Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-06-26

Tisztelt Doktornõ!
10 hetesen elvetéltem. Az oka HPV fertõzés.Jelenleg 3x2 tabl. Isoprinosint szedek, azt mondták 3 hónapig szedjem. Kiderült, hogy a férjem is pozitív. Nem tudják az orvosok, hogy Neki kell-e szedni valamit és mennyi ideig. Visszafertõzhet-e, ha nem szed semmit? Lehet-e újra vetélésem emiatt?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV-fertõzést még nem hozták teljes mértékben összefüggésbe a vetéléssel.
A HPV pozitivitása mellett mutattak ki citológiai elváltozást is? Akkor javasolt igazából az Isoprinosine.
Melyik városban laknak? Akkor tudnék javasolni egy kollégát, aki a férjét is megvizsgálná, hogy van-e nála sejtszitû HPV jel. Addig is az óvszer használatával csökken az ide-oda fertõzés esélye.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-20

Kedves Dr Rago Zsuzsanna,
baratnom most kapta meg a HPV leletet, ami sajnos nagyon rossz hir. 31 szamu virus van a szervezeteben. Minden egyeb lelete negativ ill P2-es. A virus bepult a DNS-be, ha jol tudom. Van-e esely ra, hogy legyozze a virust a szervezete? Ki tud-e urulni egyaltalan, ha mar beepult a DNS-be? Minden betegnel aki HPV 31-el fertozott kialakul a rak vagy sem? Van-e remeny kedves Doktorno?


Válasz:


Kedves Aggodó Partner!
Azért, mert valakinél kimutatták a 31-es HPV-t még nem kell rögtön rákra gondolni!
Fõleg, hogy a citológiai eredménye P2.
Ettõl a fertõzéstõl a szervezet 90%-ban megszabadul 2 éven belül. Addig kell járni kontrollra 6 havonta. Itt nyomonkövetik a folyamatot. Vagyis, hogy a szervezet legyõzi avagy sem a fertõzést. Érdemes lenne megtudni, hogy a P2-es eredmény mellett szerepelt-e LSIL vagy ASC-US diagnózis is. Ha igen, akkor a gyorsabb gyógyulás reményében lehetõség van egy immunerõsítõ kúrát végezni. Ez 6 hónapig tart. 25 év alatt még ez sem feltétlen szükséges, bár a beteg igényei és/vagy félelme szabja meg a terápiát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-15

Tisztelt Doktor Nõ!
A citológiai leletem P3-as lett.LOW-GRADE SQAMOUS INTRAEPITHELIAL LESION. / SIL I/ ES HPV.ez volt a leletemen. Tanácsát szeretném kérni, Ön szerint kell kimetszést csinálni?
2009.06.17-ére elõ vagyok jegyezve a mûtétre.Kérem mielõbbi válaszát.
Köszönöm.
Tisztelettel:
Ella


Válasz:


Kedves Ella!
Hány éves? Milyen HPV-je van? Volt HPV-tesztje?
Hányszor volt LSIL eredménye?
Válaszom gyorsan.: Ne menjen mûtétre!!!!
Elõbb válaszoljon a kérdéseimre!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-12

Tisztelt Doktor nõ! Abban az esetben, ha a férfi fertözödik HPV-vel, majd pár hónap alatt, a szervezete legyõzi, a vírust,késõbb,újra aktív lehet, és fertõzhet? (teszem aszt föl, hogy,mondjuk 1 éven keresztül nem létesít nemi kapcsolatot, senkivel, utánna megfertõzhet e egy olyan nõt, aki HPV-mentes.)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Érdekes kérdést tett fel. Ha valaki teszttel HPV pozitív, majd teszttel negatívvá válik, akkor csak akkor lesz újra pozitív és fertõzõ, ha valahonnan megkapja a fertõzést. Persze ez attól is függ, hogy melyik tesztnél honnan veszik a mintát.
Mert, ha a negatív eredménynél kihagynak olyan részeket, amelyek bekerülnek a következõ, ám pozitív eredménynél, akkor a magyarázat egyszerû.
Szóval több információra lenne szükségem, ahhoz, hogy ezt megválaszoljam.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-12

Tisztelt Doktornõ!
28 éves nõ vagyok. 2008. júniusban HPV+ 56-os genoidtípust diagnosztizáltak nálam, a citológiám P2 lett. Majd 2008 év decemberben ismét elmentem szûrésre, ami HPV+ és NA lett. Ekkor orvosom javaslatára beadattam a 3 oltásból álló injekciosorozatot. A 3.-at 2009-06-09-én adta be. Féléves kontrollra majd decemberben megyek. Önnek mi a véleménye, ha megkaptam az oltásokat lehet a leletem HPV-, és nem már nem fogok megfertõzödni a HPV vírussal. Orvosom ezt gondolja, én bízok Õ benne, de azért más véleményét is szeretném megkérdezni.Egyébként 5,5 éve állandó partnerkapcsolatban élek.

