Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-02-01

Tisztelt Doktornő!
2015.Október végén voltam méhnyakszűrésen. Sajnos az eredményem P3 lett, HPV-vel. LSIL. Történt tipizálás, 31-es tipusú. Kaptam Isoprinosinet, (3*2 6 héten át, kéthetes szünetekkel )használtam Betadine kúpot, grapefruitmag kivonatot iszom, grapevital hüvelykúpot és természetesen multivitamint szedek, irrigálás ezüstkolloiddal. A 3 hónapos kontrollon újabb P3, HPV pozitív. A kolposzkópos vizsgálat nem mutat eltérést, UH is negatív.
Kérdésem: várhatok e még javulást, mert egy onkológus nőgyógyász lorainak tartotta a 3 hónapos ellenőrzést, lévén, hogy a sejteknek hosszabb időre van szükség a regenerálódáshoz. Ő azt javasolta, hogy az Isoprinosine kúra végétől számítva 2 hónappal ideális az új tesztelés.
Mit tehetek a gyógyulás és a konizációs műtét elkerülése érdekében?Van e esély arra, hogy a később levett minta valóban P2 eredményt mutasson?

Köszönettel: Viola


Válasz:


Kedves Viola!
Onkologus orvosanak igaza van. 3 honap alatt ritkan lehet javulas egy rakmegelozo allapotbol.
Csinalja vegig a 6 honapos kurat, majd utana kerjen egy ujabb kontrollt.
Meg lehet ebbol gyogyulni, de idot kell adni a szervezetnek. A betegseg kialakulasahoz is tobb ev kell, a gyogyulast a gyogyszerrel pedig probaljuk felgyorsitani (ami minimum 1 ev lenne, de inkabb 2).
Kicsit sok oldalrol kuzd a virus ellen. Szerintem eleg lenne csak a gyogyszer es az ovszer (ha van partnere). A huvelyi irrigalast viszont semmikepp sem ajanlom, felvihet mas fertozest is vele...
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-31

Tisztelt Doktornő,

Augusztusban P5 lett az eredményem, majd szövetminta vétel után pedig konizációt végeztek 2015 november elején.(súlyos diszplázia, CIN III ig terjedő )Sikeresen épp szélel ki lett vágva. Doktor Úr 3 havi ellenőrzést ajánlott.Most lesz esedékes az első kontroll. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam, sem nem tipizálták a vírust. Egyedül az oltást írták ki aminek az első adagját már megkaptam. (43 éves vagyok, férjezett és szeretnénk még gyereket vállalni :)
Az lenne a kérdésem, hogy Ön ajánlana-e ezen kívül valami más módszert vagy pluszban még más kezelést vagy gyógyszert stb.?

Tisztelettel
Gabriella


Válasz:


Kedves Gabriella!
A kontroll vizsgalatnal mindenkepp kerjen HPV tesztet.
Ha az negativ, akkor minden rendben!
Ha pozitiv, akkor fontos h melyik tipus.
Irja meg majd az eredmenyt, es akkor megbeszeljuk a teendoket.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő,

Köszönöm szépen válaszát.
Remélem minden rendben lesz.

Gabriella

Kérdés:

2016-01-31

Tisztelt Doktornő! Én egy 39 éves gyermektelen nő vagyok, 8 éve élek tartós, monogám párkapcsolatban vőlegényemmel. Kérdésem a következő lenne. 29 évesen, 10 éve HPV vírus okozta CIS-el (cancinoma in situ) műtöttek, konizációt végeztek rajtam. Azóta éves rákszűrési eredményeim rendben voltak. Idén, 10 év után azonban a rákszűrési eredményem nem lett túl jó, a leleten beikszelték a HPV vírust, és hogy „kóros, neoplasticus hámelváltozás azonosítható”, ettől függetlenül a lelet P2-es lett. 3 hónap múlva ismétlést javasoltak. A beküldő mintavételi leleten sajnos nem szerepeltették az előzményt, tehát azon nem látható, hogy volt már ilyen problémám korábban, az van beixelve, hogy előzmény betegség nem volt. Lehetséges, hogy más lenne a kezelési protokoll, ha tudta volna az elemző orvos, hogy nem először van problémám ezzel a dologgal? Ön szerint rendben van így, hogy ezzel az előzménnyel semmi teendő nincs, csak egy ismétlés 3 hónap múlva? Tudom, hogy ha egyszer valaki fertőződött ezzel a vírussal, akkor egész életében hordozza a vírust, és bármikor okozhat problémát. Viszont két éve párommal gumi óvszerrel védekezünk (Roaccutan szedése miatt) és 10 évig tünetmentes voltam. A kérdésem még az lenne, hogy hogyan újulhatott ki vírus a tavalyi rákszűrés óta, ha folyamatosan gumi óvszerrel védekeztem párommal, és nem csaltam meg. Hogyan fertőződhettem újra ezzel a vírussal, ha nem volt ki felülfertőzzön. Természetesen szeretnénk gyereket, meddőségi klinikán is jártam, ahol a beültetés mellett döntött az orvos két évvel ezelőtt, de közbejött egy súlyos bőrprobléma, amit két évig kellett gyógyszerrel kezelni, emellett a gyógyszer mellett pedig nem lehet gyermeket vállalni, mert súlyosan magzatkárosító. Most fejeztem be a gyógyszerkúrát és szerettünk volna visszamenni a klinikára, de sajnos ez az eredmény közbeszólt. Lehet még ilyen körülmények között babánk Ön szerint? Válaszát köszönettel és tisztelettel várom Üdvözlettel, K.I.


Válasz:


Kedves KI!
Egy ilyen elozmennyel mar reg HPV oltast kellett volna kapnia.
A virus bent maradhatott az elozo allapotabol, de a mostani partneretol is megfertozodhetett kapcsolatuk elejen.
Most mindenkepp legyen egy HPV teszt, hogy lassuk van-e valoban virus. Es melyik tipus!
Jo lenne az uj molekularis festest is ratenni a kenetere, hogy tudjuk h milyenek a sejtek.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm válaszát. Elmentem egy közeli magánklinikára, ahol kértem cytológiát, HPV tipizálást, illetőleg CINTec vizsgálatot. A rákszűrés eredménye negatív lett és HPV jelenlétét sem mutatták ki, így a CINTec vizsgálat okafogyottá vált. Párhuzamosan az sztk-ban is részt vettem a 3 hónapos ismétlésen, ahol cytológiai mintavétel volt HPV tipizálással. Ez a lelet P2-es eredményt adott, és NA típusú HPV vírust mutatott ki, fél éves ismétlést kértek, bár a doktor úr azt mondta, hogy az én előzményemmel 3 hónapos ismétlést kér. Nem értettem, hogy hogyan lehetett a magánklinikán teljesen negatív az eredményem, de aztán rájöttem, hogy ott csak a két legmagasabb rizikófaktorú HPV-re néztek, azokkal pedig nem vagyok fertőzött, így kijött a megnyugtató totál negatív lelet. Mondjuk nem gondoltam, hogy a sok pénzt csak arra fizetem, hogy két típusra szűrjenek, de hát így alakult, annak is nagyon örülök, hogy az negatív lett. Kérdésem az lenne, hogy ezzel az NA típusú HPV-vel, ha nekem már volt előzményem 10 éve (akkor nem szűrtek le, hogy milyen típusom van, tehát nem derült ki), sok esélye van, vagy inkább kicsi egy esetleges méhnyakrák kialakulásának? Annak utánajártam, hogy önmagában nem nagy esélye van NA típussal a rák kialakulásának, de mi a helyzet azzal, akinek volt már korábban in situ carcinomája a méhnyakon. Azt is szeretném megkérdezni kedves Doktornő, hogy Ön személy szerint találkozott-e már olyan pácienssel, akinek az NA HPV-ből kialakult méhnyakrák, vagy azt megelőző állapot. Figyelmét és idejét, melyet ránk, tanácstalan betegekre szán, hálásan köszönöm mindenki nevében. Szép napot, üdvözlettel, KI.

