Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-11-17

Tisztelt Doktornõ!
Hogyan lehet 30 évesen a magas rizikójú HPV-t védõoltás nélkül legyõzni?
Köszönettel:Petra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Monogám párkapcsolat mindkét részrõl és fél évig óvszeres védekezés, vagy NO sex 6-12 hónapig. Mindehhez viszont kell egy jó immunrendszer!!!
A gyógyulási idõ függ, hogy melyik HPV, illetve hány HPV lett kimutatva, és okozott-e már elváltozást a rákszûrésben. Ha ez utóbbi igaz, akkor ennek súlyossága alapján elõbb, enyhe esetben gyógyszeres kezelést is javaslunk, súlyosabb esetben kis mûtétet.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-17

T Doktornõ! 2012.októberi leletem P2 HPV gyanu.
HPV tesztje volt? Mert a gyanú magában nem elégséges információ...

Isoprinosin gyógyszert írt az orvos 3x2 tbl.
1 dobozzal?

Ez meggyógyulhat mèg vagy ez a jövõ titka.
Igen

Sehol nem olvasható hogy nennyi a lappangási ideje.
Változó. Alacsony rizikójú HPV 1-3 hónap, magas rizikójú minimum 6-9 hónap, de lehet 10 év is!!!

A szemölcs fertõzhet?
Nagyon fertõzõ!

Ez a szemölcs szerû elvàltozâs kivül vagy belül lehetsèges.
Bárhol.

A férfiaktól kehwt elkapni ?
Legtöbbször igen.

Hüvelyi uton és oràlus sexel is ezt mondta az orvosom.
Igen

Ha meg us gyógyul javasolt az oltàs vagy màr késõ .
Ha gyógyult, akkor javasolt az oltás.

Ez az oltàs darabonként 30000 forint?Tudtommal 3 darab kell belöle.
Igen. Most azonban fél áron van, talán 2012. december 1. vagy 15-ig.

Elõre is köszönöm vàlaszàt.Üdvözlettel Józsa Ági

Kérdés:

2012-11-16

Kedves Doktornõ!34 éves vagyok.
Én is csatlakoznék az elõttem szólóhoz(Zsuzsannához),nekem is magas kockázatú HPV van(április óta),illetve nemrég végezték el rajtam a konizációt,a szövettanból nem derül ki hogy sikerült-e eltávolítani a beteg részt.Most 3 hónapot kell várnom,hogy újra elvégezzék a szûrést illetve a HPV vizsgálatot,nem mondanak semmit,amit tudok azt is csak az internetrõl tudom.A háziorvostól megkérdeztem az immunerõsítést,mert azt eddig nem kaptam,szerinte a HPV-re semmi nem jó,csak a védõoltás,ha a 3 hónapot kivárom,akkor már majdnem 1 év eltelik az elsõ pozitív lelet óta!Ön szerint is így van?Az oltást akkor is be lehet adni,ha még fertõzött vagyok?És az immunerõsítés,igaz vagy nem?Teljesen kétségbe vagyok esve,mert igen ,az ember sok rosszat hall ezzel kapcsolatban,meg hogy figyeljünk oda,de ugyanakkor nem érzem,hogy minden segítséget,illetve információt megkapnék!

Segítségét elõre is köszönöm!
Üdvözlettel:Marcsi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Marcsi!
Elnézést a kicsit kései válaszért.
1. Fontos, hogy a mûtét után, mielõtt elkezdené újra a szexuális életét menjen el rákszûrésre és HPV-tesztre. Mindkettõ OEP finanszírozott (ingyenes) konizáció után.
2. A partnerét is illik HPVre -tesztelni. Bármelyikük pozitív lesz, akkor az óvszert legalább 6 hónapig javasolt használni.
3. Amennyiben Önnél továbbra is kimutatható a magas rizikójú HPV, akkor ajánljuk az Isoprinosine immunerõsítõ tabletta szedését, 2 hetes ciklusokban, fél évig.
4. Fél év után mindkettõjüknél kontroll vizsgálatok szükségesek( HPV és Önnél rákszûrés is).


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-16

Kedves Doktornõ!

