Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-10-13

Kedves Doktornõ!
Köszönöm a választ az elõzõ levélre.
Bejelentkeztünk Önökhöz a II.Nõi Klinikára.
Az lenne még a kérdésem hogy kislányomnak a rákszûrést is meg csinálják a HPV tesztel együtt?

Kapott bórsavas kúpot amit még mindig használ.Az elégséges a bakteriális fertõzés kezelésére?

Köszönettel.Vné.Hajni.


Válasz:


Kedves Hajni!
A rákszûrést is megcsinálják természetesen a Klinikán.
Arra hívnám fel a figyelmét, hogy az elõzõ és a mostani vizsgálat között 6-8 hét teljen el.
A bakteriális fertõzést a klinikai nõgyógyász tudja majd megítélni, hogy kell-e kiegészítõ kezelést alkalmazni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-12

Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm a választ a kislányom cytologiájával kapcsolatban.
Nem volt még HPV tesztje,csak a cytologia leleten nem volt a HPV kipipálva és azért kérdeztem hogy ennek ellenére jelen lehet a szervezetében?

Holnap délután kérek idõpontot Önökhöz.

Köszönettel.Vné.Hajni.


Válasz:


Kedves Hajni!
Kérjen egy HPV-tesztet az ASC-US diagnózisához. A bakteriális "gyulladást" mindenképp kezelni kell, de ha ott a HPV is akkor fél évente kontrollra kell járni, és lehet, hogy gyógyszeres kezelés is indokolt. Bár olyan fiatal még a lánya, hogy a jó immunrendszere maga is nagy valószínûséggel megküzdenen a HPV-vel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-12

Tisztelt Doktor Nõ!
Már volt 2 P3-as LSIL eredményem ebben az évben, az utóbbinál HPV gyanúval, tipizálták és 4 típust találtak 2 alacsony 2 magas (52,66), az orvos mûteni akart annak ellenére, hogy látszólag nincs elváltozás, kértem másik orvos véleményét is, õ most felírt Isprinosine-t és Klion-D 100-t, 3 hónapig kell szednem az immunerõsítõt, utána vissza kell mennem kontrollra. Kérdésem addig múlhatnak a "tüneteim"? Vagy hosszab immunerõsítõ kúrára kellene mennem? Mert az oldalon azt olvastam 6 hónapos kúrát ajánlanak LSIL és magas HR esetén. Az orvos szerint a javulás már ekkor is látható (ha használ az immunerõsítõ). A másik kérdésem, hogy a párom is hordozó lehet? És hol tudná szûretni magát esetleg számára is valami gyógyszer kellene? Mert szintén az orvos szerint, így egymásnak adogatjuk, bár az én szervezetemnek kell inkább ezt legyõzni.
Köszönöm válaszát!
Ancsika


Válasz:


Kedves Ancsika!
LSIL-nél valóban még nem ajánlunk mûtétet. Az immunerõsítõ jó választás, de 4X-es pozitivitásnál a 3 hónapos kúra valóban nem lesz elég. 3 hónap múlva talán lehet majd látni, hogy 1-2 típus eltûnik majd. LSIL-t csak akkor konizálunk, ha az 2 éve már fennáll, tehát nem mutat gyógyulásra utaló jeleket.
Kontrollra félévente mindenképp járnia kell, mert így lehet csak követni a folyamatot. Nekem a 3 hónapos ellenõrzõ vizsgálat talán korai, de ha így javasolta a nõgyógyásza, akkor menjen vissza. Csoda 3 hónap alatt viszont nem történik. Ez egy hosszabb folyamat eredménye lesz. De van remény! És a mûtét elkerülhetõ. A gyógyulás viszont 1/2 - 1 év. A partnerét a körúti orvoscentrumban megvizsgálják (ld HPV-Centrumok ablak, kék pötty), és szükség esetén kezelik. Az óvszerhasználat gyorsítja a gyógyulást!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-12