Válaszát köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ezek a vakcinák nem gyógyítóak! Azaz nem gyógyítják a testünkben lévõ vírusfertõzést!
Ha Önnek decemberben a kontrollnál negatív lesz az eredménye, az nagy valószínûséggel a saját immunrendszerének lesz köszönhetõ.
A beadott oltások csak bizonyos típusú HPV-ktõl védenek, attól függõen, hogy Silgardot vagy Cervarix-et kapott. Mindkettõben van 2 méhnyakrákot okozó HPV elleni védelem, de a 2 "gonoszon" kívül sajnos még 13 okozhat daganatot. Így nem lehet teljesen nyugodt, szûrésre érdemes járnia továbbra is. A Silgardban van 2 szemölcs elleni antigén is, mely egy szélesebb körû védettséget ad a nemi HPV-kkel szemben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-09

Tisztelt Doktornõ!
40 éves nõ vagyok PIII!(a citológia alapján HPV poz.is volt,de tipizálás nem történt) miatt történt conizáció majd rekonizáció, amelynek a szövettani eredménye:mirigybe terjedõ in situ ca.Szerencsére a második mûtéttel ez év márciusban sikerült intracervicális irányba is az éppben eltávolítani a carcinomát.A szeptemberben esedékes citológia során érdemes-e elvégezni ilyen esetben a HPV tipizálást, és ha pozitív létezik-e ellenszer és milyen immunerõsítõ készítményt javasolna ebben az esetben (jelenleg a Bérescsepp+cetebe caps használom).
Tisztelettel: Ildikó


Válasz:


Kedves Ildikó!
Mindenképp javaslom, hogy csináltasson egy HPV-tesztet a szeptemberi kontrollnál (citológia+teszt egyszerre, egy mintából!).
Amennyiben pozitív lesz, akkor jelentkezzen újra és megbeszéljük a teendõket.
Jó egészséget kívánva: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-09

Tisztelt Doktornõ!
22 éve élek házasságban azóta más partnerem nem volt. Két hónapja a külsõ szeméremajkakon egy szemölcsöt fedeztem fel. HPV szûrést végeztettem, ami pozitív lett, és hiába kértem a tipizálást is, azt a választ kaptam, hogy csak némi aktivítást észleltek és nem tudták megállapítani a típusát. 6- 8 hónap múlva újra végezni kell egy szûrést addig semmi tennivaló nincs. Két dolog aggaszt:
1. Lehet-e az, hogy egy mintából nem végezhetõ el a tipizálás?
2. Valószínû-e az, hogy a férjemtõl kaptam el a fertõzést, azaz más nõvel is volt nemi kapcsolata, vagy 22 éve hordozom a vírust. Rendszeresen járok rákszûrésre, ami minden évben P2-es, de HPV gyanú nem merült fel eddig.
Elõre is köszönöm válaszát


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha van szemölcs, akkor van tünete. Az orvosnak kell megállapítania, hogy ez HPV-e vagy sem. Ebben segít a megtekintés és a HPV vizsgálat, esetleg szövettan.
Biztos, hogy HPV okozta fertõzésrõl van szó?
Nem távolították el a szemölcsét?
Kérdéseire a válaszom:
1. De igen.
2. Ha ez HPV akkor felmerülhet a partner szerepe, de okozhatja ezt a nemi területek borotválása, gyantázása, közös törölközõ használata (pl szállodai).
Elõször a szemölcs eredetét lenne jó megtudni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-03

Tisztelt Doktornõ!
Valószinûleg nálam is ilyen tipusú fertõzést talált a nõgyógyász és szeretném tudni hogy ezt feltétlen a páromtól kaphatom meg vagy a nõk magukban hordozzák a hajlamot erre a betegségre??Illetve hogy ez teljesen meggyógyítható vagy csak tünet mentessé tehetõ betegség e?Valamint hogy szülés esetén ez átadódhat a gyermekre is?Mi elõbbi válaszát elõre is köszönöm!!


