Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-10-21

Tisztelt Doktorno!Kulfoldon elo 41 eves no vagyok.Ez ev februarjaban a PAP teszt HPV virus fertozest mutatott ki,ezt kovette a kolposzkopia aminek az eredmenye:CIN1.6 honap utan ismetelt kolposzkopia ami":CIN2 es ekkor javasolta a nogyogyasz a konizaciot.a honapok telnek es ha kerdem mit tehetek a virus lekuzdese ellen mindig az a valasz hogy az immunrendszerem majd megoldja,en csak maradjak nyugton.Tudom hogy kezdetleges fazisban gyogyithato,de ha ilyen rovid ido alatt ennyire elorehaladtam talan segitenem kellene a szervezetem hogy ereje legyen lekuzdeni a virust.ON szerint mit kellene tennem?mely gyogyulasom biztos utja?KOSZONOM


Válasz:


Kedves 41 éves!
A konizációs mintának mi lett az eredménye?
Végeztek HPV-tesztet elõtte és utána?
Ha nem, akkor is ellenõrizni kellene, hogy a mûtét sikeres volt-e.
Ha a HPV-tesztje most HPV pozitív lesz, akkor ajánlanám a 6 hónapos immunerõsítõ kúrát 2 hetes ciklusban (2 hét gyógszerszedés, 2 hét szünet).
Nem tudom, hogy ahol él jelenleg, ott elérhetõ-e ez a gyógyszer.
Ha negatív lesz a teszt, akkor Ön meggyógyult a HPV-fertõzésbõl.
A partnerét tesztelték? Õ nem pozitív?
Ha igen, akkor visszafertõzheti Önt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-21

Tisztelt Dr.Ragó Zsuzsanna!

Én egy 18 éves srác vagyok és lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudnék megszabadulni a HPV vírus okozta szemölcsöktõl a nemi szervem környékérõl?
Voltam vele orvosnál és már égetett le belõlük de mire vissza kell mennem hozzá lesznek újabb szemölcsök:( Mit tegyek???
Kérem segítsen nekem.
Elõre is köszönöm.

Tisztelettel.


Válasz:


Kedves 18 éves srác!
A szemölcsöktõl nem könnyû megszabadulni, néha a 2. vagy a 3. kezelés után lehet eredményt elérni. Javaslom, hogy újra távolítassa el a kinövéseket és egyidõben szedjen immunerõsítõt is 6 hónapig 2 hetes ciklusokban (2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet). jelenleg nagyon fertõzõ, ezért szexuális kapcsolatait gondolja át.
Ha meggyógyult, akkor javaslom Önnek a HPV-oltást!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-20

Tisztelt Doktörnõ!voltam Együd doktornõnél, akit Ön javasolt.vett is mintát tipizálásra, viszont konkrét választ nem adott arra, hogy együttlehetek-e a partneremmel, mert jelenleg épp kialakulóban van egy új kapcsolatom.az elõzõ 2 év után ért véget, tõle szereztem ezt a drága virust.szóval az óvszer egyébként véd?mitévõ legyek?nem szeretném neki elmondani, hogy mi van, mert szerintem nem igazán értené meg.
még kb. 2 hét, mire megérkezik a HPV teszt eredménye.Ha az pozitiv lesz, akkor mitévõ legyek?Köszönöm a válaszát elõre is!!Tisztelettel:K.


Válasz:


Kedves K!
Sajnálom, de nem tudom nyomonkövetni a levelezõpartnereimet ebben a formájú válaszadásban (az anonymban igen). Tehát most nem tudom, hogy Ön milyen eredeti panasszal jelentkezett nálam. Kérem, írja le újra, vagy adja meg a dátumot, hogy mikor írt nekem.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-20

