colposcopos vizsgálaton is, ahol ecetsavval festette meg az orvos a hüvelyt és a méhszájat, de azt mondta, nem lát különösebb elváltozást, egy-két pontszerû képzõdmény kivételével, amit a kontroll alkalmával ismét megnéz. Legközelebb augusztusban kell mennem hozzá.
Tehát, ha óvszerrel védekezünk az teljes védelmet nyújt a visszafertõzõdés ellen? Milyen kezelést javasol a Doktornõ a férjemnek? Hol kezdjük? Nála is kell vírustipizálás? Várom segítõ válaszát és köszönöm elõre is.
Tisztelettel: D.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem tudom, hol lakik az országban, de itt a honlapon megtalálja a nõi és férfi HPV-Centrumokat is a HPV-Centrumok ablaknál. Javaslom hogy mindketten menjenek el vizsgálatra, és kérjenek HPV tesztet. Ön estében ez ingyenes (bár magán centrumok esetén érdeklõdjenek az árakról), férje esetében a teszt maga 5.500 Ft.
Budapesten a II. Nõi Klinikát ajánlom (állami), férjének a Körúti Orvosi Centrumot (magán).
Az óvszer nem véd 100%-osan, de valamennyi biztonságot ad. Ezért szoktam javasolni jobb híjján, mert szkafanderben mégsem lehet szeretkezni...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-16

Tisztelt Doktornõ!

Az esetlegesen méhnyakrákot okozó HPV törzsek szûrhetõek-e férfiaknál?
IGEN

Ha igen, akkor ez hol
Férfi HPV szûrõ rendelõk, lásd itt a honalapon a HPV-Centrumok ablaknál a kék pöttyök.

és milyen vizsgálattal történik?
Hámkaparék vétel a péniszrõl és a húgycsõ bejáratáról.

Mennyibe kerül?
A teszt 5.500Ft plusz, ha magánrendelés, akkor a vizsgálati díj.

Ezen törzsek ellen van-e terápia férfiaknál?
Nincs direkt vírus elleni kezelés. A férfiaknál csak akkor javasolunk immunerõsítést (tabletta) illetve ecsetelést, ha a vizsgálat sejtelváltozást mutat ki.

Fertõzés esetén mennyi idõ alatt gyõzi le a férfi szervezete?
Átlag 6-12 hó, és óvszerrel lehet szexuális életet élni.

Legyõzi-e kezelés nélkül?
Igen, legyõzheti. De ennek vannak feltételei, pl nem váltogatott partneri kapcsolatok stb.

Kérdés:

2012-05-15

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly agusztusban derült ki a hpv fertözöttségem ami condilomákat okozott. a rákszürésem minden évben P2 lett. condilájn, triclór ecetsavas ecsetelés ideig óráig segitett de mindig vissza jöttek a szemölcsök. márciusban voltam egy hpv centrumban ahol Aldara kenöcsöt javasolt a doktornõ (18 ezer ft) plusz c vitamint, gréfrut cseppeket.. minden utasitást betartottam de sajnos kb a szemölcsök fele tünt el, a kezelés vége óta kb egy hónapja ujabb szemölcsök jelentek meg. nagyon el vagyok keseredve kérem szépen a tanácsát. Elõre is köszönöm!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a szemölcsök ellen néha iszonyú nehéz kitalálni a megfelelõ kezelést. Mert sokféle van, de nem tudni, hogy kinél melyik mûködik.
A jó hír, hogy ezek a HPV-k nem okoznak rákot (ezért is jó a rákszûrés eredménye).
Amit még tudnék tanácsolni: tilos a nemi területet szõrteleníteni, mert magát tovább fertõzheti így. A szexuális élet is korlátozottan, attól függõen, hogy hol vannak a condylomák. El kellene távolítani a kinövéseket és meg kellene próbálni közben az immunerõsítõ tabletta szedését (3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2 hét szünet ezt minimum 3x ismételni!). Fehérnemût, törölközõt 60 fokon mosni. Mosakodás után a condylomát csak papírral megtörölni, majd azt kidobni. Egészségesen élni (no dohányzás, no stressz).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Nagyon köszönöm a válaszát, megpróbálnám a tablettát. kérdésem mi a neve az immunerõsítönek és hol tudom felíratni vagy patikában kapható recept nélkül? az eltávolítás hol történik? beutalót kell e kérnem? ne haragudjon a kérdés özönért de nagyon nem tudom merre induljak.

