Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-12-05

Kedves Doktornõ!
Augusztusban voltam rákszûrésen,melynek az eredménye HSIL CINII.Utána négy hétre rá újból megcsinálták az eredmény ugyanaz lett,HPV 16.Október közepén harmadszor is ugyanaz az eredmény HSIL itt már in situ carcinoma P4.Egy hete volt a konizációs mûtétem aminek az eredményét még nem tudom.Kb három hete szedem az Indonal kapszulát.Ez alatt a három hónap alatt semmilyen kezelést nem kaptam,félek,hogy az eredményem nem lesz valami jó!Semmilyen felvilágosítást nem kapok ezzel kapcsolatban,és ha nem jó az eredményem akkor mi várható?
Köszönettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a késõi jelentkezésért!
Hogy tudjak segíteni, kérem, írja meg a szövettani eredményét az orvosvalaszol@hpvcentrum.hu címre.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt doktornõ!

Azóta megkaptam a szövettani eredmény,HSIL CIN III in toto.Az orvosom szerint a beteg részt sikerült eltávolítani.Onkológián is voltam ahol ajánlották a méheltávolítást mivel már 43 éves vagyok,vagy rendszeres kontrollra kell járnom.Tehát 3 hónap múlva cytológia és HPV tipizálás.

Köszönöm

Kérdés:

2012-12-03

Kedves Doktornõ!
Elõször 2009.nov.-ben mutatta ki a rákszûrésem a hpv gyanút.2010.jan.-ban már a hpv16 lett diagnosztizálva.Sajnos ez a vírusfertõzés azóta is fenn áll, de az orvosom hallani sem akar a konizációról mivel még nem szültem(27 éves vagyok).Az elmúlt 2 évben 6-8 alkalomszor volt méhgyulladásom és gombás fertõzésem a rákszûrésem sorozatban pozitívak ugy értem mindig van vmiféle fertõzés plusz a hpv gyanú eddig Cin1 -be voltam.Minap voltam ismét rákszûrésen még nem tudom az eredményét.Már jelentkeztek rajtam ezek a szemölcs félék is kb. másfél éve és mostanában a páromon is. Nekem írt fel az orvos ecsetelõt a szemölcsökre de nem ért semmit. A véleményére lennék kíváncsi és az esetleges tanácsát megköszönném.Még azt szeretném kérdezni, hogy a páromnak hová kell fordulnia elõször, urológushoz vagy máshoz????Válaszát elõre is köszönöm. 85Adrienn


Válasz:


jelenleg is méhgyulladásom volt amire Dalacint írt és cataflamot mivel folyamatos alhasi fájdalmam volt, de az a baj hogy a gyógyszerek beszedése után sem múlt el az alhasi fájdalmam.Lehet hogy már daganattá alakulhatott a hpv-ém???


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a kései jelentkezésért!
Azóta mi történt Önnel? Kérem, írja meg az orvosvalaszol@hpvcentrum.hu címre.
Szívesen segítek, most csak azt tudnám leírni, hogy mit kellett volna csinálni...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-30

Kedves Doktornõ!
21 éves lány vagyok.5héttel ezelõtt voltam nõgyógyászati rákszûrésen,ahol azt az eredményt kaptam hogy P2 Hpv gyanú.visszamentem az orvosomhoz aki azt mondta nem kell megijedni,kaptam hüvelykúpot illetve isoprinosine tablettát.azt mondta szedjem be és ha elmúlik a következõ menzeszem menjek vissza,és újra megcsináljuk a citológiát és ha szeretném akkor kérhetem a hpv tesztet is.az lenne a kérdésem hogy a p2 eredmény az mit jelent,illetve hogy a gyanú az azt jelenti hogy mindenképpen bennem van a vírus? tünetei nincsenek abszolút se a páromnál se nálam.
Köszönöm elõre is a válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

21 évesen minden 2. lány HPV hordozó. Ez csak egy adat, de nem betegség. Jelenleg a rákszûrése normális.
Bõven elég fél év múlva elmennie kontrollra. A HPV gyanú nem jelent biztos HPV fertõzést, és HPV teszt nélkül nem is tudjuk, hogy ez magas, alacsony vagy NA típus-e.
Az Isoprinosine tablettából egy dobozzal beszedni sem jelent gyógyulást. A vírus ellen sajnos tovább kellene alkalmazni, de csak magas rizikójú HPV esetén ajánljuk.
Ha szeretne most HPV tesztet, akkor 2 hónap múlva menjen vissza a nõgyógyászához.
Amennyiben nem akar kifizetni 5500 Ft-ot ezért, akkor elég, ha óvszerrel él nemi életet a következõ kontrollig, azaz fél évig, és akkor lesz egy új rákszûrés eredménye. Ha az még mindig HPV gyanús, akkor kérjen egy HPV vizsgálatot is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-30

Tisztelt Doktornõ!

