Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-05-03

Tisztelt Doktor Nõ! HPV vizsgálat során azt az erdményt kaptam, hogy a minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgálat alacsony és magas kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.
Segítségüket szeretném kérni ennek az eredménynek a hétköznapi értelmezésében, ez mit jelent, akkor milyen típus van jelen a szervezetben és minden esetben ezt csak szexuális úton kaphattam el? Évekkel kb. akár 6 évvel ezelõtt is mert azóta tartós párkapcsolatban élek.
Köszönettel: Andrea.


Válasz:


Kedves Andrea!
Az NA típus azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan a rizikóját. Igazából ezek szemölcsöt nem okoznak (ezek lennének az alacsony rizikójú HPV-k), és méhnyakrákos szövetbõl sem mutatták még ki õket (ezek lennének a magas rizikójú HPV-k). De szövettani eltéréseket a rákszûrés alkalmával elõidézhetnek.
Akkor érdemes ezekre a fertõzésekre figyelni, ha van kolposzkópos eltérés vagy a rákszûrés eredméyne mutat elváltozást (ASC-US, LSIL, HSIL, ASC-H - ld nõgyógyászati kisszótár a honlapon). Régen ezeket P2 vagy P3-hoz sorolták.
Mai tudásunk szerint a HPV 98%-ban szexuális úton terjed, de tudunk egyéb fertõzõdésrõl is (közös törölközõ használata vagy pl. közös gyanta a kozmetikusnál). A HPV évekig bennünk lappanghat úgy, hogy nem tudunk róla. Tehát akár 6 évvel ezelõtt is megfertõzõdhetett.
Remélem, tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-04-27

Tisztelt Doktor Úr!
34 éves nõ vagyok, 6 éve élek boldog párkapcsolatban a férjemmel, két éve tervezzük a babát, ám a gyermekáldás egyelõre várat magára.
Rendszeresen járok szûrésre, ám ez év márciusában diagnosztizáltak nálam enyhe LSIL HPV-t, kóros hámelváltozást. Az orvosom, aki nagyon lelkiismeretes, szabad szemmel ép hámot állapított meg, szemölcseim nincsenek. Elvégezték a tipizálást, amelynek eredménye 52-es, tehát magas rizikófaktorú genotípus.
Az orvosom javaslatára isoprinosint kezdek szedni.
Az immunrendszerem sajnos gyermekkorom óta gyenge, a mandulám kissé rendellenesen duzzadt, az õszi-téli idõszakban havonta egyszer biztosan torok/mandulagyulladással küzködök.
Kérdéseim a következõk volnának:
Mekkora esélye van a szervezetemnek legyõzni a vírust? Azért mert magas rizikófaktorú a vírus, ez az immunerõsítõ kezelés egyáltalán lehet hatásos? Javasol-e immunrendszer vizsgálatot (már ha létezik ilyen)?
És a legfontosabb, hogy vállalhatok-e így babát, és milyen kockázatai vannak egy ilyen betegséggel kihordott terhességnek mind a babára, mind pedig rám nézve?
Megtisztelõ válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Hölgyem!
LSIL magas rizikójú HPV-fertõzéssel és fél éves immunerõsítõ (isoprinosine) kúrával kb 70%-ban gyógyul. Ez a sikeres kezelés azt jelenti, hogy a vírus már nem mutatható ki HPV teszttel a szervezetbõl, tehát gyógyultnak tekintehtõ a beteg a méhnyakrák kialakulásának veszélyességge szempontjából.
Immunrendszer-vizsgálat sajnos még célzottan erre nem ismert.
A gyógyszert terhességben nem javasolt szedni, ezért érdemes a kúra végén próbálkozni a babával.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


18

Kérdés:

2009-04-25

Tisztelt Hölgyem/uram!Én egy 25 éves nõ vagyok,minden évben részt veszek rákszûrésen.Sajnos az utolsó eredménye nem lett jó,HPV INFECTIO jeleit mutatja.Ennek erdményére az isoprinosine tabletta kezelését kaptam,aminek remélem pozitív eredménye várható.De az indok amiért Önhöz fordulok a következõ:2 éve tartós kapcsolatban élek,és a páromnak a hímvesszõn ill. alhas területén szemölcsök jelentek meg,ez elõször kb.1 éve történt.Elmentünk együtt a bõrgyógyászatra mert nekem is jelen volt a belsõ combomon.Ezzel nem is volt gond mert eltávolították nekem is és neki is folyamatosan.De az utóbbi pár hónapban vissza nõtt neki!HPV jelei a páromnál is?Szexuális együttlét megengedhetõ ilyenkor?Párom hová fordulhat segítségért?Orális szex alkalmával is terjedhet?Elõre köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Hölgyem!
Valószínûsíthetõ, hogy alacsony rizikójú HPV-fertõzésük van.
A külsõ kezelések gyakran elegendõek, de az esetek 50-60%-ában kiújulnak. Ilyenkor immunreõsítõ (Isoprinosine) kezelést javaslunk kiegészítõként az eltávolításukkor. A szemölcsök igen fertõzõek szexuális együttlétkor és bõr-bõr (pl. pénisztest-kéz) vagy bõr- nyálkahártya (pl. pénisztest-hüvely vagy szájüreg), nyálkahártya-nyálkahártya (pl makk-méhnyak) kontaktuskor. Így orális szex alkalmával is terjed. A szex ilyen esetben sajnos magában hordozza az ide-odafertõzés esélyét. Ha együtt kezelik Önöket (külsõ eltávolítás + immunerõsítõ) akkor nagyobb az esély a gyógyulásra. A nemi életnél pedig a vérmérsékletük dönti el, hogy bírják-e kb 1-2 hónapig (HPV negatív teszt eredményig) a hiányát. A fiúkat is szûrik. Kérem írja meg, hogy melyik városban élnek, és hátha tudok egy férfi HPV-Cenrtumot javasolni Önöknek!
A rákszûrése eredménye HPV infekció jeleit mutatta. Végeztek HPV-tesztet, hogy melyik HPV-rõl van szó? Ezt is értékes volna tudni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-04-25

Tisztelt Doktor úr!

32 éves "még nem szült" nõ vagyok. 2 évvel ezelõtt P3-as eredményt HPV pozitivitást állapítottak meg nálam a rákszûrés alkalmával. Azóta az állapotom nem igazán javult, folyamatosan rossz eredmények jöttek. Idén kezelõorvosom úgy döntött, hogy loop conisatios mûtétet fog elvégezni. Március 30-án ez meg is történt a SOTE II. sz. Nõklinikán. Nem érzem rosszul magam, bár még a mûtét utáni tünetek (folyás) jelen vannak. Vigyáztam magamra, betartottam mindent, amit az orvos elõírt. Tegnapi napon kaptam kézhez a mûtét szövettani eredményét. Orvosomhoz sajnos csak két hét múlva megyek kontrollra, mivel szabadságon van és csak hetente egyszer, keddenként rendel. Addig szeretném kérni, hogy ha bemásolom ide a szövettani eredmény ide vonatkozó szövegét, válaszolnának rá? Nagyon megköszönném.

"Klinikai adatok: a beteg anamnézisében P3, CIN I., HPV 16 kimutatás szerepel. Lényeges kolposcopos elváltozás nincs, ezzel együtt loop conisatiot és cervix curettaget végzünk ebben a sorrendben. UM: 2009.03.17.
I. Loop conisatum
II. Cervix abradatum (kevés)."

"Makroszkópos leírás:
I. 1,8 cm átmérõjû, 0,2 cm magasságú, lapos korong alakú jelöletlen conisatum, melynek felszíne excentrikusan nyákkal fedett, haránt irányú, 0,9 cm-es külsõ méhszáj mutatkozik. A portio felszíne mindenütt szürkésfehér, gyöngyházfényû. A sebészeti resectios felszínt tussal jelölöm. A méhszájra merõleges metszéslapok (1:4 db, 2:2 db). Egész.
II. 0,5 cm-nyi, nyákos, sárgásbarna kaparék. Kap


Válasz:


Kedves Hölgyem!
Sajnos a szövettani diganózisát nem küldte el, csak a makroszkópos leírást. Így nehéz tanácsot adnom.
A "klinikai adatoknál" segítség lenne, ha leírná, hogy az utóbbi 2 éven belül milyen leletei voltak.
A rendelkezésemre álló adatok alapján a mûtét indokolt volt.
Ha "anonym" írna, akkor a több személyes adat birtokában pontosabban segíthetnék. Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-23-04

Tisztelt Doktor Úr!

HPV vizsgálat során azt az erdményt kaptam, hogy a minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgálat alacsony és magas kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.
Segítségüket szeretném kérni ennek az eredménynek a hétköznapi értelmezésében, ez mit jelent, akkor milyen típus van jelen a szervezetben és minden esetben ezt csak szexuális úton kaphattam el? Évekkel kb. akár 6 évvel ezelõtt is mert azóta tartós párkapcsolatban élek.
Köszönettel.