26 éves nõ vagyok, júniusban derült ki, hogy a HPV 31-es típusával vagyok fertõzött (tünetei nincsenek). Az orvosom véleménye az, hogy semmi teendõm nincs ez után, csak, hogy félévente megjelenek a rákszûrésen. Mert ahogy a sejtek megújulnak a szervezetemben ez akár el is múlhat magától. Rákérdeztem, hogy a párom is menjen -e el szûrésre, hiszen, ha õ is fertõzött, akkor hiába várjuk, hogy nekem elmúljon. Azt válaszolta, hogy ez egyáltalán nem bizonyított, hogy átfertõzhetjük egymást.
Az elsõ kérdésem, hogy ezek a válaszok helytállóak valóban?

A másik kérdésem, egy rokonomnak is volt fertõzése, neki egy orvos (kb. a tizedik) tanácsolta, hogy így is oltassa be magát, neki ezek után elmúlt. Érdemes így is beoltatni magunkat? Sok helyen olvastam, hogy, ha már fennáll a fertõzés nem oltják be a beteget.

Sajnos annyira tehetetlennek érzem magam, mindenütt azt hirdetik mennyire veszélyes ez a vírus, viszont arról, ha már megkaptuk mi a teendõ semmilyen felvilágosítást nem találok, és az orvosom válasza sem volt a számomra kielégítõ.

Köszönöm:
Kinga


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az oltás a fennálló vírusfertõzések ellen nem hatékony, de a jövõbeli HPV 16, 18 támadásai ellen védelmet adhat. A Silgard oltás az alacsony rizikójú, szemölcsöt okozó HPV 6, 11 ellen is véd pluszban. A Cervarix oltóanyag vizsgálataiban a vírussal még nem találkozott szervezetet beoltva nagyobb védettséget mutattak ki a többi magas rizikójú (rákot okozó) HPV-vel szemben is!
Ha Önnek nincsenek tünetei, azaz negatív a rákszûrése, akkor az óvszeres védekezésen felül (kb 6 hónapig) nem szoktunk mást ajánlani, mint az egészséges életmódot (no stressz, no smoking, monogám párkapcsolat, vitamindús ételek).
Aki szexuális életet él, az találkozik a HPV-vel. Ahogy csökken a partnerek váltogatása és a monogámia felé halad a nõ életciklusa, úgy csökken a HPV fertõzöttség aránya. Viszont a megfertõzõdtek 10%-ánál a HPV évekig, évtizedekig lappanghat, ha nem gyõzi le az immunrendszer.
Ezért kell szûrésre járni, és ezeket az eseteket kell megtalálni. Ön még nem "eset", mert betegsége, rossz rákszûrés eredménye még nincs. Plusz jó hír, hogy az enyhe rák elõtti állapotok (ASC-US, LSIL) 90%-a is meggyógyul.
Erõsen ajánlom a párja vizsgálatát HPV-re, hiszen a vírust ide-oda pingpongozhatják egymás között.
A fertõzéstõl tehát a nõk nagy része spontán megszabadul 1-2 éven belül. Fõleg 30 év alatt.
Járni kell évente rákszûrésre, és az majd segít megmutatni, hogy maga a vírus okoz-e betegséget. Mert csak akkor kell valóban cselekedni.
Remélem, hogy sikerült egy kicsit megnyugtatnom.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-15

Tisztelt Doktornõ!

Másfél évvel ezelõtti rákszûrésen P3-as eredménnyel kisszámú atipusos laphámsejt H-sil nem kizárható.Terhesség mellett.Ezek után szülés elõtt még egy p3-as lelet, majd szülés után négy hónappal P2. Egy év múlva idén októberben p4. Eredmény:Kisszámú, de nyilvánvalóan atípusos sejt látható, mely szövettani vizsgálat végzését teszi indokolttá.Most november 6-án megtörtént a konizációs mûtét,szövettan még nincs.az orvos azt mondta hogy ha jó a szövettan akkor adassam be magamnak az injekciót, de azt nem mondta hogy HPV meghatározást is csinálunk.A kérdésem az lenne hogy a férjemnek hol csinálnák meg a HPV vizsgálatot, mert Szegeden lakunk.Illetve ha az orvos nem írná fel az immunerõsítõ gyógyszert akkor is kérjem-e?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel:Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-H vagy HSIL eredménye lett?
Mielõtt mûtétre menne, javasolnám Önnél (ingyenesen) is és férjénél is a HPV vizsgálatot (férfiaknak Szegeden a Bõrklinikán Dr. Németh Réka, a Bõr- és Nemi beteg Gondozóban Dr. Gaál Magdolna végzi - ezért fizetni kell).
A mûtét után, mielõtt elkezdi újra a házas életet, szintén javasolt a HPV-teszt rákszûréssel (OEP finanszírozott!)
Így lehet majd látni, hogy hogyan sikerült a konizáció (kismûtét).
Írja meg nyugodtan az operáció utáni szövettani, illetve a kontroll vizsgálatok eredményeit, ha szüksége van segítõ tanácsra.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