Kérdés:

2016-01-30

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy 4éve műtöttek méhnyakrákkal. Azóta mondig P2 volt a citológia eredményem. Az érdekelne, hogy ez kialakulhat ujra azok utan, hogy mar megműtöttek?? Válaszát nagyon köszönöm

Zsuzsa


Válasz:


Kedves Zsuzsa!
Igen, ujra lehet fertozodni. Bar nem irta, h milyen mutetje volt (van-e meg mehnyaka).
Kerjen HPV tesztet a kovetkezo vizsgalatnal, es akkor latja majd, h van-e virus onben.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2016-01-30

Tisztelt Doktornő!34 éves vagyok és pár napja kaptam kézhez az eredményemet miszerint Hsil cinII-CinIII-as értéket kaptam. Két hét múlva végzik el a műtétet. Kérdésem az lenne, hogy ezzel az eredménnyel lehetséges, hogy már egy előrehaladott rákot tálalnak vagy igaz az, hogy ez mindenképpen még "csak"megelőző állapot lehet? Kolposzkópia negatív. Köszönettel: Katalin


Válasz:


Kedves Katalin!
Hany eves?
Mi a HPV teszt eredmenye?
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő! 34 éves vagyok és igen sajnos HPV16-om van. Üdvözlettel: Katalin


Válasz:


Kedves Katalin!
A rákszűrés szerint ez még rákmegelőző állapot.
A műtét során nyert szövetminta mutatja majd meg a sejtek valódi állapotát.
Nagy valószínűséggel a kettő hasonló lesz.
Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-29

Kedves Doktorno! 31 eves vagyok, apilisban meg p2 cytologiam volt, majd novemberben hpv 51et diagnosztizaltak nalam std szures soran. Parom hpv tesztje negativ. Isoprinosine gyogyszert kaptam 3 honapig kell szedni, 14 napig szedni, majd 14 napig nem, 3x2 tablettat. Nagyon megijedtem az eredmenytol es nem ertem, hogy 2 eve vagyunk egyutt, monogamiaban elunk, akkor a ferjem hogy negativ? Decemberben elmentem cytologiara es az eredmeny LSIL hpv, CIN1, regeneratio, parakeratosis. Mit jelentenek ezek? Babat szeretnenk, de felek amig nem vagyok negativ, nem kene. Kerem kedves segitseget, mert nagyon felek a mehnyakraktol. Mit szedjek meg? Koszonom, Edina


Válasz:


Kedves Edina!
Fel evig kell szedni a gyogyszert (a leirtak szerint), de addig nem javaslom a teherbeesest.
A parja negativ, de hogy ne fertozze ot meg, igy javaslom addig az ovszeres vedekezest.
Ha babat szeretnenek, akkor sem az ovszer, sem a gyogyszer nem ajanlott...
Jobb elobb negativnak lenni.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktorno! Koszonom a tanacsot. A leirt kifejezesek mit jelentenek, nagyon komolyak? (LSIL, CIN!,regeneratio, parakeratosis). Az orvos 3 honapig irt fel Iso-t. Szedjem onhatalmulag 6 honapig?nem artalmas? Koszonom!


Válasz:


LSIL, CIN = enyhe hámelváltozás ( a nőgyógyásazti kisszótáramban itt a honlapon megtalálja a leírásokat), nem súlyos elváltozás. Regeneratio=Gyógyulást jelent. Ez valószínű, hogy a novemberi minta vétel utáni gyógyulást írja le. Viszonylag kétszer gyorsan egymást után történtek a kenetvételei... Mi ezt így nem javasoljuk. A parakeratózis a HPV fertőzés egyik jele.
3 hónap nem szokott elegendő lenni az esetek többségében. Mi a 6 hónapot javasoljuk LSIL és magas rizikójú HPV mellett. Ha 3 hónap után a kontrollon mind a rákszűrése, mind a HPV-je negatív lesz, akkor természetesen abba lehet hagyni a gyógyszer szedését.
Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-29

