Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-11-12

Tisztelt Doktornõ!
30 éves nõ vagyok.Az orvosom javasolta a Silgard védõoltás beadását. A védõoltással kapcsolatban szeretnék kérdezni,ugyanis azt olvastam róla,hogy ugye a 6,11,16,18-as vírusok ellen véd,de más,ritkábban elõforduló, magas kockázatú vírusoknak pedig utat enged,mert velük szemben gyengül a szervezet ellenálló képessége.Miközben kettõt kiiktatunk,kapunk helyette két vagy több másikat? Eddig szerencsére nem volt magas kockázatú vírus kimutatható a szervezetemben,akkor a védõoltás után elõfordulhat hogy lesz?Korábban alacsony kockázatú 6-os HPV-vel fertõzött voltam,és ez ellen szerettem volna védettséget,de az olvasottak után lehet,hogy többet ártok mint használok? Kicsit összezavarodtam,mert annyira megoszlanak a vélemények,még az orvosok között is.Ráadásul elég sokba kerül,de az egészségem érdekében kifizetném.Tanácstalan vagyok.Kérem írja meg a véleményét az oltással kapcsolatban.
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az oltás valóban a 4 típus ellen véd 98-100%-ban a HPV negatív nõknél, de NEM ad utat más vírusok szaporodásának. Ezt nem tudom, hol olvasta, de butaság!
Ha Ön most nem fertõzött, akkor érdemes beadatnia az oltást, mert az oltóanyagban lévõ típusokon felül egyéb magas rizikójú HPV-k ellen is ad valamiféle (30-50%-os) védettséget.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm szépen a tanácsát! Szívesen megírom,hogy hol olvastam azt a sok negatív információt az oltással kapcsolatban,aminek nem tudom mennyi a valóság alapja, de minden esetre elég elrettentõ, amit ott írnak róla. Gondolom,hogy nem csak én olvastam el.

Kérdés:

2012-11-12

Kedves Doktor Nõ! 26 éves férfi vagyok, és egy éve van a péniszemen kondiloma. A páromtól kaptam el, aki azóta már tünetmentes. leletei negatívak. A problémám a következõ: bejártam Tolnát-Baranyát szó szerint, voltam lézeres kezelésen, de mindig maradt rajtam. Az még hagyján, hogy a nagyobbakat lelézerezik, mert azt mindig szépen le is szedték eddig. Hetekkel ezelõtt észrevettem, hogy a péniszem hátulja, szó szerint dugig van, miniatûr ilyen kis szemölcsökkel, úgymond akkor veszem észre õket, ha erõs fény alá vetem ki. Ilyen a tû hegye méretûek. Lehet hogy nem is azok?? Iszonyatosan tartok attól, hogy soha nem lehet rólam eltûntetni. Már mindent kipróbáltam ecsetelés aldara condilyne, isoprinosine, lézeres égetés. MIndíg marad egy kettõ, és már nincs pénzem visszamenni. Mire megint van rá anyagi keretem, addigra újra több nagyobb kialakul, és most már a miniatûrök is itt vannak. Attól félek, hogy bõrátültetésen kell átesenem, hogy eltûnjenek. Kedves Doktornõ, Ön mit javasol? Ezek a miniatûr szemölcsök egyáltalán azok? Hogyan tüntethetem el õket? Van -e egyáltalán valahol ebben az országban olyan hely, ahol egy hatalmas nagyító alá vetik a péniszem, bejelölik, majd eltávolítják az összeset? Vagy járhatom szenvedt utamat tovább? :( Sajnos a szexuális életem romokban hever, ezért az önkielégítés felé vettem az utam, attól tartok, ettõl vannak ezek az apróságok. Kérem segítsen :((( Emil


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Emil!
Mindenképp meg kellene mutatnia ezeket a kis szemölcsöket (ha azok) egy bõrgyógyásznak, aki ecetsavas próbával nagyító alá veszi a péniszét, és megmondja, hogy mik ezek a kinövések. Még HPV tesztet is vehet:). Szóval kellene mégis egy jó szakember.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-11

Kedves Doktornõ!

