Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-11-16

Kedves Doktornõ! Szeretném kikérni a véleményét az esetem kapcsán. A nõgyógyászom az alábbi eredményt közölte: " HPV vizsgalat eredmenye: pozitiv, de a minta sem a magas, sem az alacsony kockazatu tipusokat nem tartalmazta.Ez annyit jelent, hogy fel evente rakszures javasolt, de egyeb teendo nincsen."
Az nem világos számomra, hogy hogyan lehetek úgy HPV-s, ha nincs semmi teendõm. Valamint meggyógyulhatok-e és negatívvá válhatok-e immunerõsítéssel, vagy ez tartós állapot? Elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Milyen volt a citológiai eredménye?
A teendõket az határozza meg ugyanis, és nem a HPV.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-15

Tisztelt Doktornõ!

Rákszûrésem eredménye: atypusos mirigyhámsejtek malignitás gyanuját keltik , ezután végzett HPV vizsgálat szerint 16-os HPV-t állapítottak meg, most lesz újabb cytológiai vizsgálatom, mire számíthatok, milyen gyógymódok léteznek?


Válasz:


Ha megvan az újabb citológiai eredménye, akkor tudnék erre válaszolni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-14

Kedves Doktornõ! Nekem már annyi forrásból annyiféle információ jött, hogy muszáj feltennem egy szakembernek a kérdéseimet. Az én fertõzésem kb. másfél éve volt, szemölcsök jöttek ki a hüvelybemenetnél. Ezeket lefagyasztották, beszedtem az Isoprinosine-t a venerológus által elmondott szerint, azóta szerencsére nem is jött vissza. Kb. fél éve voltam rákszûrésen, a HPV-teszt negatív volt.
Én ebbõl azt gondolnám, hogy nincs a szervezetemben a HPV, tehát meggyógyultam, holott azt mondta az orvosom, hogy ez sosem tûnik el a szervezetbõl (?). Szegény barátom azóta is küzd a szemölcsökkel, talán lassan-lassan legyõzi õ is. (Egyébként azóta óvszerrel védekezünk.)
Kérdéseim:
1. Mit vizsgálnak a rákszûrésnél? A rákot okozó HPV típusokat szûrik, vagy az összeset? És akkor most mit is jelent, ha nekem negatív lett a lelet?
2. Van-e értelme esetemben a HPV-oltásnak? (23 éves vagyok) Védene-e akár a rák, akár a szemölcsök ellen?
3. Az orális fertõzöttségnek van bármilyen tünete? Lehet-e olyan fertõzésem, ha a lelet ugye negatív volt?
4. Férfiaknál, ha mondjuk a barátomnak eltûnnek végre a szemölcsei, letelik 6-12 hónap, de biztosra akarunk menni, hol lehet megnézetni, hogy neki van-e még HPV-je? És ez milyen vizsgálat tulajdonképp? Honnan veszik a kenetet?

Köszönöm szépen a segítségét, tudom, kicsit sok a kérdés, de ez lesz másfél év bizonytalanság eredménye.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Válaszaim:
1.Minden HPV-re tipizálnak, nemcsak a rákot okozóra.
Ha Ön negatív, ez azt jelenti, hogy a méhnyakán nincs HPV. Ettõl még lehetne a hüvelyben és a hüvelybemenetnél. De, ha elmúltak és nem jöttek elõ a szemölcsök most már régóta, én azt gondolom, hogy Ön meggyógyult. Ha nem tudnánk ebbõl meggyógyulni, akkor minden ember condilómás lenne a Földön. Szerencsére ez nem így van!
2.Ha HPV-negatív, akkor van értelme az oltásnak. Védene a rákot kozó 16, 18-as és a szemölcsöt okozó 6, 11-es típusok ellen. Ennél több képes daganatot elindítani, ezért az oltás után is kell járni rálszûrésre.
3. Igen. De tünetei lehetnek. Fehér elszínezõdés a száj nyálkahártyáján. Tesztelni lehet ezt is.
4. Olyan nemigyógyász vagy urológus végezheti ezt a vizsgálatot, aki a HPV témában elmélyült. Nem fájdalmas vizsgálat, a péniszrõl vesznek felszíni hámmintát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-13