A mai napon kaptam meg a szövettan eredményét, mely a következõket tartalmazza:
a cervix kaparékként érkezett mintában columnaris epithelium, és nyák figyelhetõ meg.
A corpus kaparékként érkezett mintában postovulátios endometrium képe figyelhetõ meg,hyperplasiara,chronicum endometrititisre,polypképzõdésre utaló jel nélkül.
A conisatumot sorozatmetszetben dolgoztuk fel.A mintában a squamocolumnaris hámátmenet területe megfigyelhetõ, ebben CINIII-ig terjedõ érészavart mutató dysplasticus hámot figyelhettünk meg, mely mellett invasiv tumor nem látható.Endocervix irányában a dysplasticus epitheliumeltávolítása éppen az épben történt.Ectocervix dysplasiamentes.
Ezek után az orvosom azt mondta, hogy nincs szükségem immunerõsítõ gyógyszerre sem, illetve nem kell HPV meghatározás sem, hanem adassam be az injekciót minél hamarabb.Három hónap múlva kontroll rákszûrés.A férjem szûrésére pedig azt mondta, hogy teljesen felesleges, és ha fertõzött is úgysem tudják belõle kikezelni,illetve az õ tesztelése felesleges mert ezek nem megbízhatóak férfiaknál,és általában negatív eredményt adnak ki.Nem tudom ezek után mit csináljak, én azért szerettem volna valami immunerõsítõt szedni, hiszen nem véletlen jutott mûtétig ez a betegség, és nem szeretném visszakapni a férjemtõl sem.Mit Tegyek válasszak másik orvost? Várom válaszát az eredménnyel kapcsolatban, és a többi kérdéssel kapcsolatban is.
Elõre is köszönöm!
Tisztelettel:Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mielõtt újra kezdi a szexuális életét, kérjen egy HPV tesztet és rákszûrést (mûtét után OEP támogatja mindkettõt, OEP rendelésen), mert érdemes tudni, hogy minden rendben van-e.
És ha Önnél mindkettõ negatív, akkor a férjét is vizsgálni kell, mert ha õ még hordozó, akkor visszafertõzheti.
Ez az én véleményem.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Válaszát köszönöm, de a szövettani eredményre nem kaptam választ,hogy ön szerint is ez teljesen jó eredmény? Nem kellene e valamilyen immunerõsítõt szednem?
A tesztel kapcsolatban azt szeretném mondani,hogy most is a kórházban voltam kontrollon, illetve majd oda is fogok menni rákszûrésre, de nem kényszeríthetem az orvost hogy csinálja meg a tesztet, ha õ nem akarja!Márpedig konkrétan megmondta, hogy nem akarja, nem tartja szükségesnek!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szövettan egy súlyos, de még rák elõtti állapotot ír le, amit szépen eltávolítottak :).
Azért javasoltam a fentieket, mert úgy lenne biztos a mûtét eredménye, hogy a rákszûréssel illetve a HPV-teszttel megnézik, maradt-e bent beteg illetve fertõzött sejt, ami a betegség kiújulását idézheti elõ. Ez különben a méhnyak rákszûrési protokoll része!!!
Ha az orvosa nem javasolja, akkor keressen egy másikat, aki hajlandó ezt megcsinálni. Pl Dr. Bánfalvi Attilának van magánrendelése Szegeden. Õ a kecskeméti kórház nõgyógyászati osztályának vezetõje. Érdeklõdjön nála telefonon, hogy vállalja-e. A férjét pedig már írtam, hogy kikhez javaslom vizsgálatra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Figyelmét, és válaszait nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-15

Kedves Doktornõ!

