Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-10-17

Kedves Doktornõ!

Nyáron atypusos sejtekkel P3-as és méhnyak diszpláziával diagnosztizáltak. 2 hete megkaptam egy újabb vizsgálatom eredményét, amiben az atypusos sejtek P3-as eredmény maradt továbbra is, viszont ez mellé párosult egy "HPV jelei mutathatók" diagnózis. Erre megint megvizsgált a doktor úr és újabb vizsgálatot kért tipizálásra és felírt 2 doboz Isoprinosine-t. A kérdésem az lenne, hogy a 2 doboz között mennyi idõ szünetet kell tartanom? Ugyanis nem emlékszem rá csak az adagolásra hogy 3x2 naponta.

U.i.: egyszer már volt HPV fertõzésem (másfél éve) tudtommal...condiloma. Azok a kis szemölcsök. Nekem ecseteléssel, hosszabb idõ után, de elmúltak. Már jó ideje semmi jelük. Gondolom ezzel már nem lesz problémám!? (azt olvastam, ha 1x legyõzzük, akkor utána már védekezünk ellene) Ez igaz?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm!!

Üdvözlettel: Enikõ, 23 éves


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a természetes fertõzés után újrafertõzõdhetünk, mert ez csak egy bizonyos mértékû védettséget ad.
Érdemes lesz megvárni a HPV teszt eredményét. Annak tükrében kell eldönteni a teendõket.
A gyógyszert 2 héti ciklusokban ajánljuk szedni: 2 hét szedés, 2 hét gyógyszerszünettel.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-17

Kedves Doktornõ!
Megkaptam,sajnos valóban sok idõ elteltével a válaszát!Kérdezte,hogy mi történt azóta?
Az ismételt citológia is P3-as lett,ezért loopkonizációt hajtottak végre nálam.A mûtét után sajnos vérzések léptek fel nálam,ez több hét után rendezõdött. (még egy öltést kaptam utólag,mert a seb egy része nehezen forrt be,sõt még ezután is .. )Az elsõ mûtétem 7 hete,a második 4 hete volt. A 6 hetes kontrollra így még ezután megyek.A partneremmel,akitõl ezt a 18-as HPV-t valószínûleg "beszereztem" már nem találkozom,de beszélünk.Vele már 3 hónapja egyáltalán nincs testi kapcsolatom,és emiatt a dolog miatt nem is merek.Mindent elmondtam neki a vírussal kapcsolatban,nem tudom mi az,amit a leginkább javasolhatnék neki.Ugyanis én is pont azzal próbáltam a lelkére hatni,hogy most valószínûleg mások is így járhatnak,mint én!!!!
Viszont ami számomra jó hír volt,hogy a szövettanom rendben van,az orvosom szerint,de leírom:
I. M7400.6 Dysplasia minoris gradus epithelii cervicis uteri (CIN I )
N8700 Enyhe cervicalis dysplasia
M4100.0 Cervitis acuta
II. M0011.0 Sine morbo histologico
U9990 Sine morbo

Az utóvérzés alatt kaptam antibiotikumot,egy esetleges bacilus fertõzés miatt(Dalacin),de ennek a kitenyésztése negatív lett.
Ennyi történt azóta.Ön mit javasolna nekem ezek után? Az elõzõ levelemben nem írtam,hogy egyébként férjnél vagyok,a férjemmel azonban nem igazán élünk sexuális életet,pont ezért volt ez a "volt" kapcsolatom.Vele ritkán,2-3 havonta voltam együtt,és kizárólag óvszerrel,ami tudom,nem ad teljes védelmet.(Illetve orálisan,ami szintén talán fertõzte õt is?)De mivel külföldön dolgozik,alig érintkezünk.
Remélem most hamarabb tud nekem írni a doktornõ!!!!
Várom válaszát!





Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem emlékszem a citológiai leltére? Azon mi állt, amiért meg kellett operálni?
Mert ez egy jóindulatú lelet.
Sajnálom, hogy a mûtét után a vérzések miatt újra kellett mûteni és hogy ennyi baj volt utána.
Hány éves?
Ha a partnerének volt HPV tesztje és õ is HPV fertõzött, akkor valóban jó lenne, ha használna óvszert az új kapcsolataiban...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-17

Tisztelt doktornõ!
21 éves férfi vagyok és a végbél nyálkhártyájáról ( az anusgyûrûbõl) a szövettani eredmény szerint condyloma accuminatum-ot távolítottak el. A mûtétet altatásban végezték és 4 hónapja. A szövettani eredmény szerint, acanthosis, papillomatosis és helyenként koilocyták láthatók. A végbélen kívüli bõrön azonban tünetmentes voltam, csak belül a nyálkahártyán voltak fehéres növedékek. Viszont nagyon megijedtem amikor olvastam itt a fórumon, hogy condylomát magas kockázatú vírus is okozhat. Tipizálásra még nem mentem el, mert nem látom értelmét, szerintem az orvosom sem tudna vele mit kezdeni, ha kiderülne a vírus típusa. Kérdésem az lenne, hogy a szövettan kimutatta volna ha valami rosszindulatú elváltozás lenne? Esetleg mennyire bízhatok abban, hogy ez alacsony kockázatú vírus volt? A mûtét óta folyamatosan nézegetem, de azóta nem látok kiújulást, de ahogy itt mások is írták, van akinek 1 év után újul ki... Nagyon félek doktornõ. Fogalmam sincs mit tehetnék, vagy hogy egyáltalán képes e kiírtani a szervezetem valaha ezt a vírust. Elmennék én is pap tesztre (ha létezik ilyen az anális csatárnából vett kenet esetén), de sajnos itt nem elérhetõ ilyen szolgáltatás, így fogalmam sincs honnan fogom tudni, hogy baj lehet esetleg, mert gondolom a doktorom az anoscoppal nem látja az elváltozást olyan szinten, mint egy kolposzkóp...
Elõre is köszönöm megtisztelõ figyelmét!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez a szövettani lelet jóindulatú elváltozást ír le, mindegy, hogy melyik típus okozta! 50%, hogy nem fog kiújulni.
Azon kell elgondolkoznia, hogy hogyan kaphatta el ezt a vírusfertõzést.
Dr. Csatár Éva Budán végez úgy tudom anális pap tesztet és HPV-tesztet is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szíves válaszát Doktornõ! Hát, nekem van egy sejtésem honnan kaphattam el, mivel nem közösültem végbélben, ezért nem onnan. De aranyér problémával mentem a helyi SZTK-ba, ahol a vizsgáló orvos ujjal való tapintás elõtt a földrõl felvett gumikesztyût húzta fel, ráadásul a végbéltükrözés során többször is felsértette a nyálkahártyámat, mert nehezen tudta a végbéltükröt alkalmazni (mondván erõs a záróizom szorításom), utána (2-3 hónapra az esetet követõen) kezdtem el furcsa érzést érezni székelés után, mintha nem ürült volna ki és mintha belül állandóan lenne valami, akkor önvizsgálatba kezdtem és megpróbáltam magamnak ujjal kitapintani mi lehet a probléma, és ilyen kis pici hólyagocskákat éreztem belül, amivel ez után úgy döntöttem, hogy nem a helyi SZTK-ba megyek, hanem magánklinikára, ahol megállapították, hogy condyloma fertõzésrõl van szó. Szóval elmentem, hogy meggyógyuljak, de helyette kaptam egy sokkal rosszabb kórt, mint az aranyér. De ha már így jártam, próbálok mindent megtenni, hogy immunrendszerem legyõzze a vírust, csak félek, hogy évek folyamán esetleg rosszindulatúvá alakulhat, ha esetleg magas kockázatú vírus okozza a fertõzést. Szerintem Budapestre nem tudnék eljutni, így is a tanulmányi ösztöndíjam majdnem teljes egészét a magánklinikára áldozom, ahol kezelnek. Ennek örülök, hogy pillanatnyilag nem volt rosszindulatú az elváltozás, de remélem 10 év múlva sem fordul arra, mert akkor nagyon el lennék keseredve, bár próbálok pozitívan hozzáállni a helyzethez, de nem tudom ilyen esetben kinek mennyire megy ez, nekem kevésbé, de reménykedek. Köszönök mindent Doktornõ, és elnézést, hogy levelemmel ismét zavartam. További szép napot kívánok!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha úgy érzi, hogy gyengébb az immunrendszere, akkor érdemes lenne egy 3 hónapos immunerõsítõ tabletta kúrát csinálni (Isoprinosine, 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet ezt 3szor ismételni).
Ha jó az immunrendszere (nem szokott beteg lenni, sem náthás, sem hasmenéses-hányós beteg, és nincs alapbetegsége sem), akkor lehet, hogy nem fog kiújulni a condyloma, és meggyógyul magától. Ha viszont igen, akkor újból javasolt eltávolítani, és akkor az immunerõsítõt mindenképp szedni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-17