Várom válaszát. Elõre is köszönöm!!


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Ne haragudjon hogy megint zavarom de valami probléma lehet mert az imélcímemmen csak látom hogy válaszolt,de a tartalom nem jön át. itt sem találtam a tegnapi válaszát. azt kérdezném hogy az isoprínosin tablettát kellene szednem mint immunerõsítõ? ha igen nõgyógyász feliríhatja? minden tanácsát megfogadom nagyon köszönöm sok száz tán több ezer "betegtársam" nevében a sok segítséget amit ad nekünk!!
Várom válaszát Köszönettel: Andi


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
már másodjára nem találom a válaszát, nem tudom mi lehet a baj? megpróbálom még egyszer. nem vagyok még tipizálva de az elsõ levelében immunerõsitést javasolt. az isoprinosinre gondolt?vagy tipizáltassam elöször aztán szedjem a gyógyszert?
remélem most sikerül választ kapnom.
Nagyon köszönöm Andi.


Válasz:


Drága Doktornõ!
feladom!! láttam hogy válaszolt az ímélemen de se ott se itt nem találom a válaszát.
Köszönök mindent további jó munkát!!
Andi.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andi!
Igen az Isoprinosine tablettat javasolnam szedni a szemolcsok levetele mellett. Es a tobbit is amit fentebb tanacsoltam.
Kitartast kivanok a gyogyulashoz es a kezeleshez.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm a válaszát megfogadom az összes tanácsot! bejelentkeztem június elejére az eltávolításra,a héten elkezdtem szedni a gyógyszert. remélem legközelebb már jó hírekkel "zaklatom".


További jó munkát, köszönöm a tanácsokat!!! Andi.


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Májusban "beszéltünk" utoljára akkor még nagyon pozitív voltam.. juníus elején megcsináltattam a lézeres eltávolítást ami nagyon kellemetlen volt.. május óta szedem az isoprinosint kúra szerûen ahogy tanácsolta.most julíus vége van és újabb szemölcseim vannak ami nagyon elszomorít és tényleg nagyon el vagyok keseredve..augusztus elejére kaptam idõpontot megint a lézeres eltávolításra..minden tanácsot megfogadtam, szex nincs az életemben már egy éve mióta tudom hogy "beteg" vagyok. Doktornõ van még valami ötlete tanácsa? bármit megteszek a gyógyulásért!! Köszönöm Andi.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andi!
Sajnos sokszor irto nehez megszabadulni a szemolcsoktol :( !
Ezert csak azt tudom tanacsolni, hogy kitartas. Ha a lezer fajdalmas volt, akkor lehet egetessel vagy fagyasztassal is eltavolitani a szemolcsoket, de az sem fajdalommentes. Vagy ecsetelgetni hetente 3X addig amig talal egy kinovest is.
Sajnalom, hogy ilyen nehez es hosszadalmas ez. De 1x vege lesz :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-15

Kedves Doktornõ!

2011. októberében kiderült, hogy HPV-m van. A pontos vizsgálat eredménye: 16 (HR) törzs és 67 (LR) törzs. Citológia eredményem az a következõ lett: Hámsejt-rendellenességek, Laphám elváltozások: LSIL (enyhe) HPV gyanú. Az orvosom felírt 2 doboz Isoprinosine gyógyszert, melyet beszedve újabb citológia vizsgálatra visszarendelt 2012. februárjában, melynek az eredménye LSIL (enyhe) HPV gyanú.Júniusban újabb vizsgálatom lesz.
Érdeklõdni szeretnék, hogy Ön szerint szednem kéne továbbra is a Isoprinosine-t?
Válaszát elõre is megköszönöm!
Tisztelettel: Márti


