Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-10-12

Tisztelt Doktor,a ferjemrol van szo 52 eves es en 49,HPV fertozese van,en nemreg 3 hete csinaltam meg a citologiat,es P1 az eredmeny,a kerdesem lenne:ez az eredmeny jo,lehetek es is HPV fertozott?Koszonom elore is udv.Ildiko


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez az eredmeny valoban jo (P1). Ennek ellenere lehet On is HPV fertozott. A citologia alapjan nincs semmilyen betegsege.
Ha a ferje magas rizikoju HPV fertozott, akkor amig P1, P2 az eredmenye evente kell eljarni szuresre, de ha P3 lesz, akkor kerni kell HPV tesztet es 3-6 havi kontroll mellett valoszinuleg egy immunerosito kura is ajanlott lesz.
Ha a ferjenel szemolcsok vannak, es azt egy alacsony rizikoju HPV okozza, akkor ezt On is megkaphatja, viszont rak szempontjabol ez minimalis veszelyt jelent.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Koszonom a vallaszat tisztelt Doktorno,a ferjemnek nincs semmi tunete,csak rutin vizsgalat utan fedeztek fel a HPV ami 16 es 51 fertoze,valami vitamint adtak neki(isoprinosine),mivel kezdo prosztataja is van,de nincs semmi sumolcs a testem.En tenleg erossebb vagyok a szerevet szempontjaban,mert nagyon ritkan betegszek le,sok gyumolcsot fogyasztok.Amiota felfedezte a fertozeset,csak ovszerrel szeretkezunk es remelem mnden jora fordul sok tisztelettel Ildiko


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Orulok, hogy Onnel minden rendben :). A HPV 16 és az 51 miatt erdemes Onnek majd fel evente rakszuresre jarni. Az ovszer ved kb 70%-ban (ami jo!), de sajnos mellette is van esely fertozodni. Ezert kell az eves kontrollok helyett kicsit gyakrabban jarni vizsgalatra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szepen koszonom a vallaszokat tisztelet Doktorno,megprobaljuk,amit csak lehet mindent helyre hozni az egessegevel a ferjemnek,es en 6 honaponkent fogok menni vizsgalatra ,csak meg egy kerdesem lenne,:meggyogyul a ferjem utolag??Mar 32 eve vagyunk egyut es nagyon szeressuk egymast,nem akarnam elvesztetni semmi aron(megeszkudott,hogy nem volt mas novel,de ha volt is mindegy mar,csak legyen jol)koszonom,es minden jot kivanok Ildiko


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A férfiak többsége 12 hónapon belül negatív lesz, ha monogám párkapcsolatban él, és használ óvszert.
Õk, még ha hordozzák is a HPV-t, ritkán betegszenek meg tõle. Persze vannak kivételek. Ha valakinek nem erõs a szervezete, dohányzik, sok alkoholt fogyaszt, annál nagyobb valószínûséggel alakul ki elváltozás.
A HPV-t hordozó férfiak nagyobb veszélyt a partnerükre nézve jelentenek, hisz ha a nõk elkapják a vírust, gyakrabban betegszenek meg tõle. Ön most még szerencsés, mert a leletei alapján egészséges.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-25

Kedves Doktornõ!

Olyan problémám lenne, hogy 2 éve kijött egy pozitiv citológia eredményem!h6 ónap mulva kontrollra kellett mennem és már negativ volt!
3 héttel ezelõtt ismét elmentem citológiára(1 év telt el az elõz óta)!
Ismét pozitiv lett az eredményem!Doktor szerint az miatt, hogy van egy méhszájsebem!De mivel pozitiv igy nem fagyasztja le,majd 3 hónap mulva menjek vissza!
Ez normális hogy semmilyen gyógyszert nem szedek rá?Mit tehetek az érdekében hogy a következö már negativ legyen?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Meg kellene tudnom, hogy mi az, hogy pozitív lelet. A diagnózisait kérném írja le idõrendben, hogy tudjak segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-25

Tisztelt Doktornõ!

