Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt doktornõ!
Jelenleg HPV fertõzéssel küszködöm immár két és fél hónapja. A triclorecetsavas ecsetelés és az Isoprinosine tabletta együttes alkalmazásával csökkentek a szemölcsös elváltozások, de megszûnni nem akarnak. Most már kezdek kétségbeesni, hiszen elég kellemetlen ez az elváltozás és babát is szeretnénk a párommal, de így nem igazán merünk szexuális kapcsolatot létesíteni, legalábbis közösülés formájában. Tud-e nekem valamit javasolni, hogy mihamarabb kikúrálhassuk ezt a fertõzést és babát vállalhassunk? Válaszát elõre is köszönöm. Detty

Tisztelt doktornõ! Ime az elõzõ levelem az azonosítás kedvéért. Kérdezte, hogy a páromnak vannak-e tünetei. Voltak neki is szemölcsei, egy-kettõ, de a Condyline oldattal teljesen tünetmentessé vált.
Lenne még egy kérdésem a szemölcsökkel kapcsolatban. Bioptron lámpás kezelés használ-e neki vagy sem? Elõre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Detty

Kérdés:

2009-11-12

Szép napot kívánõk.

Azt szeretném tudni ,hogy 3,rákszürés és magas prolaktin esetében milyen kezelésre leht számitani.

köszönöm

Kérdés:

2009-11-11

Pár napja feltettem egy kérdést, köszönöm a választ! Viszont újabb kérdések merültek fel bennem, milyen gondot okozhat a HPV az anális, ill. orális csatornákban? Hogyan elõzhetõ meg? Hogy lehet kiszûrni? Mire figyeljek? Írta a doktornõ, hogy immunerõsítõ kúra ajánlott, ez mit takar? Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV megbetegítheti az anális és az orális nyálkahártyát is. Ez jelenthet szemölcsöt vagy rákelõtti állapotokat, sõt elhanyagolt esetben rák kialakulását is. Szerencsére ezek a betegségek viszonylag ritkák, de mégis léteznek és a promiszkuitással egyre gyakoribbá válnak (pl Amerikában nõtt a mandula rák az utóbbi években - a fiatalok körében - a szexuális szabadosság következtében).
Természetesen lehet szûrni a szájüreget ás az anus tájékát is HPV-re.
Az Ön esetében azért javasoltam az immunerõsítõ kúrát, mert, ahogy írta a HPV-tõl a mûtétek ellenére sem szabadult meg, ami azt jelenti, hogy így a méhnyaki betegsége nagy valószínûséggel vissza fog térni. Ha sikerülne a HPV-t eliminálni, akkor ez nem történik meg. Ezért kellett a mûtét és plusz ajánlanám a fél éves immunerõstítõ kúrát (Isoprinosine 3X2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni, utána citológia és HPV-teszt kontrollnak).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-11

Tisztelt doktornõ!
Jelenleg HPV fertõzéssel küszködöm immár két és fél hónapja. A triclorecetsavas ecsetelés és az Isoprinosine tabletta együttes alkalmazásával csökkentek a szemölcsös elváltozások, de megszûnni nem akarnak. Most már kezdek kétségbeesni, hiszen elég kellemetlen ez az elváltozás és babát is szeretnénk a párommal, de így nem igazán merünk szexuális kapcsolatot létesíteni, legalábbis közösülés formájában. Tud-e nekem valamit javasolni, hogy mihamarabb kikúrálhassuk ezt a fertõzést és babát vállalhassunk? Válaszát elõre is köszönöm. Detty


Válasz:


Kedves Detty!
Sajnos ez egy hosszabb folyamat.
Az ecsetelés az Isoprinosine-nal (Iso napi 3X2 tabletta 2 hétig, majd 2 hét szünet 6 hónapon át) egy jó kombináció. Ha az ecsetelés nem ad jó eredményt, akkor lehet a külsõ kezelésben váltani lézerre, fagyasztásra vagy elektrokauterre. Az immunerõsítõt viszont érdemes mellé szedni a fentiek szerint (javítja a teljes gyógyulés esélyét). A szemölcs nagyon fertõzõ, ezért vigyázzanak egymásra szexuális együttlét alatt. A babát a gyógyulás után javaslom.
A párjának nincsenek tünetei?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-10

Tisztelt Doktornõ! Ön milyen immunerõsítõ módszerre esküszik ami biztosan beváll a HPV leküzdésében? Félek elmenni a HPV tesztre hogy megtudjam elmúlt e a veszély illetve van e bennem más típus is, talán jobb ha nem tudom az eredményt és erõsítem az immunrendszeremet de nem tudom mi a legjobb módszer.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Csak úgy nem ajánlunk immunerõsítõt orvosilag, hogy nem tudjuk a citológiai eredményét és a HPV típusát.
Ha ezeket tudjuk, akkor jöhet szóba egy féléves kúra (vényköteles tablettával).
Addig csak önmegnyugtatásra jó lehet a sok gyümölcs, zöldség, vitamin és a sportolás.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-10

Tisztelt Doktornõ!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhõz ,hogy a HPV oltással egyetemben-amit október 21-én kapott a lányom elõszõr-adható-e másik oltás is? Gondolok a Hepatitis B meg a H1N1 oltásokra.Mert én olyat hallotam, hogy elõszõr be kell fejezni a HPV oltásokat és utána egy hónappal adható. Várom válaszát! Tisztelettel:Ghyczy István


Válasz:


Kedves Ghyczy István!
A hepatitis B-t valóban érdemes lenne a HPV oltássorozat után beadni, azaz a 3. után.
H1N1 viszont most aktuális és fontos. Ezért a következõt javasolnám:
0. hónap (okt 21.): 1. HPV-oltás (megvolt)
1. hónap (nov-12-20. között valamikor). H1N1-oltás
2. hónap (dec 21. körül) a 2. HPV-oltás
6. hónapban ( április 21. körül) a 3. HPV-oltás.
7. hónapban (május 21-tõl) lehet a hepatitist.
Üdvözlettel: Dr. Ragõ Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-09

Tisztelt Doktornõ! Tavaly kétszer mûtöttek, méhszájseb égetést, konizációt hajtottak végre. Sajnos három magas kockázatú vírus van bennem, amivel nem lehet mit csinálni. Nõgyógyászatilag már rendben vagyok, eredményeim jók, de a kérdésem az lenne, hogy az orális illetve anális csatornákban okozhat-e gondot a vírus? Egyenlõre nincs panaszom... Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Igen. Orálisan és análisan is fertõz a HPV.
Fél éves immunerõsítõ kúra talán segítene megszabadulnia a vírustól.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-08

Tisztelt Doktornõ!
A kérdésem az lenne, hogy most jelenleg hpv- vel küzdök, de ha jó lesznek az eredményeim akkor akár azzonnal beadhattatom a hpv elleni védõoltást, és az utolsó beadása után kb mennyi idõt érdemes várni, ha akár babát szeretnék..
Köszönöm válaszát elõre is..
B.M.


Válasz:


Kedves B.M.!
Az utolsó vakcina beadása után bármikor lehet terhes.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-05

Tisztelt Doktornõ!

Ismét csatolom az elõzményeket.
A citológiában nem szerepel semmilyen kóros neoplasticus hámelváltozás, csak az egyéb nem neoplasticusnál van bekarikázva az egyéb, metaplasia, repair, és mellé van írva az elszarusodás.
Ebben az esetben nem kell az immunerõsítõ kúrát végigcsinálni? Csak várjak, hátha fél év múlvára meggyógyul magától? Ugye fél év alatt nem lesz komoly baj belõle?

A citológiám P2 lett, és az van még rajta, hogy elszarusodás. 24 éves vagyok, és mindenképpen szeretnék szülni 2 éven belül. Most olvastam egy lány levelében, hogy az orvosa azt mondta, hogy ha megmûtteti, utána biztos hogy nem szülhet. Ez igaz lehet????
Az elõzõ levelemet csatoltam a beazonosítás miatt, mert a Doktornõ kérdezte a citológiám eredményét és a koromat.


A problémám a következõ: a nõgyógyászom 18-as, azaz magas kockázatú HPV vírust állapított meg nálam, valammint látott egy csúnya méhszájsebet. A lehetõségek, amiket felajánlott: vagy megcsináljuk a mûtétet most, vagy várunk 3 hónapot egy újabb vizsgálatig, hátha a szervezetem leküzdi a vírust. Kérdeztem, melyiket javasolja, de egyik irányba se húzott, nekem kell eldöntenem. Én nem tudom, melyik lenne a jobb megoldás, illetve ha nem csináltatom meg a mûtétet, akkor hogyan segíthetnék a szervezetemnek a gyógyulásban? A Doktornõ mit javasol?

Elõre is köszönöm,

V. Dóra


Válasz:


Kedves Dóra!
Mivel nincs kóros neoplasticus elváltozás bejelölve, szerintem várjanak 3-6 hónapot, és a következõ citológia, HPV-teszt és kolposzkópiás lelet függvényében döntsenek a továbbiakról. Egy loop konizáció (mûtét), mint ahogy már írtam, nem jelent kockázatot a szülésre. A HPV 18 miatt, ha nagyobb biztonságban érezné magát, akkor szedjen nyugodtan immunerõsítõ tablettát (3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet és ezt ismételje 3-6 hónapig, a következõ kontrollig - ha ez a 3. hónapnál lesz, akkor HPV-teszt, citológia és kolposzkópia után ismételhetõ a kúra, ha a citológia még nem HSIL és még ott van a HPV18). HSIL esetén konizáció javasolt mindenképp.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-05

Tisztelt Doktornõ!
A lányom az elsõ HPV oltást szept. 3-án kapta, most lenne aktuális a második beadása, de sajnos pár napja nagyon fáj a torka, folyik az orra és rossz a közérzete. Láza ezidáig még nem volt. Kérdezem ,hogy hétvégén megkaphatja-e az oltást vagy ha nem meddig lehet csúsztatni.
Kérem ha lehet még a holnapi napon szíveskedjen válaszolni, mert sajnos a doktorúr akihez járunk szabadságon van és az asszisztens adná be azoltást

Válaszát elõre is köszönöm: Vereczki Mária


Válasz:


Kedves Mária!
Sajnos csak most tudok válaszolni a levelére.
Az oltást mindig elhalasztjuk, ha bármilyen fertõzés fennáll.
Ha meggyógyult a lánya, akkor javasolt beadni a következõ vakcinát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-05

Kérdezte Doktornõ mivel távolították el a szemölcsöket. Én Conyline ecsetelõt használtam és egyszer egy ezüst színûvel is bekente az orvos. Az igaz hogy nagyon könnyen begyulladt tõle a bõröm és sokszor áztattam kamillás ülõfürdõben, és Aloe Verás krémet és Neogranormont is használtam. Mitõl lehet a hüvelyégés? És mivel szüntethetõ meg?


Válasz:


Így látatlanban nehéz véleményt mondani. De szerintem a sok kémiai anyag után még nem gyógyult meg a nyálkahártya. Adjon neki egy kis idõt. Ne fürödjön, csak zuhanyozzon. Ha lehet egy darabig kerülje a hüvelyi szexuális aktust (kb 2-3 hét). Amennyiben a hüvelyflórája egészséges, úgy begyógyul magától.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.