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Márti!
Az Isoprinosine-t 6 hónapig javasoljuk szedni LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés (HPV16) mellett.
3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve. Ennél kevesebb ideig tartó gyógyszeres kezelés sajnos nem elegendõ a HPV eltüntetéséhez. Közben csak óvszerrel ajánlott a szexuális együttlét.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornõ! 2011. októberben derült ki, hogy HPV-m van, magas kockázatú 16-os. Rákszûrés eredményem P2.33 éves vagyok, panaszmentes és voltam is csak az éves rákszûrésen derült ki, hogy HPV-m van. Azóta 2012. májusban szintén P2 lett a rákszûrésem. A doktor úr szerint elég ha 1/2 évente járok rákszûrésre ha nincs panaszom, nem kell gyógyszert szednem. Ön szerint sem kellene gyógyszert szednem? Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Doktornõ, a pontos diagnózist lemásoltam a leletrõl. A pontos HPV vizsgálati eredményem: A minta HPV DNS pozitív (+) és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben.)
HPV genotípus:16
Már van egy gyermekem de a párommal még pár éven belül szeretnénk kisbabát. Ezzel kapcsolatban van tennivalóm? Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P2 azaz normál citológia mellett és sem javasolnék gyógyszeres kezelést, viszont legalább 6 hónapig óvszerrel ajánlanám a szexuális életet. Fél év után Önnél is és a partnerénél is kellene egy HPV vizsgálat. Amíg bármelyikük pozitív, addig az óvszer javasolt. Bár a babára nem jelent veszélyt a jelen kutatások alapján a vírus, de Önnél a terhesség alatt elindíthat egy betegséget a méhnyakon.
Ha még tudnak várni, akkor javaslom a türelmet és a gyógyulást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A férfi szûrõ-pontokat megtalálja itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál kék pöttyökkel jelölve.
Hámkaparékot vesznek hasonló kefével a péniszrõl, mint Önnél a méhnyakrák-szûrés alkalmával a méhnyakról. Fájdalmatlan dolog.
A magas rizikójú HPV a méhnyakon rákos folyamatot indíthat el, ezért kell szûrésre járni.
Az esetek nagy százalékában még a HPV 16 is spontán gyógyulhat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a gyors válaszát, lenne még egy kérdésem. A páromnak vagyis férfiakat hol szûrnek HPV-re és hogyan?A méhnyakon milyen betegséget indíthat el a HPV? Köszönöm!

Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornõ!
Többször írtam önnek és sokat segített már.Így újra önhöz fordulok,mert még nincs vége a problémánknak.Nekem volt tavaly aug.végén egy conizációs mûtétem jók lettek az eredményem azóta is járok rendszeres szûrésre és jó P2 elõtte 3x volt P3 HPV 31.Már azt se mutatták ki.A probléma nem velem van hanem a párommal.Nála is kimutatták a Hpv 31-et.Többszörös isoprinosine kúrán van túl.A baj,hogy kisbabát szeretnénk.Azt mondták még nála kimutatható óvszerrel kell védekezni így is teszünk,még most is.Volt újabb szûrésen aminek az eredménye hámkaparék negatív urethra váladék Hpv 31.Tehát még mindig benne van gondolom ez azt jelenti.?Hogy tudunk így babával próbálkozni ez a dolog már 2 éve húzódik azóta nem tudunk próbálkozni.Mi a teendõnk meddig kell még az óvszeres védekezés?Én újra fertõzõdnék ha nem védekeznénk?
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdvözlettel:Nina


Válasz:


35 éves vagyok párom 37 éves.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nagy esély van rá, ha Õ még HPV pozitív, hogy Önt visszafertõzi.
Vizsgálta valaki a párját (ecetsavas próba, mikroszkópos átnézés, szükség esetén ecsetelés) amellett, hogy gyógyszeresen kezelte?
Hogy szedte a gyógyszert a párja (naponta hány szem, hányszor és meddig?)

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm gyors válaszát.Igen vizsgálták és ott írták fel a gyógyszert.Naponta 3x2 az adag most is szedi.2 hétig szedni utána 2 hét szünet és ezt 3x ismételni.ezt mondták fél évvel ezelõtt is.Most márciusban volt az újabb vizsgálaton azt reméltük ez már negatív lesz és bele vághatunk a baba projektbe.De nem.Most is a gyógyszert javasolták és utána megint kontroll.Meg hogy a szervezetnek tudni kellene legyõzni.Más kezelést nem javasoltak,sem ecsetelést sem ecetsavas kezelést.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nina!
Férfi HPV-centrumban vizsgálták a párját? (Itt a honalpon a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyök jelzik.)

