Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-05-26

Tisztelt Dr. Ragó Zsuzsanna!

25 éves nõ vagyok. A mai napon orvoshoz fordultam, mert az intimterületen szemölcsöt fedeztem fel nem olyan rég. Mint kiderült, HPV fertõzésem van. Párommal legutoljára novemberben voltam együtt, mivel én külföldön élek. Kérdésem az lenne, hogy a mai ismeretekkel lehetek-e teljesen gyógyult? Esetleg az oltásnak ebben az idõszakban van-e még értelme?
Jelenleg citológiára elõvagyok jegyezve. Igaz, az elmúlt 2-3 évben mivel partnerem sem volt nem mentem el szûrésre. Tudom nagy hiba. Most a szemölcsökre kérmet kaptam.

Várom válaszát!

Üdvözlettel:

Tímea


Válasz:


Kedves Tímea!
A szemölcsök fél év nemi kapcsolat nélküli periódus után jelentkeztek Önnél?
Borotválja az intim területet?
Milyen krémet kapott?

A citológia nem lesz összhangban a külsõ nemi szervi szemölcsökkel - nagy valószínûséggel, de jó, ha kért egy ilyen vizsgálatot is.
Várom válaszait!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-26

Tisztelt Doktornõ!
34 éves nõ vagyok. 2008.okt.2.-án,7 hetes elhalt terhesség miatt nõgyógyászati "kismûtétem" volt. A 6 hetes kontroll-vizsgálaton ( nov.20.-án ) rákszûrés is történt, eredménye P3 kérdõjellel, illetve enyhe fokú dysplasia - CIN1 ( LGSIL ). A cytológus 6 hónap múlva ismétlést javasolt. Mivel babát szeretnénk, április 7.-én ismételt vizsgálat volt, eredménye P2-P3 kérdõjellel, és enyhe HPV-fertõzöttség. (Telefonon ennyit mondott az orvosom.) Kezelés nem történt, csak különféle gyógynövényeket, és immunerõsítõ készítményeket szedtem ( Aloe vera, Echinacea, Béres csepp...).Az orvosom azt javasolta, hogy a babavállalással várjunk még a következõ vizsgálatig, ami augusztusban lesz, addig a szervezetem leküzdi a vírust). Kérdésem az lenne, hogy kezelés nélkül várható javulás? A HPV - fertõzés befolyásolhatja a terhességet? Nem szeretném születendõ gyermekem egészségét veszélyeztetni felelõtlen döntéssel! Valóban érdemesebb várni? Egyébkét van már egy 2 és fél éves kislányom, terhesség elõtt, és szülés után is rendben volt a cytológiám. Köszönöm válaszát! Ilona


Válasz:


Kedves Ilona!
Nagyon sokat és nagyon keveset tudunk a HPV-fertõzésrõl.
Mivel elég sokat ezért azt javaslom, hogy várjon a babavállalással, amíg az augusztusi eredménye meglesz.
LSIL eredménynél szoktunk javasolni receptköteles tablettás immunerõsítõt kúrát arra a fél évre, míg visszarendeljük a beteget.
Ez most egyéb szerekkel történik (alooe vera stb), hátha megoldja a problémát.
Az LSIL-ek különben nagy arányban maguktól is visszafejlõdnek fél év alatt.
HPV-tesztje volt-e? Az fontos lenne a fertõzés nyomonkövetésében és a terápia megválasztásában.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-22

Kedves Doktornõ, az alapján, amit ír, minden bizonnyal herpeszrõl van szó, bár akkor nem értem, miért beszélt a nõgyógyászom HPV-rõl. A bõrelváltozás (most már hetek óta) duzzadt, vörös és sebes, a gyulladást nem sikerül megszüntetnem, ég és viszket.
Ha viszont herpesz, akkor gondolom, a gyerekekre sincs olyan hatással, mint a HPV lenne.
Üdvözlettel:
E.