Válasz:


A nõk magukban is hordozhatják a vírust, valószínûleg az elõzõ kapcsolataikból.
HPV-negatívvá lehet válni. Ez a vírus 2 éven belül 80-90%-ban magától is eltûnik, bár ezt nem HPV-teszttel igazolták. Saját tapasztalatimból is tudom, hogy 4 típussal való fertõzésbõl is lehet gyógyulni.
Természetesen rákszûrésen kimutatott elváltozás (ASC-US, LSIL) esetén már javaslunk egy fél éves immunerõsítõ kúrát (orvos által elõírtan).
Hogy szülés esetén milyen százalékban adhatja át az anya a gyermekének a vírust, arra még pontos adatok nincsenek. De átadhatja.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-31

Tisztelt Doktornõ! 25 éves nõ vagyok. Kb.1 hónapja fedeztem fel egy apró szemölcsöt magamon, amit múlt héten nõgyógyászomnak is megmutattam és podophillinnel leecsetelte. Kérdéseim a következõk:
1. Ha sikerül elmulasztanunk, tünetmentes állapotban fertõz-e a betegség?
2. Ha tünetmentes vagyok, mikortól élhetek újra szexuális életet?
3. Hátralévõ életemben tartanom kell attól, hogy ha legyengül az immunrendszerem újra szemölcs jön ki rajtam?
4. Lehetséges-e hogy a hüvelyen belül is van ilyen szemölcsöm? A nõgyógyászom ezt nem vizsgálta meg.
5. Szükséges-e ezután gyakrabban rákszûrésre járnom, vagy elegendõ évente? Vagy a HPV-nek ezt a változatát a szûrés nem is mutatja ki?
Segítségét elõre is nagyon köszönöm.
Lizzy


Válasz:


Kedves Lizzy!
Válaszaim a kérdéseire:
1. Ha negatív HPV-tesztje lesz, akkor kicsi a valószínûsége, hogy fertõzni fog. De a mintát, nemcsak a méhnyaki - rákszûrési helyrõl, hanem a fertõzött területrõl és a hüvely belsõ részérõl is le kell venni (ez mehet egy mintában).
2. Ha negatív a HPV-tesztje, akkor biztos nem fertõz.
3. Amíg van bennünk vírus, az bármikor "elõjöhet". Fõleg legyengült immunállapotban.
4. Lehet.
5. A szemölcsöt okozó HPV legtöbbször nem okoz rákot. Ehhez viszont tudni kellene, hogy valóban alacsony rizikójú vírusfertõzése van. Ha magas kockázatút mutatnak ki, akkor az okozhat daganatos elváltozást.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-29

Szeretném megkérdezni hogy ha az utolsó nõgyógyászati hpv tesztem negatív akkor milyen eredményre számíthatok az oralis hpv tesztemnek, mivel hogy oralis együttlétre is sor került a fertõzött partneremmel.Köszönöm szépen a válaszát!e-44


Válasz:


Sajnos orálisan is terjed a HPV-fertõzés, ezért lehet akár pozitív is ez a tesztje.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-05-26

Tisztelt Doktornõ! Én a HPV vírus lappangási idejérõl szeretnék többet megtudni, illetve arról, hogy hosszútávú, monogám kapcsolatban megjelenhet-e a vírus egyik pillanatról a másikra. Közel 3 éve vagyok a partneremmel, a HPV gyanúját 7 hónapja egy rutinszûrésen mutatták ki, és a két héttel ezelõtti teszten is megjelent. Ki lehet-e deríteni, hogy az elmúlt 3 éven belül kaptam-e el a partneremtõl, vagy korábban, illetve hogy ezekután a partnerem is hordozóvá vált-e (ha eddig nem volt). Egész életemben minden alkalommal óvszerrel védekeztem, 25 éves vagyok. Nagyon köszönöm a válaszát elõre is. Üdvözlettel, Szandra


Válasz:


Kedves Szandra!
Ha nincs negatív HPV tesztje mindkét félnek egy kapcsolaton belül a kezdetekkor, akkor nem lehet tudni, hogy ki hozta be a közös életükbe a vírust.
A vírus lappangási idejérõl eltérõ eredményeket mutat a nemzetközi orvosi irodalom. Ez lehet 6-9 hónap és utána betegséget okoz, de lehet 4-10 év is.
Sajnos a gumi nem teljesen elégséges a védekezésben, fõleg, ha más testrész is szerepel az aktus közben (pl. kéz, száj nyelv).
A partnere jelenleg lehet hordozó (nála is lehet HPV-tesztet végeztetni).
Az Ön korosztályában minden 2. nõ fertõzött, de nem lesz rákbeteg. A vírus 90%-ban "eltûnik" az immunrendszer által. Akinél nem, annál alakul ki daganatos betegség kezdete kb a 30-as éveiben, majd kezelés hiányában méhnyakrák. Ezért kell erre odafigyelni már fiatalon, és monitorozni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.