Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-11-23

Tisztelt Doktornõ!

HPV tesztem eredmény "NA". Nem azonosított. Rákszûrésem eredménye, amelyre évente járok P1-es volt. Most várom a következõ eredényét. Orvosom azt mondta, hogy nincs tennivalóm, fél év múlva javasolja az újabb ellenõrzést. Szeretném megkérdezni a doktornõt, hogy valóban nem kell tennem semmit? Védõoltást lehet kérnem. Eredetileg a tesztet is ezért csináltattam. Hol tudom beadatni magamnak, hol írják fel?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha valóban ilyen szép a rákszûrése (P1), akkor nincs az NA HPV-vel teendõ.
Ha monogám a párkapcsolata elég lenne évente járni szûrésre. Ha valamit szeretne tenni a gyorsabb vírusmentesség érdekében, akkor használjon fél évig óvszert a szexuális életében.
A védõoltást nõgyógyászok vagy bõrgyógyászok is beadják, és NA HPV mellett is érdemes kérni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-22

Tisztelt Doktornõ,

A segítségét, véleményét szeretném kérni :

Minden évben rendszeresen járok rákszûrésre, eddig minden rendben volt. A mostani rákszûrés után felhívott az orvosom asszisztense és arról tájékoztatott, hogy a rákszûrés eredménye P2 ( mint ahogy a korábbi években is), de a citológia HPV vírus jelenlétét mutatta ki. Fél év múlva menjek vissza egy újabb vizsgálatra, és majd akkor meglátjuk,.

Elkezdtem az interneten utána olvasni a HPV-nek, és nem tudtam eldönteni most mennyire ijedjek meg ettõl az eredménytõl. Másnap felhívtam az orvosomat, gondoltam több információt fogok kapni. Õ próbált megnyugtatni, hogy rendszeresen járok szûrésre, P2 az eredmény, egyenlõre nincs más teendõ, mint 6 hónap múlva újabb vizsgálat. Nem igazán tudok nyugodt lenni, és csak várni…

Szeretném megkérdezni a következõket:
• tényleg nincs más teendõ, és várnom kell 6 hónapig egy újabb vizsgálatra?
• olvastam, hogy immunerõsítõt írnak fel ilyenkor a pácienseknek. Nekem nem kellene szednem?
• a HPV vírust típusát nem kellene kivizsgáltatnom?
• esetleg a páromnak is el kellene mennie kivizsgálásra, hogy hordozza-e a vírust?
• jelenleg 2,5 éve fogamzásgátló gyógyszert szedek gyermekem születése óta, most lehet óvszert is kellene használnunk a férjemmel? Jó lenne nem átadogatni egymásnak a vírust.

Mielõbbi válaszát várva:

Köszönettel:
Zsuzsa


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Általános tanács:
Ha valóban tudni szeretné, hogy a HPV gyanú, az HPV fertõzés-e, akkor kérnie kell HPV vizsgálatot (ez hasonló, mint a rákszûrés, csak P2 esetén pénzbe kerül. A teszt ára 5.500 Ft. Magánrendelésen erre még jön a vizsgálati díj is.).
Így megtudhatja, hogy van-e fertõzése, és ha igen, az milyen figyelmet érdemel.
Bármilyen HPV pozitivitás esetén a passzolgatás elkerülése céljából az óvszeres védekezés ajánlott fél évig, és utána kontroll vizsgálatok Önnél és a partnerénél.
Ha ASC-US vagy LSIL (CIN1) is megjelenik a rákszûrésében, akkor javasoljuk az immunerõsítõ tabletta szedését.
Ha tudnám, hogy hány éves, és milyen a párkapcsolata (monogám, mióta, mennyi partnere volt eddig stb), akkor specifikusabban tudnék tanácsot adni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ!

Még egy kérdésem lenne: szükséges-e a párom vizsgálata, mert ezidáig még erre nem került sor. Veszélyeztetett-e õ és ha igen, mi a teendõje?