Tisztelt doktorno! Fel eve konizacios mutetem volt Hpv P4 es miatt. A doki azt mondta utanna minden rendben csak kontrollra kell eljarni, nem ajanlott semmi imunerosittot.A kontrolokon jo volt az eredmeny , nem volt elvaltozas, De mivel en olvastam hogy jo szedni ilyen mutet utan valami imunerosittot elkeztem szedni a multivitaminokat 2szer2, naponta. Azt szeretnem megtudni hogy ezzekkel a multivitaminokkal segithetek e az immunrendszeremen esetleg legyozni a meg meglevo Hpv-t abban az esetben hogy nincs elvaltozas es a doki sem ajanlott semmit? Rebeka


Válasz:


Kedves Rebeka!
Javaslom, hogy végeztessen egy HPV tesztet. Ha az pozitív lesz, akkor érdemes lesz szednie valódi immunerõsítõ gyógyszert (kúra jelleggel fél évig).
A multivitaminról nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatása van a vírusfertõzésekben, de ártani szerintem semmiképp sem ártott.
Ha megvan a teszt eredménye szívesen értékelem az Ön számára. Írjon újra.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-12

Kedves Doktornõ!2008 júniusában condylomat diagnosztizáltak nálam.helyileg kezelték a szemölcsöket, savval,rengeteget küszködtem vele,és leginkább nem is értettem, hogyan fordulhatott elõ velem ilyen.múlt héten észrevettem 1 pici barna pöttyöt,1 már volt azelõtt is, de mintha az is nagyobb lett volna.(lehet, hogy csak bebeszélem), el is mentem a nõgyógyászhoz, aki szerint az inkább anyajegy.a combtõnél talált 1et, amit én már korábban mutattam a másik dokinak, õ azt mondta nem condyloma, ez a doki viszont megkérdõjelezte.a hüvelyben, meg sehol máshol nem talált semmit, azt mondta, hogy rendben van, most várom a cytologia eredményét, és utána következik a HPV tipizálás.Ön szerint addig még ne legyek együtt a partneremmel?megfertõzhetem?illetve, van-e remény a teljes gyógyulásra?
Tisztelettel: K.


Válasz:


Kedves K!
A citológiai eredménye még lehet jó, amellett, hogy szemölcse van a külsõ nemi szerveken. Egy jó nemigyógyász talán meg tudná mondani, hogy szemölcs-e vagy anyajegy az az elváltozás, amit talált.
Errõl is lehet HPV-tesztet venni.
És meg is lehet gyógyulni, csak hosszadalmas folyamat.
Ha budapesti, javaslom, hogy keresse fel a Körúti OrvosCentrumban a nemigyógyászokat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-12

Kedves Doktornõ!
21 éves kislányomnak p3 lett a cytologiája.(tavaly p1 volt)
Kórokozok:vegyes baktérium
Egyéb:rezerv sejtes hyperplázia
Atypusos láphámsejtek(ASC)
Nem meghatározható okból(ASC-US)
Az lenne a kérdésem hogy ez a lelet mit takar,(nagyon kétségbe vagyok esve) és hogy most nem mutatták ki nála a HPV-t ennek ellenére még jelen lehet nála?Bórsavas hûvelykúpot kapott és 2 hónap múlva kontroll.Ezt Õnöknél szeretném megcsináltatni HPV tesztel együtt.Mennyivel elõbb kell bejelentkezni?
Elõre is köszönöm a válaszát.Vné.


Mennyivel elõbb kell bejelentkezni?


