Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-10-06

Tisztelt Doktornõ!Köszönöm a válaszát,a 2cytologia:P3 L-SIL HPV.Az elsõ cytologia(2009.04.06.) után egy doboz Isoprinosine,napi 3x2,második után(2009.07.06)újra egy doboz,napi 3x2.A harmadik kúra(08.28-tól).Mûtét 09.29.A mûtét után kb.4nappal elkezdtem görcsölni,általában esténként (szúrkáló,mint felfázáskor),ma reggel pecsételõ vérzés jelentkezett.A nõgyógyász szerint ez normális,csak akkor jelentkezzek,ha erõsebb lesz.Így most Nos-pa-t szedek.Tisztelettel:M.Petra


Válasz:


Kedves Petra!
LSIL-re nem javasoljuk (mint HPV-Centrum) a konizációs mûtétet, csak abban az esetben, ha 2 éve fennáll a fertõzés. Az immunerõsítõ kúrát sem ilyen séma szerint ajánljuk, mert így nem hatékony. Pici vérzés megengedett, de, ha tényleg nagyon erõs a fájdalma, akkor orvoshoz kell fordulni!
Javaslom viszont, ha loop (elekromos késsel) konizációja volt, akkor 6 hét múlva, ha sebész-késes konizációja volt, akkor 3 hónap múlva kérjen egy kontroll HPV-tesztet, annak érdekében, hogy ellenõrizze, sikeres volt-e a mûtét. Ez a teszt ingyenes, OEP finanszírozott!
Mielõbbi gyógyulást kívánva,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-01

Tisztelt Doktornõ!Kétszer volt P3-mas cytologiám,magas kockázatú HPV (genotípus:56).Isoprinosine immunerõsítõ kúra háromszor,eredménytelenül.Kolposcopos vizsgálat:a méhszáj körül kb.1,5cm-es átmérõjû sávban cervicalisatio,ezután mûtéti beavatkozás: elektrocoagulatio portionis.Most a szövettant várom,ami kb.6hét múlva jön meg.Igazából több dolgot is szeretnék kérdezni,ha lehet.Elsõ kérdésem az lenne,hogy mire számíthatok,ha a szövettan eredménye pozitív, lesz és mire, ha negatív.A második az,hogy normális e,ha a mûtét után egyáltalán nem jelentkezik vérzés és nagyon gyengének érzem magam,(mûtét után most 2nappal).Válaszát elõre is köszönöm.Tisztelettel:M.Petra


Válasz:


Kedves Petra!
Kedves Petra!
A két P3-as citológiája pontosan mit jelentett: ASC-US-t, LSIL-t, HSIL-t?
HSIL esetén mûtét javasolt és a kontroll HPV pozitivitás mellett adunk csak immunerõsítõt. ASC-US, LSIL esetében napi 3X2 tabletta naponta az immunerõsítõ dózisa 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt ismételjük 6 hónapig. Nem tudom, hogy ennek megfelelõen kapta-e a terápiát.
A konizáció után általában nem jelentkezik vérzés, a gyengesége pedig, ha továbbra is fennáll, akkor hívja nõgyógyászát!
Mielõbbi gyógyulást kívánok!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-30

Tisztelt Doktornõ.
Egy évvel ezelött, poitív lett a Hpv eredményem. Megtörtént a kitenyésztés, és magas kockázatú virusokat tartalmazott a kenet.
Ezután beszedtem az immunerõsítõ kúrát, persze folyamatossan mentem a nõgyógyászomhoz vizsgálatra, amiatt is mert említette hogy a méhszájon lát valamilyen kis kezdetleges elváltozást, ami egy lángnyelvre emlékezteti, viszonta rákszûrésem P2-es eredményt mutatott. Fél évre rá kértem megint egy Hpv vizsgálatot, és az negatív lett. Nos, ami angem idegesít, az a kislágnyelv, amit még az utolsó vizsgálatkor is látni vélt. Köze lehet a Hpv-hez? Nem lehet hogy már elkezdett dolgozni? Továbbá érdekelne az is hogy javasolt e mûtéti eltávolítása a méhnyak felsõ részének, ahol a visszafertõzés újra kialakulhat?
Elõre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel:V.Ildikó


Válasz:


Kedves Ildikó!
Ha a HPV-tesztje negatív lett, akkor 95%-os a valószínûsége, hogy nincs a méhnyakon HPV. Hogy a méhszáján mit lát a nõgyógyász, azt így nem tudom megállapítani, de lehet, hogy a méhynaki hengerhám kúszott ki a méhszájra. Ennek lehetnek hormonális vagy hüvelyi pH okai. Arra kell figyelni, hogy ez a hám sokkal sérülékenyebb, mint az eredeti laphám. De ez nem betegség. Ha tudják az okát, akkor lehet érte tenni (fogamzásgátló abbahagyása, hüvelyi pH helyreállítása, és 40 éves kor felett amúgy gyakori jelenség).
Kérdezze meg nõgyógyászát, hogy õ mire gondol! De mûtét ez esetben nem indokolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-25

Tisztelt Doktornõ!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát -2009.09.24. Erika -
Természetesen nõgyógyászati rákszûrésre járok - 4 havonta javasolt kontrollt a nõgyógyászom.
Értem, hogy akkor lenne hatásos a HPV elleni védõoltás, ha kigyógyulnék meglévõ HPV 16-os fertõzésembõl.
Elváltozás nincs a méhszájon, citológiai eredményem negatív.