A következõ kérdésben kérném a segítségét. Teljesen amatõr vagyok a témában, és bizonytalan a jövõt tekintve.
Nos megpróbálom néhány szóban összefoglalni a lényeget. Együtt voltam egy lánnyal hosszú ideig, míg nem jött egy harmadik fél az õ részérõl, amit én nem tudtam feldolgozni, megérteni, megbocsátani akkor, ezért kiléptem a kapcsolatból. Nos ez a lány az újdonsült párjától elkapta a HPV-t és a nemi szervén megjelentek a szemölcsök, melyek ecseteléssel orvosolva lettek. Egy szó mint száz, jelenleg úgy alakulnak a dolgok, hogy még mindig szeretjük egymást és nem kizárt, hogy együtt folytassuk a jövõnket. Viszont több helyen olvastam, hogy a HPV nem gyógyítható, csak kezelhetõ, tehát ha esetleg lenne még közünk egymáshoz a jövõben, akkor én veszélyeztetve vagyok a HPV által? Illetve oltás hol és hogyan szerezhetõ be?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel,
Balázs


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a lányon már 3 hónapja nem jött ki újabb szemölcs, akkor õ gyógyultnak tekinthetõ.
Bár ettõl még lehet HPV hordozó, ahogy Ön is lehet az.
Mindezt egy HPV teszttel lehet megtudni. Önt nemigyógyász, a partnerét nõgyógyász vizsgálhatja ez irányban. Az óvszert javasolni szoktam a védekezésben, mert teljes biztonságot ugyan nem ad, de egy 70%-os védelmet igen.
Az oltás férfiaknak 9-15 éves korig ajánlott jelenleg, de egyéni kérésre beadatható. Lányoknál pedig 9-45 éves korig javasolt, HPV negatív eredmény mellett a 4 komponensû vakcina (ezt ajánlanám, mert szemölcse volt).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-24

Kedves Doktórnõ!
30 éves vagyok.tavasszal P2 eredményû rákszûrésem volt.hormonhiányt és gyulladást diagnosztizáltak ez mellé valamint HPV szemölcsöket.Az orvos azt mondta, hogy a citologia nem mutatott ki HPV fertõzést és csak külsõ jelek vannaK.Vagyis a méhszájamon nincsenek jelei a fertõzésnek.Ecsetelõt kaptam, de a szemölcsök sajnos újra kiújulnak.Mit tegyek?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Külsõ nemi szervi HPV fertõzése van, mely valóban eltávolítandó. Ha újra elõjönnek, akkor kiegészítõ kezelésként egy minimum 3 hónapos immunerõsítõ tabletta kúrát javaslunk (2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünettel, 3X ismételni, 3X2 tabletta a napi dózisa).
Érdeklõdjön a kezelõorvosáról.
Sajnos ez egy fertõzõ kinövés, ezért a szexuális életet nem szoktuk javasolni a gyógyulásig.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!



Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornõ!!
Benignus sejtelváltozások.2012.06.07-én vették le a mintát.
3 éve a rákszûrési eredményem P2 de a HPV gyanuját mindig ráírják.
A mostani eredményem is P2 és a HPV mellett a gyulladás is szerepel de emellett cenicális metoplázia van rajta.Mit jelent ez?Nem kaptam semmi féle gyogyszert vagy kupot ecsetelést kaptam a kezelõ orvos azt mondta hogy 3hónap múlva megismételjük a rákszûrést és ez mellett a HPV-ét,Chl.
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdvözlettel:Andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem tudom, hogy hany eves...De valoszinu, hogy, amit az kezeloorvosa ajanlott, az helyes.
A cervicalis metaplasia egy joindulato elvaltozas a mehnyakon. Teendo nincs.
A HPV (es gondolom a Chl=chlamydia) kimuatatas is mar indokolt lenne, hogy tenyleg van-e vagy sem, es melyik tipus.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornõ!
16 éves vagyok,1 éve van egy párom,akivel lefeküdtem.Beszéltem anyukámmal,õ azt mondta nem árt ha elvisz a nõgyógyászhoz ,mert még nem voltam,és hogy minden rendben van-e. Vettek kenetet,azonban az eredményem p3 lett.További kenetet vettek késõbb,ugyanúgy p3,és kiderült,hogy HPV-m van.Ez van a papíromra írva: 'A minta HPV DNS pozitív,és magas HPV(HR) típu(okat) tartalmaz. HPV genotípus: 59,66 . Nagyon megijedtem,ahogy anyukám is. Idõpontot,csak másfél hónappal késõbb kaptam,hogy beszéljek a doktor úrral mi a teendõ.Addig nem szeretnék várni,hogy nem tudok semmit.Kérem segítsen,mi a teendõ ilyenkor? Mi a veszélye? Mit kerüljek? Mivel fognak kezelni? Igaz hogy meg kell mûteni? Sajnos sok rémtörténetet hallottam,ezért félek nagyon.Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