Válasz:


Kedves Vné!
Ha jól értem a levelébõl, a lányának már volt HPV-tesztje, és az negatív lett.
Ha ez így van, akkor az ASC-US-t egy bakteriális gyulladás okozza, és nincs semmilyen rákelõzõ állapota.
Tehát nem kell megijedni, csak a gyulladást kell kezelni. Gondolom nemi életet már él a lánya, amivel együtt jár mindenféle fertõzés is. Ez a 20-24 éves kor között a leggyakoribb jelenség.
Ha ennek ellenére valamelyik HPV-Centrumba el szeretne menni a lányával, akkor a HPV-Centrum ablaknál található Centrumok közül jelentekezzen be az Önnek szimpatikusba.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-10

Tisztelt Doktor Nõ!
Az lenne a kérdésem, hogy nekem ugye HPV pozitív a tesztem, akkor HPV elleni oltást ennek ellenére kaphatok? És mikor, amikor negatívvá válok, vagy ilyenkor is lehet kérni?


Válasz:


A HPV oltás az eddigi tanulmányok alapján akkor hatékony, ha HPV negatív páciensnek adják. Ilyenkor érdemes kérni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-09

Tisztelt Doktornõ!
HPV 56 diagnosztizáltak nálam.Immunrendszer erõsítést tanácsoltak.Tudna esetelg javasolni a patikában kapható rengeteg immunrendszer erõsítõk közül olyat, amirõl jók a visszajelzések? A neten többen javasolták az ezüstkolloidot, de vajon az szedhetõ napi szinten fél éven keresztül? Ráadásul babát is szeretnénk, lehet így próbálkozni, vagy nem ajánlott.
29 éves vagyok és még nincs gyermekem.
Kérném szíves segítségét.


Válasz:


Kedves leendõ kismama!
A HPV mellett milyen a citológiai eredménye? Ennek függvényében lehet javasolni egy vényköteles immunerõsítõ tablettát, melyet fél évig ajánlott alkalmazni. 2 hét gyógyszerszedéssel, majd 2 hét szünettel. A gyógyszert terheseknek nem szabad szedni.
Ha tudnak várni fél évet, akkor javaslom, hogy HPV negatívan vállaljon babát. A partnerét is érdemes megvizsgálni, mert ha õ is fertõzött, akkor ide-oda adogathatják a betegséget egymásnak. Az óvszeres védekezés gyorsíthatja a gyógyulást.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-08

Tisztelt Doktor Nõ!
A kettõvel ezelõtti kérdésemhez szeretnék még annyit hozzáfûzni, hogy a colposkópos vizsgálatnál elõször keskeny cervicalisatio volt beírva.
Elnézést, hogy így darabosan írok, de gondoltam ez még fontos lehet.
Tisztelettel: P. Anita


Válasz:


Kedves Anita!
A cervikalizáció azt jelenti, hogy a méhnyakcsatorna hámrétege "kikerül" a méhszájra, és nem ott volna a helye. Így sérülékenyebbé válik a fertõzésekkel szemben is. Pl. Hüvelyi ph-eltolódás, hormonális hatások miatt alakulhat ez ki. Ezt is rendezni kellene. Ez a Nõgyógyász feladata.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-08

Tisztelt Doktor Nõ!
Még annyi kérdésem lenne, hogy önt lehet-e keresni, illetve, hogy milyen telefonszámon lehet önnél bejelentkezni.
Köszönettel: P.Anita


Válasz:


Kedves Anita!
A 30-655-8010 számon lehet engem hívni hétfõtõl péntekig 13.00 és 15.00 óra között.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-08