Köszönöm válaszát: Ili

Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ! 62 éves vagyok, kétszer szültem. 2008. januárjában volt utoljára P2-es citológiám, 2008. 06. hótól P3 minden esetben. 2012.10.hóban 2 mintavétel történt. Az egyik P2 (HPV gyanú jelei), a másik P3 (ascus). 2010-ben végzett beavatkozás: loop-conisatio és curettage. D:8700. HPV mintavételek: 2009: NA. Mûtét után: 2010, 2011. 2012: 66,58,18 (mindhárom esetben). Néhányszor Isoprinosint szedtem kúraszerûen (3-3 hónapig). Most Ovestin krémet kell használnom 1 hónapig, majd újabb cyt. vizsgálat következik. Az orvosom azt mondta: ha ismét P3 lesz, mûtét (méhkivétel). Valóban ez a megoldás?
Ma találtam rá a neten az INDOL-IN (indol-3-karbinol tartalmú) étrend-kiegészítõre, amibõl HPV fertõzésnél napi 2 kapszula bevételét ajánlják legalább 3 hónapon keresztül. A másik (nem orvostól kapott) ajánlat: ASTAX 10 (napi 1 kapszula legalább 3 hónapon keresztül). 1 kapszula tartalma: Asztaxantin 4 mg, Lutein 4 mg, E-vitamin 10 mg. Az Ovestin krém mellé kezdjem el valamelyik fenti készítmény szedését, vagy próbálkozzak ismét immunerõsítéssel? De mi lenne a legjobb? (Használom a Magneter mágnesterápiás orvostechnikai eszköz immunerõsítõ és HPV lemezét, immunerõsítõ teákat, cseppeket is iszom és sajnos ezidáig nem tudtam megszabadulni sem a vírusoktól, sem a P3-as citológiától). Doktornõ mit tanácsol? Nagyon szeretném elkerülni a méhkivételt.
Válaszát elõre is köszönöm és nagyon várom!!!

Üdvözlettel: Ili


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ili!
A jelen állapotának megítéléséhez tudnom kellene az alábbiakat:
1. idõrendben írja meg az összes rákszûrés eredményét a HPV-kel együtt.
A rákszûrésnél ne P2 vagy P3-at adjon meg, hanem ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC megjelöléseket, ami a leletén kell h legyen.
2. Írja meg a konizációs szövetbõl vett diagnózist is!
3. A partnerét mindenképp vizsgálni kellene.
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
l./ A szûrések az alábbiak voltak:
- 2008.01.17. P2 Reaktív sejtelv.járó gyull.
- 2008.06.09. P3 LSIL HPV Metaplasia + " " " "
- 2009.06.19. P3 LSIL HPV HPV: NA
- 2010.07.09. P3 LSIL HPV CIN1
- 2010.11.18. P3 ASC-US HPV: 66, 58, 18
- 2011.04.13. P3 ASC-US Metaplasia, atrophia, reakt.s.j.gyull.
- 2011.09.08. P3 ASC-US HPV: 66, 18, 58 Reakt.s.j. gyulladás
- 2012.04.02. P3 (lelet nincs) HPV: 66, 18, 58
- 2012.10.18. P2 (HPV gyanú jelei) P3 (ASC-US) (két mintavétel - lelet nincs)

2./ Konizáció:
Teljes egészében feldolgozott anyagban széli részeken szabályos portiofelszíni hám. Ectocervicitis chronica focalis, mely területében részben nyirokfolliculus kialakulása is megfigyelhetõ. A felszíni hámban részben HPV infectiora utaló jelek vannak, e mellett látható olyan terület, ahol enyhe fokú dysplasia van. Invasiv folyamat - malignus átalakulás nem látható. A kóros hámelváltozás eltávolítása az épben történt.
Vélemény: I. dysplasia circumscripta min. grad. epithelii portionis uteri. M74006 CINI.
II. Kis mennyiségû cervicalis nyák, kevés felszínes laphámrészlet és kevés cervicalis stromafoszlány.
Diagnózis: N8700 Enyhe cervicalis dysplasia

3./ Partnervizsgálat csak Budapesten lehetséges, vagy Heves megyében is?

Köszönettel és üdvözlettel: Ili


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A konizációt megcsinálták, de a mûtét után is bent maradtak a vírusok, sajnos, amik újabb betegséget indítottak el. A jó hír, hogy a szövettan is csak CIN1, azaz enyhe elváltozásokat mutatott.
Javaslatom. Isoprinosine kúra a következõképp, mivel 3 magas rizikójú HPV fertõzése van:
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés és HPV teszt (mivel itt még valószínû pozitív lesz a HPV, folytatni kell a gyógyszert)
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés és HPV teszt.
Ennyi idõ szerintem kellene az Ön esetében a gyógyuláshoz és közben végig óvszerrel kell védekezni.
A partnerét Gyöngyösön Dr. Mihalik Andrea a Bõr és Nemibeteg Gondozóban vizsgálná meg.
Amennyiben az állapota romlana, és CIN2 vagy CIN3 eredmény lenne, akkor újabb konizációt fognak végezni, de nem méheltávolítást.




Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ!
44 éves vagyok, 3 éve monogám kapcsolatban élek. 4,5 éve megkaptam a Silgard oltást. P2 a cytológiai eredményem, de HPV 31-t mutattak ki a napokban és már 4 évvel ezelõtt is. Kérdésem, hogy meddig és milyen dózisban szedjem az Isoprinosine tablettát és mi mást tehetek még a gyógyulásért, illetve a páromon is elvégezzék-e a HPV tesztet.
Elõre is hálás köszönettel!: D. Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha nincs elírva ASC-US vagy LSIL a P2 mellett, akkor nem javasoljuk az Isoprinosine szedését. ilyenkor a HPV csak lappang a szervezetében. Viszont érdemes minimum egy fél évig óvszert használni a szexuális életükben. Utána tanácsos mindkettejüknél HPV tesztet, Önnél rákszûrést is végezni. Gyógyszert csak sejtelváltozás esetén ajánljuk: fél évig, 2 hetes gyógyszerszedéssel (3X2 tabletta naponta), majd 2 hét szünettel, ezt 6X ismételve.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-20

Kedves Doktornõ!
26 éves lány vagyok. Anno 2008-ban megállapítottak nálam szemölcsös típusú hpv-t. Barátommal együtt ecsetelõ kezelésen vettünk részt. Nekem el is tûntek pár napon belül. Neki hetekig tartott, mivel nem hatott, ezért égetéses módszert alkalmaztak. Nekünk azt mondták, hogy a továbbiakban nem is kell foglalkozni vele, óvszert sem javasoltak, mivel már mindketten fertõzöttek vagyunk. Elvileg ezen túl is lettünk anno, és nem is tért vissza. Mindaddig, amíg én most 2012 augusztusában rákszûrésen meg nem kaptam az eredményem. A nemi életemrõl annyit, hogy ezzel a barátommal 2011.májusán különváltam. Ezt követõn bõ egy évig nem éltem nemi életet. Viszont most augusztusban egy másik férfivel a rákszûrést megelõzõen kétszer létesítettem szexuális kapcsolatot...amit követõen nem is lettek jó eredményeim. Nem tudom, hogy tõle kaphattam-e el, vagy már bennem lehetett a lehetõsége? Az eredményem augusztus 28-án: II. kenet értékelése: egyéb hám elváltozások; HSIL súlyos, HPV gyanú, CIN II. Az orvosom 3 hónap múlva kontrollra hív, ami jövõ héten lesz esdékes. Közben elmentem HPV tipizálásra, aminek az eredményét ma kaptam meg. HPV genotípus: HR; 16, LR Több típus jelenlétét állapították meg, mennyiség szerint rendezett sorrendben az imént leírtakat. Kérdésem lenne, hogy most végül is mit lehet tenni az ellen, hogy megszabaduljak ezektõl a problémáktól, mik a kilátások?? Az orvosok semmit sem mondanak... Hogy merjek ezután párkapcsolatot létesíteni? Egész életemben végigkísér, és óvszerrel kell védekeznem? Méhrákra mekkora az esélyem? Ön javasolna hpv elleni védõoltást? Az orvosom azt mondta, õ inkább javasolja, mint sem. Minden orvos összevissza beszél, és már fogalmam sincs semmirõl...mi lenne a megoldás... Kétségbe vagyok esve. Elõre is köszönöm szépen a válaszát!! Nagyon várom!!!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöktõl megszabadult anno,de azok külsõ nemiszervi elhelyezkedésûek voltak. A méhnyakon gondolom, akkor nem csináltak HPV tesztet. Ez a LR szerintem még abból az idõbõl származik. Viszont a mostani HPV 16-os és az általa okozott CIN2 nem lehet az új kapcsolatából, mert ez utóbbi 1 hónap alatt nem alakul ki. Szerintem ez is még régrõl van Önben.
CIN2-t HPV 16-tal viszont vagy el kezdünk immunerõsítõ tablettával 6 hónapig kezelni (2 hetes gyógyszerszedésekkel) és óvszerhasználattal, közben 3 havonta ellenõrizzük, vagy megmûtjük.
Nem kell egész életében óvszerrel védekeznie, ha meggyógyul és a partnere is fix, és HPV negatív.
Méhnyakrákra most nagyobb az esélye, mint egy egészséges nõnek, de ezért van szûrõprogram, hogy idejében kezelhessük a betegséget. Oltást akkor javasolnám, ha gyógyult.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-20