*Kifelejtettem,hogy az elsõ nõgyógyászati vizsgálatomon az orvos felírt fogamzásgátlót.Szóval 1 hónapja azt szedem. Azt abba kell hagynom ha esetleg gyógyszeres kúrára fognak?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves 16 éves!
Elõször is nem szabad megijedni.
Aki elkezdi a szexuális életet, az találkozni fog a HPV-vel. És persze más nemi úton terjedõ betegséggel...
A Te korosztályodban minden 2. lány HPV fertõzött, a fiúknál pedig 3-ból 2 biztos HPV hordozó.
Tehát elég nagy az esély, hogy aki szexuális életet él, az megkapja a vírust.
Viszont a fiatalok többsége meg is gyógyul. 90-95%-ban. De ez nem egy gyors folyamat.
Elõször is tudni kell, hogy most milyen stádiumban van a HPV által okozott sejtelváltozás. Azaz a P3 mellett még milyen diagnózis szerepel: ASC-US, LSIL, AGC, ASC-H, HSIL? Mert nem kell azonnal megoperálni egy kislányt!
Viszont! Fontos tudni a mostani állapotot és 3-6 havonta kell ellenõrizni, hogy milyen irányba halad. Szoktam javasolni egy immunerõsítõ kúrát is, hogy meggyorsítsuk a vírus kiürülését, de fiataloknál, ha nincs semmi alapbetegség vagy komoly stressz, dohányzás, akkor ez a folyamat magától is elindul.
Nagyon fontos lenne viszont, hogy tabletta helyett óvszert használj védekezésre! Nem szégyen, ha a lánynál van gumi! Sõt, nagyon okosnak tartanám, hogy ha már a fiúk nem készülnek fel rá, akkor a lányok legalább védjék magukat! Így nemcsak a HPV-tõl, de más kórokozótól is megóvod a tested.
Tablettának is vannak indikációi (pl erõs vérzés, nagyon pattanásos bõr, nem beállt ciklus), de legtöbbször elkerülhetõ lenne a kislányok mûhormonnal való etetése!!! Ami szintén nem veszélytelen.
Szóval tudd meg, és írd meg a leleteden szereplõ diagnózist, és akkor tudnék tovább segíteni.
Az óvszert pedig (ha csak nem vagy rá allergiás) javaslom, hogy szerezd be, és használtasd a fiúval.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves doktornõ!
A papíromon semmiféle ilyen "kifejezést" nem találok amit ön leírt.Csak hogy CIN .Ez az? Ez jelent valamit?Tegnap sikerült eljutnom magánrendelésre,a doktor úr azt mondta,hogy 3 lehetõségem van,vagy mûtét,vagy 3 hónapos kezelés. Azt mondta, a koromra nézve inkább legyen a gyógyszer. A fogamzásgátlót nagy részbe azért szedem,mert nagyon erõs a menstruációm,iszonyatos görcsel van,és még nem állt be.Ezért kezdtem el szedni. Akkor a gyógyszer alatt ha le szeretnénk feküdni a párommal,akkor ugye óvszerrel kell.Ezzel nincs gond.De ha csak 70%os,akkor még így is elõfordulhat,hogy visszakapom tõle,és a gyógyszer nem lesz elég? Azt is hallottam,hogy az orális szextõl is el lehet kapni.Ez igaz? Válaszát nagyon köszönöm elõre is! R.K