Tisztelt Doktornő,

28 éves vagyok és két hete chlamidiát állapítottak meg nálam, emiatt elmentem citológiára és ott a következővel hívott fel a nőgyógyászom két napja: HPV gyanús kenet, menjek kontrollra 6 hónap múlva. Próbáljam az immunrendszerem erősíteni így valószínűleg legyőzi majd a fertőzést.
Sajnos mostanábanb nagyon gyengének érzem magam, valószínűleg részben a clamidia ellen szedett antibiotikum miatt is. A kérdésem az lenne, hogy nem kellene valami immunerősítő gyógyszert szednem? Valamint, hogy nem kellene-e most elmennem egy HPV tipizálásra? Jeleneti egyáltalán azt ez az eredmény, hogy HPV fertőzött vagyok? A nagyon furcsa dolog az, hogy májusban volt az utolsó szexuális kapcsolatom óvszer nélkül, viszont utána két hónappal csináltattam hpv tesztet (csak önmagam megnyugtatátsára, mert korábban még nem volt semmi baj) és negatív lett. Azóta csak óvszerrel történő közösülés volt, illetve orális szex amihez nem használtunk óvszert. Elkaphattam ezt orálisan a partner szájából?

előre is köszönöm a válaszokat.

üdvözlettel, Nana


Válasz:


Kedves Nana!
Hpv teszt nelkul nem mondhatjuk ki a HPV fertozes tenyet.
A HPVt sajnos ovszeres vedekezes mellett is el lehet kapni, mert szex kozben nem csak ovszeres kozosules zajlik, gondolom...
Az ovszer csak csokkentheti az eselyt.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-28

Kedves Doktornő,
20 éves vagyok, egy P3-as rákszűrés után nem voltam kezelve. 5 hónappal később újabb rákszűrésen P2-es eredmény jött ki viszont HPV gyanú. 3 hónappal később ismét P2-es eredményem lett, viszont HPV16 és HPV53 pozitív eredmény lett. A nőgyógyászom szerint hordozó vagyok, semmit nem lehet ellene tenni, csak figyelni és fél évente rákszűrést végezni. Kérdésem, hogy valóban nem tudok semmmit tenni? Lehet-e, hogy spontán meggyógyulok? Vagy egyáltalán meggyógyulhatok-e?
Válaszát előre is köszönöm,
Á


Válasz:


Kedves Á!
Mindenkepp meg lehet gyogyulni a HPV fertozesbol. Amit tehet: kerheti a vedooltast, mert jelenleg nincs sejtelvaltozasa. De tovabbra is jar 6 havonta rakszuresre ellenoriztetni magat. Nemi eletet ovszerrel el 6 honapig legalabb, de a kovetkezo HPV negativ eredmenyig ajanlott igazabol.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-28

Kedves Doktornő!

Egy hónapja voltam rákszűrésen, aminek az eredménye: negatív dysplasiára és malignitásra, Candida, HPV minor jelek. Az orvostól kaptam egy hüvelykrémet, azonban amikor a HPV-re rákérdeztem, csak elhessegetett, hogy nincs semmi gond, nem kell vele foglalkozni, 6 hét múlva menjek újabb kenetvételre.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent pontosan, hogy HPV minor jelek?
46 éves vagyok, 6 évvel ezelőtt HPV 35 típusú fertőzés találtak nálam, amit egy conisatio követett. Azóta egyébként teljesen panasz- és tünetmentes voltam/vagyok, de ez a HPV minor most egy kicsit megijesztett.
Azt szeretném tudni, lehetséges-e, hogy kiújult a HPV?

