Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-01-23

Kedves Doktornő!
Kb. egy hónapja voltam rákszűrésen, aminek az eredménye: P2/HPV gyanú lett. Az orvos azt mondta, hogy egyébként minden rendben van a leletemmel, a P2 egy normális eredmény, ezt a HPV-t kellene kezelni csak (tesztet nem javasolt, tehát nem tudom, hogy milyen típus), ezért isoprinosint írt fel, amiből 1 teljes dobozzal kell beszednem, naponta 3X1-et. Kérdeztem, hogy mikor célszerű újabb vizsgálat, azt mondta, hogy mivel a citológiai leletemen nem szerepel, hogy 3-6 hónap múlva szükséges kontroll, így egy év múlva menjek vissza. Semmi esetre sem szeretném megkérdőjelezni az orvosom szakértelmét, de nem nyugodtan meg teljesen, ráadásul a párommal illetve védekezéssel kapcsolatban semmi információt nem kaptam. A másik dolog, ami aggaszt, hogy amióta szedem a gyógyszert bevétel után kis idővel hasfájást tapasztalok, ami eddig nem volt elviselhetetlen, de tegnap este valamivel rosszabb volt és hasmenés is társult hozzá. Ezen kívül más mellékhatást eddig nem tapasztaltam. Ön szerint abba kéne hagynom a szedését vagy ennyi még "belefér"?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csinszka


Válasz:


Kedves Csinszka!
A gyogyszert etkezes utan javasoljuk szedni.
Ha igy is hasi panaszt okoz, akkor elhagyjuk.
En 2 honap mulva javasolnek egy HPV vizsgalatot es csak annak fuggvenyeben kezelnem.
Ha el tud hozzank jonni a rendelobe, akkor mi elvegezzuk azt, es konzultalunk is, hogy mit kell tenniuk a parjaval az eredmenyeket ismerve.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2016-01-23

Szabad e candida ellen kuppot hasznalni, ha volt egy kis mutetem, mert a szovettan eredmenyem rossz volt, Es el tavolitottak az elvaltozast, egy honapig nem szeretbkezhettunk, Es egy hete le jart, Viszont ahogy elkeztuk az egyuttletet Rogton a candida felbukkant, be gyogyulva e annyira az operalas egy honap alatt h a kup nehogy artson???!! Kerem segitsen, nagyon fajdalmas Es ego, muszaj Lenne ki kezelnem... Koszonom


Válasz:


Gyogyulasi ido 6-8 het ha loop konizacioja volt. Ha sebeszi kessel tortent a kimetszes, akkor 3 honap! A szeretkezes huvelyi formajat keruljek meg, gomba ellen ne kupot, hanem szajon keresztul beveheto gyogyszert hasznaljon (pl Diflucan vagy Mycosyst 150 mg kapszulabol egyetlen egyet kell bevenni egy etkezes utan, es ez 2-3 nap mulva szepen gyogyit), ha a gat tajek viszket, akkor kivul Canesten kremet hasznaljon este 1x 3 napig. Egeszsegugyi betetet hasznaljon, mig urul a huvelyi valadek.
Udvozlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-22

Kedves Doktornő! 28éves lány vagyok, mindig monogám kapcsolatban éltem, azonban én is elkaptam a HPV vírust, 2015 szeptemberében kaptam elsőnek a cyt eredményem, mely CINII lett döbbentem néztem, azt hittem velem ilyen nem fordulhat elő :( decemberben HPV tipizálást csináltak illetve újabb cyt. vizsgálat, melynek az eredménye ismételten CINII és HPV16, nagyon elkeseredtem, hiszen még nem szültem és nekem is minden vágyam, hogy teherbe essek. Már túl vagyok a punch biopszián, annak az eredményét várom, az orvos azt mondta, hogy colposcopian nem látta annyira súlyosnak mint a cyt eredményét, elkezdtem szedni az Isoprinosine-t, a párommal óvszerrel védekeztünk illetve tőle is vettek mintát, melynek várjuk még az eredményét. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint az én esetemben milyen gyógyulási esélyeim vannak? Illetve mennyi időn belül eshetek teherbe? Befolyásolhatja-e a teherbe esést a HPV vírus? Legutóbbi ambuláns lapra a következőt írták: A has puha betapintható. Kp.tág vag.Portio folytatásában rendes nagy méhtest. Miko szabad környezet. Douglas szabad felt: T1, A zóna ecetsav poz.grade 1 punch biopszia történt a területről. Douglasban folyadék nincs. Lelet: P2
köszönöm a segítséget,
üdv, L.