Mit tehetek saját gyógyulásom érdekében?
Óvszert használunk, ezüskolloidot szedek - bár nem igazán tudom, mi a hatásos adag, és javasolt-e szünetek beiktatása.
Mennyi idõnként érdemes újra HPV szûrésre menni ellenõriztetni, hogy bennem van-e még a vírus?

A közeljövõben babát szeretnénk. Eltérõ véleményeket hallok arról, hogy megfertõzõdhet-e az újszülött hüvelyi szülés esetén. És ha megfertõzõdik a száj nyálkahártyája, az mit jelent?Esélyt a gégerákra?

Elõre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Ha HPV pozitív, de nincs semmilyen citológiai elváltozás, akkor elég fél év múlva szûrésre mennie.
Addig mûködjön az immunrendszere. Ennek alapállapota több tényezõtõl függ.
Hány éves? Szokott-e betegeskedni? Van-e krónikus betegsége? Dohányzik-e? Fogamzásgátlót szed-e? És általában hogy érzi magát? Stressz mentesen-e, egészségesen-e?
Óvszer jó ötlet a gyorsabb gyógyulás céljából, az ezüst kolloiddal nincsenek tapasztalataim.
A szülés során nem tudjuk, hogy miként adódik át a vírus, de nagy valószínûséggel csak az immungyenge babáknál okoz panaszt (rekedtséget, gégeszemölcsöt). Erre nincsenek nagy klinikai vizsgálatok, de még a megfigyelések sem mérvadóak. Én várnék az Önök helyében a következõ nõgyógyászati kontrollig, és ha az negatív, akkor nincs akadálya semminek. A partnerét letesztelték HPV-re?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-25

Tisztelt doktor ur!
Nem tudom kihez fordulhatnék kérdéseimmel,mert minden orvos mást mond és az internet is ellentmondó cikkeket tartalmaz. Nekem kb. 3 éve vették észre hogy hpv forgalmu a rákszûrésem. Azt mondták nem gyógyítható, semmit sem kaptam, pedig Pestre is elmentem, hátha mégis van gyógymód de ott is ennyit mondtak,hogy immunerõsítõket szedjek és negyedévente rákszürés. Nekem az 52-es magas kockázatú tipusát állapították meg a hpv-nek.Egy évig nem is volt kimutatható a szervezetemben,de most ismét, jelen van a szervezetemben, vagy nem is tudom hogy jol fogalmazok-e. Most kaptam egy erõs vírusölõ gyógyszert, és ha sikerül kiölnie a szervezetembõl, akkor azt mondta az orvosom hogy be kell adatnom a védõoltást. Nemtudom mit tegyek, félek tõle elbizonytalaníanak a halálesetek,vajon kiben bízhat az ember, nyilván a saját életérõl mindenki nehezebben dönt. Most 3 hónapot várnom kell a köv. rákszürésig. Jelenleg nincs partnerem, és azt sem tudom hogy így lehet-e. Vagy ezentúl mindenkit megfertõzöm, vagy eddig megfertõztem? Azt hittem ha nem kimutatható akkor nem is fertõz, de a net rácáfolt. Vagy ha most a gyógyszer segített azalatt a 3 hónap alatt újra fertózõdöm? Ez egy ördögi kör, és sajna sok ember megítél ez által, pedig a 2.partneremnél már fertõzött voltam. Rosszul érzem magam hogy bárki is elkaphatja tõlem, pedig én elmondom a partnereimnek hogy ez a helyzet, de az is lehet hogy rosszul teszem,mert már föl is akartak emiatt jelenteni, pedig én sem kértem ezt a be


