Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-07-11

Tisztelt Doktornõ!

2012.márciusában voltam nõgyógyásznál és talált kisebb szemölcsöt a nemi szervemen,kaptam rá ecsetelõt el is múlt tõle!Azóta nem volt semmi hasonló tünet!Közben nemi életet éltem a párommal elkaphatta e???Nála semmi tünet nem jelentkezett,de orvosnál nem volt!!És ha én tünetmentes vagyok vissza adhatja???(21)Elõre is köszönöm a válaszát!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, elkaphatta és vissza is adhatta.
De amíg nem okoz tüneteket, addig nem kell vele foglalkozni.
Lehet, hogy mindkettejük immunrendszere megküzdött a vírussal :))!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a válaszát!!

Kérdés:

2012-07-11

kedves doktorno.
2 hete hogy kesik a menstruaciom,egy kicsit korcsolgetek es faj az olem idonkent,csinaltam tesztet de a teszt negativ.Lehetseges e az hogy a felfazasom miat nem mutatja ki ha az is vagyok?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A felfázás miatt a terhességi teszt még pozitív lenne, ha valóban terhes. Ha továbbra is nagyon görcsöl, akkor menjen el vizsgálatra, mert meg kellene állapítani, majd kezelni a görcsölés okát...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!

Loop-konizációs mûtétem szövettana a következõ:

"A cervix kaparékként érkezett mintában minimális cervicalis szövetminta figyelhetõ meg, melyben CIN-t, CGIN-t nem észleltünk.
A lapos conisatumban csupán ectocervix figyelhetõ meg, ennek hámja helyenként kiszélesedett, ugyanakkor nem észleltünk HPV asszociált elváltozást vagy dysplasiát. Esetleges CGIN társulása nem volt látható.
Diagnózis/vélemény:
A:b: Conisatium: Ectocervicalis szövetrészlet csupán, melyben HPV asszociált elváltozás, vagy dysplasia nem látható. A beteg cytológiai utánkövetése javasolt."

Tisztelt Doktornõ! Négy P3-as rákszûrésem van, CIN1 és CIN2 eredménnyel, valamint magas faktorú HPV.
Hogy lehetséges ez a szövettani eredmény?

Válaszát nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a loop konizátumból származó szövettani mintából nem tudták megállapítani, hogy van-e CIN1 vagy CIN2, mert a legfontosabb zónáról, a transzformációs zónáról nem érkezett minta.
Ennek 2 oka lehet. A loop kimetszésbe nem került bele ez a terület (ez mintavételi hiba), vagy a mûtét során égetéssel elpárolgott. Ezért javasolják, hogy citológiai után követés legyen, azaz kontroll.
Ha valami bent maradt, akkor azt látni fogják így. Javaslom továbbá, hogy HPV-tesztet is kérjen az 1. kontrollnál a rákszûrés mellett (addig NO SEX), ami az Ön esetében (mûtét után) ingyenes.
Nyugodtan írja meg ezek eredményeit, és akkor tovább tudnék segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szépen köszönöm a válaszát kedves Doktornõ!

Kérdés:

2012-07-10

ami lemaradt, hogy 42 éves vagyok, két gyermekem van, és eddig sosem volt gondom a rákszûrések alkalmával.
Válaszát Köszönöm
Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
Valaszoltam mar Onnek? Mert csak ezt a levelet talaltam meg, es ebbol szamomra nem derul ki, hogy jelenleg mi a problemaja.
Elnezest, ha elveszett az 1. levele.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!!! Tavaly (2011-ben)elváltak útjaink a párommal. Ennek oka, megcsalás, mint késõbb kiderült nem csak egy nõ volt az életében az elmúlt években. Az elmúlt egy évben leadtam 10 kg-ot. Lelkileg eléggé megviselt a történet, hiszen egy 24 éves kapcsolatnak lett vége. Ám a válásunkat követõen is találkoztunk többször, ilyenkor szexuális kapcsolat is volt közöttünk. A gondom az, hogy pár hete szemölcsök jelentek meg a nemiszervemen. Egészen pontosan a nagyajkakon, a gát környékén és a végbélnél. Természetesen sokkolt a történet. Bejelentkeztem bõrgyógyászhoz, ám akiben megbízok az most szabadságon van és csak július 20-án tud fogadni. Ezért, hogy ne szaporodjanak a szemölcseim "öngyógyításba" kezdtem. Az internetet hívtam segítségül. Ám nem tudom jól tettem-e? A következõket csinálom: grapfruit kivonatot szedek napi 3X15 cseppet, kenegetem teafaolajjal és indol-3-c. kapszulát szedek. Szeretném megkérdezni Öntõl, hogy helyesen tettem-e, hogy elkezdtem ezeket szedni vagy sem? Esetleg rontok az állapotomon vagy sem?
Megértését köszönöm
Tisztelettel
egy kétségbeesett anyuka (Erika)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
A szemölcsök maguk fertõzõek.
Ezért javaslom, hogy használjon ecsetelõt is a szemölcsök felületén. Óvatosan, mert az egészséges bõrön és az összefekvõ területeken gyulladást okozhat. Egy bõrgyógyász tehát mégis jó segítség lenne.
Amiket szed, azok talán nem ártanak. Hogy mennyire használnak...? azt nem tudom.
A szexuális életet most, a gyógyulásig javaslom kerülni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!!!

