Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-05-22

Tisztelt Doktornõ!
" hónapja voltam rákszûrésen, ami P3-as lett.
Utána megcsináltattam a HPV szûrést és ez lett az eredménye.
Mit tegyek?? Azt tudom, hogy valamilyen immunerõsítõt kell majd szednem, de biztosra szeretnék menni és 100% meggyógyulni. Elõre is köszönöm válaszát.


HPV-szûrés eredménye: A minta HPV DNS pozitív (+), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben): 51, 45
Ez azt jelenti, hogy méhnyakrák szempontjából két magas rizikójú HPV fertõzése van.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Magas rizikoju HPV (itt 51, 45) es P3 citologia mellett (ASC-US, LSIL) valoban az immunerositest (Isoprinosine tabletta 6 honapig, 2 het gyogyszerszedes majd 2 het szunet protokoll szerint, napi 3x2 tabletta) javasoljuk szoros kontroll mellett (3-6 havonta rakszures, evente HPV-teszt), amig mindkettore negativ lesz. Es ovszer hasznalatat a szexualis eletben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszát,annyi még kimaradt a kérdésembõl. hogy 37 éves vagyok.
Elkezdtem szedni az Isoprinosine-t. A második hétnél tartok. Azt szeretném még megkérdezni, hogyha a HPV nyálkahártyán keresztül is fertõz, akkor az orális szexen kívül a csókolózás is veszélyes, nem? Lehet buta kérdés, de én elgondolkodtam rajta.

Tisztelettel

Helga


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen. Csókolódzással is terjedhet. De szerencsére ez mégsem annyira jellemzõ. De lehet, hogy csak azért tudunk róla keveset, mert még nem tanulmányozták.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-22

Tisztelt Doktornõ!

36 éves vagyok,a zárójelentésem alapján írok önnek hogy meg tudná-e mondani hogy pontosan mit jelentenek a kifejezések.
:nõgyógyászati szakrendelés küldtek felvételre cyt.athypia miatt.
Kóros sejtelváltozások

Kellõ ekõkészítés után I.T narcosisban conisatiot végeztek.
Altatásban kúpkimetszéssel kis mûtétet végeztek a méhnyakon.

A szövettani eredményként ez lett leírva,amit sajnos nem mondtak el pontosan mit jelent,csak azt hogy jó lett az eredmény.
Hyst:Leukoplakia portionis uteri,
Fehér plakkok a a méhnyakon. Rák elõtti állapotnak tekintik.

pseudoerosio partim epidermisata portionis uteri,
Méhnyak belsõ hámja kikúszik a külsõre, így az sérülékenyebbé válik.
cervicitis chronica.
A méhnyak krónikus gyulladása

ebben kérnék segítséget hogy mit jelent ez.
Conisatio elõtt a rákszûrés eredményem :P4-es volt.
Köszönettel várom válaszát.

Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornõ!
33 éves nõ vagyok.8 évvel ezelõtt a HPV tipizálás eredménye 16, 58 és 66 volt. A februári citológiám P4 CIN3 lett HPV mirigyben. Loop conisatiot végeztek. A szövettan eredménye:carcinoma in situ,de valódi invasio nem észlelhetõ.A kimetszés oldal irányban és a nyakcsatorna irányában is az épben megtörtént. Az orvosom Silgardot írt fel. Az lenne a kérdésem, hogy hatásos-e a 16-os ellen így hogy megmûtöttek?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A vakcina a jövõbeni infekcióktól fogja védeni.
Érdemes lenne a mûtét után egy kontroll HPV-tesztet végezni, hogy van-e "bent maradt" HPV.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornõ!
43 éves vagyok. 2010. augusztusában p3-as eredményem lett, Lsil, HPV 66,16. Fél évig Isoprinosine kúra, majd 2010. decembere p2, de HPV inf. gyanú, majd 2011. májusában p2 és semmi HPV.re utaló megjegyzés. Nagyon örültem, aztán 2012. márciusában újra p2, de már egyéb:HPV jelek sorral. A rendelésen csak annyit mondtak rendben, a HPV jeleket már hazafelé olvastam el, nagy megijedve. Mit kellene ön szerint tennem, újból fél év Isoprinosine, vagy elég lenne más víusokkal szembeni immunrendszer erõsítõ. Nem volt partnerváltásom, ha 66, 16-os HPV m volt, gondolom most is azok újultak ki. Vagy azokkal szemben már védett voltam, mert már volt velük egyszer fertõzésem? Bízva véleményében, tapasztalatában. Elõre is köszönettel: Andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
Sajnos ez az az eset, amikor a nõt gyógyítjuk, de a partner visszafertõzi...
Javaslatom: a partner és Ön HPV vizsgálata, hogy tudjuk, kik az infekció résztvevõi most (mely HPV típusok).
Amíg bármelyikük pozitív (magas vagy alacsony rizikójú HPV esetén), a szexuális együttléteket csak az óvszeresen tudom ajánlani.
Addig nem kell gyógyszert szedni, amíg a rákszûrése P2, normál eredményû.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

És sajnos, a már lezajlott infekciók nem jelentenek garanciát a további HPV-fertõzések ellen...
Ezek ellen találták ki a prevenciós vakcinákat...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornõ !

Segítségét szeretném kérni, rákszûrésem és HPV tipizálási eredményem megértésében.

A cervix cytológiai lelet eredménye: P2, egyéb nem neoplasticus elváltozás, a kenet értékelhetõsége: értékelhetõ, + vérzés bekarikázva. Kórokozók: vegyes baktérium. Egyéb: repair etc. + enyhe "destbiatosis ???-olvashatatlanul írták, HPV:?. Javaslat: ismétlés klinikai megítélés szerint.

HPV vizsgálati eredmény: a minta HPV DNS pozitív(+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.
Vélemény: üresen hagyva.

Tisztelettel kérem a Kedves Doktornõt, legyenszíves segítségemre lenni, hogy mit kellene tennem a gyógyulás érdekében.

Nem értem, miért nem rendelkezett a nõgyógyász a vegyes bakteriális fertõzés kiderítésérõl, annak megszûntetésérõl.
Köszönöm szépen szakmai tanácsait, tisztelettel: csmoni


Válasz:


Tisztelt Doktornõ !

Elnézését kérem, lemaradt a lelet beírásakor a következõ: HPV genotipus: NA.

Legyenszíves errõl is tájékoztatást adni, hogy valójában mit is jelent.
Köszönöm szépen: csmoni


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

NA HPV fertozese van (nem okoz sem rakot, sem szemolcsot), amivel a teendo csak annyi, hogy javaslom az ovszer hasznalatat szex kozben kb fel evig.
Ugyanakkor van egy bacterialis vaginosisa, amire antibiotikumot lenne jo szedni, majd egy 7 napos lactobacillus kup kuraval helyreallitani a huvely normal florajat. A nogyogyasznak fel kellene irnia a gyogyszereket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ !

Köszönöm szépen segítõ szándékát és szíves válaszát.

Felhívtam a "T.NÕGYÓGYÁSZ URAT" és kértem, hogy legyenszíves rendelkezni a bakt.vag. megszûntetésérõl.
Sajnos, zokon vette és úgy értelmezte, mintha okoskodnék.
Annyit mondott, elégedjek meg egy 3 hónap múlva esedékes újabb kenet-mintavétellel.

A körzeti doktornõm felajánlotta segítségét, amennyiben a Tisztelt Doktornõnek módjában áll gyógyszert ajánlani a fertõzés megszûntetésére. Elnézését kérem, ha erre nincs lehetõsége.
Nem csak orvosként de együttérzõ nõként is köszönöm segítségét.
Tisztelettel, minden jót kívánva : monika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Monika!
Javaslom a Dalacin hüvelykrémet, de jobb lenne, ha a nõgyógyásza írná fel, mert õ látja, hogy meddig kellene alkalmaznia (javaslat általában 3-7 napig). És utána lactobacillus hüvelytablettákat este felhelyezve 7 napon át.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-21

Kedves Doktornõ!

21 éves HPV vírus fertõzött vagyok. Nem voltam se HPV szûrésen se rákszürésen, mert az orvosok azt mondták, hogy meggyógyulok. Ennek lassan 3 éve. A szemölcseim mindig elmúltak de ugyan úgy mindig vissza is jöttek. Kezeltek Condiline ecsetelõvel, Egiferon géllel, beszedtem 2 doboz Izoprinosint és 2 doboz Telviránt valamint egy doboz Indol 3C-t de még mindig nem múltak el a szemölcseim. Teljes a kétségbeesésem, mivel 3 éve szenvedek orvosról orvosra járok és senki nem tud rajtam segíteni!
Mi a teendõ? Mit csináljak? Vagy soha nem fogok meggyógyulni?
Várom válaszát!
Egy kétségbeesett fiatal


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a fiatalok körében nagyon gyakori a nemi szervi szemölcs...
És néha nagyon nehéz tõle megszabadulni, de kitartással meg lehet.
Mivel nagyon fertõzõ, ezért a szex limitáltan ajánlott. Nem tudom, hogy van-e partnere, és hogyan védekeznek?
A terápia,amiket leírt nem volt túlságosan fókuszált. Ha Isoprinosine-t szed, akkor azt a szemölcsök levételétõl számítva minimum 3 hónapig kell szedni 2 hetes kúrában (3X2 tabletta 2 hétig majd 2 hét szünet, 3X ismételve), vagy az utolsó szemölcs megjelenése és levétel után + 2 hónapig. A Telvirán herpesz gyógyszer, nem HPV. IndolC-vel nincsenek vizsgálatok, errõl nem tudok véleményt mondani. Az Egiferon herpeszben és bõr szemölcsben javallt 6-12 hétig, de itt is lehet próbálkozni, de akkor megfelelõ ideig...
Kérem keresse fel itt a honlapon megjelölt férfi szûrõ központok közül (kék pöttyök a HPV-Centrumok ablaknál), amely a legszimpatikusabb vagy legközelebbi Önhöz, mert õk a nemi szervi szemölcsök szakértõi (nemcsak férfiakat látnak el!).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-19

Tisztelt Doktornõ!