A mai napon (11.30) egész nap hívtam a megadott telefonszámot, sõt a 62-64 végûeket is és sajnos nem vették fel.
Esetleg lehet emailen is jelentkezni rendelésre?

Elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Melyik rendelõ telefonszámát hívta?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Közben elmentem személyesen is tájékozódni az oldalon megadott címre a HPV Centrumba, csak a költözésrõl nem ír a weboldal, mert a portás bácsi elküldött az ideiglenes helyükre, a Szemészet épületébe :-)
Már kértem az aznapi orvostól egy tipizálást, jövõ héten lesz eredmény.
A szemölcsök a Condyline ecsetelõtõl eltûntek, már két orvos is megerõsítette, de azért egy kis grapefruit mag-kivonattal rásegítek, hogy ne is újuljon ki a dolog.
Mikor esélyes, hogy újra elõjönnek a szemölcsök (4 db volt csak)? Mitõl függ?
Nagy immunerõsítésben vagyok :-)

Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Ön levelébõl értesültem a HPV-Centrum költözésérõl...
Sajnos ez ideiglenesen így lesz, amíg nem találnak egy jobb megoldást a klinikán.
Ön gyógyultnak tekinthetõ, ha az utolsó szemölcs eltûnése után 3 hónapig nem jelenik meg újabb.
Vagy vesznek Öntõl egy HPV tesztet a szemölcsök helyérõl.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-30

Üdvözlöm! 8 hónapos TERHES vagyok és most derült ki hogy a párom HPV s. valószinüleg már régóta mert szemölcsei is jelentek.Azt szeretném kérdezni hogy mennyire veszélyes ez a babára?Ugy értem hogy már évek óta óvszer nélkül szeretkezünk és mivel ez csak most derült ki hogy HPV-s beteg lesz a kisbabám?Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha önnél nem alakultak ki szemölcsök eddig a méhnyakon, hüvelyben, külsõ nemi szerveken, akkor talán megúszta. De szülésig már ne éljenek nemi életet. És szülés elõtt vizsgálják meg, hogy minden rendben van-e. Szülés után pedig, ha a partner gyógyult, csak akkor javaslom a szexet ismét.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-30

Tisztelt Doktornõ!

Kicsit utánakutakodtam a HPV által okozott fertõzésnek és statisztikai adatoknak és lenne egy pár kérdésem. Nos, mindenhol olvasom, hogy a HPV-t 2 év alatt legyõzi a szervezet. De ez elvileg csak akkor igaz, ha nem okoz elváltozásokat a HPV, vagy csak nagyon enyhe dysplasiat okoz. Én fél évvel ezelõtt szemölcsöket észleltem a nemi szervemen, amelyeket aztán el is távolítottak elektrocoagulatioval, nem történt HPV tipizálás. Elvileg a HPV jelen lehet episzomálisan a sejtekben (ekkor még van lehetõsége a szervezetnek legyõzni) és beépülhet a gazdasejt genomjába, amikor sajnos rossz folyamatokat indíthat el, és ebbõl alakulhat ki a méhnyakrák, mert a sejtosztódással a vírus is osztódik és a szervezet nem képes megkülönböztetni az egészségest a fertõzöttõl. És ha már beépült, akkor várhatunk éveket, akkor sem fogja soha legyõzni a szervezet a vírust... Ez tényleg így van? Elõre is köszönöm válaszát!

Zsuzsa



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a HPV beépül, akkor valóban elindíthat rák elõtti elváltozásokat (diszpláziákat), de ezeknek is a 90%-a gyógyulhat! Immunrendszer függõ, amire a külsõ tényezõk, szokások nagy hatást gyakorolnak (stressz, dohányzás, genetika, alapbetegségek stb).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-28

Kedves Doktornõ!
Rákot okozó hpv csak teljes behatolással kapható el vagy elegendõ az óvszer felhúzása elõtti "érintkezés" is? Férfi és nõi fertõzõdés esetén is érdekelne, mert úgy tudom, ez pl. nõknél a méhnyaknál telepszik meg. Köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Milyen érintkezésre gondol a felhúzás elõtt?
A nõknél legfõképp a méhnyakat érinti a nemi HPV-k által okozott betegség, de bárhol fertõzhet, ahol nyálkahártya van.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-28

Kedves Doktornõ!