Tisztelt doktornõ! 41 éves vagyok.ma derült ki,hogy hpv virusom van P 2 es.Férjem van akit sosem csaltam meg .Segitséget szeretnék kérni ,hogy mitõl kaphattam meg


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV-t HPV vizsgálattal mutatták ki? Vagy csak a rákszûrésén volt feltüntetve? Ugyanis ez utóbbi esetben az eredmény megbízhatósága csak 30-60% , HPV-teszt esetén ez 95%. Egy kis tünetmentes gombás fertõzés is tudja a HPV infekció jeleit produkálni. Így összetéveszthetõek.
A HPV-t leggyakrabban szexuális érintkezéssel lehet elkapni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-16

Kedves Doktornõ!
39 éves vagyok, a cytológiai eredményem: P3 CIN 1 LSIL. Az orvosom azt mondta, hogy 3 hónap múlva kell visszamennem megismételni a vizsgálatot, de azt nem tudom, hogy ilyenkor megengedett-e a szex, mert még lencsényi polypot is találtak a méhszájban. Mit tegyek 3 hónapig? Köszönettel: Eszter


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Egy HPV teszet javasolnek, hogy kideritsuk, mi okozza a CIN1-et. A polypot gondolom leoperaljak majd. A szexet csak ovszerrel ajanlanam, es ha On HPV pozitiv lesz, akkor a partnert is kivizsgalnam.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-15

Kedves Doktornõ!

Az én esetem :
Az elsõ férfi akivel együtt voltam lefertõzött,mármint kijött két szemölcs amit egy nõgyógyász leégetett és közölte,hogy ez condyloma, szoval lehetõleg az akitõl elkaptam õ legyen az egyetlen és vetessem el magam feleségül.Kedves gondolat, azért utána olvasgattam és megbeszéltem a párommal,hogy mielött babát szeretnénk keresünk egy klinikát.
Sajnos ez 6 éve volt és a kapcsolatom 2 honapja véget ért. visszamentem a dokihoz aki közölte,hogy õ nem tud segíteni.
Én csak szeretném kideríteni,hogy pontosan mi bajom és ,hogy biztos legyek nem fertözöm meg mást. De nem tudom kihez fordulhatnék.
Üdvözlettel : egy elkeseredett 25 évs hölgy


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Milyen klinikat kerestek fel? Ott mit javasoltak? Amikor visszament a dokihoz, miben kert tole segitseget, amiben nem tudott segiteni?
Ezekre varnam a valaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-15

Tisztelt Doktornõ!
P2es a rákszüröm ,de a hpv virusra utaló jelet találtak ,megcsinálták az ellenörzést és hpv-m 39es értéket kaptam .
Kérdésem ,Ön szerint ez mennyire súlyos és állandó kezelésre szorulok -e vagy kezeléssel megszüntethetõ e.
Üdvözlettel :Éva


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a P2 mellett nincs egyeb diagnozis bejelolve, akkor csak ovszeres vedekezest ajanlunk 6 honapig a szexualis eleteben. Ha ASC-US, LSIL, AGC, ASC-H, HSIL lenne a rakszuresen, akkor 3-6 havi kontroll mellett immunerosito kura es ovszeres vedekezes javasolt, */illetve kismutet is(AGC, ASC-H, HSIL eseten)/* tovabba a partner szurese.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-15