Válasz:


Kedves X!
Sajnos nem tudom, hogy hölgyrõl vagy úrról van-e szó ebben az esetben. Ez befolyásolná a válaszaimat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-16-04

Tisztelt Holgyem/Uram!

Nekem is mar vagy haromszor egettek le a szemolcseimet de nagyon elkeseredett vagyok,mert ugy latom,h most sem akarnak elmulni, szamos mas helyen ismet kijon. Az lenne a kerdesem,h onok mit javasolnak e virus kezelesere?Milyen immunstimulalo tablettat szedjek?A borgyogyaszom most imunoglobulin G comp. irt fel. Valaszat elore is koszonom.


Válasz:


Kedves Hölgyem/Úram!
A szemölcsöktõl gyakran (50-60%-ban) nehezen szabadul meg a szervezet csak külsõ kezlés hatására.
Ilyenkor immunerõsítõ kúrát ajánlunk a terápia kiegészítõjeként.
Az Ön által említett gyógyszer hatékonyságát sajnos nem ismerem.
Az Isoprinosine kúrát viszont több vizsgálat is alátámasztja,
hogy a kezelés eredményességét 94%-ra növeli (többféle protokoll szerint lehet szedni). Ha bõvebben leírja, hogy milyen kezelést kapott, akkor javasolhatok egy adagolási sémát vagy beszélje meg a bõrgyógyászával.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-07-04

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Fertõzött vagyok HPV vírussal, már másodszor lézerezték le a szemölcseimet, de még kelleni fog legalább egyszer. A korábban azonosított 51-es genotípusra negatív lett az utolsó teszt, így most "csak" a szemölcsöket kell leküzdeni. Orvosi konzultáción is részt vettem már, ahol jól felvilágosítottak.

A bõrgyógyászom javasolta, hogy minden alsónemût 60 C-ban mossak ki, hogy fertõtlenítsem a ruházatot. A bajom az, hogy amit csak 30-ban lehet mosni, azt tönkreteheti a 60 fok.A kérdésem egyszerû: van e más módja a fertõtlenítésnek? Vagy nem is annyira fontos ez a dolog és úgyis az immunrendszeremen múlik nem a mosási hõmérsékleten?

Köszönöm a választ elõre is.

Nyáry Krisztián


Válasz:


Kedves Krisztián!
A tudományos irodalom még nem részletezi, hogy a 60C fok megölné a vírust a fehérnemûkben, bár nagyobb esélye van valóban, mint a 30C foknak.
Azt javaslom viszont, hogy olyan fehérnemût viseljen más fertõzések megelõzése céljából is, ami mosható 40-60C fokon.
Kérdésem. Ha most HPV 51-re negatív, akkor melyik HPV-re lett pozitív? A szemölcsök (condylomák) ugyanis tele vannak fertõzõ HPV-vel! Külsõ lézeres kezelés fontos, de lehet, hogy immunerõsítõre is szüksége lesz (ha kiújulnának).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-04-04

Tisztelt Doktor Úr/Nõ!

Több ciket elolvastam és nemtaláltam benne pontos magyarázatot arra vonatkozóan, hogy a virusfertõzés terjed e csókolózás útján is ?

Válaszát tiszettel megköszönöm. A


Válasz:


Kedves A!
Erre vonatkozólag még nincsenek tudományos bizonyítékok!
Marad a gondolkodás!
A nemiszervi humán papillóma vírus terjedésének feltételei:
1. Egy HPV-vel fertõzött ember.
2. A partnernél egy többrétegû el nem szarusodó laphám (hüvely, méhnyak, kisajkak, makk, a makk körüli kis árok, a fityma belsõ rétege, végbél, végbél- tájék, szájüreg, garat, gége) bárminemû mikrosérülése. Ez létrejöhet, a fantáziájára bízom, sokféleképpen. Maradjunk a csókolózásnál. Ha valaki HPV-hordozó a szájüregében és a partnere épp fogat mosott csókolózás elõtt, akkor van HPV és van hámsérülés. A fertõzõdés esélye kb. 70%.
Felhívom figyelmét, hogy ilyen jellegû vizsgálatok még nem készültek!
A HPV az emberiséggel él 6.000 éve. A vírus 99,7%-ban a szexuális együttlét alkalmával terjed. A jó immunrendszer pedig legyõzi. Talán a monogám kapcsolat, ami a legjobban véd a fertõzéstõl.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.