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves RK!
Szerintem nem szabad mutetre menni 16 evesen.
Ha nincs semmilyen immunrendszert gyengito allapotot (stressz:csaladi, iskolai, parkapcsolati, -barmilyen kronikus alapbetegseg, -dohanyzas), akkor maximum egy 6 honapos immunerosito gyogyszeres terapiat javasolnek, ovszeres szexszel (antibaby maradhat, ha a verzesed miatt kell). Kozben lehet a 3. honapban egy kontroll rakszurest vegezni, de az nem biztos, h negativ lesz mar, mert 2 HPV-d is van! Ehhez altalaban minimum 6-12 honap kell, hogy a szervezet megszabaduljon tole.
Az oralis szexszel is terjed a HPV, de azt meg nem tudjuk, hogy hogyan erdemes ellene vedekezni. Egy biztos, ha kerulod, akkor nem kapod el, vagy ha mar elkaptad, valoszinuleg nelkule hamarabb eltunik.
Baratodnak volt HPV-tesztje?
Neki melyik tipusokat mutattak ki?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nem,õ még nem csinált HPV tesztet.Úgy beszéltük meg,hogy elõször megvárjuk az én 3 hónapos kezelésemet,aztán majd ha nekem nem múlik el,akkor majd utána neki is megcsináltatjuk.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Rendben. Majd írd meg az õ HPV teszt leletét és a Te 3 hónapos kontroll eredményeidet is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornõ!

2007-ben diagnosztizáltak nálam alacsony kockázatú HPV vírust, melyet úgy észleletem magamon, hogy szemölcseim lettek. Gyógyszerrel és ecseteléssel visszahúzódtak a szemölcsök, két kivétellel, ami azóta is megvan. Újabb szemölcsök nem jelentek meg azóta, rákszûrésem eredménye minden esetben P2. Most új partnerem van, és semmiképp nem szeretném õt megfertõzni, de én úgy gondolom, hogy már nem hordozom a vírust, mivel, mint említettem nem lettek rajtam új szemölcsök. Ennek ellenére még fertõzhetek?
Válaszát elõre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Andrea


Válasz:


Azt nem említettem, hogy 40 éves vagyok. Az elõzõ partneremnek egy pici szemölcse volt, ami magától elmúlt, még 2008-ban és utána nem lett rajta több, ebbõl gondolom, hogy annak ellenére, hogy van az a két szemölcsöm, már nem fertõzök.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
A szemolcs elvileg barmikor fertozo. De a fogado szervezettol fugg, hogy meg tudja-e fertozni.
Jo lenne attol a 2 kis kinovestol is megszabadulni. Nem lehet, hogy azok mar csak hegek?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Megcsináltattam egy tipizálást, tegnap meglett az eredmény, negatív. Nagyon megkönnyebbültem. Ezek szerint már nem vagyok hordozó?
Szeretnék megszabadulni attól a két kis valamitõl, ami még van rajtam, nem heg, futószemölcshöz tudnám hasonlítani. Most azt a tanácsot kaptam, hogy teafaolajjal kezeljem. Doktornõnek mi a véleménye errõl?
Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:

Andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a HPV teszt a két kis valamirõl készült, és az lett negatív, akkor azok nem szemölcsök.
Ha ez a HPV teszt a méhnyakról készült, akkor az azt jelenti, hogy ott minden rendben.
Ettõl még a két pici kinövés lehet szemölcs, és fertõzhet, és eltávolítandó.
A teafaolajjal nincs tapasztalatom, sajnos.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-22

Kedves Doktornõ!

37 éves nõ vagyok. 2 hónapja voltam éves rákszûrésen, aminek az eredménye P1 lett. (Már a vizsgálat során megjegyezte az orvos, hogy mennyire szép a méhszájam.) A kisajkakon viszont condyloma szerû kinövéseket látott. Mivel biztosra akartam menni, kérésemre HPV tesztet végzett. (Nem tûnt úgy, hogy érdemesnek tartja a tesztet. Azt mondta, ha HPV 4 hét múlva el fog tûnni - nem tûnt... sõt!)