Páromnál condylomákat találtunk a pénisze felett ezért 3 héttel ezelõtt mindketten HPV tesztre mentünk. Ezzel egyidõben nálam teljes rákszûrést is végeztek, páromnál mûtéti úton eltávolították a condylomákat a HPV mintavétel után.
A napokban megkaptuk a leleteket, miszerint a párom HPV negatív, az eltávolított szemölcsök sem tartalmaznak HPV vírust.
A rákszûrésem eredménye jó, további vizsgálatot nem igényel, azonban az én HPV eredményem a következõket mutatja:

"a minta HPV DNS pozitív(+) és magas kockázatú HPV típusokat tartalmaz. (mennyiség szerint rendezett sorrendben.):
HPV genotípus 58."

mi a teendõnk ebben az esetben? Hogy lehet, hogy egyikünk pozitív másikunk negatív a HPV-re? Szükséges-e óvszerrel védekeznünk és ha igen, mennyi ideig?

Én 24 éves vagyok, párom 25. több éve együtt vagyunk, egyikünk sem dohányzik, rendszeresen sportolunk, alkoholt csak alkalomszerûen fogyasztunk.

válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha az eltávolított szemölcsök szövettani eredmény alapján condylomák voltak, akkor gyanús nekem a HPV negatív eredmény...
Ha Önnek negatív a rákszûrése eredménye (nincs semmilyen kóros neoplasztikus elváltozás megjelölve, leírva), akkor csak egy féléves óvszeres védekezést javasolok a szexuális életükben. És a párjánál figyelni kell, hogy kiújulnak-e a szemölcsök. Ha igen, azok nagyon fertõzõek, és vigyázni kell, akár gyógyszert is szedni az újabb eltávolítás mellett.
Mivel fiatalok, ezért érdemes lenne elgondolkozni a HPV vakcina beadásán (sme a Cervarix, sem a Silgard nem véd a HPV 58-tól, de a legrákkeltõbbektõl igen. A Silgard pedig a szemölcsöktõl is).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-18

Tisztelt Doktornõ!
2011. augusztusában a cytologiai eredményemben felmerült a HPV inf. gyanú. Itt P2-es volt a lelet és negativ, kóros, neoplasticus hámelváltozásokra. 3 hónap múlva megismételték, az eredmény annyiban változott, hogy megjelölték a Metaplasia és kérték a hpv tipizálását. Saját költségemen elvégeztettem a tesztet. Az eredményem: HPV genoipus: NA. A minta HPV DNS pozitiv, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV tipusokat nem tartalmazza. 3 hónap múlva az ismétlésnél az eredményem már P3-as lett, 1-1 HPV gyanús sejt és Atypusos laphámsejtek (ASC), Nem meghatározható okból (ASC-US). Az orvosom felirt nekem 2 doboz Isoprinosine-t. 25 éves vagyok. Igazából eléggé megilyedtem, mert az orvosom szerint mütét, továbbá mélynyakrák is lehetséges. Szeretném megkérdezni, van-e valami gyógyszeres kezelés erre, amivel elkerülhetném a mütétet. Tartós kapcsolatban élek. A páromnak még nem volt szürésen, gondolom szükséges neki is? Köszönettel Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az NA típusok a mostani tudásunk szerint SOHA nem okoznak méhnyakrákot!!!!
Javaslatom annyi, hogy nyugodjon meg, és kb 6 hónapig óvszerrel éljen nemi életet, és ha lehet monogám, hosszantartó kapcsolatai legyenek. Mivel még fiatal és nem biztos, hogy már élete nagy Õjével él, javaslom a HPV oltást is Önnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-18

Tisztelt Doktornõ!

Leletem P2 negatív lett.
Én mégis kértem a HPV-szûrést.
HPV 66, 6, 11-et találtak nálam. Isoprinosine-t kezdtem el szedni.

Kérdésem a következõ:
A gyógyszerszedéssel párhuzamosan beoltathatom-e magama Silgarddal vagy Cervix-szeL???

Mielõbbi válaszát köszönöm szépen!

Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha valóban negatív a rákszûrése, tehát nincs leírva ASC-US, LSIL, CIN1 vagy AGC, akkor lehet, hogy érdemes lenne a Silgardot beadatni. Bár HPV pozitívakra meg nincsen megfelelõ mennyiségû adat. A 16, 18tól ( a leggonoszabb típusoktól) mindenképp védeni fogja. A 66tól nem, abból meg kell gyógyulni és nagy rá az esély :). A mostani 6, 11tõl nem védi meg az oltás, tehát kontrollálni kell, kialakul-e szemölcs belõle, de a jövõbeni fertõzésektõl védheti.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát!
Még szeretnék kérdezni mindezzel kapcsolatban.

Amennyiben a következõ HPV-szûrésem eredménye negatív lesz, akkor ezek a vírusok már nem okozhatnak a késõbbiekben problémát nekem? Legyõzte a szervezetem és vége? Jó lenne!:)

Szemölcsöm szerencsére nincs. Semmiféle kóros elváltozás nem tapasztalható.
(HPV 66, 6, 11-et találtak nálam kb. 2 hónapja. Isoprinosine-t szedek. Igaz az orvosom ezt sem akarta velem szedetni, én kértem, hogy írja fel. Csak fél év múlva kontrollt javasolt volna. Esetleg az oltást, amit azonban nem mertem beadatni.)

Válaszát elõre is köszönöm!

Erika


Válasz:


Még valami: tehát lehet egyszerre gyógyszer is szedni és oltást is felvenni? (Isoprinosine és pl. Cervarix vagy Silgard)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
A gyógyszert és a vakcinát lehet egyszerre alkalmazni.
Ha a szervezet már találkozott egyszer egy vírustípussal, sajnos nem jelenti, hogy nem okozhat neki legközelebb komolyabb betegséget. Ezért találták ki az oltást. Az viszont jó jel, ha most legyõzi a szervezete a vírusokat- jó az immunrendszere.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-18

Kedves Dr. Ragó Zsuzsanna!

Ma voltam már sokadjára nõgyógyászomnál és ajánlotta a HPV elleni oltást annak ellenére, hogy van (16-os genotípusú).

2011.09.12. megkaptam az elsõ cytológia leletet: P2B. Kaptam két adag immunerõsítõt (Isoprinosine).
Fél év múlva újabb kenet: P2B (és ha jól olvasom HPV minor - kézzel van írva).

Mivel már kétszer HPV eredmény, elküldte tipizálásra a doktornõm, eredménye: 16 genotípus.

Most kaptam megint két adag Isoprinosine-t, és ajánlotta a doktornõ, hogy kérjem a HPV elleni oltást. Nekem most nem tiszta. Mindenhol azt olvasom, hogy csak negatív lelettel adják be. Hogy kérhetném mégis? És miért nem adják mindenki tudomására, ha mégis lehet?

Tényleg lehet, és még negatívba is mehet a lelet?

Köszönöm elõre is a válaszát! Éva


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV elleni vakcina a HPV DNS negativ lelet eseten a leghatekonyabb.
A jelenlegi HPV 16bol vagy az Isoprinosine 6 honapos kura segit, vagy a sajat immunrendszere, de nem az oltas.
Az viszont vedeni fog az Onben most jelen nem levo tipusoktol (18, 6, 11 Silgard eseten, es 18tol Cervarix eseten).
Ovszert eroteljesen javaslom atlagosan 6 honapig a szexualis eleteben, vagyis addig, amig a HPV 16tol nem szabadul meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornõ!

30 éves férfi vagyok és diagnosztizálták nálam a 16-os HPV-t, a szemölcsökbõl vett hámkaparékból. Kaptam Condyline-t, jelenleg ecsetelek.
A jelenlegi kapcsolatomban olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még nem volt szexuális együttlét semmilyen formában, hamarabb derült ki a fertõzés, ellenben igényünk lenne rá.

Az lenne a kérdésem, hogy mi az amit szabad. Azt például tudom, a felláció nem lehetséges, illetve a gumióvszer sem nyújt teljes védelmet, úgyhogy ezeket mellõzzük.
De mi a helyzet a cunnilingus-szal? Azt szabad? A partnerem hozzáérhet a szemölcsök múlása után a péniszemhez kézzel? Én kézzel hozzáérhetek a nemi szervéhez?
Természetesen a fertõzés kockázata nélkül.

Köszönöm szépen a válaszát elõre is.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

És a partnere biztos, hogy HPV-negatív?
Mert ezekre a kérdésekre csak akkor lehet jó választ adni, akkor is, csak hozzávetõlegest. Hiszen a HPV minden nyálkahártyán ott lehet.
Jobb, ha teljesen meggyógyul (szemölcs eltávolítása után 2-3 hónappal egy negatív HPV teszt az egész péniszrõl), és akkor mehetne minden, persze ehhez kell tudni a partner HPV státuszát is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.