Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-09-03

Tisztelt Doktornõ!
29 éves vagyok, és 10 éve diagnosztizálák nálam a HPV több súlyos fajtáját.5 éve konizációs mûtétet hajtottak végre nálam, és azóta szerencsére negatív eredményeim vannak.Nemrég lett vége egy 4 éves monogám kapcsolatomnak,ami alatt semmi problémám nem volt.Most új párom van,és kérdezném mennyi ideig védekezzünk mindenképp óvszerrel?Az elõzmények miatt fõleg nem szeretnék még egyszer megfertõzõdni, viszont a közel jövõben gyereket szeretnénk.Illetve fokozottan veszélyes lehet számomra a szájüregi HPV, ha már volt nekem a másik?
Köszönettel!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Az óvszer teljes mértékben nem véd meg a fertõzõdéstõl. Bár komoly az új kapcsolata, de Ön tart egy új HPV-tõl, akkor javaslnék mindkettõjük számára 1-1 HPV-tesztet. Ha mindketten negatívok, akkor fölösleges az óvszerhasználat. Ha valamelyikük pozitív, akkor jelentkezzen újra, és megbeszéljük a továbbiakat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-08-30

Tisztelt Doktornõ?
1 éve fedezték fel az epehólyagom falán a papillomát.Több vizsgálat után illetve több orvosi vélemény után még mindig bizonytalan és egy kicsit tudatlan vagyok.Egyik vélemény szerint el kell távolítani az epehólyagomat a másik javaslat az évenkénti kontroll vizsgálat.Nem tudom mi tévõ legyek?Mûtét vagy nem?Ez megegyezik a HPV-vírussal? HPV teszten még nem voltam,de rákszûrésre évente járok.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos nem vagyok belgyógyász, és az epebetegségekkel kapcsolatban nem adnék félrevezetõ információt. Javaslom, hogy keressen egy 3. véleményt, akinek megfogadja a tanácsát (mûtét vagy sem). Ez a papilloma nem valószínû, hogy összefüggésbe hozható a nemiszervi HPV-fertõzésekkel, így a nõgyógyászati rákszûrésekkel sem.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-08-29

Üdvözlöm,35 éves vagyok és most lesz egy éve hogy diagnosztizálták nálam a HPV vírust,a rákszûrésem ASCUS P2-3 volt,és kis mûtéten estem túl.Azóta panaszaim nem voltak,rá fél év múlva a rákszûrésem P2 volt.Azt szeretném kérdezni hogy a párommal szeretnénk még egy babát,lehet-e,és egészséges lesz-e?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Nyugodtan tervezzenek még babát! Egészséges lesz.
Ha meg szeretné magát nyugtatni, hogy a HPV már nincs Önben, akkor végeztessen el egy HPV-tesztet. Ez a mûtét után ingyenes lett volna. Most a P2 lelet után 5.500 Ft.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-08-28

Tisztelt Doktornõ!
Május 29-én kaptam meg az elsõ Silgard szuszpenziós injekciót. Már a harmadikat kellene kapnom lassan, de visszanéztem, és a másodikat nem 2 hónapra, hanem egy hónapra az elsõ után kaptam meg (június 29-én). A tájékoztatóban ezt olvastam: "Az alapoltás 3 különálló, egyenként 0,5 ml-nyi adagból áll, mely a következõ ütemezés szerint adandó be: 0., 2. és 6. hónapban.
Ha eltérõ oltási sémára van szükség, a második adagot legalább egy hónappal az elsõ adag után, a harmadik adagot legalább 3 hónappal a második adag után kell beadni. Mindhárom adagot egy éven belül kell beadni." Ön szerint mit kellene tennem? A júniusi oltástól számítva 6 hónap múlva beadatni a harmadikat? Vagy teljesen elrontottam az ütemezést? Várom mielõbbi válaszát!
Köszönettel: F.K.


Válasz:


Kedves FK!
Az oltást Magyarországon a 0. 1. 6. hónap szerint javasolják.
Nyugodtan adassa be november végén a 3. adagot!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-07-10

Tisztelt Doktor Nõ! High risk HPV-t diagnosztizáltak nálam lassan egy éve. Három havonta megyek kontrollra, a cytologia P2 volt mindig. Legutóljára a múlt héten voltam nõgyógyásznál, és egy szemölcsöt talált a méhnyakamon. Két hónap múlva kell visszamennem hozzá, addig tejsavas hüvelyöblögetést javasolt. 23 éves vagyok, Ön szerint kérjek-e immunerõsítõ tablettát vagy van valami remény az "öngyógyulásra"?
Válaszát elõre is köszönöm,
K.Rozi


Válasz:


Kedves Rozi!
A high risk HPV-k ritkán, de okozhatnak szemölcsöt. Biztos, hogy csak magas rizikójú HPV-je van? Melyiket tüntették fel a leletén? (a 16, 6, 11, 31, 33 stb közül?)
A szemölcsöt, amennyiben látható kolposzkóppal, el szokták távolítani (fagyasztással, ecseteléssel, lézerrel) és adnak mellé immunerõsítõ kúrát kiegészítésként. Önmagában sem a külsõ sem a gyógyszeres kezelés nem szokott elégséges lenni. 23 évesen nagy esélye van a gyógyulásra, de a szemölcsön kívül nincs is rákelõtti állapotot jelzõ citológiája. A szemölcs igen fertõzõ, ezért érdemes tõle minél hamarabb megszabadulni!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-07-08