Válasz:


Kedves L!
Mindent jol csinaltak eddig.
Varjuk meg a punch biopszia eredmenyet, es akkor beszeljuk meg a teendoket.
Szerintem nagy esely van a gyogyulasra!
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!
a biopszia eredménye rosszabb lett CINIII, ezért az orvos műtétet javasolt, eddig az összes papíromra az volt írva, hogy: Enyhe cervicalis dysplasia és a Lelet P2, akkor mégis, hogy lehet, hogy ilyen mértékű a hámelváltozás? még ebben az esetben is van esély a gyógyulásra? mennyi a gyógyulási idő?

előre is köszönöm a segítséget,
L.

Kérdés:

2016-01-21

Tisztelt Doktor Nő!
Érdeklődni szeretnék, hogy hol találom meg az Ön válaszát, ha nem szerettem volna, hogy nyilvánosan megjelenjen. Az általam megadott e-mail címre kellene érkeznie? Kb. 1 hete kérdeztem és nem tudom mennyi az átfutási idő, ha esetleg elveszett a kérdésem vhol az éterben,vagy rosszul csináltam vmit, feltegyem a kérdést újra újra? Nagyon köszönöm válaszát!


Válasz:


Itt bal oldalt irjon az urlapban es jelolje meg, hogy anonym.
Sok levelet kapam eddig, es meg is valaszoltam. Nem tudom, h az One koztuk volt-e.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nő!
Köszönöm válaszát, valószínűleg valamit rosszul csináltam, mert nem találom az Ön levelét. Ezért most kicsit rövidebben felteszem újra a kérdésemet, és előre is elnézést kérek, ha esetleg 2x kell megválaszolnia ezeket.
47 éves vagyok, nem dohányzom, az elmúlt 5 évben volt pár kapcsolatom. A tavalyi évben szemölcsök jelentek meg rajtam, ekkor 8 hónapja nem volt kapcsolatom, de elmentem orvoshoz. Azt mondta, hogy valószínű HPV, amit aztán tipizáltak: HR:39,LR:6 Rákszűrésem:P II.
Az orvos felírt 3x2 Isporinosine tablettát fél éven keresztül, amit szedek azóta. + félévente cyt. kontroll.
Ezen felül azt mondta, hogy oltassam be magam. Azt olvastam, hogy pozitív esetben arra nem hat az oltás, amelyik vírus éppen a szervezetben van. Ön szerint most kellene beoltatnom magam, vagy esetleg megvárni amíg negatív leletem lesz?
Ön szerint mikor kellene újabb kontroll,a gyógyszer befejezése után esetleg?
És még olyan kérdésem lenne: pár hónapja van egy új kapcsolatom, úgy tudom, hogy az óvszer ellenére is átadhatom neki, neki mikor lenne érdemes leellenőrizni? Nem szeretném, ha én most kezelem fél évig magam, de közben átadom/átadtam neki, ő meg vissza adja, és így oda-vissza adogatnánk.
Nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Nem írta, hogy a szemölcsök hol helyezkednek el, így nem tudom megmondani, hogy az óvszer védené-e Önöket.
Általában a szexmentességet szoktam javasolni a szemölcsök eltűnése után 2-3 hónapig, akkor tudjuk ugyanis, hogy már nem újulnak ki, nem fertőznek.
A gyógyszer szedésének befejezése után elég egy kontroll HPV teszt és rákszűrés.
A partnerénél ugyanabban az időben vegyenek HPV mintát és vizsgálják is meg. Ugyanakkor ő magát minden nap nézegesse (ha élnek szexuális életet), hogy van-e már szemölcse. Mert ez átadható.
Az oltás a jelen fertőzéseitől nem fogja védeni (arra jó az ecsetelés és az Isoprinosine), viszont az újrafertőzéstől védheti majd. Ezért javaslom a Silgard oltást.
Üdvözlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktor Nő!
Nagyon köszönöm válaszát! A szemölcseim a gátamon voltak, de pár napos Verrumal oldatos kezelés után decemberben elmúltak, azóta nincsenek. Jól értelmezem, hogy elég akkor elmennünk mindkettőnknek HPV tesztre, amikor én befejezem a gyógyszert abban az esetben, ha addig nála nem alakul ki szemölcs? És az oltást is akkor adassam be, ha negatív lesz az eredményem, vagy már most?
Köszönettel