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Igen ott vizsgálták.Nem is lenne baj az óvszeres védekezéssel ha nem szeretnénk babát.Van esély rá,hogy lesz negatív is az eredménye?Vagy mondjunk le a babáról?Vissza kellene mennie az orvoshoz aki a vizsgálatot végezte?
Válaszát köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV elleni gyógyszeres kezelés sajnos valóban 6 hónapig tart, tehát még 1X 3 hónap. Plusz óvszeres védekezés. Javaslom továbbá, hogy a húgycsõ bejáratát naponta 1X este (elalvás elõtt) Betadine-nal kenje be (vatta pálcára csöppentve az oldatot, majd rátörölni a bejáratra- nem belenyúlva!), ezt 4-6 hétig.
Így a következõ kontrollnál már nagy valószínûséggel negatív lesz és indulhat a babaprojekt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornõ!

Január közepén voltam nõgyógyásznál, az eredményemen a következõ szerepelt: HPV gyanú, és ASC-US. A "P"-s megnevezés nem volt kitöltve, de az orvosom azt mondta, hogy valószínûleg P3. 1 hete voltam kontrollon, 2 hét múlva lesz eredmény, viszont közben kiderült, hogy babát várok, holnap leszek 6 hetes.
Érdeklõdni szeretnék, hogy ez veszélyt jelent-e a babára nézve, illetve, ha a mostani eredményem nem javult a januárihoz képest, akkor mindenképpen szükséges lesz a kimetszés?

Válaszát elõre is köszönöm!



Válasz:


Kedves Doktornõ, azt kifelejtettem az elõbb, hogy nyáron leszek 28 éves, ez lesz az elsõ babánk, már nagyon várjuk, 6 éve vagyunk együtt a párommal.
Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Érdemes megvárni az új eredményt, lehet, hogy csak egy kis gyulladás miatt volt ASC-US a leletén.
A HPV gyanú csak HPV teszt után lesz biztos, és fontos, hogy melyik HPV típus okozza az elváltozást.
Írja meg az eredményét (ha nem negatív), és akkor tovább tudjuk gondolni a teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a gyors válaszát, mindenképpen megíro az eredményt!


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Megkaptam az újabb eredményemet. Az általános minõsítés negatív, P2! Viszont be van jelölve a lapon, hogy értékelhetõ, de endocervicalis/transformations zóna hiányzik. Ez mit jelent?
Van-e valami teendõm? Kedden töltöttem menzi szerint a 8., ultrahang szerint a 7. hetet.

Válaszát elõre is köszönöm!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV teszt eredménye mi lett?
Endocervicalis/transformatios zóna hiányzik: a fontos régióból nem sikerült mintát venni. Ha negatív lesz a HPV tesztje, akkor ez nem fontos, és már nem is kell Önt rákszûréssel piszkálni a szülés utáni kontrollig.
Ha pozitív és magas rizikójú, akkor 3 hónap múlva kontroll citológia javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-14

Tisztelt Doktornõ!
21 éves lányom HPV tesztje: HPV DNS(+),és magas kockázatú 31-es típust tartalmaz.Nõgyógyászati rákszûrés eredménye P2-es. Érdeklõdnék,hogy ezidõ alattt beadatható-e a HPV védõoltás.
Amit még találtak az Ureaplasma pozitív,erre most antibiotikumot írtak.Nem kellett volna a párjának is felírni?
Köszönöm szépen! Üdvözlettel!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem a lánya párjának is kellene antibiotikumot szednie, és természetesen HPV 31 mellett minimum 6 hónapig óvszerrel javasolt védekezni. Ez jó fogamzásgátló módszer is, és véd a szexuális betegségtõl is (HPV, ureaplasma stb).
Az oltást be lehet adni ilyenkor, de a leghatékonyabb, amikor a HPV-teszt negatív.
Ha lánya monogám kapcsolatban él, és még 6 hónapig (az oltás alatt) így fog, akkor javaslom az oltást.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.