Egy hete fedeztem fel a pici kis szemölcs-szerûségeket.Voltam orvosnál aki megállapítottam hogy conyloma. Fel is írta a Condyline ecsetelõt és egy Aciclovir nevû tablettát. Elkezdtem használni ezeket viszont a "kinövések" nemhogy múlnának de elkezdtek befehéredni. Kérem írja meg hogy ez mitõl lehet, az oldat? vagy már további stádiumban van?
Elõre is köszönettel!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérem, hogy konzultáljon a kezelõorvosával, mert õ látja a kinövéseket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-09

Kedves Doktornö,

Nekem julisba P3-as érték jött ki, szeptember vegen pedig P4-es.A kenet általános minõsitése: Kóros,neoplasticus hámelváltozás. Részletes vélemény, korokozok: Kóros Flóra. Kifejezett foku intraepithelialis laphám laesio:CIN 3. Tudna nekem segiteni? November vegen vesznek szovetmintat, ön mit gondol, nagyon sulyos a helyzete?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy rák elõtti állapot. Konizációs mûtét mindenképp indokolt. A szövettani eredmény mutatja majd meg a valódi állapotot. Hány éves?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Jonapot,

24 éves vagyok,és a Silgard oltoanyagbol màr 2-t megkaptam.Tudna nekem segiteni hogy mi tévö legyek?November 29.én lesz a mütétem.Nekem a 31-es tipus jött ki.Mit gondol,gypgyithato vagyok?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV 31 által okozott CIN3 miatt lesz a konizációja. Nagyon fontos, hogy a kivett mintának mi lesz a szövettani eredménye. A helyzet súlyosságát ez fogja meghatározni.
A mûtét utáni 6-8. héten, mielõtt elkezdené a szexuális életet újra, ajánlott egy HPV teszt, hogy az esetlegesen bent maradt HPV-t kimutassák. Pozitivitás esetén immunerõsítõ gyógyszer és óvszer használat javasolt. No és a partner HPV vizsgálata. Mert tõle visszakapható a fertõzés, amennyiben HPV hordozó.
Az oltás a jövõbeni fertõzések által okozott betegségektõl fogja védeni, de a Silgardban a HPV 16, 18, 6, 11 típusok fehérjéi találhatóak, amelyek ellen a szervezet ellenanyagot képez, így rögtön képes védekezni a betolakodók ellen. A többi típus ellen sajnos nincs biztosíték, hogy jól reagál, ezért kell továbbra is rákszûrésre járni, illetve óvszerrel védekeznie, ha partnert vált.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-09

Kedves Doktornõ!

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy P3 CIN II. citológia mellett megállapították a HPV 16, 31 és 66 típusát, illetve pozitív ureaplasmát. Isoprinosine-t(3x2) és Doxiciklint (2x1 10 napig) írt az orvos, ezek befolyásolják egymás hatását? Illetve hogy érdemes õket egymás mellett szedni, milyen idõközönként? Valamint szeretnék egy másik orvosi szakvéleményt is kikérni, a Doxiciklin utolsó adagja után egy nappal megyek újabb rákszûrésre. A gyógyszer akkor még befolyásolhatja a szûrés eredményét, vagy nem okoz eltérést?
Válaszát elõre is köszönöm!
Adri


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem javasolnám 10 nap után az újabb rákszûrést, mert rákelõtti állapot szempontjából (CIN II) false negatív eredményt adhat. Azaz jó eredményt kap, de az csak egy "ál jó eredmény". A legutóbbi kenetvételtõl számított 2 hónap múlva indokolt egy újabb vizsgálat.
A HPV 16, 31, 66 és CIN II mellett konizációs mûtét indokolt, bár ez függ az életkorától, amit nem írt meg. Az Isoprinosine 10 napig adva nem fog sokat segíteni, mert ezt legalább 6 hónapig kúra szerûen kell szedni, és 3X HPV fertõzés esetén ez akár 9-12 hónapra is meg kellene hosszabbítani.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen a gyors választ. 28 éves vagyok, Isoprinosine-t hónapok óta szedem, pontosabban május óta, a Doxiciklint csak most írta fel az orvos, mert kiderült múlt héten az Ureaplasma. Csak a két gyógyszer párhuzamossága miatt érdeklõdöm a hatás, illetve a szûrés miatt. Májusban P2 HPV gyanú, szeptemberben P3 CIN I-II., októberben P3 CIN II. hozott a szûrés. Ezek alapján mit javasol Doktornõ?