Tisztelt Doktornõ! 31 éves nõ vagyok. A problémám kicsit összetett, de úgy gondolom, nem vagyok vele egyedül. Rendszeresen visszatérõ húgyúti fertõzéssel 2 éve küszködöm. Ezek a problémák (most már biztos) szexuális együttlét után jelentkezik kb 2 nappal. Rendszeresen jártam ilyenkor urulógusnál, aki (sajnos) mindig valami antibiotikumot írt fel, és a nõi testfelépítésre hivatkozik, hogy hát ez van. Legutóbb nõgyógyászaton is voltam, ahol vegyes baktériumokat mutattak ki. A probléma nem oldódott meg, így a barátom is elment, de õ a kerületi bõr és nemibeteg gondozóba, ahol a nemiszervén kis szemölcsöket találtak. A doktornõ javasolta, hogy végezzük el a HPV vizsgálatot. Ez meg is történt mindkettõnknél. Nálam pozitív lett az eredmény, magas kockázatú 31-es HPV-t találtak. Érdekes módon nála negatív lett. A kérdésem (mivel a doktornõ javasolta, hogy keressem fel nõgyógyászom), az itt található melyik címre érdemes bejelentkeznem a további információkért, kezelésre stb: (budapesti vagyok) az orvosi konzultációs helyre, vagy a II. Nõi Klinikára (Üllõi út)? A másik kérdésem, hogy a partneremnek mivel negatív lett az eredménye, elég furcsa, miért nála jöttek ki tünetek (ami valszeg HPV amúgy) Neki elég a tüneti kezelés? eddig ecsetelést csinált, de most kipróbálja az alverde( azt hizsem így hívják) kenõcsöt (ez jobb amúgy?). Neki nincs szüksége egyéb kezelésre? Az is kérdésem, hogy vajon ennek van valami köze a visszatérõ húgyúti fertõzéshez? A legszörnyûbb az egészbe, hogy már lassan 3 hónapja nincs szexuális életünk, ez okok miatt. Féltjük egymást. Van rá megoldás? lehet szexuális életet élni így, mondjuk óvszerrel? vagy elõbb ki kell gyógyulnom a HPV-bõl és csak aztán? Amúgy 10 éve fogamzásgátlót szedek, gondolom javasolt ennek elhagyása, igaz?
Elõre is köszönöm válaszát


Válasz:


Kedves 31 éves!
A leírtak alapján nem gondolom, hogy partnerének negatív lenne a HPV-tesztje! Valószínûleg nem jól vették le a mintát tõle. Vagy akkor miért kell ecsetelnie?
Javaslom Önnek viszont, hogy keresse fel a II. Nõi Klinikán Sobel Gábor doktort a HPV-Centrumban. Egy citológiát javasolnék mindenképp annak tisztázására, hogy a HPV 31 okoz-e már elváltozást a méhnyaki szövetben. A partnere valószínûleg most Aldara krémet használ. Ezt a krémet csak a szemölcsre szabad kenni, mert erõs gyulladást okozhat az egészséges területeken. Ha ez a kezelés nem elégséges, akkor lézerrel vagy fagyasztással el kell távolítani a szemölcsöket.
Szexuális élet így nem annyira javasolt.
A visszatérõ húgyúti panaszait is érdemes lenne megemlíteni a nõgyógyásznak, fõleg, ha azok összefüggenek a szexuális együttlétükkel (tenyésztést javasolnék, utána célzott antibiotikum vagy antimikotikum kezelést, ha szükséges. És lehet, hogy immunerõsítõ kúrára is szüksége lesz.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-19

Tisztelt Doktornõ,

Érdeklõdnék. Én egy 29 éves lány vagyok és a napokban észrevettem 3 szemölcs félét a végbélnyilásom környékén. Egyet korábban még nyáron észrevettem, gondoltam elmúlik, de nem múlt. Most meg 3 újabb jött kicsit arréb. Mi lehet ez? Utánaolvastam a neten is. Érdeklõdnék a gyógymód felõl, ill. hova fordulhatok? Milyen orvoshoz? Kérem, segítsen. Kétségbe vagyok esve, mert sok rosszat olvastam a neten a HPV virusról.

Várom válaszát.

Köszönöm. Viktória


Válasz:


Kedves Viktória!
Minél hamarabb kérjen idõpontot Dr. Csatár Éva proktológus rendelõjében, aki Budapesten, a Margit krt-on rendel. A pontos címet és a telefonszámot megtalálja ezen a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál, Budapestnél a barna pöttyre kattintva. Ha ezek valóban szemölcsök, akkor fertõznek és gyorsan tovaterjednek. Ezt kellene mihamarabb megállítani.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-19

Tisztelt Doktornõ!
29 éves vagyok.Legutóbbi citológiám P2 HPV-vel.Az ez elõtti P3 volt szintén Hpv-vel. Az Orvosom 2 heti immunerõsítõt írt fel és három hónap mulva kell visszamennem újabb vizsgálatra.Kérdésem,hogy elmúlhat ennyitõl a Hpv-m és jövõre vállalhatunk gyermeket?Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves 29 éves!
2 hetes immunerõsítõ kúra sajnos nem hatékony a HPV-vel szemben.
Érdemes lenne kideríteni, hogy pontosan milyen a citológiai lelete: normál vagy ASC-US vagy LSIL? Ha ASC-US vagy LSIL, akkor milyen a HPV fertõzése. Tehát milyen típusú és melyik HPV-t, HPV-ket hordozza.
Ezek alapján lehetne javasolni az immunerõsítõ kúrát. Ezt a 2 hetet már szedje be, mert ártani nem árt, de tudni kellene hogy folytatassa-e.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-19

Tisztelt Doktornõ!