45 éves nõ vagyok.2xP3 és HPV /66,39/miatt loop-conizacióm volt 6 hete.
A szövettanom eredménye:
N8700 Enyhe cervicalis dysplasia.
Dysplasia minoris gradus epithelii portionis uteri.

I. Méhnyálkahártya részletek mellett megtartott alapszerkezetû cervicalis nyálkahártyarészek között enyhe dysplasia szöveti jeleit mutató felszíni laphám töredékek is megjelennek.
II. Közepes és nagyméretû méhnyálkahártya részletek gócosan,vizenyõsen fellazult stromával,szûk lumenû mirigyek átmetszetével.
I-II. Stadium proliferationisendometrii.
N8790 Cervicalis dysplasia.k.m.n.

Ebbõl én nem sokat értek,6 hét múlva újabb controllra kell mennem és addig se gyógyszer se kezelés.Az orvosom szerint elmúlhat magától is mert a kimetszett rész 1,5 cm magasságú.Mire számíthatok?
Köszönettel: Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy enyhe rák elõtti állapotot mutató lelet. Tehát nincs baj :)!
Amit javasolnék: partner HPV vizsgálata.
Önnél, mielõtt újra kezdi a házaséletet (6 hét múlva) kontroll rákszûrés és HPV-teszt. Amennyiben maradt bent HPV, úgy immunerõsítõ tablettát kellene szednie fél évig.
Amíg bármelyikük HPV pozitív, addig óvszeres védekezés a szexben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-14

Tisztelt Doktornõ!
Endocervicalis polyp mútét után érdeklõdnék.
Olvastam, kis mûtétnek számít, de szeretném tudni, hány napos korházi bent létet igényel, illetve a gyógyulási idõszak hány hét és mennyi pihenésre van szükség a mútét után.
Válaszát elõre is köszönöm

Ildikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valóban kis mûtét. Kérem, beszélje meg az operáló orvosával a részleteket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-14

Kedves Doktornõ!!

28 éves nõ vagyok.Áprilisban derült ki hogy hpv fertõzött vagyok,enyhe fokú intraepithelialis laphám lesioval társulva.
1 havi Isoprinosine-t gyógyszert szedtem, majd 3 hónap múlva újra visszamentem kontrollra de nem változott semmmi úgyanúgy fertözõtt maradtam. A Doktor úr ecetsavas vizsgálatot végzett ahol 12 óránál 2-3 mm pontozottságot látott.Ezek után HPv tesztet csináltatott, itt 16 lett az eredmény, és most már nem csak 12 óránál hanem 7 óránál is talált pontozottságot.
Most újra 2 havi Isoprinosine-t írt fel és hogy menjek vissza 3 hónap múlva kontrollra és akkor majd meglátja hogy szükség lesz e mûtétre. Már nagyon elkeseredett vagyok mert április óta nem történt semmi.Kérem írja meg véleményét, várjak még 3 hónapot következõ kontrollig vagy keressek fel másik orvost? Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ilyen esetben javasoljuk a partner HPV vizsgálatát is. Ameddig bármelyikük HPV pozitív, addig az óvszeres védekezés ajánlott (általában 6-12 hónap). Az Ön esetében mivel az LSIL HPV 16-sal diagnosztizált, ezért 6 hónapos Isoprinosine kúra ajánlott (2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni) a gyorsabb gyógyulás érdekében (hogy csak 6 hónapig tartson). Ne aggódjon, a HPV lassan lezajló vírusfertõzés (1-2 év), nem kell rohanni vele, de 3 havonta érdemes kontrollálni, hogy milyen irányba mozdul el, és szükség esetén beavatkozni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-14