Köszönettel: Gabriella


Válasz:


Kedves Gabriella,
A leletekbol nekem ez inkabb gombas fertozesnek tunik. Csinalja vegig a gomba elleni kezelest, majd 7 napig estenkent hasznaljon lactobacillus kupot. 3 honap mulva menjen el kontrollra es akkor kerjen egy HPV tesztet is. Az megmutatja h van-e valoban HPV fertozese.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-27

Tisztelt Doktornő!
Egymás után két Cytologiai vizsgálat lett P3, az utóbbi eredménye: kóros neoplasticus hámelváltozás,ASC-US, Cytolysis, laphám metaplasia,HPV magaskockázatú 56, 59.
Conisatio műtétet javasoltak, már az időpont is megvolt, azonban a műtét előtti este megjött a mensstruációm, 7 hónap kimaradás után. Kicsit elbizonytalanodtam a műtéttel kapcsolatban. Tanácsot szeretnék kérni.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Hány éves? Perimenopausában van és azért maradt el 7 hónapig a menstruációja?
Mi a következőt csináljuk: a rákszűrésre ráteszünk egy új molekuláris tesztet, amivel látjuk a sejtek rákos elfajulását, ha pozitív, akkor jön a biopszia (kis mintavétel, nem kell altatás, ambulanter végezzük). Ha az is pozitív, csak akkor konizálunk.
Üdvözlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát.
47 éves vagyok, és olyan 1,5 éve vált rendszertelenné a menstruációm, majd ezt követően volt ez a hosszabb kimaradás. Szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudok egy ilyen vizsgálatra jelentkezni, és annak milyen kötségei vannak.
Üdvözlettel: Ildikó


Válasz:


Itt a honlapon az arlistanal talalja a koltsegeket. Onnek elso korben egy nogyogyaszati vizsgalatra es rakszuresre (ebben van az uj molekularis teszt is) lenne szuksege.
Bejelentkezhet az idopont foglalas resznel szinten a honlapon.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Itt a honlapon az arlistanal talalja a koltsegeket. Onnek elso korben egy nogyogyaszati vizsgalatra es rakszuresre (ebben van az uj molekularis teszt is) lenne szuksege.
Bejelentkezhet az idopont foglalas resznel szinten a honlapon.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-23

Tisztelt Doktornő!

26 éves vagyok, több mint egy éve monogám párkapcsolatban élek. 2015 június elején, az éves rákszürési eredményem LSIL HPV lett tipizálással, ami alacsony kockázatú vírust mutatott ki típusmegjelölés nélkül. 6 hónappal később, decemberben mentem vissza kontrollra, aminek most a napokban jött meg az eredménye, ahol a negatív kenet lett beikszelve, viszont ismét kaptam hpv tipizálást is, ami most a már meglévő LR mellett kimutatott HR 59-et is. Felírtak Isoprinsine-t (3x2) 2 hónapnyi adagot, meg 3 hónap múlva kell visszamennem újabb szűrésre. Több kérdésem is lenne, az első, hogy az alatt a 6 hónap alatt (júniustól decemberig) teljesen biztos, hogy csak a párommal voltam és ő is csak velem, tehát elkaphattuk másképp is a magas kockázatú vírust, nem nemi érintkezés útján, esetleg piszkos kéz, más után ivás, stb.? A másik kérdésem, hogy a páromat is kellene e szűrni hpv-re vagy elég akkor, ha nekem már negatív a leletem, addig gumival védekezünk. Ehhez kapcsolódik a következő kérdés az orális szex, szabad, nem szabad vagy hogy szabad? A második eredményemnél már nem volt ott az LSIL, ez azt jelenti, hogy az "meggyógyult"? Valóban indokolt nálam az Isoprinosine szedése és ha igen, akkor megfelelő a 3x2-es dózis, vagy olvastam amit írt egy másik kérdezőnek, hogy 55 kg alatt 2x2 is elég (54kg vagyok). Szeretném majd beadatni a védőoltást a többi HR típus ellen, amihez van oltóanyag (mert ezek szerint nem véd a monogám kapcsolat), ez fertőzötten is beadható vagy meg kell várni a negatív leletet?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Nikolett


Válasz:


Kedves Nikolett!
A parjat mindenkepp vizsgalnam HPVre.
Most nem tudnek 100%-os tanacsot adni. Ha ugy gondoljak, a Centrumunkban szivesen elvegezzuk a HPV-tesztet (lsd idopont foglalas), es az eredmenyek ismereteben tudnek Onokkel konzultalni a teendokrol.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Isoprinosine-bol eleg Onnek a 2x2 napi adagolas.
Dr. RZs

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.