Majusban volt egy conisatios mutetem mert a szurovizsgalati eredmenyem P4 lett! A mutet sikeres volt! Es meg kaptam mind a harom Hpv elleni oltast! Az utolso szurovizsgalati eredmenyem negativ volt.
A kerdesem az lenne, hogy mennyi idot erdemes varni az utolso oltas utan hogy ha a Parommal babat szeretnek?
Es az injekcio lehet e barmilyen hatassala a baba fejlodesere?
Elore is koszonom valaszat! Tisztelettel! A.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

1 hónapot érdemes várni.
Nem tudnak a babára gyakorolt hatásáról az oltásnak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-27

Tisztelt Doktornõ!
HPV16 P2-t diagnosztizáltak nálam (egyelõre ennyit tudok), amit a barátomtól kaptam el valószínûleg. Annyit tudok, hogy innentõl óvszerrel kell védekeznünk, kérdésem, hogy az orális szex valóban veszélyes és torokrákot okozhat ilyenkor, vagy nyugodtan csinálhatja bármelyikünk? És egyáltalán nem csinálhatjuk óvszer nélkül az elejét sem az aktusnak? És végül amíg fertõzöttek vagyunk, oda-vissza fertõzzük egymást, vagy egy idõ után ellenanyagot termel a szervezet? Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV, ha ott van a nyálkahártyán, akkor fertõzhet. Így orális szex közben is.
Fõleg a férfiaknál okoz a HPV szájüregi, nyelvgyöki és gége rákot, de ehhez még hozzájárul a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a rossz szájhigiénia.
Az óvszert érdemes az elejétõl a végéig viselni, hisz, ha nem, akkor a végén minek is? Akkor csak antibaby-nek jó.
Igen. A szervezet egy jó immunrendszer mellett kb 6-9 hónap után ellenanyagot termel a HPV ellen. A kérdés. Hogy elégséges-e ez. Legtöbbször igen. Ez függ a nõ (férfi) immunválaszától, a partnerek számától, azok HPV státuszától, a szexuális habitustól.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-11-25

Kedves doktornõ!
35 éves vagyok,minden évben megjelentem rákszûrõ vizsgálaton (hála Isten minden rendben volt),eddig nem volt semmilyen nõgyógyászati problémám sem.
Viszont a legutóbbi rákszûrõ eredménye HPV gyanút mutatott. Voltam azóta HPV centrumban,és magas illetve alacsony kockázatú HPV vírust( HR:56,46 LR: 6, 11 ) is mutattak ki.
Írtak ISOPRINOSINE tablettát,amit 6 hónapig kell szednem (2hét gyógyszer-2 hét szünet).
A kérdésem a következõ:
-a tabletta mellé milyen immunerõsítõ készítményt érdemes szedni? (gyógynövény,multivitamin?)
én csak vitaminokat javasolnék, mert egyéb gyógynövények, vagy gyógyhatású készítmények befolyásolhatják az Isoprinosine hatását.

-Az óvszer használatát kötelezõvé tették,de olvastam hogy orális szex útján stb.is oda-vissza fertõzhetjük a párommal egymást. Nem mertem az orvostól rákérdezni,hogy akkor mit szabad és mit nem,azaz hogy kellene csinálnunk,hogy az egymás visszafertõzését leredukáljuk a lehetõ legjobban?
Az óvszer is csak 70%-ban véd, pont ezért, mert az orális szexet nem lehet kiiktatni. De ez is számít. És ha monogám a kapcsolatuk, akkor elõbb utóbb megszabadulnak a vírustól. Mindent nem kell megtagadni maguktól...

- Teljesen meggyógyulok-e, vagy utána is "vigyáznunk kell?
Meg lehet gyógyulni! Ha HPV negatívak mindketten és monogám a kapcsolatuk, akkor nagyon-nagyon kicsi (majdnem zéró) az esély az újrafertõzõdésre.

-Szeretnénk majd még egy gyermeket,ha rendbe jövök. Lehet-e?
Igen
Mikor lehet a tünetmentességet követõen?
Szerintem akkor a legbiztonságosabb.

Köszönöm elõre is a válaszát!

Kérdés:

2012-11-23

Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát! A következõ rákszûrésem eredménye a napokban várható. Az NA HPV-t most állapították meg, mert elmentem szûrésre a védõoltás miatt.Be fogom adatni mindenképpen. Van esély arra, hogy elmúljon idõvel?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem látom elõzõ levelét, amire válaszoltam és köszönetét fejezte ki.
Ezért kérdezném: Mire gondol, minek kell elmúlnia idõvel?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktormõ!

Megkaptam rákszûrésem eredményét, P1-es lett. HPV NA nem azonosított mellett.Párom is jelentkezett szûrésre. Fél év múlva megyek vissza kontrollra. Lát arra esélyt, hogy negatív legyen az eredmény ennyi idõ alatt? Köszönöm szépen válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.