Tisztelt Doktornõ!
A 11.03-án megválaszolt levelében,azt kérte küldjem el a szövettani eredményemet.A mai napon kézhez kaptam,és igencsak el vagyok keseredve,az eredményem a következõ:A portio kimetszésének felszínén a többrétegû laphámban cytológiai atypia,érési abnormalitás figyelhetõ meg,mely jelenségek nagy területen a hám basalis kétharmadára localisalódnak,kis gócokban azonban a hám teljes vastagságát érinti.Subrabasalis mitoticus sejtalakok megfigyelhetõk.Több gócban a dysplasiás hám glandularis propagatiót mutat.Invasiv növekedés nem észlelhetõ.A többrétegû laphámban megfigyelt abnormalitás CIN II-III-nak felel meg.A mûvi károsodást szenvedett resectiós vonalakban dysplasiás többrétegû laphám nem észlelhetõ,azonban a felszíni hám nagy területen denudálódott:a dysplasiás többrétegû laphámrészletek komplett eltávolítása így szövettanilag nem igazolható.Diag.:Súlyos cervicalis dysplasia.Az endometrialis mirigyekben kiterjedten subnuclearis vaculisatsio figyelhetõ meg.A stromasejtdús ,cytogen,helyenként kissé oedemás.enyhén fellazult.Diag.:Postovulacios endometrium foszlányok.Az orvos szerint 3 hónap múlva kell citológát elvégezni.Kérném a doktornõ véleményezését az eredményemmmel kapcsolatban,illetve tanácsát!
Köszönettel:Orsi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Idõben elvégzett mûtét eredményét írja le a diagnózis. Súlyos rák elõtti állapotot mutat, de még NEM rák. Tehát ezek alapján a mûtéttel kivágták a beteg részt,, ninics szükség egyéb beavatkozásra. Bár a szövet széli részeit nem tudták megítélni a mikroszkóp alatt.
Fontos tehát a 3 hónap múlva történõ kontroll rákszûrés és HPV teszt (ingyenes mindkettõ), hogy a bent maradt állapotot vizsgálják, mielõtt elkezdené újra a szexuális életét. És javasolnám a partner HPV vizsgálatát is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-13

Kedves Doktornõ!

Én augusztusban voltam rákszûrésen, melynek eredménye: kóros neoplasticus hámelváltozás ,P3, CIN I.,enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio ( LSIL) HPV fertõzés lett. A HPV típusát nem határozták meg, de október elején konizációt végeztek.
Október végére beszéltem meg idõpontot az orvosommal, aki akkor még azt mondta, hogy ha a sebbel minden rendben van, végez egy új rákszûrést és ha az negatív lesz, akkor javasolja, hogy adassam be magamnak a HPV védõoltást.
Ennek ellenére amikor vissza mentem hozzá akkor felírta a védõoltást és közölte, hogy majd fél év múlva menjek új rákszûrésre.
Érdeklõdnék, hogy ha nem is tudom, hogy milyen a HPV típusa és hogy fenn áll e még a fertõzés akkor is érdemes beadatni az oltást?
Illetve nem kellene csináltatnom most egy rákszûrést?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Két dolog fontos az Ön esetében:
1. Megtudni, hogy mi lett a szövettani eredménye. Mert ez a valós diagnózis.
2. Kérjen egy HPV tesztet a rákszûréssel, mely mûtét után ingyenes, és látni fogja, hogy gyógyult-e, vagy továbbra is fertõzött, illetve beteg.
Szívesen segítek ezeknek a tudatában a teendõkkel kapcsolatban. Írjon bátran:)!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A szövettani leletem a következõ: A mikroszkóp alatt szakadozott portioállomány fragmentumai észlelhetõek, melyben parakeratoticus laphámboríték részben azonosítható. Emelett cervicalis hengerhámboríték látható, amely alatt intenzív, felszaporodott számú cervicalis mirigyeket övezõ lymphocyta, plasmasejt, chronicus lobos beszürtség detektálható. A mirigyek szabályosak, nyákkal kitöltöttek. Rövid papilliform képzõdmények láthatóak cervicalis hengerhámmal fedetten, a stromában, a leírt chronicus lobos infiltratummal beszûrten. A stroma felészínes részében extravasalt vvt-tek nagyobb halmazai azonosíthatóak.
Több síkból készítettünk a KP alvadékos, szövetes kaparékból metszeteket, melyekben igen nagy számú vvt-t mellett fibrin, emelett cervicalis nyák, a nyák állományában cervicalis mirigyrészletek és csökkent magfestõdésû hüvelyi laphámsejtek csoportjai láthatóak. Értékelhetõ endometrium a vizsgálatra küldött anyagban nem azonosítható.
Diagnózis: A két db-ban érkezõ szakadozott , szürkés-sárga porciórészletek meglelnek metaplasia planocellulare cervicis uteris részleteknek a loop-conisatum-fragmentumokban. Cervicitis chronica aspecifica eodem loco. Erosio papillare cervicis részletek a vizsgált anyagban.
Cervicalis nyák és cervicalis mirigyrészletek a kaparékban, értékelhetõ endometrium nélkül.