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Kérdéseket tennék fel, hogy tudjak segíteni:
Miután HPV teszttel negatív lett, késõbb újra megfertõzõdött? Melyik típussal? Vagy újra az 52-es van Önben?
Hány éves jelenleg? Hány partnere volt eddig? Amikor újra kimutatták a vírust, akkor új partnere volt?
Milyen erõs vírusölõt szed most?
Az oltás valóban csak akkor hatásos, ha negatív az illetõ, akinek adják. A halálesetek szerintem nem annyira meggyõzõek a vakcina ellen, vagyis tudásom szerint nem az oltások voltak a közvetlen oki tényezõk. Bár több eset is volt, és hol az egyik, hol a másik oltóanyaggal kapcsolatban történtek ezek az események.
A vírust el lehet kapni bármilyen szexuális kapcsolatban, még oltás és gyógyszer mellett is. Hogy kialakul-e a betegség, az a fontosabb.
A monogám párkapcsolat segít ebben a legtöbbet. Akkor kicsi az esély megfertõzõdni. De a fiataloknál 16-24 év között ez teljesen normális, minden 2. lány fertõzött, a fiúknál pedig a 64%-uk. Aztán az évek során az immunrendszer megöli a vírust. Rosszabb esetben állandósul a fertõzés, és akkor betegséget okozhat. Ezért kell rákszûrésre járni.
Remélem tudtam valamit segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-24

Tisztelt Doktornõ!

Szerettem volna megkapni a HPV elleni védõoltást, elõtte elmentem HPV szûrésre. Az eredmény sajnos:aktív HPV 16 onkogén vírus.
Kérdésem a következõ: ezek után érdemes még megkapnom a védõoltást, tekintettel arra, hogy az 3 másik HPV vírus ellen is véd?
Nem úgy hat-e a védõoltás, mint az influenza elleni, nem erõsíti fel a vírusokat a szervezetemben, ezzel még nagyobb bajt okozva?
Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel: Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Bár a másik 3 vírus ellen védene az oltás, de a legonkogénebb ellen nem! Magyarországon a HPV16 a leggyakoribb típus. A javaslatom: elõbb gyógyuljon meg a HPV 16-ból, aztán adassa be a védõoltást. Akkor adja a maximális védelmet. Azt tudnia kell, hogy 15 onkogén típus van, ebbõl 2 ellen hat a vakcina. Egyéb típusok ellen is ad valami védettséget, de 50%-nál alacsonyabbat. Ezért a rendszeres nõgyógyászati szûrést nem szabad kihagyni! Ha valaki oltást kap, még lehet rákelõtti állapota és szûrések nélkül kialakulhat méhnyakrákja.
Ha jelenleg a HPV 16 okoz citológiai elváltozást (ASC-US vagy LSIL) akkor fél éves tablettás immunerõsítõ kezelés javasolt a gyorsabb víruselimináció érdekében.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-19

Kedves Doktornõ,

májusban voltam rákszûrésen, az eredményem akkor P2-negatív lett. Nyáron nálunk vendégeskedett egy barátnõm egy hétig, akinek akkor jelzett az orvosa, hogy HPV-gyanús. Megmondom õszintén, eléggé megijedtem, most pedig különösen ideges vagyok, idõközben ugyanis kiderült, hogy magas rizikófaktorú vírusa van. Ön szerint a férjem és én elkaphattuk a közös fürdõhasználatnak köszönhetõen? Esetleg a HPV-centrumban kérhetek erre vonatkozó tesztet?

Válaszát nagyon köszönöm!

Viktória


Válasz:


Kedves Viktória!
Bár beszéltünk telefonon, de a többi érdeklõdõ számára leírom a válaszom.
Nincs arra bizonyíték, hogy a HPV-t közös fürdõszoba-használatkor el lehetne kapni. Közös törölközõ már más kérdés. De ez a vírus 99%-ban szexuális úton terjed, mert ott áll rendelkezésésre a fertõzõdéshez a legideálisabb körülmény.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-18

Tisztelt Doktor Úr!
5 éve volt P3 eredményem, ezután volt egy méhnyak plasztikai mûtétem is, ami után rendben voltak a dolgok. 3 éve feltetettem a hurkot, ami az utobbi idõbben vérzészavart okozott. Le is vették 3 év után, de sajnos azót iszonyú görcsöktõl szenvedek. Kaptam gyógyszert: semicilint, és cliont. A rákszûrésem eredménye P2 lett, de viszont kimutatta a HPV vírust. Az orvosom azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, semmit nem jelent. Engem azért idegesít, mit ajánlana, mit tegyek? A folyamatos alhasi görcseim összefüggésben lehetnek a HPV-vel?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Az alhasi görcsei valószínûleg nincsenek összefüggésben a HPV-fertõzésével. A hurokkal viszont annál inkább.
Fontos lenne tudni, hogy mikor görcsöl? Menstruáció alatt? Mely napokon? A gyógyszerek beszedése után is maradtak a görcsök?
A P2 lelete pontosan mit jelent? Odaírták-e a következõk közül valamelyiket: normál, ASC-US, LSIL?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-15

