Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-10-30

Tisztelt Doktornõ! Köszönöm a válaszát. A neten olvatam, hogy testi érintkezés alkalmával is fertõz. Hüvelyi szülés alkalmával az 5 hós babám is megfertõzõdhetett? A párommal nem védekezünk óvszerrel, így vissza is kaphatom a vírust? Mivel védekezzek, hogy ne fertõzzem meg a babámat és a többi családtagomat? Köszönettel: 21 éves anyuka


Válasz:


Kedves 21 éves anyuka!
Sajnos még nem tudják pontosan, hogy egy HPV-vel fertõzött anyáról a babára milyen gyakorisággal kerülhet át a vírus. És ha át is jut, akkor milyen súlyosságú betegséget okozhat. Azt sem tudják pontosan, hogy kiknél okozhat betegséget. Ugyanis a HPV gyakori a nõknél, vizsont a megszületett babák 99%-ban egészségesek. Az 1 % sem a HPV-fertõzés miatti betegséget jelenti.
Ha nincs a kisbabájának nem múló köhögése, rekedtsége, akkor igazából nincs ok aggodalomra.
A HPV 99%-ban szexuális úton terjed. A többi családtagjának kis valószínûséggel adhatja át. Közös törölközõ használata talán kerülendõ (de ez egyéb nemiszervi fertõzésnél is ajánlott).
Az óvszeres védekezés segít - a tanulmányok szerint - a gyorsabb gyógyulásban. Ehhez tudni kellene, hogy a párja fertõzött-e.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-30

Tisztelt Doktorno!

Eloszor is koszonom valaszat.
Az emlitett kulfoldi legutobb felev utan megismetelt(tobbszori keresemre) HPV tesztek kozul mindharom negativ lett,a magas rizikoju HPV is ki lett zarva.
Egy orvosi asszisztens vette le a legutobbi kenetet , es egy masik orvossal egyutt ereztek valami kinovesfelet a huvelyemben , de egyikuk sem latott semmit a vizsgalotukorrel. Kerdesemre, hogy colposzkopiaval meg fogja -e nezni a doktor alaposabban, azt valaszolta, hogy a HPV eredmenyemtol fugg.Az eredmenyem jo lett.
Most nem tudom, hogy csak foloslegesen berendelnek,( altalaban akkor is berendelnek, ha csak azt akarjak mondani, mikor menjek legkozelebb)vagy milyen vizsgalattal tudjak alaposabban megnezni,ha nem a colposzkopiaval,amit tapintottak nehany centimeter melyen a huvelyben?vagy ha nem lattak semmit egyszeru vizsgalattal,es nincs HPV fertozesem a lelet szerint, akkor tovabb nem kell vizsgalniuk?
Ebben szeretnem kerni tanacsat.nagyon koszonom.
tisztelettel:Eva


Válasz:


Kedves Éva!
A HPV-tesztet a méhnyakról vagy a hüvelybõl vették?
Ha a méhnyakról, akkor azt jelenti, nincs méhnyakrák kockázata, viszont a hüvelyben még lehet HPV - azaz a kinövés lehet condyloma. Amennyiben a hüvelybõl vették és negatív, akkor valami más lehet a növedék.
Javaslok ez esetben egy másik nõgyógyász/nemigyógyász általi vizsgálatot (second opinion).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-29

Tisztelt Doktornõ! A gyermekágyas vizsgálat során levett minta eredménye P4 lett. Küretet végeztek és biopsziára küldték az eltávolított részt. A köv. vizsgálat P3 lett. Nagy konizációt végeztek, a méhnyakból eltávolított részt ismét szövettanra küldték. Jelenleg az eredményre várunk. (még 2 hét) 5 hós babám van, és nagyon aggódunk. Az orvosok nem hajlandóak a lehetõségekrõl beszélni, és ez nagyon zavar. Mikor számíthatok a méh teljes eltávolítására? Ha a köv. szûrés is rossz lesz, mire számíthatok? Köszönettel: egy 21 éves anyuka


Válasz:


Kedves 21 éves anyuka!
Csak a szövettani eredmény birtokában lehet megmondani a további teendõket.
De addig se aggódjon, mert a P3-as eredmény nem jelent daganatos betegséget, inkább csak egy rákelõtti elváltozást, ami gyógyítható. A kora és a lelete miatt is kis esélye van a teljes méheltávolító mûtétre.
2 hét múlva, ha megírja a konizációs minta eredményét, akkor tudnék majd további tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-29

Jó napot!
Májusban voltam nõgyógyásznál,amikor csináltak cytologiát,és októberben hívtak vissza,hogy meg kell ismételni,mivel Hpv jelei vannak!igazából az orvos nem mondott semmit -a kenet levétele után újságot olvasott-csak annyit,hogy ez még csak P2-s,ne ijedjek meg!Nem igazán értem mi történik velem,májusban húgyuti fertõzést állapított meg,még gyógyszert is írt rá!most meg HPV!4hónap múlva kell vissza mennem,vagy ha megint küldik a levelet!kezembe nyomtak egy tájékoztató lapot a vírusról és ennyi!nem tudom most mi a teendõ,mi ez a vírus egyáltalán!nagyon el vagyok keseredve!azt olvastam ,hogy szexuális úton terjed,de már 4 és fél év óta együtt vagyok a párommal!
Kérem adjon bõvebb informácíót errõl a vírusról,a kialakulásáról,kezelésérõl!
elõre is köszönöm!
egy elkeseredett lány


Válasz:


Kedves elkeseredett lány!
Ha megnézi a videót a Mi a HPV? ablaknál, elég sok információt megtudhat róla. Ez a levelezési hely erre nem elég.
Amennyiben 30 év alatti, nagy valószínûséggel meg fog szabadulni a HPV-tõl. A 20-24 éves lányok 50%-a fertõzött! De csak nagyon kis százalékuknál alakul ki betegség.
Járjon évente citológiára, és ezeknél a kontrolloknál majd lehet látni, hogy milyen irányban halad a folyamat. Ha kialakul egy rosszabb elváltozás (ASC-US vagy LSIL magas rizikójú HPV-vel), akkor lehet majd immunerõsítõ terápiát végezni, de az is lehet, hogy meggyógyul.
Azon viszont elgondolkodnék, hogy a megfelelõ helyre jár-e (ha az orvos újságot olvas vizsgálat közben...)
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-28

Tisztelt Doktorno!
Nehany eve magas rizikofactoru HPV-t allapitottak meg, es conizacios mutetet javasoltak feltetlenul.A mutetre nem kerult sor, es egy evvel ezutan kulfoldon a PAP test 3-szor is negativ lett.
1. Lehetseges ez?Vagy valaki tevedett?

Kozben condylomam is volt a nemiszerv kulso reszen.Amit kikezeltem ecsetelessel. De a legutobbi vizsgalaton ket orvos is valami kinovekedest tapintott a huvelyben, de nem lattak semmit.
2. A negativ teszteredmeny mellett is colposzkopiara lenne szukseg a tapintott valami miatt, vagy eltekinthet ettol az orvos, igy hogy a teszteredmeny jo lett?
Ragaszkodjak-e a tovabbi vizsgalathoz(kolposzkopiahoz)?
Nagyon koszonom valaszat.
Tisztelettel:Eva


Válasz:


Kedves Éva!
Lehet, hogy a mûtéti indikáció nem volt megalapozott néhány éve, mert az elváltozása nem is volt annyira súlyos. Az is lehet, hogy indokolt lett volna akkor, mégis öngyógyulás következett be, ami HPV esetén elég gyakori. De az is lehet, hogy a mostani lelete nem megbízható.
Fél év múlva kérjen egy újabb citológiai vizsgálatot.
A hüvelyi condyloma, és HPV-fertõzés nem azonos sem a méhnyaki rákszûréssel, sem a méhnyaki colposkopiaval. Ahogy leírja ezt a protokolt, ez a vizsgálat az USAban lenne?
A hüvelyi condylomat el kell távolítani (égetéses, cryo vagy lézeres kezeléssel). Utána kellene venni 3 hónap múlva egy hüvelyi HPV tesztet, ahol a condyloma volt), és egyidõben egy másik mintában egy méhnyaki HPV tesztet is (rákszûrés ellenõrzése céljából). Ezt nem tudom, hogy ott megcsinálják-e így?
De így lehetne megbizonyosodni, hogy megszabadult a HPV-fertõzéstõl.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-28