Leírtam az egészet. Én ebbõl egy szót sem értek, de a doki elolvasta és annyit mondott, hogy minden rendben van, azért az volt a biztos, hogy elvégezték a mûtétet. Adassam be az oltást és fél év múlva menjek rákszûrésre.

A HPV tesztet én bárhol, bármelyik orvostól kérhetem a rákszûréssel, mert az az igazság, hogy mivel akinél voltam nem ezt ajánlotta elsõ lépésként, nem hiszem, hogy hozzá szeretnék vissza menni, illetve nem szeretném abban a kórházban csináltatni.

Segítségét és válaszát elõre is köszönöm!

Üdvözlettel: CSilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Én a leírt diagnózisban nem találok HPV fertõzésre, illetve enyhe rákot megelõzõ (LSIL) állapotra utaló jelet. Ez alapján rák szempontjából teljesen negatív, azaz jó(!) a lelete.

A HPV tesztet elég sok nõgyógyász elvégzi. Mielõtt elkezdi újra a szexuális életet, és eltelt 6-8 hét a mûtét után, kellene elmenni vizsgálatra. Ajánlom a HPV-Centrumok valamelyikét, ha nem talál megfelelõ rendelõt. Írjon nyugodtan, ha szüksége van még segítségre az újabb eredmények ismeretében!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen a segítséget és a megnyugtató választ!

Üdvözlettel: Csilla

Kérdés:

2012-11-13

Tisztelt Doktornõ!

22 éves vagyok! Áprilisban derült ki, hogy Condylomám van! Akkor kaptam rá Wartec ecsetelõt, két hónapig ecsetelgettem. Bõrgyógyászatra jártam, a Doktornõ kenegette valamilyen erõsebb ecsetelõvel, majd elküldött HPV tesztre, mivel nem múlottak el teljesen a szemölcseim, közben szedtem 2 adag Isoprinosine-t! Októberben elvégezték a HPV tesztet, aminek az eredménye: HPV genotípus: LR 6. Azt mondta a Doktor úr, hogy mivel alacsony rizikófaktorú HPV-t állapítottak meg nálam, ezzel szinte nem is kell foglalkoznom! Csak a szemölcsöket kell eltûntetni! Valóban nem kell ezzel foglalkoznom? A szemölcsökre írt Wartec krémet, amitõl igaz, hogy kevesebb van, de még mindig van jó pár kisebb darab a nagy ajkakon, meg egy kettõ a gát tájékon! Közbe szedem a C vitamint, béres cseppet, mivel a doktor úr is immunerõsítést ajánlott! Plusz még azt, hogy menjek vissza és akkor lefagyasztja õket! Ennek az ideje holnap ( szerdán ) lesz! Közbe megismerkedtem egy férfival, elmondtam neki is ezt a gondomat, õ is olvasgatott utána az interneten, mivel aggódik értem, meg kíváncsiság kép is! Nagyon sok ijesztõ dolgot talált, és ezért gondoltam hogy érdeklõdök önnél! Azt szeretném kérdezni, hogy ha együtt leszünk és használunk óvszert, megtudom e õt fertõzni, mivel hogy még nem múlottak el 100%-osan a szemölcseim!?? Nagyon félnék tõle, hogy igen, mert nem szeretném, hogy õ is elkapja ezt a fertõzést! Még annyi, lehet butaság a kérdés, de ha csókolóznánk, akkor ugye nem kaphatja el, mivel abból gondolom, hogy a doktor úr is mondta, nem kell foglalkoznom, mivel alacsony kockázatú fajtáról van szó! Elõre is köszönöm szépen a válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcs felszíne igen fertõzõ, ezért tovább adhatja partnerének, sõt aktus közben Önmagát is továbbfertõzheti. Érdemes lenne megvárni a gyógyulást, és utána kezdeni egy új kapcsolatot. Ekkor kérje meg az aktuális partnerét, hogy õ is vizsgáltassa ki magát HPV-re. Ugyanis Ön már egészséges lesz, de visszakaphat egy HPV pozitív embertõl bármilyen típust újra.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.