Válasz:


Az oltast javaslom most. Az ovszer nem vedi onoket, csak kis mertekben.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Az oltast javaslom most. Az ovszer nem vedi onoket, csak kis mertekben.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-20

Jo napot kivanok! 1 evvel ezelott Hpv virust fedeztek fel nalam (Asc-us). Ezt ki kezeltek, az utolso Pap tesztem mar jo volt. Meg szetetnem kerdezni, hogy ok-e hogy csinaljunk a ferjemmel oral szexet? Biztonsagos? Nem okozhat mas problemat (pl torokrak)?
Koszonom a valaszat!


Válasz:


Ha HPV teszt alapján volt HPV fertőzése, akkor mondhatjuk csak ki, hogy HPV-s volt. ASCUS-ra nem.
Ha kikezelték és most a teszttel HPV negatív, akkor gyógyult.
És akkor lehet orális szexet is élni, mert valószínűleg ott sincs vírus.
Erre 100%-ban azonban csak a szájból vett HPV teszt eredménye adhat választ.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nő!

Hol tudok Önnek írni, hogy válaszoljon a kérdéseimre?

Előre is köszönöm,
K.


Válasz:


Itt tud irni bal oldalon az urlapban.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-20

Kedves Doktornő!

3 évvel ezelőtt kb. 20 db condylomát égettek le rólam (szerencsére belülre nem terjedt). Kb fél éve észrevettem a nagyajkamon egy lencseszerű, kiemelkedő mozgatható (olyan kocsonyás jellegű) "valamit"-ez úgy keletkezett h az elmúlt 3 évben nem éltem neki életet. Próbáltam kenegetni, nem történt benne változás, hol kiemelkedőbb hol egészen lapos. Egyetlen darab, nem fáj, nem viszket, nem terjed, nem piros, nem ég stb. Nagyon félek h újra condyloma de közben az eszem azt mondja biztosan nem mert nemi élet nélkül az hogyan jöhetne ki? Azóta van párom, 2 hónapja mindig óvszerrel védekezünk. Sajnos orvoshoz is legkorábban február közepén tudok menni. Válaszát köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Ezt mindenképp mutassa meg egy nemigyógyásznak. Ők jobban járatosak a condylómák világában. A condylómát nem csak szexuális aktussal lehet elkapni.
Nem tudom, h pl borotválja-e magát, mert arról nem írt, És azt sem, h hol voltak eredetileg ezek a condylómák, amiket leégettek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-20

Kedves Doktornő!

Hónapok óta tartó huza-vona után ma kiderült, hogy HPV 16-om van. 30 éves vagyok, még nem szültem és a partnereimet sem váltogatom. Lehet ennek genetikai oka?
Az orvosom kimetszést javasol. Kicsit félek, de gondolom ez ilyen esetben indokolt...


Válasz:


Kedves érdeklődő!
Miért javasol Önnek az orvosa kimetszést? Milyen a rákszűrés eredménye?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-19

Tisztelt Doktor Nő!
47 éves vagyok és a Nőgyógyászom műtétet javasolt a bő, darabos, fájdalmas menstruációim és a myoma miatt ("előrehajló" méhem is van). Uterus corpus 37 mm, endometrium 5,3. Mellső falban 22X25 mm, hátsó falban 15X15 intramurális myomás göb van, ami bedomborítja a nyálkahártyát. Cytológiám most HPV gyanús, P2-es. (Tavaly uterus corpus 33 mm, fundusban 16 mm intramurális myomás göb, 2010-ben a mellső falban 24 mm-es göb volt). 2010-ben eü. küteretem is volt a vérzés miatt (korábban is). /Jelenleg Altforalle tbl-t szedek, korábban 4 évig Jangee-t szedtem./
Véleményét szeretném kérni a műtétet illetően (a műtét utáni esetleges "mellékhatások" miatt). Új kenetet most fognak venni.
Válaszát előre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
A myoma és a HPV fertőzés nem függenek össze.
A vérzési rendellenességek miatt hagyatkozzon nőgyógyászára vagy más nőgyógyásztól kérjen tanácsot a leletek bemutatásával. Én maradnék csak a HPV témában segítségnek.
HPV gyanú még nem jelent HPV fertőzést. HPV tesztet kell végezni.
Ha műtéttel eltávolítják a méhét myoma miatt, akkor a műtéti technikától függően vagy megtartják a méhszájat (és akkor kell HPV teszt) vagy kiveszik, és akkor már nem szükséges.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-18

Tisztelt Doktornő!