Tisztelt doktornõ!
szeretnek valaszt adni a kerdeseire.
1. 31 eves vagyok
2 A konizacios anyagomnak a szovettani eredmenyet nem tudom mert Svedorszagban elek es a doki azt mondta sulyosfoku elvaltozas, de a mutetkor el volt telyesen tavolitva, es a szelek tisztak voltak.
3 A mutet utanni pap tesztek telyesen normalisak.mar voltam 2 szer
4. nem volt Hpv teszt csinalva
5 nem volt a mutet utan sem csinalva hpv teszt.
Varom a valaszat koszonettel Kata


Válasz:


Kedves Kata!
A válaszaiból ítélve nagy valószínûséggel Ön már gyógyultnak tekinthetõ, és csak a szokásos évi rákszûrésekre kellene járnia.
Tanácsaim: minden mûtét után (nemcsak nõgyógyászati) kérje el a kórháztól vagy az orvosától a szövettani eredményeit. Ezek a leginformatívabbak (nem a citológia). Ha teljesen biztos szeretne lenni, hogy HPV-vel már nem fertõzött, akkor, ha hazajön csináltasson egy HPV-tesztet. Az 95%-os biztonsággal megadja, hogy van-e rizikója egy újabb szövettani elváltozásra a jövõben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-14

Tisztelt Doktornõ!
Hsil,Cin 2 es miatt, konizacios mutetem volt,novemberben lesz egy eve. Azota jarok minden 3 honapba kontollra, es jok az eredmenyek,azt szeretnem megtudni hogy mennyi ideig kell meg jarjak kontrolra,vagy mikor tudnak mar kevesebszer menni abban az esetben hogy jok az eredmenyek? Koszonettel Kata


Válasz:


Kedves Kata!
Hogy segítsek, tudnom kellene
1. Hány éves?
2. A konizációs anyagának mi lett a szövettani eredménye?
3. Most milyen a citológiai eredménye (normál, LSIL, ASC-US)?
4. Volt-e a mûtét után HPV-tesztje?
5. A mûtét elõtt melyik HPV-típust tipizálták (ha csináltak)?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-09-09

Tisztelt Doktornõ!
Nekem januárban volt citológiám P3 lett Lsil-lel. Utána kaptam Dalacin hüvelykrémet ami után P2 gyulladás lett a citológia eredménye, az orvos akkor nem írt fel semmit, de fél év múlva kontrollt javasolt. Most voltam fél éves kontrollon aminek megint P3 lett az eredménye Lsil-lel és most a HPV is be volt jelölve. Az orvos most újra vett citológiát, illetve holnapután kell mennem HPV "mintavételre", mivel van gyanu tipizálni kell az orvosom szerint. Véleménye szerint ha minden rossz lesz mûtétet javasol, amitõl én kicsit tartok mert ugyan 30 éves vagyok, de még nincs gyerekem és a közeljövõben szeretnénk a párommal. Állítólag ez a mûtét nem fogja befolyásolni a gyermekvállalást, de én mégis tartok tõle, nagyon. Lehetséges még hogy mégis negatív lesz a HPV tipizálás? Elõzményként el kell mondanom, hogy 4 évvel ezelõtt voltak szemölcseim a gáton (amirõl a szövettanon megállapították, hogy condyloma) ezeket mûtéttel eltávolították, és utána még kb egy hétig kennem kellett a területet kenõccsel. Akkor ez teljesen elmúlt és minden citológiám jó lett P2 és P1. Most olvastam, hogy lehet a mûtét után is kellett volna immunerõsítõt szednem? Illetve tavaly volt egy dermoid ciszta a petefészkemen, amelyet szintén eltávolítottak a jobb petefészkemmel együtt. Ezek között lehet összefüggés?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Bármely méhnyaki mintavétel (citológia, HPV-teszt) között legalább 6-8 hétnek kell eltelnie, hogy azok ne adjanak álnegatív eredményeket. Remélem Önnél igazak ezek az intevallumok, és nem voltak túl gyakoriak a kontrollok.
Jó ötlet a tipizálás, lehet, hogy csak low risk, azaz alacson rizikójú HPV-je lesz - ha az elõzményekbõl - szemölcsökbõl indulunk ki. Ekkor nem javasolt a mûtét, csak lokális terápia, amennyiben kolposzkóppal látható elváltozás van.
Ha nincs elváltozás, akkor 6 hónap múlva kontroll vizsgálat ajánlott (citológia, kolposzkópia). Ha magas rizikójú HPV-t mutatnak ki, akkor egy LSIL eredmény mellett jelenleg csak egy fél éves immunerõsítést javaslunk a mûtét elkerülése céljából, majd kontrollt (citológia, kolposzkópia, HPV-teszt). Ha az LSIL lelete 2 év után sem normalizálódna, akkor kell a mûtétet elvégezni. A szemölcsökhöz visszatérve. Lehetett volna akkor is immunerõsítõt szednie, de elmúltak elvileg anélkül is (bár ezt majd a teszt kimutatja). A dermoid cisztát HPV-fertõzéssel még nem hozták összefüggésbe.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.