Mint írtam a rákszûrés P1 lett, a hüvely körüli területrõl vett minta viszont HPV pozitív, HR 59 lett (nem találok utalást sehol arra, hogy HPV HR is okoz condylomát
Pedig okozhat sajnos magas kockázatú HPV is condylomat. És mint itt leírja, eléggé nem akar gyógyulni...
).
(Ha nem ragaszkodom a szûréshez, most boldogan élem életem?!) Az orvos 3 havonta rákszûrést javasolt, mindaddig míg még két egymást követõ negatív rákszûrésem lesz. Annyit mondott még, most engedjük az immunrendszerem dolgozni. És hogy a szemölcsökkel nincs mit tenni, mert túl nagy területen vannak - így mûteni nem lehet. Tényleg nincs mit tenni a szemölcsökkel? Tényleg csak várni lehet?
Nagyon jó lenne pedig lemûteni a condylomát és mellette immunerõsítõ tablettát is szedni (Isoprinosine-t). Magától valószínûleg nem fog elmúlni így...

Az immunrendszeremet megpróbálom erõsíteni vitaminokkal.
Sajnos a condylomára az magábna nem lesz elég.


Lassan 3 éve nem esek teherbe így a korom(37) és a hír, hogy magas kockázatú HPV-m van több mint elkeserítõ. Ki tudja mikor leszek HPV negatív - tehát a gyerek vállalást (sõt a férjemmel való bármilyen szintû szexuális együtt létet) jegelnünk kell. Mindezt akkor, amikor a férjem meddõségi eredményei végre jók lettek.

Nem tudom mit tehetnék, hogy megszabaduljak a vírustól, hogy aztán folytatni tudjam a meddõségi kivizsgálásom.
Férjem a meddõségi centrumban csináltatott HPV tesztet, amit a húgycsõbõl vettek. Úgy tudom, nem ez a leghatásosabb módja. Ez a teszt negatív lett. Ezt érvényesnek tekinthetjük?
A férfiak mintavétele akkor helyes, ha azt a makkról, a makk körüli árokról, fitymáról külsõ és belsõ felszínérõl, a pénisztestrõl, és a a húgycsõ bejáratából veszik le.

Ha a DNS-bõl mutatják ki a vírust, miért nem mindegy honnan veszik a mintát?
Nem.


Tényleg nincs mit tenni? Csak várni? Amíg a szemölcsök nem múlnak el, addig biztos HPV pozitív vagyok? (Nem úgy tûnnek, mint amik el akarnának múlni.)
Nagyon meg kellene tõlük szabadulni!
De ettõl még lehetne terhes, csak az ide-odafertõzõdés esélyével számolniuk kell!
És én nem látom a condylomát, hogy mekkora és hol helyezkedik el.
Javasolnám, ha budapesti, hogy keresse fel Dr. Várkonyi vagy Dr Tisza fõorvosnõket a körúti orvosi centrumban. Õk bõrgyógyászként az egyik legjobbak HPV okozta condylomákban (www.korutiorvosicentrum.hu).


Válaszát elõre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Katalin

Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ilyenkor szoktunk azert csinalni egy HPV tesztet is, hogy megtudjuk, mi ellen gyogyszerelunk.
CIN1 nem sulyos, de javaslom, hogy a 3. havi kontrollnal kerjen egy HPV vizsgalatot is.
A gyogyszert 6 honapig szoktuk ajanlani magas rizikoju HPV eseten. Plusz barmilyen HPV pozitivitas eseten az ovszeres szexualis egyuttleteket fel evig, vagy addig amig barmely fel HPV fertozott.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Koszonom szepen a valaszat!

Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem tudom hány éves?
Nem tudom, hogy melyik HPV fertõzte meg, azaz valószínûsítem, hogy nem volt HPV-tesztje.
Így az aggódás mértékét sem tudom megmondani, és a terápiát sem.
Az Isoprinosineból kb 5 dobozzal kellene beszednie 3 hónap alatt! De csak akkor javasoljuk, ha magas rizikójú HPV-t is kimutattak a méhnyaki mintából.
Ezért azt javaslom, hogy menjen el a 3 hónapos szûrésre és kérjen egy HPV vizsgálatot is.
Annak írja meg az eredményeit, és akkor tudok majd pontosabb tanácsokat adni.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-07-21