Tisztelt Doktornõ! 2 hónapja pozitív lett a HPV tesztem eredménye. A nõgyógyászom felírta az isoprinosint. A kérdésem az lenne,hogy a páromnak nem kellene kivizsgálásra mennie? 3éve élünk párkapcsolatban,nem fogok újra vissza fertõzõdni? Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel:V.K


Válasz:


Kedves VK!
Lehet, hogy a párja fertõzött. De az is lehet, hogy már nem. Egy HPV-teszt segítségével ezt ki lehetne deríteni. Így arra is választ kapnak majd, hogy visszafertõzõdhet-e.
Isoprinosine-t csak akkor javasoljuk a betegeknek, ha van a HPV-fertõzés mellett citológiai elváltozás: ASC-US vagy LSIL. Ekkor 6 hónapos kúra ajánlott, 2 hét gyógyszerszedéssel majd 2 hét szünettel.
Az óvszeres védekezés viszont fontos lenne, amíg mindketten HPV-negatívok lesznek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-07-05

Tisztelt Doktornõ!
A lelet pontosan igy szól: Hpv dns pozitiv és magas kockázatú hpv (hr) tipust tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben Genotipus 31 Mit jelent a rendezett sorrend?
Cytológia:Kórokióozók:vegyes baktérium
Egyéb nem neoplasicus elváltozások: reaktiv sejtelváltozásokkal járó gyulladás


Válasz:


Kedves Linda!
Valakinél több HPV típus is lehet, ezért mutatják sorrendben. Önnél csak a 31-es van. Kérem, még írja meg, hogy a mi szerepel még citológiai elváltozásként (ha egyáltalán jelölték): ASC-US, LSIL vagy más?
Üdv: R.Zs.

Kérdés:

2009-07-05

Tisztelt Doktornõ!
1 hete jõtt meg a tesztem ami szerint hpv 31 -es vírushordozó vagyok.(Rákszûrés p2)Az orvos felirta az isoprinosint 3x2 de még szoptatok!!!! Nem merem szedni az orvosságot mivel minden orvosságnak van mellékhatása...
Tulajdonképpen mi ez az orvosság?! Vannak-e tanulmányok a babákra nézve milyen hosszútávu hatása lehet?! van-e más megoldás?


Válasz:


Kedves Linda!
A kezelõ orvos dönti el, hogy javasolja-e az Isoprinosine-t.
A P2 es lelet mellett mi volt még feltüntetve? ASC-US, LSIL?
Ha ezek közül az egyik, akkor egyik sem komoly elváltozás még, ezért én javaslom, hogy szoptatás befejezése után kezdje szedni a gyógyszert. Fél év múlva viszont menjen el kontroll vizsgálatra!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-07-01

Tisztelt Doktor Nõ!

Már 10 éve diagnosztizálták nálam a HPV vírus magas kockázatú fajtáját, átestem egy kisebb mûtéten is, és kb. 1,5 évig tünetmentes voltam.De a rákszûrésem eredménye ismét P3 lett és már a szexuális együttlét is fájdalmat okoz. Az lenne a kérdésem,hogy erre van-e valamilyen megoldás és ezzel a problámával hová fordulhatok?
Köszönettel
BA


Válasz:


Kedves BA!
Miért P3-as az eredménye? Gyulladása van vagy ismét HPV-s?
Ezt a citológiai leletén fel kell, hogy tüntessék.
Ha tud erre válaszolni, akkor tudnék további segítséget adni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-30

Tisztelt Doktornõ!
A napokban végzett szûrõvizsgálatom eredménye negatív lett azaz P2, azonban gyulladásos jeleket találtak!A Doktornõ vírusfertõzésre gyanakszik mivel kórokozót nem látott a kenetben!Azt javasolták hogy várjak 6 hónapot,majd elvégeznek egy újabb szûrõvizsgálatot!Én mindenképpen ragaszkodtam a specializált teszthez amire jövõhéten megyek!A gyulladás folyást okoz ami elég erõs(régóta)!A kérdésem hogy ezt mi okozhatja?Mit tanácsol?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Lehet kérni egy teljes STD panel vizsgálatot. Ebbõl nagyon sok kórokozót ki tudnak mutatni. Ezt javasolnám, hogy kiderítsék a folyás okát. Akkor célzott kezelést lehetne alkalmazni. A HPV nem igen okoz folyást.
ÜDVÖZLETTEL: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-06-29

Tisztelt doktornö
A tavaly decemberben konizácios mütétem volt, a 4 honapos kontrolon , a mütét után minden rendben volt, a jövö honapban kell majd ismét menjek kontrollra. A kérdésem menyi idö alatt térhet esetleg vissza a P 3 , HSIL, eredmény?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Javasolnék egy HPV-tesztet. Ha az negatív lesz, akkor kb 0% esélye van, hogy újra HSIL-e alakuljon ki. Persze egy új szexuális kapcsolatban ismét megfertõzödhet!
Ha a HPV-teszt pozitív lesz, akkor egy tablettás immunerõsítõ kezelés javasolt fél éves kúraként, hogy a vírust megölje a szervezetében és ne térjen vissza a HSIL.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.