TISZTELT DOKTONÕ!OKTÓBERBEN VOLTAM RÁKSZÜRÉSEN AMINEK AZ EREDMÉNYE P2 GYULLADÁS,REAKTÍV HÁMELVÁTOZZÁSSAL ÉS HPV INF.GYAMÚT MUTATOTT.AZT MONDTÁK SEMMI TEENDÖM NINCS MAJD 6 HÓNAP MÚLVA ÚJABB RÁKSZÜRÉSRE KELL MENNEM.AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL,HOGY KELL-E VALAMILYEN KEZELÉS VAGY TÉNYLEG 6 HÓNAPIG SEMMI TEENDÖM NINCS.NAGYON FÉLEK,HOGY KIALAKULHAT NÁLAM A MÉHNYAK RÁK.33 ÉVES ANYUKA.


Válasz:


Kedves 33 éves anyuka!
Leírtak-e a leletén ASC-US, LSIL vagy CIN1 elváltozást?
Ha teljesen normális a kenete, akkor tényleg nincs teendõ, csak a nyomonkövetés félévente. Ha a fentiek közül bármelyik szerepel a papírján, akkor érdemes egy HPV-tesztet csináltatni, (mely OEP támogatottan ingyenes), hogy tényleg HPV okozza-e ezt az állapotot.
Amennyiben magas rizikójú HPV lesz a teszt eredménye, akkor javasolni lehet egy fél éves immunerõsítõ kúrát ((2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet) X 6).
Ha alacsony rizikójú, NA jelû vagy negatív eredményt kap, akkor félév múlva kontroll, nincs terápiára szükség. Azonban bármilyen HPV pozitivitás esetén a szexuális együttlétkor fertõzi partnerét.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves 33 éves anyuka!
Jelen leletei alapján nincs közvetlen méhnyakrák veszély. Ha magas rizikójú HPV-t találnak Önnél, és LSIL elváltozása van, akkor ez egy rákelõtti állapot, mely orvosi kontrollok és kezelések mellett gyógyítható.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-27

Tisztelt Doktornõ!
Fiatal lány vagyok aki tavaly július óta küzdök valószínûleg hpv-vel, magánorvoshoz járok, melesleg már mondhatom rendetek pénzt is ott hagytam és semmi javulás, ennyi idõ elteltével sem vett még le hpv-t, amit nem értek hogy miért, de már többször ecsetelt belül,amire szerintem jól reagált a szervezetem mert pár napra rá kitisztult../de idõ multával visszajön/ és szemölcsim is voltak/vannak amit lézeresen szedettem le..várnám a javulást már ennyi idõ után, és erre csak mindig ezt a választ kapom, hogy hízzak és erõsítsem az immunrendszerem../56kg vagyok, és 168 cm, szerintem ez átlagos, nem vagyok sovány/ próbálom azért erõsíteni az immunrendszerem cékla,sárgarépa,alma, körtelé folyamatos fogyasztásával..Ezeken a doldokon soha semmi konkrét vagy bövebb dolgot nem mondd, már ennyi idõ után nagyon elkeseredett vagyok, mert én ugy érzem én mindent megtettem a gyógyulás érdekében de sehová nem haladok, és mostmár nagyon aggaszt, hogy komolyabbra fog fordulni a dolog, és ugye szülni is szeretnék még, ha egyszer meggyógyulok..
:( Köszönöm a türelmét,s várom válaszát..
Köszönöm.. Brigitta.