Cytológiai eredményem 2015.09.02-án P3-as lett, az eredmény L-SIL HPV-gyanú, megjegyzésként gyulladás leírva. Kaptam az orvosomtól NSC kúpot, majd a kezelés befejezése után HPV vizsgálatot készítettek, melynek eredménye "HPV DNS pozitív, és magas kockázatú HPV(HR) típusokat tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben). HPV genotípus: 39, 16.

26 éves vagyok, még nem szültem.
Körzeti nőgyógyász javasolta a HPV elleni oltást.

Segítségét szeretném kérni, hogy ezekkel az eredményekkel mik a további teendők.

Válaszát előre is köszönöm!
Szilvia



Válasz:


A HPV-Centrumban mi ilyen esetben immunerősítő gyógyszerest kezelést rendelünk 6 hónap időtartamra, mely alatt a beteg 3 havonata rákszűrés kontrollra jár vissza.
A HPV tesztet fél év után elég ismételni. Így felgyorsul a vírus eliminálása a méhnyakról és a betegség (LSIL) is normalizálódik. Közben vagy a szexualitás elkerülése (nehezen kivitelezhető:) ) vagy az óvszeres védekezés javasolt.
Az oltás a HPV negatív esetben a leghatásosabb. De akkor nagyon ajánlott ennyi idősen.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-16

Tisztelt Doktornő!
33 éves vagyok, a novemberi citlogiam eredmenye Cin2 ASCUS HPV gyanu lett, utana HPV tipizalas, eredmenye:16, CINTEC pozitív, amiatt az eredményem CIN2 HSIL-ra valtozott. 18 eves korom ota evente jarok rakszuresre, eddig mindig P2 voltam. (Ureaplasma dns is pozitiv, huvelyultrahang negativ.) A nogyogyasz conisatiot javasolt. Kolposcopia negativ (ecetsav negativ, jod pozitiv-ha jol ertem, ez egy negativ eredmeny). Nem kene legalabb a 3 honapos kontrollt megvarnom mutet elott? A citologia leleten 6 honap mulva kontroll lett feltuntetve. Szedek immunerositoket, isoprinosint, abbahagytam a dohanyzast, fogamzasgatlot, rendszeresen sportolok, szaunazom, rengeteg vitamint eszem. Nem szeretnek kockaztatni, nem felek a mutettol, de ugy erzem, eselyem sincs harcolni, meggyogyulni, ha meg a 3 honapos kontroll elott mutetek. Ez az elso rossz leletem. A mutetre a napokban kellene bejelentkeznem. Nagyon várom válaszát! Köszönettel!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Amennyiben abbahagyja dohanyzast, szedi az immunerositot, es a partnerevel ovszerrel el nemi eletet (es ot is leszurik HPVre), akkor van eselye a gyogyulasra mutet nelkul.
Azonban tudnia kell, hogy a mai magyar es nemzetkozi ajanlasok szerint ezen lelet birtokaban mindenhol elvegeznek a konizaciot.
Mindjart itt a febuar, a 3 honapos kontroll idopontja, lehet h azt mar megvarhatja.
Ha az ureaplasma okozta gyulladas is elmulik, es a fentieket es vegig csinalta rendben (tenyleg nem dohanyzott, a partnere HPV negativ es/vagy ovszerrel szexeltek, szedte a gyogyszert stb), akkor van esely a javulasra. Azaz egy kb CIN1-re valo gyogyulasra. Ha ez lenne majd az uj lelete, akkor az azt jelenti, h reagal a szervezete. Tehat meg 3-6 honap kezeles es egeszseges eletvitel, es meggyogyulhat. Bar a HPV 16 a leggonoszabb HPV Tipus es lassabban tudunk tole megszabadulni, mint a tobbitol, de van ra szamos pelda.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Koszonom a valaszat! A partnerem hpv tesztje teljesen negativ hpv-re (2,5 eve vagyunk egyutt). A genviszgalat, amit Onok a centrumban vegeznek estleg hasznos lehet nalam? Koszonom