Tisztelt Doktornõ!
Férjemnél 2010.decemberében Hpv szûrés kimutatta a 31-es típust.Azóta rendszeresen jár szûrésre fél évente,több isoprosine kúrán túl van.Kisbabát szeretnénk.Most volt új vizsgálaton szeptemberben annyira bíztunk benne,hogy most már negatív lesz,de sajnos nem ismét kimutatták a 31-t.Régebben én is fertõzött voltam a 31 de már nem kimutatható 1 éve negatív a rákszûrés eredményem.Azt olvastam ha óvszer nélkül lennénk együtt mivel én már voltam a 31 fertõzött így nem kapom el újra.Mi errõl a véleménye???????2010 óta várjuk hogy babánk legyen és még mindig nem merünk óvszer nélkül együtt lenni.Vas esély rá hogy kigyógyul belõle vagy teljesen mondjunk le a babáról.Én sem szeretnék újra fertõzõdni.
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdvözlettel:Nina


Válasz:


Elfelejtettem írni 35 évesek vagyunk.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos barmikor vissza lehet fertozodni, mert a termeszetes immunitas nem mindig eleg egy ujabb fertozes elkerulesehez.
A ferje milyen Isoprinosine kurakon van tul? Hogyan es mennyi ideig szedte a gyogyszert? Volt nala kimutathato elvaltozas a nemiszerven? Megvizsgaltak rendesen?
Varom valaszat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Igen megvizsgálták rendesen egy nagyon jó doktornõhöz került.A nemiszervén nincs és nem is volt semmi elváltozás az teljesen rendben van.Fél évente amikor ment a szûrésre és ugyanúgy kimutatható volt a HPV 31-es írták fel az isoprosinet 2 hétig szedni 3x2 és 2 hét szünet ezt 3x kellett ismételni.
Most azt mondta a doktornõ nem ír fel semmit mert ezt már az immunrendszernek le kell gyõzni,de ha 2 éve nem sikerült nagyon hihetetlennek tartom,hogy fog sikerülni.Egészséges életet él nem dohányzik nem iszik még szinte alkalom szerûen sem.


Válasz:


igen úgy gondoljuk hogy normálisan vizsgálták meg mindig ugyanaz a Doktornõ,de nem tudom mennyire lehet ebben 1oo %-g biztos az ember.Bennünk is felmerült a kérdés.
Válaszát Nagyon szépen köszönjük.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Hol vizsgálták? Dermatoszkóppal nézték-e?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Budapesten végezték ahol Férfiaknak végeznek HPV szûrést,ha jól tudjuk sajnos Pesten csak itt lehet elvégeztetni.A vizsgálat abból állt,hogy egy kis kefével megkapargatták a nemiszervét majd egy vékony kicsi csövet vezettek be.
Üdvözlettel:Nina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nina!
Ha nagyon szeretnének babát, és Ön már egyszer meggyógyult a HPV 31-bõl, akkor szerintem fogjanak hozzá a babaprojekthez. Sokszor a férfiak évekig tünetmentesen hordozzák a vírust, és nem tudnak megszabadulni tõle. Azt tudnia kell azonban, hogy visszakaphatja a HPV-t és ez a terhesség alatt elváltozást is elindíthat a méhnyakon. Ezek többsége azonban a szülés után 6 hónappal rendezõdik.
Kell vizsgálatokra járni 3-6 havonta, így ha mégis baj lenne, akkor is idõben közbe lehet avatkozni (gyógyszerrel és/vagy kismûtéttel).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm tanácsait,segítségét és a sok információt.
Fogom még keresni ha felmerül további kérdés.
Üdvözlettel:Nina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szívesen kedves Nina!
Sok sikert a babához!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-14

Kedves Doktornõ!

A páromról lenne szó, õ 28 éves! Július végén elmentünk a bõrgyógyászhoz és azt állapította meg hogy HPV-s szemölcsei vannak a nemi szervén. Rögtön kértünk is egy teljes körû nem betegség tesztet és mindegyik(beleértve a HPV-t is) negatív lett), a szifilisz gyengén pozitív, de erre azt mondták hogy ez jelentéktelen, azért van mert valamilyen baktérium volt a mintavételkor a szervezetben! Nekem szerencsére nincsen semmilyen tünetem, most készülök én is nõgyógyászhoz!
Kaptunk egy ecsetelõt hogy azzal kezeljük a szemölcsöket aminek Condyline 5mg/ml a neve és ezt 3 napig használtuk utána négy nap szünet és folytattuk megint. Nem hogy javult volna a dolog, még több is lett belõle. A kontroll vizsgálatok az orvos ragaszkodott az állításához, miszerint ezek biztos hpv-s szemölcsök, de mint említettem a teszt negatív lett(kenetbõl csinálták)! Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendõ, kihez forduljuk? Ezt az ecsetelõs megoldást nem csináltuk tovább és nem is jelent meg több szemölcs! Valamint a szemölcsök kinézete nagyon hasonlít a logó fibrómákhoz, lehetséges, hogy errõl lenne szó? De akkor az orvos téved? Nagyon kétségbe vagyunk esve, nem tudjuk hová menjünk ezzel a problémával!
Válaszát elõre is nagyon köszönjük!