Évente járok rákszûrésre. A legutóbbi eredményérõl telefonon azt az információt kaptam, hogy a lelet negatív, de HPV vírus jelenléte valószínûsíthetõ. Az orvosom azt mondta, fél év múlva menjek ismét szûrésre, és semmi ok az aggodalomra. Tényleg semmi okom aggódni?

Köszönettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha valóban teljesen negatív a citológiai lelete, akkor nincs ok az aggodalomra.
A HPV nem feltétlen alakít ki betegséget. Viszont fertõzheti a partnerét, pertnereit.
De az sem biztos, hogy van Önben HPV. Errõl akkor gyõzõdhet meg, ha kér egy HPV-teszt vizsgálatot. Negatív citológia egy negatív HPV-teszttel 3 évre biztonságod ad a méhnyakrák megelõzésében.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-16

Tisztelt Doktor Nõ!
A nõgyógyászom HPV 4x-es pozitivitásra (2 LR, 2 HR) típus Isoprinosine-4 írt fel immunerõsítésre. Most 2x2-esével kell ezt szednem 25 napig, és azt mondta 3 hónap múlva menjek vissza és akkor újra citológia+HPV vizsgálat. Most kicsit tanácstalan vagyok, mert az oldalon azt olvastam, hogy legalább fél éves immunerõsítés kellene és ráadásul más ritmusban. Rákérdeztem a nõgyógyásztól, de azt mondta, hogy ez elsõ löketnek jó így, mert ha 3 hónap múlva nincs javulás (P3 citológia volt 2.-ra HPV-vel) mûteni kell (én ettõl nagyon félek). Nem tudom a 3 hónap után mire számíthatok? Vagy hogy ilyen hamar visszarendelt az az én megnyugtatásomra lenne? Mert a tavalyi petefészek mûtétem (ami életem elsõ mûtétje volt) nagyon megviselt és ezt õ nagyon jól tudja is. És most is a babavállalástól tartok leginkább, hogy mikor lehet így. Illetve az oltást javasolható-e így nekem és mikor (akár most is elkezdhetem beadatni vagy várni kell míg "negatívvá" válok?
Válaszait elõre is köszönöm!
Nusi


Válasz:


Kedves Nusi!
Szeretném, ha megtudná a nõgyógyászától, hogy a P3-as lelete pontosan mit jelent:
ASC-US-t,
LSIL-t
vagy HSIL-t?
Ennek birtokában lehetne Önnek javasolni majd egy kezelési sémát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-15

Kedves Doktornõ!
Nagyon köszönöm a választ!
Szeptember 8-án történt a mintavétel és mi október 27 kaptunk idõpontot.
Még annyi lenne a kérdésem hogy mennyi idõ alatt van meg az eredmény?
Köszönettel.Vné.Hajni.


Válasz:


Kedves Hajni!
Erre a kérdésére õk tudnak majd pontosan válaszolni. Ez klinikánként/kórházanként különbözik egy kicsit.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-13

Tisztelt Doktornõ!Nagyon köszönöm válaszát!sajnos Nyiregyházi vagyok,és annyit szerettem volna még kérdezni, hogy esetleg itt tud-e megbizható szakembert ajánlani?illetve ha az a szemölcs condyloma, akkor a párommal ugye nem kellene együttlenni, mert megfertõzhetem?elõre is köszönöm válaszát!Tisztelettel!K.


Válasz:


Kedves K!
Nyíregyházán Dr. Együd Katalint tudnám ajánlani.
Az elérhetõsége: 06-20-967-9063.
Ha ez valóban condyloma, akkor fertõz. Kérje ki a doktornõ véleményét, és a diagnózis birtokában majd eldöntik, hogy a mit tegyenek szexuális együttlét alkalmával.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-13

Tisztelt Doktor Nõ!
Elõször is köszönöm válaszát! Annyi lenne még a kérdésem, hogy nekem az immunerõsítõt (isoprinosin) folyamatosan kell szednem napi 2*2 mennyiségben. Az orvos 100 szemet írt fel. Nem tudom ez reális? Mert az önök oldalán azt olvastam, hogy 2 hét szedés, 2 hét szünet 3 hónapig. Nem tudom ez olyan mintha nem is csinálnék végig egy kúrát? Vagy milyen hatást várhatok tõle?
Köszönettel várom ismételt válaszát!
Anita


Válasz:


Kedves Anita!
A kúra fél évig tart általában, 2 hét gyógyszerszedéssel majd 2 hét szünettel.
Ez kb 10 dobozt jelent napi 3X2 tablettás dózis mellett. 2X2 tablettát naponta akkor ajánlunk, ha a beteg 55 kg alatti testsúlyú. Az Ön esetében így ez 6-7 doboz lenne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.