Kedves Doktonõ, 31 éves vagyok, tavaly augusztusban szültem meg második gyermekem, citologiai vizsgálaton nemrég voltam, ami P2 lett -- mint korábban bármikor -- viszont kóros baktérium flórát mutatott (pedig folyásom, viszketés, semmi tünetet nem tapasztaltam) emellett a reaktiv reparativ jeleknél a metaplasia, regeneráció ill. az egyébnél parakeratozis lett bejelölve; emellett LSIL HPV. Szoros cytologiai kontroll javasolt 3 hónap múlva újabb rákszûrés, majd 6 hónap múlva HPV tipizálás. Az orvosom szerint nem kell megijedni, mivel még szoptatok lehet, hogy csak az "zavar be", idézem õt. Hat hónap múlva viszont már ne szoptassak és akkor majd a tipizálás után dönt a további lépésekrõl. Nincs ez késõn? A szoptatás tényleg módosíthatja az eredményt?
Igen, a szoptatas alatt is mas a szervezet immunvedekezese, de a HPV fertozes fellangolasa inkabb a terhesseg allatti megvaltozott immunallapotnak tudhato be. Lehet, hogy a jelenlegi LSIL egy gombas fertozes miatti alpozitiv HPV lelet. De ezt csak a HPV teszt tudja megmondani. Ha izgul, akkor kerje most ezt a vizsgalatot, es akor kiderul, hogy valojaban mi tortenik. A terapia viszont valoban csak a szopatatas utani idoszakban javasolt.

Még az elsõ terhességem idején a kisajakon elõjött egy csepphez hasonlító kinövés, ami az elõzõ orvosom szerint nem szemölcs hanem fokozott faggyútermelõdés miatt alakult ki és majd el fog múlni. -- citologia rendben volt, HPV-t akkor nem mutatott -- elmúlni viszont nem múlt el, csak kisebb lett.
Erre is adhat valaszt a HPV teszt.

Maga a tény hogy HPV-t találtak meglep, mivel a férjemmel lassan 10 éve vegyunk együtt, óvszerrel védekezünk, mindkettõnknek egy komoly kapcsolata volt. Mikor kaphattuk el?
Az elozo vagy a mostani kapcsolatukbol. Bar meg nem tudjuk, hogy valoban HPV-rol van-e szo...!

Mindkettõnk fertõzött? Mi a teendõnk?
Eloszor tudni kellene, h tenyleg HPV-s-e On!

Bár nem a HPV-hez tartozik, de az orvosom a kóros baktériumflórát Canesten kúppal akarta kezeltetni (csak nálam),
Szerintem az LSIL miatt akarta, hogy kizarja a gombas fertozest Onnel, ami mutathat HPV szeru elvaltozast a kenetben.

aztán mivel végre megjött a szülés utáni elsõ menstuációm, nem használtam fel. Félrekezelt volna, ne menjek vissza?
További gyermekvállalást befolyásolja a jelenlegi helyzet?
A gyermekvallalast sok minden befolyasolhatja. A HPV kevesbe.

Oltatni engem lehet még?
Az oltas 45 eves korig ajanlott, es HPV negativ esetben adja a legnagyobb vedelmet.


Lehet, hogy naiv a kérdésem, de a gyermekeimben is megtalálható lesz a vírus, mert pl. ittak a poharamból?
A HPV az emberiseggel egyidos, es velunk el. Betegseget csak legyengult immunrendszer eseten indit el. De annak is nagy resze magatol gyogyul. Huzamossabb ideig fennallo immungyengeseg mellett alakul ki csak komoly allapot. Ennek felfedezesere es gyogyitasara vannak a szurovizsgalatok. A HPV a szajuregbol is kimutathato, mint rengeteg bakterium is.
De inkabb az oralis szex, es a csok altal kozvetitheto. Valos terjedeserol meg nincsenek nagy orvosi vizsgalatok. Csecsemok szajabol is kimutattak mar...

Elnézést a kisregényért, köszönöm visszajelzését. Minden jót!


Válasz:


...amin azota is gondolkodom, hogy hogyan kaptam-/uk- el a virust. Letezik, hogy 11 even at rejtozkodott es most aktivalodott, letezik, hogy nem mutatta ki a rakszures korabban....vagy a ferjem felrelepett???


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

11 évig is lappanghat a HPV szervezetben.
Ha megvolt a HPV tesztje, akkor írja meg, és megbeszélhetjük a további teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.