Válasz:


Nem végzünk génvizsgálatot, vagy nem tudom pontosan hogy mire gondol.
Mi is a CINtec vizsgálatot csinálnánk pluszban, de ez Önnél pozitív. Biopsziát sem tudunk venni, mert ecetsav negatív volt kolposzkópiásan.
Szóval a választás: legyen egy kontroll vizsgálat februárban vagy menjen el a műtétre, ahogy orvosa tanácsolja. A kora miatt is épp határon van. Viszont talán még szeretne gyermeket...
Nálunk a nem szült és/vagy szülni vágyó CIN2-es hölgyek a 6 hónapos immunerősítő kezeléssel és 3 havi kontrollokkal elkerülték a műtétet. De őket mi vizsgáltuk és monitoroztuk. Csak erről tudok beszámolni.
Melyik pathológiai labor adta ki a CIN2 leletet? Mi van a papírján?


Válasz:


Kedves Doktornő, a leletet a Medserv adta ki októberben (a Medicoverben csinálták a szűrést), ezeken az eredményeken csak ASC-US és később a HPV 16 szerepelt, CIN vagy P jelölés nem. Mivel itt a nőgyógyászok egy enyhe cervicalis dysplasia diagnozissal hazaküldtek, mondván, hogy semmit nem kell tennem / tehetek, majd egyszer menjek kontrollra, vagy legyőzi az immunrendszerem, vagy nem, kerestem egy magánrendelőt. Az új orvos decemberben utólagos CINTEC vizsgálatot kért az októberben levett leletemből (szintén medserv), ezen szerepel a CIN II, CINTEC + és a HSIL (kenet minősítése: nyákos), illetve javaslatként "6 hónap múlva kontroll és HPV tipizálás", amit az orvosom felülírt és conisatiot javasolt. Időközben kiderült viszont, hogy egy régóta húzódó petefészek gyulladásom is van, így a műtét gondolom amúgy is csúszna, erre antibiotikumot szedek (ezzel kapcsolatban kb 1 éve ugyanazok a tüneteim, ureaplasma dns+, alhasi fajdalmak, stb. de a Medicover orvosai ezzel is hazaküldtek). Talán ennek is köze van a CIN2 eredményhez? Nagyon megijeszt, amit a szüléssel kapcsolatban ír - "talán még szeretne gyermeket". Igen! Mindenképpen és többet is! Az orvosom szerint a conisatio követekezménye néhány esetben LEHET koraszülés, vetélés, de ez nem egyértelmű, sok kuatatás ezt tagadja. Félreinformáltak? Előre is köszönöm a válaszát!


Válasz:


Elnézést, még egy kérdés: "Biopsziát sem tudunk venni, mert ecetsav negatív volt kolposzkópiásan". Ez mit jelent pontosan? Hogy mivel a hám épnek tűnik, nincs miért/honnan szövetmintát venni? Köszönöm!


Válasz:


Elnézést, még egy kérdés: "Biopsziát sem tudunk venni, mert ecetsav negatív volt kolposzkópiásan". Ez mit jelent pontosan? Hogy mivel a hám épnek tűnik, nincs miért/honnan szövetmintát venni? Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Ha a Medserv (megbízható labor) írta le a CIN2-t, akkor egy fél éves gyógyszeres (Isoprinosine) kúrával még megpróbálhatja elkerülni a konizációt (ez sem 100%). Látom, hogy szedi :), és ez jó!
Valóban, CIN2 HPV 16 mellett ma a szakmai ajánlások műtétet javasolnak, de saját felelősségére Cin2-nél még várhat, ha immunrendszert stimulál (Isoprinosine-nal) és 3 havonta megjelenik kontroll vizsgálaton. A Cin3-t már meg kellene azonnal operálni. A Cin2 magától csak lassan javulna, főleg, hogy gyulladás is zajlik a petefészekben.
Mivel szép a méhszáj, így nem lehet látni, hogy honnan kellene biopsziát venni. Ilyenkor csak a konizáció adhat szövettani diagnózist is, és egyben eltávolítanák a beteg részt.
A konizáció okozhat a méhszájon hegesedést (meddőség veszélye), vagy zárófunkció elégtelenséget (koraszülés veszélye). Persze nem mindenkinél.
Februárban, ha lesz egy kontroll méhnyakrák szűrése, és marad Cin2, akkor tovább szedi a gyógyszert és májusban egy újabb mintavétellel a citológia mellett HPV-t is nézni kell. Ekkor már nagy valószínűséggel csak Cin1 lesz az eredmény, vagy akár gyógyult. Cin3 esetén operáció!
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő! Most kaptam meg a kontroll vizsgalat eredményét, de az orvosommal csak 2 het múlva tudok beszélni, ezért kérném újból a segítségét. HPV szűrés eredménye: maradt a HPV 16. cintec vizsgalat most nem volt. Az uteaplasma negatív (korábbi petefészekgyulladásr antibiotikumot szedtem - KLion és Doxicyclin?). Citológia: a korábbi HSIL LSIL-re változott és egyik CIN sincs beikszelve (sem a CIN3/2/1). Ez azt jelenti, hogy teljesen negatív a citológiám? Az asszisztens azt mondta, ha lenne CIN1, az be lenne ikszelve, de nem merem elhinni, hogy 3,5 hónap alatt ennyit javult az eredményem :) előre is köszönöm a választ!

Kérdés:

2016-01-14

Tisztelt Doktornő! 2015. November végén levett rákszűrésem eredménye nem lett túl jó. P-és értékelést nem kaptam ezért leírom mi szerepel pontosan az eredményemen. A kolposzkópos vizsgálat: normál. Ariypusos sejtek, nem meght.ASC és nem zárható ki H SIL (ASC-H) Az megjegyzésben még az szerepel, hogy chronicus hymphocytás cervictis. Az orvosom ezután levette a HPV szűrést ami sajnos pozitív lett HPV16-al. Nagyon bízok az orvosomban 10éve hozzá járok de most elbizonytalanodtam. Csak azt mondja, hogy nyugodjak meg nincs semmi gond. Most januárban leveszi újra a rákszűrést. azt mondta nem kell kimetszést csinálni, és állítja, hogy a szövettanom ha lenne biztosan negatív lenne. Véleménye szerint ez a lelet akkor jelentene rosszat ha látható elváltozásom lenne, de szerinte minden "szép" odabent :) Nem kapok semmilyen kezelést. Én magamtól kezdtem most 1,5 hete (a HPV teszteredmény után) 1000-2000mg Cvitamint szedni, illetve 3000egységnyi D-vitamint, emózió 7.84-et is elkezdtem inni. A fokhagyma evéstől már 2méteres körzetben nem marad meg mellettem senki :) Hálás lennék ha megírná nekem véleményét! Köszönettel: Éva


Válasz:


Kedves Eva!
Ezeket a leleteket komolyan kell venni.
ASC-H HPV 16 fertozessel, megha "odabent nem latszik semmi" akkor is egy sulyos rakmegelozo allapotot mutat.
Nagyon fontos lenne egy kontroll citologia, es partnerenek szurese sem hagyhato ki.
Ovszerrel javasolnam a nemi egyuttleteket. Az immunerosito tabletta is segitene a HPV fertozest gyorsabban legyozni, ha el szeretne kerulni a mutetet.
A HPV-Centrumunkban meg tudnank nezni egy uj molekularis teszttel, hogy a rak kialakulasanak mekkora a rizikoja Onnel, es annak megfeleloen allitanank fel a terapias tervet.
Amennyiben ez erdekli, kerem, h jelentkezzen be a HPV-Centrum ablaknal.
Ha nem tud hozzank eljonni, akkor beszelje at a nogyogyaszaval, hogy ez a citologia HPV 16 lelettel mar muteti indikacio a magyar es nemzetkozi szakmai ajanlasok szerint. Az uj molkeularis teszt ezt vagy megerositi vagy kizarhatja.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő! Most kedden/19.-én/ megyek a rákszűrés ismétlésére. A leletem kb. 2hét alatt szokott megérkezni. A kérdésem az lenne mennyire sürget az idő? Megvárhatom még ezt az eredményt vagy annyira komoly lehet a helyzet, hogy azonnal menjek el erre amolekuláris tesztre? Az orvosom azzal nyugtat, hogy egy rák évek alatt alakul ki és én minden évben rendszeresen jártam a szűrésre. Igaz most az utolsó P2-es és a mostani rossz leletem között 18hó telt el pontosan :( ....