Kedves Doktornõ!
34 éves, kétgyermekes anyuka vagyok, hétfõn érdeklõdtem meg telefonon a hpv tipizálás eredményemet, 16-os lett. Elõtte még a terhesség alatt (szeptemberben szültem), kétszer lett p3 cin1, lsil a rákszûrés eredményem. Jövõ héten hétfõn megyek az orvosomhoz, de addig is érdeklõdni szeretnék, hogy a két kislányom mennyire veszélyeztetett "általam", a nagyobbik 6 éves, õ elkaphatta a fertõzést közös wc-használattal pl., és a két hónapos kislányom szoptatás útján megfertõzõdhet? (császármetszéssel szültem mindkét gyermekemet) Válaszát elõre is köszönöm, üdvözlettel Éva


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nincsenek nagyobb veszélyben a kislányai, mint más anyuka esetében.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-19

Tisztelt Doktornõ!

33 éves vagyok. Tavaly decemberben P 2-es cytológiám lett HPV vírus fertõzéssel. februárba már p 3-as eredményem lett. Idén márciusában konizációm volt. A mûtét utánni eredményem P 2-es de HPV vírus fertõzés gyanújával. jelenleg várom a következõ eredményemet. Szeretnék még babát. Ez befolyásol valamit ÖN szerint a teherbe esésen? A mûtét óta 20 napra barnás folyásom van 5 napig, amire azt mondta az orvosom, hogy lehetséges, hogy alul mûködik a petefészkem. 8 éve nem szedek fogamzásgátló tablettát, 6 évig próbálkoztam teherbe esni nem sikerült. Már van egy 14 éves kislányom, aki 3 hónap alatt sikerült. idõ közben elváltam és a jelenlegi kapcsolatom fél éve tart. Napokba észleltem, hogy van egy szemölcsöm is. Nem szedtem immunerõsítõt, mert depressziós lettem tavaly decemberbe és most vagyok leszokóba a gyógyszereimrõl.
Mit tanácsol?

Köszönettel:
Zsuzsa


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöt mindenképp kezelni kell, mert fertõzõ és elszaporodhat. 1-tõl könnyebb megszabadulni, mint soktól.
A partnerét is vizsgálni kellene HPV-re emiatt.
Mivel még fiatal, ezért van ideje teherbe esni. A depressziós állapot illetve az erre alkalmazott gyógyszerek ronthatják a teherbeesés esélyét. Lehet hogy a ciklusát is ezek borították fel.
Valóban jó leállni a gyógyszerekrõl, ha sikerült megoldani egyéb módszerekkel (pszichoterápiával, életvezetési tanácsokkal, barátnõi, partneri beszélgetésekkel) a problémákat, ami a betegséget elõidézte.
Javasolnám, hogy kérjen egy HPV-tesztet (mûtét után ingyenes). Az megmutatná, hogy valóban maradt-e bent HPV. A HPV fertõzés különben nem befolyásolja a teherbeesést, de a terhesség alatt romolhat a méhnyak sejtjeinek állapota infekció esetén. Ezért tanácsosabb HPV negatívan teherbe esni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-19

Jó Napot kívánok Doktor Nõ!
26 éves monogám párkapcsolatban élõ nõ vagyok!Páromon pár hónapja kis szemölcsök jelentek meg, kapott rá immunerõsítõ gyógyszert+ecsetelõt és szépen múlik!Most rajtam is kijött egy!Az lehet,hogy több évig lappangott valamelyikünkben a vírus és csak most jött ki, vagy lehet más fertõzési lehetõség is a szexuális úton kívül??Várom válaszát!Üdv:Kati