Válasz:


Kedves E!
A herpesz nagy hatással lehet a születendõ gyermekre, ha szülés közben épp aktív fertõzésrõl van szó. Akkor császármetszés ajánlott.
Sajnos már egy majdnem lezajlott folyamatról beszélünk, de jó lenne ezt még SOS megmutatni egy nemigyógyásznak. Kérem, jelentkezzen be sürgõsen a Körúti OrvosCentrumba (HPV-Centrum ablaknál, Budapestnél kék pötty), ahol Tisza Tímea vagy Várkonyi Viktória doktornõhöz kérjen idõpontot. Jó lenne Ön és a Baba miatt tudni, hogy mirõl van szó!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-18

Tisztelt doktornõ! 34 éves vagyok, 5 és fél hónapos terhes a második gyerekemmel, az elsõ most 16 hónapos. 12 éve élek a férjemmel, elõtte mindössze egy partnerem volt. A terhesség elõtti összes rákszûrésem eredménye P1, a szülés után pedig volt egy P2-es leletem (ez most fél éves lelet). A HPV-rõl eddig nem is hallottam.
Néhány héttel ezelõtt erõs, viszketõ érzés kezdett kínozni a hüvelybemenetnél, és amikor elmentem orvoshoz, azt mondta, hogy genitális herpesz, valószínûleg a HPV egy fajtája. A terhesség miatt csak kamillás lemosást és Neogranormonnal való kenést javasolt, én viszont most nem tudom, mit tegyek. Elmúlhat-e ez a fertõzés magától? (Szemölcsök nincsenek, csak csúnya bõrelváltozás.) Elképzelhetõ, hogy ez egy többéves fertõzés, és az elsõ gyerekemet is megfertõztem vele? Ha nem gyógyul, elképzelhetõ, hogy ezt a második gyerekemet fogom megfertõzni?
Azt sem tudom, most mit gondoljak a férjemrõl és magamról. Vajon 13 éve, az elõzõ kapcsolatomban kaptam el a vírust? Lehetséges, hogy ennyi ideig lappang? Vagy a férjemtõl kaptam, és egy régi fertõzés? Vagy jelzi-e ez azt, hogy a férjemnek esetleg volt a közelmúltban valamilyen kapcsolata, és ott kapta el? Vagy elkaphattam más úton is a vírust?
Elõre köszönöm a válaszát, fõleg amelyik a gyerekeket illeti.
Üdvözlettel:
E.


Válasz:


Kedves E!
Orvosilag kicsit zavaros képet kaptam errõl a nemi fertõzésrõl. Ha herpesz, akkor nem HPV. HPV = humán papillóma vírus. Herpesz= Herpes Simplex.
Mindekettõ nemi úton terjed 99%-ban.
Ezt jó lenne tisztázni, hogy épp micsoda. A herpesz nem lappang bennünk sokáig, a HPV viszont tud. A terhesség elõhozhatja a HPV-fertõzést, de az nem viszket. A herpesz viszketõ és égõ érzést is okozhat. Sajnos így látatlanban nehéz megítélni ezt a "csúnya" bõrelváltozást. Milyen ez pontosan? Hámfosztott, sebes, pörkkel gyógyul? Vagy fájdalmatlan, érdesebb felületû? Kérem írjon bõvebben errõl, mert így a többi kérdésére sem tudok pontos választ adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-16

Tisztelt Doktornõ!
24 éves nõ vagyok,kb. 2 éve jelentek meg a végbélnyílásom környékén szemölcsök, majd a hüvelyemben és körülötte is. Voltam proktológusnál is nõgyógyásznál is, szedtem immunerõsítõ gógyszert is és a szemölcsöket is eltávolították. Azóta a tüneteim legalábbis a külsõek megszûntek. De a hüvelyemben úgy érzem nincs rendben minden, mintha kinövéseket tapintanék ki. Elõfordulhat, hogy csak a hüvelyemen belül jelentkeznek a tünetek kívül egyáltalán nem? Õsszel voltam citológián és negatív lett az eredményem. Ettõl még lehet HPV-m? Folyamatosan félek h visszajön és esetleg a párom is elkaphatja.
Köszönöm válaszát!
Szép napot! M