Válasz:


Elnézést de még egy kérdés eszembe jutott. Ezzel a lelettel a P rendszerben már 4-es értékelést kaptam volna? Illetve ezzel a lelettel lehet már előrehaladott rákom is? Igazából most levelét olvasva ijedtem meg csak igazán :/


Válasz:


P szerint ez lehetne 3 vagy 4, nem tudom megfelelteni igazabol.
Az ASC-H lelet valoszinu keves sejtet tartalmazott, de lattak benne csunyabbakat is, igy a HSILt, a mteti indikaciot meg nem irhattak le. Ezert kell a kontroll, jo mintavetellel.
A rak kialakulasahoz valoban tobb evre van szukseg altalaban, de kivetelek mindig vannak, ezert kovetjuk szorosan az ilyen eseteket, hogy magat a rakot ne diagnosztizaljuk, hanem megelozzuk.
A HPV 16 a leggonoszabb tipus,, de ha most enyhe elvaltozast (LSILt) kap a rakszuresnel, akkor nem kell mutet es immunerositovel meggyorsithatja a gyogyulast. Persze minden fugg meg az eletkoratol, az eletviteletol, a szexualis szokasaitol, amirol nem irt.
Irja meg majd az uj leleteit, es atbeszeljuk.
Udvozlettel: Dr. RZs


Válasz:


Köszönöm válaszát! 15 éve élek házaságban. Az átlagnál egészségesebben táplálkozom /nem tudom ez számít e/ mivel IR-es vagyok. Viszont sajnos dohányzom amit most már lecsökkentettem és remélem hamar sikerül is elhagynom. Üdv.: Éva


Válasz:


Életkorom 33év.


Válasz:


Kedves Éva!
IR? Mit jelent?
A dohányzást mindenképp jó elhagyni, az nagyon sokat segít a gyógyulásban.
A fokhagymát nem tudom, hogy a szagon kívül mit tesz... Ereknek talán jó lesz, gyomrának nem biztos... A beleiben pedig mindent kipusztít... Mármint a rengeteg, mértéken felüli fokhagyma fogyasztás.
Írja majd meg az új rákszűrése eredményét. Akkor átgondolhatjuk a teendőket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő! Az IR alatt inzulinrezisztenciát értettem. Nem ehetek finomított liszteket cukrot és maximalizálva van a napi ch mennyiségem. Azóta túl vagyok a második mintavételen. Kézhez még nem kaptam eredményt, de telefonon beszéltem a leletemet értékelő doktornővel. Azt mondta állapotom nem rosszabbodott de miután az első leletem óta tudjuk, hogy van HPV 16-om így a műtétet javasolja. A cintek vizsgálata még tart annak jövőhéten lesz eredménye. De a doktornő szinte biztos benne, hogy sajnos pozitív lesz. Kérdésemre, hogy milyen besorolást kaptam ( cinII vagy CinII) azt mondta nem tudja megmondani ebben az esetben mind a kettőt beszokták húzni, és majd a szövettan állapítja meg. Én ezt nem teljesen értem. :/ Illetve azt is mondta, hogy nagyon sok ép sejtem van de vannak közte rosszak is. Beszéltem az orvosommal aki még mindig nincs meggyőzödve arról, hogy feltétlenül műteni kellene. / a szép méhszájam miatt/ Ha beérkezik a leletem konzultálni fog a vizsgálatot végző doktornővel. De azért lebeszéltük, hogy a következő menstruációm után elméletben elvégzi a műtétet. Ön mit gondol arról ha az orvosom még várni szeretne? Egyébként egy igen neves professzor az orvosom /ha ez számít/ aki eddig mindig angyon alapos volt bármi problémám is akadt pl. a terhességeim alatt. Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Üdv.: Éva


Válasz:


Bocsánat de megint lemaradt egy talán lényeges mondat. A orvosom szerint ő minden alkalommal rákszűrés elött csinál jódos meg ecetsavas??? /remélem jól emlékszem/ ecsetelést és mindig negatív volt.

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.