Köszönettel,

Adrienn


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A két gyógyszert lehet párhuzamosan szedni. De ha módja van rá, akkor az Isoprinosine-t elhalaszthatja a doxicyclin beszedése után.
A citológiája romlást mutat. A kérdés: van-e partnere? Vele hogyan védekeznek a szexuális aktus során? Õt vizsgálták HPV-re?
Megbízható CIN2 lelet mellett még lehet várni egy keveset, de tartós fennállása esetén a konizáció indokolt lesz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!Kiegészítésképpen;8 éve van párom,óvszerrel védekezünk,az õ szûrése negatív lett.Köszönettel,A.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A párjánál honnan vettek mintát HPV-tesztre? Mert az õ negatív eredménye egy 8 éves kapcsolatban igen meglepõ. Önnek volt elõtte mással (hánnyal?) szexuális kapcsolata? És neki?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Bõr alól és makkról vettek mintát. 8 év egy éves szünettel, mindkettõnknek volt kapcsolata. A "negatív" lelet azért érthetetlen számomra is, mert nem minden esetben védekeztünk...
Köszönettel,
A.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az õ negatív leletére 2 válasz lehet:
1. nem vettek mindenhonnan mintát (pl pénisztest, húgycsõ bejárat, makk alatti árok)
2. már õ megszabadult tõle.
Ettõl még régebben õ is lehetett fertõzött.
És az egy éves szünetben, Ön is vagy Õ is behozhatta vagy tovább adhatta a HPV-t.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-08

Kedves Doktornõ !

Érdeklõdni szeretnék,hogy az összenõt condylómákat lézerrel le lehet e szedni?Külföldi honlapokon olvasgatva hallottam a rádió sugárral való szemölcs eltávolitásról,azt állitják,hogy kevésbé fájdalmas illetve kisebb sebet ejt mint a lézer.Ön tud erröl valamit?
Válaszát elöre is köszönöm !


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos nem ismerem a rádiósugaras eltávolítást. A bõrgyógyász/nõgyógyász/sebész pedig meg tudja mondani, az összenõtt condyloma méretét látván, hogy levágható-e lézerrel.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-08

Kedves Doktornõ!

Idén júniusban az elsõ problémás rákszûrés eredménye HPV gyanú, CIN I, P3. Ekkor semmi kezelést nem kaptam. 3 hónappal késõbb kontroll citológia azonos eredménnyel, viszont itt a kenet minõsége zavaró mértékû (5,7) gyulladást mutatott. Ekkor már volt HPV tipizálás is, 66-ost és 51-est mutattak ki. A konizációt 2 hete végezték el, a szövettan eredménye: " A portio részletek felszínét helyenként megtartott laphám, másutt nyáktermelõ hengerhám fedi. A junctio környezetében viszonylag kis területen a hám alsó kétharmadára kiterjedõ orintációs és érési zavar figyelhetõ meg. A felsõ egyharmad kiérik. A hámon belül ezen a területen nagy hyperchrom magvú sejtalakok is jelen vannak. A resectios szélben fent leírt elváltozások nincsenek jelen. A junctio környezetében kifejezett kereksejtes beszûrõdés is azonosítható. Vélemény: A portio felszíni laphám középsúlyos dysplasiaja (CIN II.) A kimetszés az épben történt." Emellett vizsgáltak méhkaparékot, amire az alábbi eredmény érkezett: "Cervicalis nyák mellett, kevés endometrialis nyálkahártya figyelhetõ meg szûk, kanyargós mirigyekkel, sötét típusos hámbéléssel. Vélemény: Oestrogen hatást tükrözõ szöveti kép."
Szeretném a segítségét kérni a szövettani eredmények értelmezésében, illetve hogy milyen további teendõkre van szükség, pl. vitamin, immunerõsítés, életmódváltás, bármi a kontrollvizsgálatok mellett.