Üdvözlettel: Aggódó pár


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mindenkepp ajanlom, hogy menjenek el egy masik borgyogyaszhoz, akitol kapnak egy masodik velemenyt. Ha o is condylomat/szemolcsot allapit meg, akkor az valoban az. A HPV teszt akkor lehet itt pozitiv, ha a mintat a szemolcs feluleterol vettek. Onnan vettek? Sokaszor a szemolcsok kezeles hatasara elobb elkezdenek szaporodni. Ilyenkor egy masik eltavolito modszert kell alkalmazni. Ezt a kovetkezo vizsgalo orvos valoszinuleg figyelembe veszi.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ! Igen a szemölcs felületérõl vették le a kenetet,ezért nem értem, hogy ha kijött a negatív eredmény akkor miért ragaszkodik a bõrgyógyász ahhoz hogy ez biztosan hpv-s szemölcs. Ahogy az Ön írta el is kezdtek szaporodni a szemölcsök a kezelés hatására.
Abban kérném még a válaszát, hogy ha tényleg pontos(szemölcsfelületrõl)mintát vettek, akkor hogy lehet ez és kinek van igaza? Mert nem tudjuk, hogy kinek higgyünk!

UI.: a párommal 4,5 éve vagyunk együtt és nem csaltuk meg egymást. Hogyan lehet ezt a vírust a szexuális úton terjedõ módon kívül elkapni? Valamint amikor összejöttünk akkor is volt ott egy kis pöttyszerû valami, de az nem nõtt és nem szaporodott! Teljesen úgy nézett ki mint egy lógó fibróma. És az nem tudom, hogy fontos -e de a páromnak a faggyútúltermelése miatt ilyen kis lógó fibróma szerû fehéres kinövések vannak a figymánál, de erre egyértelmûen két orvos is azt mondta hogy ez tuti a faggyútúltermelés miatt van. Akkor most lehet, hogy az sem az?

Elõre is nagyon köszönöm a kisegítõ válaszát!

Üdvözlettel: Aggódó pár


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a szemölcs/kinövés felületérõl vették a mintát és negatív lett a HPV-teszt, akkor 2 dolog lehetséges. 1. nem szemölcsrõl van szó. 2. egy olyan HPV okozza, amit nem mutat ki a HPV-teszt.
Hogy ez a kinövés valójában micsoda, azt egy szövettani eredmény tudná megmondani, miután késsel kimetszették és elküldték a pathológiára.
A HPV jelen van a bõrünkön. Nemcsak szexuális úton lehet elkapni, de úgy fertõz a leggyorsabban, leggyakrabban.
Javaslom, hogy mutassák meg ezt egy másik bõrgyógyásznak is, mert így leírva és nem látva nehéz eldönteni, hogy mirõl van szó az Önök esetében.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Akkor hogyha amint azt írta nem kimutatható a HPV vírus, az egy veszélyes fajta lehet? De ha az akkor nekem miért nincsenek tüneteim 4,5 éve? Valamint ilyen szövettani vizsgálatot térítésmentesen lehet kérni, vagy nem? És ha igen, akkor hol?

Üdvözlettel: Aggódó Pár


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A "nem kimutatható" azt jelenti, hogy egy nagyon ritka HPV-rõl van szó. Nem a veszélyességére utal.
Szövettani mintát ingyen pedig bármelyik állami bõr- és nemigondozóban lehet kérni, mert amikor eltávolítják a kinövést, az megy szövettani elemzésre.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nagyon szívesen köszönöm kisegítõ válaszait, és késõbb jelentkezem a szövettani vizsgálat eredményével!