Tisztelt Doktor Nõ!
Talán kicsit hossz lesz a levelem, de úgy gondolom, hogy teljes képet kell kapnia, ahhoz, hogy megítélje helyzetem.
Még januárban P3 lett a citológiám LSIL-es, erre dalacin kezelést kaptam, ami után P2 gyulladás lett az eredmény. Erre további kezelést nem kaptam, most voltam fél éves kontrollon, ami ugyancsak P3 lett LSIL-lel + HPV és gyulladással. Az orvos csináltatott HPV tipizálást: 6,11,52,66 típust találtak nálam. Most meg szeretne mûteni(konizáció), bár láthatólag nincs semmi elváltozásom. Fizikailag mindent rendben talált, jódfestés is jó lett. Már alapban félek a mûtéttõl, hiszen 30 éves vagyok, de még nincs gyermekem és a párommal a közeljövõben terveztük. Az elõzményekhez hozzá szeretném tenni, hogy 5 évvel ezelõtt volt condyloma mûtétem, ami után P2, P1 citológiáim voltak, tavaly pedig a jobb petefészkemen találtak dermoid cisztát, ami mûtétileg el kellett távolítani a petefészekkel együtt, viszont most egy hasi u.h.on a balban is találtak egy 37mm-eset, bár az orvos azt mondta, mivel utána megjött a vérzésem az jó. (Ráadásul a jobb mellbimbó szélénél is volt egy 6mm-es ciszta, de állítólag ezzel nincs különösebb teendõ.) Még egy fontos (legalábbis az én szemszögembõl) dolog van amit meg kell említenem. Kb május óta havi szinten vannak akut húgycsõgyulladásos tüneteim, viszont legutóbb augusztusban volt, amikor is az ügyeleten felírtak Monural 3g-t, ami után megszûntek a panaszaim, de másnaptól az inkonform érzés máig megmaradt (általában reggel vagy este érzem inkább, hogy feszül a húgycsõ vége). Próbáltam ennek is utánanézni a neten hátha van összefüggés az "esetek" között, de az orvos azt mondta szerinte nincs, nem tudom nem kellene chlamydia, mycoplasma vagy valami hasonló vizsgálatot csinálni.Bár stabil monogám párkapcsolatban élek. Sima vizelet bakterológia vizsgálatom már volt az negatív lett. Nem tudom ön ezek ismeretében javasolná a mûtétet. Gyermekvállalást ön miként látja? Nem lenne szükségem felírt immunerõsítõre? Mert minden oldalon ezt olvasom, az orvosom errõl nem is tett említést. Vagy egyéb teendõ? Ja és nekem az orvos 2 hét "pihenést" javasolt a mûtét után, tehát addig ne emelgessek, és hat hétig kell tartózkodni a szexuális élettõl.
Elõre is köszönöm ha reagál levelemre!
Tisztelettel: P. Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Nem baj, ha hosszú levelet ír, legalább tényleg látom az eset nagy részét. Természetesen így is rengeteg kérdésre kellene válaszolnia a teljes képhez, amire az ilyenfajta a levelezésben nincs lehetõség.
Szóval a véleményem:
LSIL-t magas rizikójú HPV mellett akkor javasolt konizálni, ha az elváltozás 2 éve fennáll.
Önnél januárban állapították meg elõször, tehát talán lehetne még várni a mûtéttel. Viszont ott vannak a condylomát is okozó HPV-k is. A négyszeres HPV pozitivitásra mindenképp kellene egy 6 hónapos immunerõsítõ kúra (2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet). Utána citológia és HPV-teszt vizsgálat. Valószínûleg még 1-2 HPV-t ekkor is ki lehet majd mutatni. De. 1-2 hónapos gyógyszerszünet után egy 3 hónapos további immunerõsítéssel 12-15 hónap után teljes gyógyulást lehetne elérni. Ez így hoszú idõnek tünhet, de talán el lehetne kerülni a mûtétet. Amennyiben romlik a citológiája, és HSIL-t állapítanának meg, akkor természetesen a konizáció indolkolt. A húgyúti fertõzését/diszkomfort érzését viszont meg kellene nézetnie valakivel (urológus, nemigyógyász).
A gyermekvállalásról. Minél hamarabb meggyógyulni és elkezdeni a babaproject-et!
De elõbb a párját is illene megvizsgálni, mert ha Önnél van 4 HPV típus, akkor nála is akad majd 1-2. Javaslom, hogy mind a ketten menjenek el, ha budapestiek, a Körúti OrvosCentrumba a nemigyógyász doktornõk valamelyikéhez.
Õk beszélni fognak majd a szexuális élet alatti védekezésrõl is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zs

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.