Válasz:


Kedves M!
Sajnos ezt e-mailen keresztül nem lehet megállapítani, hogy mi lehet a hüvelyében. A HPV-fertõzést, ha le is küzdötte egyszer, az sajnos más alkalommal, mástól elkapva újra visszajöhet. Ha a citológiája negatív, az az jelenti, hogy a méhnyak érintetlen. Ettõl még a hüvelyt is meg kellene vizsgálni, ha valóban egy addig ott nem lévõ dolgot érez, és nemcsak a félelem miatt van kétségben esve.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-14

Üdvözlöm!22 éves vagyok,hpv-t diagnosztizáltak nálam.Elõször P3-as eredményem volt,rá 3 hónapra P2es,a legutóbbi eredményemet pontosan nem tudom mivel nem írták rá az értékelést,próbáltam megtudni,de azt mondták ezt az információt már nem írják rá az eredményre de fél év múlva kell mennem megint,gondolom ez jobbat jelent.Kérdésem az lenne h mivel párkapcsolatban élek,valúszínûleg a párom is fertõzött,óvszert nem használunk,viszont az eredményeim jobbak.Ha én gyógyulok õ gondolom visszaadhatja nekem ezt folyamatosan.Nála van vmilyen kezelés vagy bármi h elmúljon és ne fertõzzön vissza?óvszert ugye azért sem használunk mert olvastam h ez sem nyújt védelmet mert érintkezés útján is fertõzõdhetünk.Akkor mit lehet ilyenkor tenni?Késõbb babát is szeretnék,de mikor bizonyosodhatok meg felõle h teljesen rendben van e minden?Vagy ezért teherbe sem eshetem,csökkenti az esélyét?Keressek fel vhol egy hpv centrumot?vagy megbízhatóak az sztk rendelésen kiadott eredményem?Arról is olvastam h a fogamzásgátló szedése növeli a méhnyakrák kockázatát.Igaz ez?Válaszait elõre is köszönöm:N


Válasz:


Kedves N!
Akkor lehet biztos, h nem fertõzött már, ha csináltat egy HPV-tesztet. Ezt nem mindenhol végzik, a HPV-Centrumokban kérésre is megcsinálják. Mivel P2es jelenleg az eredménye (bár jobb lenne ezt tudni a Bethesda nomenklatura alapján - ld nõgyógyászati kisszótárban a magyarázatok pl LSIL, ASC-US), ez így 5.500 Ft.
A fiúk kb 3-12 hónap alatt, azaz átlagosan 6-8 hónap alatt "kitisztulnak". Fõleg, ha a partnerük negatív. Hogy õ fertõzött-e, szintén egy HPV-teszt tudja megmutatni. Az óvszer igenis véd, és nemcsak a HPV fertõzés ellen, de pl a HIV, hepatitis, trichomonas, gonorrhea stb ellen is. A nemiszervi szemölcsökkel szemben természetesen nem. A fogamzásgátkókról még nem bizonyított egyértelmûen, h fokoznák a méhnyakrák kockázatát, - fõleg nem 22 éves korban. A HPV nem csökkenti a teherbe esés esélyét sem, hosszantartó fogamzásgátló szedés viszont igen. Javaslatom: Ha monogám kapcsolatban élnek, akkor most már nem hiszem, h a gumi plusz segítség lenne a fertõzés leküzdésében. Mert lehet, h már túl vannak rajta. Fél éve múlva keresse meg az egyik HPV-Centrumot, és a rákszûrésen kívül kérjen egy HPV-tesztet is. Úgy majd láthatja lehet, h hol tart a folyamat.
Ha akkor is lenne kérdése, kérem írjon.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzanna

Kérdés:

2009-05-11

Tisztelt Dr. Ragó Zsuzsanna,

ha a kedvesem bizonyítottan HPV vírust kapott el a régi partnerétõl, majd ezzel gyógyszeres úton kezelték is, de mai napig nem gyõzõdött meg róla hogy a vírus teljesen kitisztult a szervezetébõl, amennyiben nem volt köztünk még szexuális küzösülés, de orális szexre került már sor, elkaphattam a betegséget?
Kérem tanácsát milyen szüksége intézkedéseket kell megtennem,

Köszönettel, Tisztelettel:
S.Ágnes


Válasz:


Kedves Ágnes! Amíg nincs HPV negatív lelete a partnerének, addig nem mondhatjuk, hogy nem hordozó. Orálisan is el lehet kapni a HPV-t (szájüregi HPV-fertõzésként). Érdemes lenne tesztelni a fiút/férfit, hogy mindketten megnyugodjanak. Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-07

Jó napot kívánok. A hugomnak P2-es lett a rákszûrési eredménye, negatív, de HPV vírust fedeztek fel nála. Azt kérdezném, hogy ilyenkor segíthet neki, ha immunerõsítõ tablettát szed és megpróbál stresszmentesebb életet élni? (Nem dohányzik) Úgy értem ezzel csökkenhet a méhnyakrák kialakulásának az esélye nála?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ! P2-es lelet HPV gyanúval még nem jelent betegséget. Ha egyéb nincs feltüntetve a papírján, mint ASC-US, LSIL stb, akkor a HPV csak a szervezetben van, de nem okozott elváltozást. Ilyenkor 12 havonta javasolt rákszûrést végezni. ASC-US, LSIL és magas rizikójú HPV kimutatása esetén 6 havonta kell kontrollra járni és közben egy 6 hónapos immunerõsítõ kúra is ajánlott. A stresszmentesség és a dohányzás kerülése segít a gyógyulásban. Méhnyakrákról vagy annak kialakulásáról jelen esetben nincs szó. A HPV jelenléte csak egy rizikófaktor. 30 éves kor alatt kicsi az esély komoly daganatos elváltozásra (nem tudom, hány éves a húga). Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-05

Tisztelt Doktornõ!

HPV PCR vizsgálaton vettem részt, az eredmény: "minta HPV DNS +, alacsony kockázatú HPV (LR) tipusokat tartalmaz, Negatív P2"
Az orvos az ambuláns lapra a következõt írta: tekintettel a kolposzkópos atípia mellett (kóros hám a méhnyakon) észlelt pozitív HPV leletre, az érintett terület eltávolítása javasolt egy ambuláns mûtét keretében (kacs-conisatio).
Az alacsony kockázatú HPV-t 90%-ban szemölcs okozza?? Az orvos nem említi, hogy talált volna nálam szemölcsöt?!
Kérném szíves véleményét, hogy szükséges-e ez a mûtét, hiszen tudomásom szerint a kacs-conisatio a kóros méhnyakrész eltávolítását jelenti. Az alacsony kockázatú esetében szükséges-e?
Szükséges-e másik orvoshoz is elmennem?
Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
P2 LR HPV mellett nem javasolt a konizáció.
Ha kolposzkóppal lát valami eltérést a nõgyógyász, akkor az valószínûleg a szemölcs maga. Ezt lézerrel vagy egyéb külsõ beavatkozással javasolt eltávolítani, mert fertõz. A hatékonyság növelése érdekében (40%-ról 94%-ra növekszik a gyógyulási esély) szoktuk ajánlani kiegészítõként az immunerõsítõ kúrát.
Lehet, hogy érdemes másik orvosnak is megmutani a méhnyaki elváltozását. Több szem, többet lát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-04

Nekem is mar vagy haromszor egettek le a szemolcseimet de nagyon elkeseredett vagyok,mert ugy latom,h most sem akarnak elmulni, szamos mas helyen ismet kijon. Az lenne a kerdesem,h onok mit javasolnak e virus kezelesere?Milyen immunstimulalo tablettat szedjek?A borgyogyaszom most imunoglobulin G comp. irt fel. Valaszat elore is koszonom.