Válasz:


Kedves Brigitta!
Elég bonyolultnak tûnik a története. Rengeteg dolgot kellene megkérdeznem.
Amennyiben van ideje, kérem hívjon fel (H-P-ig 13-15 között) leleteivel a kezében és akkor gyorsabban megfejthetnék ezt az "ügyet".
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-27

Üdvözlöm!
Én 30 éves férfi vagyok.A nemiszervemen és a combom és a herék közt a hajlatban kisebb szemölcs szerû valamik jöttek ki.Érdekelne hogy ezt HPV vírus okozhatta?Ha igen hogyan lehet gyógyítani és eltüntethetõk-e a szemölcsök?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves 30 éves férfi!
Ezeket lehet, hogy HPV okozza, lehet, hogy más.
Javaslom, hogy mutassa meg egy bõrgyógyásznak és Õ majd meghatározza a kezelést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-24

Tisztelt Doktornõ!
Külföldön élõ 29 éves, házas fiatalasszony vagyok,évente járok rákszûrésre.A napokban jártam ismét vizsgálaton és kiderült, hogy idézem: a hüvelyfal alsó harmadában körkörösen kölesnyi condylomák vannak jelen.
Utánaolvastam a neten és nagyon megrémültem, hogyan tovább mint a nemi életünket nézve illetve szerettnénk már babát és most akartunk elkezdeni próbálkozni...5 hónapra kitejedõ immunrendszer erõsitõ kúrát irtak fel (Isoprinosine 500 mg)
A kérdésem az lenne, hogy ennek tudatában, hogyan lehet folytatni a nemi életet ill. hogyan kell gondolkodni milyen hatással lehet a terhesség kialakulására. Konkrétan min kell változtatni és hogyan lehet szinten tartani megelõzni és együtt élni ezzel a betegséggel.
Válaszát nagyon megköszönöm!


Válasz:


Kedves 29 éves!
Nem javasolták a condylomák eltávolítását?
Az immunerõsítõ javasolt, de önmagában nem valószínû, hogy elég lesz.
Ez egy fertõzõ elváltozás. Fertõzheti Önmagát és férjét. Õt is meg kellene vizsgálni alaposan (nemigyógyász vizsgálat, HPV-teszt, dermatoszkóp - ecetsavas próba).
Az óvszer mindenképp javasolt a szexuális együttlétkkor, míg mindketten negatívok nem lesznek. És a "baba project" is akkor lenne aktuális inkább. (Az immunerõsítõt terhesség alatt nem szabad szedni!)
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2009-10-23

Tisztelt Doktornõ. 42 éves nõ vagyok, Rendszeresen (8-12 hónap)szûrésre járok.
A legutóbbi alkalommal P3-as eredményem lett, és a megismétlés is megerõsítette ezt. Elõtte pár évig csak P2-es eredményeim voltak. A szûrést követõen HPV vizsgálaton is részt vettem, amely kis rizikójúak mellet NA HR56-ot is kimuatatott. Kérném szépen tájékoztasson, hogy ilyenkor mire számíthatók?


Válasz:


Kedves 42 éves!
Kérem tudja meg, hogy pontosan mit jelent a P3: ASC-US-t, LSIL-t, ASC-H-t vagy HSIL-t?
Csak ennek ismeretében tudnék tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-10-22

Kedves Doktorno! Koszonom gyors valaszat.A konizacio 26.10.2009.lesz meg.Sajnos nem volt megallapitva mely tipusu HPV okozza betegsegem,csak jelenletet mutattak ki.Rakerdezek.E beavatkozas utan mar mondta a nogyogyasz hogy rendszeres ellenorzesre kellesz jelentkeznem,de addig is odafigyelek etkezesemre es Echinacea kapszulat szedek.Visszafertozesem veszelye nem fenyeget.Mire figyelyek kulonosebben e beavatkozas utan?Tisztelettel Imola


Válasz:


Kedves Imola!
1. Tudja meg a szövettan eredményét (a mûtét után).
2. Kérjen egy HPV-tesztet 3 hónap múlva (itthon ingyenes ilyen esetben).
3. Ha ez pozitív lenne, akkor vényköteles immunerõsítõt javasolt szednie (nem Echinaceat).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.