Nagyon szépen köszönöm válaszát és a tanácsát is!

Tisztelettel
Erika

Kérdés:

2012-07-10

Tiszelt Doktornõ!
3 gyermeket szültem, 38 éves vagyok,rendszeresen járok rákszûrésre.Az utóbbi 2 rákszûrésem eredménye ASCUS lett.Állítólag a külsõ méhszájam 1 ujjat befogadóan nyitva van.Az orvosom mindenképpen conisatiot javasol.Én nagyon félek tõle ,hallottam a loop conisatioról,de nem tudom hol végeznek ilyet.Feltétlenül szükséges ez az én eredményemmel??
Várom válaszát,köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASCUS mellett szoktuk javasolni a HPV vizsgálatot is, hogy tudjuk, mi is okozza az ASCUS eredményt.
Ezt a loop konizációt nagyon sok nõgyógyászaton végzik. Ez a kis mûtéti javaslat valószínûleg a nyitott méhszáj miatt (3 szülés után) lenne indokolt, mert ilyenkor sérülékenyebb, és fertõzésekre fogékonyabb a méhszáj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a válaszát:)

Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!
26 éves vagyok. Decemberi rákszûrésem eredménye ASC, nem zárható ki H SIL (ASC-H),valamint gardnerella-t mutatott. Gyógyszeres és kúpos kezelést kaptam (Klion-d 100 kúp,doxycyclin, és kevert kúp) Májusban voltam újabb szûrésen aminek az eredménye HPV, CIN II, és szövettani vizsgálatot javasolnak. Arról hogy ez mit jelent, és mire számíthatok semmilyen tájékoztatást nem kaptam, ebben szeretném a segítségét kérni. Válaszát elõre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy kis mûtétet jelent, amivel a rákszûrés eredményét erõsítik meg, vagy épp azt találják, hogy komoly baj nincs. Ez egy diagnosztikai, és legtöbbször terápiás eljárás is HPV fertõzés esetén.
A mûtét után 6-8 hétig nem ajánlott a szex, vagyis addig, amíg az ellenõrzõ rákszûrésre le nem veszik a kenetet és a HPV-tesztet (ez utóbbit sok orvos elmulasztja, pedig fontos lenne!!!!). A partnert is tesztelni kell HPV-re, mert Önt hiába mûtik meg, ha tõle visszakapja a betegség kórokozóját.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-09

Tisztelt Doktornõ!
Leletemen a következõket olvasom, kérem magyarázza el jelentésüket.
Laphámsejtek: HPV fertõzés minor jele

Ezen a leleten más X jel nincs és itt nem szerepel a P+szám jelzés. Az orvosom VAGILACT hüvelytablettát javasolt és nyár végére egy hüvelyi ultrahangot. Most 43 éves vagyok, 2 gyereket szültem és azért mentem orvoshoz mert május 9-én volt az utolsó vérzésem.Ez a lelet egyébként tavaly novemberi. Válaszát köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Lehet, hogy van HPV fertõzése, de nem biztos. Ha túl van a Vagilactos kúrán és lesz egy új rákszûrése, akkor lehet, hogy érdemes kérnie egy HPV-tesztet is. Az valóban megmondaná, hogy van (és akkor milyen) vagy nincs HPV-je.
Jelenleg aggodalomra való ok nincs, ez a lelet súlyos elváltozást nem ír le.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-08

Tisztelt Doktornõ!