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Boldog névnapot tegnapra, Kati!
Pár kérdésem lenne a válaszaim elõtt.
Önnek ez a partnere az elsõ szexuális kapcsolata?
És neki Ön elõtt volt valakije?
Mióta vannak együtt?
Elöljáróban azért mondom, hogy máshogy is el lehet kapni a HPV-t, csak ritkábban.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm Doktor Nõ!Egyikünknek sem az elsõ kapcsolata,de 7 éve vagyunk együtt!Voltam közben nõgyógyásznál és azt mondta,hogy nem hpv hanem condyloma, nem tudom van e közte különbség!Azért kérdeztem a másik lehetõségekrõl, mert nem gondolnám, hogy megcsalt a párom.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A condyloma HPV fertõzés következtében alakul ki.
Gondolja át, hogy az utóbbi 3 hónapban hol kaphatták el a fertõzést (uszoda, wellness, közös wc, kozmetikus, nemi szõrtelenítés-borotválás, krém stb).
Általában az alacsony rizikójú HPV-k, melyek legtöbbször a condylómákat okozzák, gyorsabban kialakítják az elváltozásokat (ez lehet, ha most kapták el valahol), ugyanakkor a méhnyakon hosszabb ideig is lappanghatnak egy elõzõ kapcsolatból. Szexuális aktus során fertõznek, mivel akkor pici sérülések keletkeznek a nyálkahártyán, bõrön, ahová a HPV bebújik, majd elkezd szaporodni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-18

Kedves Doktornõ! 38 éves nõ vagyok, immáron 2 vetéléssel a hátam mögött. Tervezett babák elõtt 2009-ben condyloma szemölcsöket találtam magamon, amit a nõgyógyászommal 5 héten belül sikeresen kezeltünk ecetsavas ecseteléssel és izoprinozin kúrával, amit 6 hónapig az elõírt módon szedtem. Soha nem éltem kicsapongó szexuális életet, mégis megtalált ez a betegség. Azóta sincs semmilyen tünetem, viszont olvastam az izoprinozinról, hogy egy erõs immunstimuláló gyógyszer. Nagyon szeretnék babát, és egyébként is autoimmun beteg vagyok (lisztérzékenység, 7 éve szigorúan tartom a gluténmentes diétát, és enyhe psoriasis vulgarisom van, ami nem igényel sem gyógyszeres sem külsõ kezelést), kérdésem az volna, hogy van-e az izoprinozinnak olyan hatása amivel esetleg a szervezetem a saját embriom ellen fordulna? A babák azonnal megfogantak, ám a 9. és 6. héten elmentek. Válaszát elõre is köszönöm.
H. Zsuzsa nagyon aggódó anyuka jelölt


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A vetélésekkor szedte a gyógyszert?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszát. Nem szedtem a terhesség alatt sem közvetlenül elõtte a gyógyszert. 2010-ben már teljesen gyógyult, tünetmentes voltam és be is fejezõdött az elõírt kúra. Az elsõ terhesség és vetélés kb másfél évvel az izoprinozin kúra után jött.

Köszönettel,
H. Zsuzsa


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nagy valószínûséggel, 1 1/2 év után nem a gyógyszer hatása volt a vetélés.
Viszont maga az autoimmun betegség lehet ennek elõidézõje. Kérem, hogy beszéljen errõl az immunológusával.
Sok sikert kívánok a leendõ kisbabához :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a kedves válaszát. Így teszek! :-)
Üdvözlettel,
H. Zsuzsa

Kérdés:

2012-11-17

Kedves Doktornõ!

37 éves férfi vagyok, magas kockázatú HPV fertõzést(kód 59) állapítotak meg nálam. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen eséllyel rákosodhat el, ill. ha tényleg elrákosodik az kezelhetõ-e vagy halálos?
herpesein és isoprinosin kezelést kapok. a tüneteim (égõ érzés, majdnem állandó tûszúrás érzés, hólyagok, fekélyek) a herpesin kezeléstõl megszüntek, de most 2 hétig az isoprinosint kell szednem és elkezdtek kiújjulni a tünetek. mitévõ legyek? menjek újra orvoshoz vagy folytassam a kezelést?

válaszát köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Itt Ön 2 betegséget írt le. Az egyik a herpesz (erre kapja a herpesin-t), a másik talán csak egy "melléklelet", hogy hordoz egy HPV 59-t. A herpesznek vannak tünetei, pont azok, amiket leírt. A HPV-nek általában nincsenek tünetei, vagy fájdalmatlan, kemény, bõrszínû kinövéseket okoz (condyloma).
A magas rizikójú HPV hosszú idõ múlva persze elõidézhet rákot a péniszen, de viszonylag ritkán.
A fennálló tünetek miatt viszont érdemes visszamenni az kezelõorvosához.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.