Üdvözlettel: Aggódó pár

Kérdés:

2012-10-14

Kedves Doktornõ!
30 éves nõ vagyok. Márciusban és júniusban is P3 citológiám volt 51-es hpv infekcióval. Júliusban meg is mûtötték, mivel már elváltozások voltak láthatók a méhnyakon. Az orvos szerint a mûtét jól sikerül, sikerült az épben kimetszeni. Azonban a kontroll vizsgálaton sem rák- sem hpv-szûrést nem csinált. Azt mondta egy év múlva elég rákszûrésre mennem. Kérdésem az lenne, hogy Ön egyet ért-e ezzel, vagy látogassak el egy nõgyógyászhoz? A párommal babát is szeretnénk, de így nem merek belevágni!
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Beáta


Válasz:


Azt kifelejtettem, hogy a rákszûrések eredménye mindkét esetben LSIL, CIN1 volt.

Még egy további kérdés, hogy férjem fél évig külföldön tartózkodott, ez alatt nem is voltunk együtt. (ez alatt a fél év alatt történt a mûtét is) Ön szerint meg kellene vizsgáltatni a férjemet is? Vagy lehet, hogy ez alatt a félév "szünet" alatt nála elmúlt a hpv? (a férjemet még nem vizsgáltattuk meg)
Köszönettel:Beáta


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szeretnem megkerdezni, hogy a mutetnek mi lett a szovettani eredmenye (tehat nem a citologia a fontos, ha volt konizacio).
Szerintem mindenkepp kellene egy rakszures es egy HPV teszt , ami a mutet utan is ingyenes. Es a ferjet is mindekepp HPV teszetlnem, hisz tole, ha o pozitiv, visszakaphatja a HPV-t.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm válaszát!
A mûtét szövettani eredménye: high grade displasia cervix hámban (CIN-III.)
BNO: N87900 DYSPLASIA CERVICIS UTERI
M-SNOMED: 7400.85 Dyspalasia maioris gradus epithelii cervicis uteri
A orvos annyit hozzátett, hogy ez 3-4 év múlva rák lett volna.

A 6 hetes kontrollon azt írta az orvos a papíromra: a patio felszínét kolposzkóposan ép hám borítja, pontszerû méhszáj.

Lenne még egy kérdésem. Ha akár a rákszûrés, akár a hpv eredménye rossz, akkor mi a teendõ? Újabb mûtét vagy egyenlõre csak fokozott ellenõrzés?
Köszönettel:
Beáta


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Örülök, hogy megmûtötték, mert a szövettan rosszabb eredményt mutat(CIN3), mint a rákszûrés eredménye (CIN1). De azt tudni kell, hogy a CIN3-ak nagy százaléka is tud spontán gyógyulni, de ezt nem kockáztatjuk meg és a mûtét mindenképp kötelezõ.
Nagyon fontos lenne, hogy egy HPV-teszt és egy rákszûrés legyen mihamarabb és a férje HPV vizsgálata is szükséges. Ameddig bármelyikük HPV pozitív, addig óvszeres védekezés javasolt. Ha Ön ismét HPV pozitív, akkor fél éves immunerõsítõ kúra is ajánlott, hogy ne alakuljon ki újra a betegség.
Ha Ön egészséges, akkor lehet elkezdeni a babaprojektet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-10-13

Kedves Doktornõ!
Az alábbi kérdésein lennének.2 P3.-as eredmény után, konizációs mûtétre megyek.
- a mûtét után lehet rossz az eredmény, ha
eredetleg a cytológia "csak P 3.-as volt?
- mûtét után meddig kell pihenni, mikor mehetek dolgozni? Fõleg ülõmunkát végzek.
- Mennyi idõ után lehet nemi életet élni?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm.
Ildikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kerem irja meg, hogy hany eves, es hogy a P3 lelete mellett mi szerepelt meg: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC? Es mi volt a HPV vizsgalatanak eredmenye. Csak ezek ismereteben tudnok segiteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a válaszát. A kérdéseire a válasz:
55 éves vagyok. Még menstruálok, bár elõfordult már hogy 1 hónap,
vagy 2 kimaradt, de most 4 hónapja megint pontosan megjön a menzesem.
P3 ASCUS. HPV tesztet nem végeztek.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mielõtt mûtétre menne kérjen egy HPV vizsgálatot. Anélkül egy ASC-US eredménynél nem lehet kimondani, hogy rák elõtti állapot, vagy csak egy gyulladás.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.