Köszönöm a segítségét!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Egy középsúlyos rákelõtti állapotban történt a mûtét a méhnyakon. A kimetszett szöveti szélek épek, azaz ez alapján a beteg részeket eltávolítottak. A méh üregében kóros nincs. Javaslat: HPV teszt a mûtét után 8 héttel Önnél, és a partnerénél is, mielõtt a szexuális életüket újra kezdenék! Magas rizikójú HPV pozitivitás esetén javasolt lesz a Önnél egy fél éves immunerõsítõ kúra, és az óvszeres védekezés, míg mindketten negatívak nem lesznek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-08

Kedves Doktornõ!
44 éves vagyok.A rákszûrés eredményem P2-s lett,de mellé írták,hogy HPV gyanús.Ismételt vizsgálatot nem kértek.Kell-e aggódnom?Mit tegyek?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P2 mellé volt még más diagnózis is írva? ASC-US vagy LSIL?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-07

Kedves Doktornõ!

32 éves vagyok, 2012.03.28-i rákszûrésem eredménye P2, kóros hámelváltozás, HPV, CIN I. A tipizálás eredménye magas rizikójú 16-os HPV vírus. Be volt még jelölve a regeneratio a reaktív és reparatív jeleknél. A páromnak is elvégezték a tipizálást, nála 56-os típust találtak. Szeptember 26-án újabb rákszûrés történt, a mostani eredmény szintén P2, kóros hámelváltozás, HPV, ASC-US. Egyéb megjegyzésként odaírták még, hogy parakeratosis. Ezt mit jelent pontosan?
Javulóban van a sejtelváltozás, vagy rosszabbodott? Kezelõorvosom javaslatára multivitamint, C vitamint szedjem, fél év múlva újra rákszûrés, addig a házasélet tiltott. Babát szeretnénk, már fél éve nem tehetünk semmit, most újabb fél évet várnunk kell. Lehetséges, hogy újabb fél év várakozás után sem változik semmit a helyzet, akkor mit tehetek?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez alapján javul az állapota. Hogy felgyorsítsa a gyógyulást, a következõt javasolnám, amivel azonban még szintén nem lehet sajnos terhes: 3 hónapig Isoprinosine tabletta kúraszerûen (3x2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 3X ismételve), közben élhetnek szexuális életet, de csak óvszerrel.
3 hónap múlva kontroll rákszûrés Önnél és HPV teszt mindkettejüknél. Ha még pozitívak, akkor az Immunerõsítõ Önnél még egy 3 hónap és az óvszer használat is folytatni kell.
Ezt a kúrát általában 6 hónapig ajánljuk egyfolytában, mivel Önnél látható már a javulás, ezért érdemes megszakítani a 3. hónapnál és ellenõrizni az állapotot, mert lehet, hogy már akkor gyógyult lesz, és indulhat a babaprojekt :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-07

Tisztelt Doktornõ!

32 éves vagyok,a múlt héten végeztek rajtam konizációs mûtétet,még várom a szövettan eredményét.Az eredményem p4 volt,illetve magas rizikójú HPV.A kérdésem az lenne,hogy ettõl a mûtéttõl valóban nem szûnik meg a HPV fertõzöttség?aA doktornõ javasolja az én koromban,mûtét után a HPV elleni védõoltást?Immunerõsítõt szedjek?
Köszönettel:Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anikó!
A mûtét után, mielõtt elkezdené a szexuális életét (6-8 hét) kérni kell egy HPV tesztet, mely ingyenes az Ön esetében. Ha ennek újra magas rizikójú HPV lesz az eredménye (ugyanaz, mint mûtét elõtt), akkor kell immunerõsítõt szednie fél évig, sõt óvszert is kell használni ugyanennyi ideig. A partnert is ajánlott vizsgálni HPV-re. Az oltás beadható HPV negativitás esetén.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-05

Tisztelt Doktornõ!!
A HPV elleni védõoltás tényleg okozhat halálesetet?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mindennek lehet mellekhatasa, igy az oltasoknak is. Az eddig jelentett halalesetekrol (10 alatt) annyi ertesulesem van, hogy azok a lanyok, akik ennek aldozatai lettek, azok elozo ejjel eros drogos-alkoholos befolyas alatt alltak. Az oltassal kozvetlenul nem hoztak osszafuggesbe a halalukat (csak kozben, mert tinik voltak megkaptak az oltast is). Az oltott es nem oltott azonos korosztalyu populacio halalozasi statisztikaja nem kulonbozik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.