2009-16-04


Válasz:

Kedves Hölgyem/Úram!
A szemölcsöktõl gyakran (50-60%-ban) nehezen szabadul meg a szervezet csak külsõ kezlés hatására.
Ilyenkor immunerõsítõ kúrát ajánlunk a terápia kiegészítõjeként.
Az Ön által említett gyógyszer hatékonyságát sajnos nem ismerem.
Az Isoprinosine kúrát viszont több vizsgálat is alátámasztja,
hogy a kezelés eredményességét 94%-ra növeli (többféle protokoll szerint lehet szedni). Ha bõvebben leírja, hogy milyen kezelést kapott, akkor javasolhatok egy adagolási sémát vagy beszélje meg a bõrgyógyászával.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Tisztelt Dr. Rago Zsuzsanna

Eloszor is szeretnem megkoszonni,h valaszolt a kerdesemre. Tovabba azt szeretnem mondani,h probalkoztam mar isoprinosine-el is a legelejen de lehet hogy nem szedtem eleget. Azt szeretnem kerdezni hogy eltuntetesukre mit ajanl?Az egetes a legbiztosabb modszer?Es az isoprinosine-t mennyi ideig kell szedni??En amikor szedtem 2 dobozzal szedtem be(2 hetig 3-szor 2-t naponta es utanna 3-szor 1-et).Egy masik kerdesem mivelhogy en romaniai vagyok elmehetek egy magyaroroszagi hpv centrumba?Melyiket


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A szemölcsöket lézerrel, égetéssel, fagyasztással, ecseteléssel is el lehet távolítani. Különbségek nagyon nincsenek a kezelés hatékonyságát tekintve. Ahogy írtam korábban, nagyon gyakran kiújulnak. Ezt tudja megakadályozni a kiegészítõ immunerõsítõ kúra. Lehet 1 hónapig szedni 3X2 tabl/nap dózisban, vagy lézernél ciklikusan 1 hétig 3X2 tabl/nap, utána 3 hét szünet, ezt 3 x ismételni azaz 3 hónapon át. Javasolnám az Ön esetében hosszan (fél évig) de ciklikusan szedni. 2 hét gyógyszerszedés (3X2 tabl/nap), utána 2 hét szünet 6 hónapon át. Nyíregyházán dolgozik egy remek nemigyógyász fõorvosnõ. Õt tudnám ajánlani. Ha bõvebb információra van szüksége róla, akkor anonym levélben, kérem írja meg.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-04

Tisztelt Dr. Rago Zsuzsanna

Eloszor is szeretnem megkoszonni,h valaszolt a kerdesemre. Tovabba azt szeretnem mondani,h probalkoztam mar isoprinosine-el is a legelejen de lehet hogy nem szedtem eleget. Azt szeretnem kerdezni hogy eltuntetesukre mit ajanl?Az egetes a legbiztosabb modszer?Es az isoprinosine-t mennyi ideig kell szedni??En amikor szedtem 2 dobozzal szedtem be(2 hetig 3-szor 2-t naponta es utanna 3-szor 1-et).Egy masik kerdesem mivelhogy en romaniai vagyok elmehetek egy magyaroroszagi hpv centrumba?Melyiket ajanlja?Hol kezelik a ferfiakat?Tudna eseteleg egy kisebb felvilagositast irni hogy hogyan zajlik ez a kezeles es hogy nekem mennyibe kerulne?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos ez a típusú nyílt levelezés inkább az egyszeri kérdésekre való válaszadásban segít. Jelenleg nem tudom, hogy kinek, milyen eredeti problémájára válaszolok.
Kérem, ha összetettebb problémája, további kérései, kérdései vannak, akkor térjünk át az anonym levelezésre, amelynek megírásakor másolja be elõzõ és mostani levelét. Akkor tudnék valóban segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.