30 éves, 2 gyerekes anya vagyok és az alábbi problémámmal fordulnék Önhöz:

2009. okt-ben lett elõször kórós méhnyakrákszûrés eredményem: P2 atypia.
2010-ben született elsõ gyermekem, és a terhesség alatt többször is P2 atypia volt a cyto-m eredménye (negyedévente járok 2009 óta rákszûrésre).
Szülés után azonban 2 negatív, azaz P2 eredményem lett.
2011-ben ismét kismama lettem, és a kálvária kezdõdött elölrõl. P2 atypia végig a terhesség alatt, majd 28 hetesen, mikor már a kolposzkópos vizsgálaton is látta az orvos a finom pontszerû elváltozást, prex történt a portioról. Eredménye: súlyos és enyhe hámdysplázia, ami a mélyebb cervicalis mirigybe is beterjed. A basalis membrán mindenütt ép.
Ezt követõen havi kontroll szülésig, és a 9. hónapban már P3-as cyto.
Nemrég megszültem kisbabámat, és a 6 hetes kontroll után készülök a konizációra. Félek, hogy rosszabbodott az állapotom, és újabb és újabb mûtétek várnak rám :(.
Azt szeretném Öntõl kérdezni, hogy mit tehetek az immunrendszerem erõsítéséért a mûtétig (kb 3 hét múlva lesz) és utána is? Illetve a férjem mit tud tenni, hogy ha esetleg õ is HPV-fertõzött, akkor kigyógyuljon belõle? Bõrgyógyásznál volt már, aki elváltozást nem látott.
Õszintén szólva a nõgyógyászom azt mondta, hogy felesleges HPV-tesztet csináltatnom, hisz 100%, hogy magas rizikójú HPV-vel fertõzõdtem meg és hogy a férjem sem tud mit tenni, hisz férfiaknál nem is lehet szûrni a fertõzöttséget.
Próbálok pozitív lenni, és bízni abban, hogy a konizáció megoldja a problémát, és utána szeretném a HPV elleni védõoltást is beadatni magamnak, de nem tudom, hogy hogy legyek abban biztos, hogy sem a férjem, sem én nem leszünk már akkor fertõzöttek!
És még egy kérdésem lenne:
Kislányomat hüvelyi úton szültem, az orvos szerint így nem kaphatta el a HPV-t. Ebben biztos lehetek Doktornõ?

Válaszát elõre is köszönöm:
Kata


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Kata!
Kérem, küldje el az összes eddigi leleteinek másolatát (szkennelve) az orvosvalaszol@hpvcentrum.hu email címre. Sajnos a leírásai itt nem pontosak, így nem tudok jó tanácsot adni. Az egy privát levelezési felület, más nem olvashatja betegsége adatait.
Az viszont biztos, hogy a férjét igenis lehet HPV-re szûrni, és kell is. Hisz Ön 2009 óta a HPV-tõl nem tudott megszabadulni.
Én Önt is HPV tesztelném, hogy lássuk, ugyanaz a vírus okozza-e a fertõzést Önökben.
Azt is írja meg kérem, ha megvannak a HPV teszt eredményeik, hogy mióta házasok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-08

Tisztelt Doktornõ!

23 éves vagyok, páromnál egy alapos kivizsgálás során 16-os HPV-t találtak, ezért én a nõgyógyászati vizsgálat során a citológia mellett HPV tesztet is csináltattam. Az eredményeim megvannak, de az orvosommal még nem tudtam beszélni.
Vizsgálati eredmény:
P2
A minta HPV DNS pozitív (+) és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz. HPV genotípus:52
Kenet értékelése: kóros neoplasztikus elváltozások
Hámelváltozások:
Laphám: LSIL (enyhe), HPV gyanúja
Javaslat: szoros cyt.kontroll 6 hó után

Kérem, írja meg, hogy ezek mit jelentenek, és mi a további teendõ!
(Párom orvosának kérésére egyelõre óvszerrel sem élünk szexuális életet.)

Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Ön korában a nõk legalább fele, a férfiak 2/3-a HPV fertõzött, és LSIL citológia mellett 90-95%-ban magas rizikójó HPV-t is kimutatnak mellette.
LSIL: kisfokú laphám elváltozás a méhnyak sejtjeiben. Rák elõtti, nagyon kezdeti stádium.
HPV:52: egy magas rizikójú HPV fertõzést mutat, ezért valóban fél évente kontroll szükséges.
Mivel nem egyforma HPV-t hordoznak, így nem egymástól kapták el a vírust.
Az óvszer valóban nem ad 100%-os védelmet a méhnyakrák ellen, de valamennyire véd.
Amit javasolnék:
Isoprinosine kúra 6 hónapig: 3X2 tabletta/nap (55 kg alatt: 2X2tabl/nap, 80 kg felett 4X2 tabl/nap) 2 hétig, majd 2 hét gyógyszerszünet, ezt 6X ismételni.
Ha nem élnek szexuális életet akkor nem kell óvszer, ha mégis, akkor javaslom az óvszert, és Önnek pluszban a pesszárium viselését szex közben (hogy védje a méhnyakat).
6 hónap múlva kontroll. Ha a citológiája negatív, akkor a méhnyakrák elleni oltást is ajánlanám.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-06

Tisztelt Doktornõ! 21éves nõ vagyok.Tavaly decemberben szemölcsöket észleltem a gát és a hüvelyem környékén.Elmentem a nõgyógyászomhoz aki le ecsetelt és rákszûrést csinált,ami kimutatta a HPV jelét.Kaptam wartec ecsetelõt de tovább terjedt és nem szûntek meg.Májusba és Júniusba is átestem kis mûtéteken ahol leégették õket mély altatásban de az utolsó mûtétem után ismét észrevettem magamon a szemölcsöket.2napja megkaptam a silgard védõoltást is amit gyorsított eljárásban adnak a másodikat jövõhónapba a harmadikat négy hónap múlva kapom meg.És tovább kel ecsetelnem magam ha nem múlna el akkor nem kizárt egy harmadik mûtét sem.A páromnak meg felkel keresnie egy urológust aki megvizsgálja a húgycsövét mert kívül tünet mentes. Megszeretném kérdezni hogy a késõbbiekben lehet e kisbabám és hogy kiújulhat e évek múltán ha most sikerül legyõznöm a betegséget,és melyik a leghatásosabb immunrendszer erõsítõ a fertõzés ellen? Válaszát és türelmét elõre is köszönöm!Alina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Alina!
Sajnos néha igen nehéz megszabadulni a szemölcsös fertõzésektõl.
A partnerét mindenképp javaslom kivizsgálni, de inkább egy nemigyógyászt javasolnék. Õk jobban értenek a HPV fertõzésekhez. Itt a honlapon a kék pöttyök jelzik a HPV-Centrumok ablaknál az erre specializált központokat. Ezek többnyire magánrendelések,ezért az árakról érdemes elõzetesen tájékozódni.
Jelenleg a következõket tudom tanácsolni:
1. Amennyire lehet, kerüljék a szexuális együttléteket. Tudom, hogy nehéz, de így minden aktus során továbbfertõzheti Önmagát és a partnerét is.
2. A vakcina jó ötlet, bár a jelen fertõzésektõl nem véd, de hátha segít abban, hogy a továbbfertõzést majd az utolsó oltás után megállítsa.
3. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre általános immun-állapotot vizsgáló módszer, így csak feltételezhetõ a kiújulásokból, hogy az Ön szervezetének a vírus elleni védekezése nem ideális. Javasolnám ezért, hogy kezdje el az Isoprinosine tabletta szedését: 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt az utolsó szemölcs eltûnésétõl számítva még 2 hónapig kellene ismételni. Lehet, hogy ez akár 6 hónapos kúra is lesz, de ez nem probléma. Így a két módszer együtt alkalmazva a külsõ eltávolításokkal együtt sokkal hatékonyabb kezelést nyújthat ezen kórokozó ellen.
Terhességben a gyógyszer szedése nem ajánlott.
Természetesen ettõl még lehet kisbabája, ne aggódjon! Elõbb azért érdemes ettõl a szemölcs-sztoritól megszabadulnia :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.