Tisztelt Doktornõ!Köszönöm válaszát mintavétellel kapcsolatban.Én nõ vagyok és nekem nõttek szemölcseim.A bõrgyógyász azt mondta,nincs szükség tesztre,mert egyértemû,hogy condyloma.Lefagyasztotta õket és Isoprinosine-t írt fel.Egy híján elmúltak,de remélem ez a legnagyobb(kb. fél centis) is el fog és nincs illetve nem lesz több-- nem végeztek teljes feltárást pl. a hüvelyben(ezek a hüvelybemenetnél jöttek ki).A partneremnek nincsenek tünetei, pedig csakis tõle kaphattam el,mert én tizenéve nem voltam mással.Õ pedig bizonyítottan igen. Ha nincs tünete, meg lehet-e állapítani,hogy hordozza-e a vírust?(Az is lehet, hogy idõközben legyõzte a szervezete,és nem mutatja a teszt?)Nem szeretném,ha úra megfertõzne,ha én esetleg gyógyulási folyamatban vagyok.Másik kérdésem,ha nekem elmúlnak ezek és nem jön ki több,kb. mennyi idõ múlva lehet arra számítani, hogy a szervezetem legyõzte a vírust és már nincs bennem, és hogyan lehet ezt megállapítani?Van olyan egyáltalán, hogy ez a vírus eltûnik az ember szervezetébõl?A bõrgyógyász azt mondta, hogy ha elmúlt mind és begyógyult a helye,élhetek nemi életet a partneremmel, -már úgyis mindegy,ha tõle kaptam- csak figyeljem magamat,hogy kijön-e újabb, ha igen,megint lefagyasztás és minden mehet tovább...Én ezt nem gondolom jónak,mert szeretnék nemcsak a szemölcsöktõl,hanem a vírustól is megszabadulni.Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
HPV-teszttel lehet megbizonyosodni, hogy a partnere hordozza-e még a vírust. Lehet, hogy már nem. De Önrõl is érdemes mintát venni a gyógyulás után. Addig mindenképp fertõzõképes, míg van kondilómája és/vagy a HPV teszt pozitív. Jelenleg, amíg van szemölcse, Ön is fertõzheti a partnerét.
A vírustól megszabadulhat. Valakinél ez hosszabb folyamat, valaki észre sem veszi, hogy megfertõzõdött. A szemöklcsöket mindig el kell távolítani, de akkor nem fertõz már, ha a HPV-teszttel is negatív.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-13

Tisztelt Doktornõ!
HPV tesztem pozitív lett, HPV 31-es típust állapítottak meg. Partnerem tesztje negatív lett. A kérdésem az volna, hogy ha ezt a típusú HPV-t egyszeri szexuális együttlét (óvszer nélkül)után nem kapta meg, akkor az az jelenti, hogy immunis és már nem fertõzõdik meg vagy még elkaphatja.Válaszát és segítségét elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos elkaphatja, amíg Ön hordozza a vírust.
Javaslom az óvszert, bár nem 100%-os, de valamennyire véd.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-13

Tisztelt Doktornõ! A cytologia eredményem alapján enyhe HPV vírust állapítottak meg nálam, 6 hónap múlva kontroll javasolt.
A helyzet lehet nem olyan súlyos, de én nagyon megijedtem.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha az immunrendszeremnek sikerul is legyõznie a vírust, de a párom szervezetében is benne van, akkor elkaphatom e újra és viszont?
Az is érdekelne, hogy ellenjavasolt e ilyen esetben az orális szex és hogy olyan módon is elkapható e?
Mi a legjobb, amit tehetek a következõ vizsgálatig, hogy kigyógyuljak belõle? Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Orális szexszel is terjed a vírus.
Visszafertõzõdhet a párjától.
Fontos lenne tudni a tanácsaimhoz, hogy:
Mi volt pontosan a citológiai eredménye?
HPV-teszt történt-e?
Hány éves?
A párja hány éves?
Mióta vannak együtt?
Monogámok-e mindketten?
Hogyan védekeznek?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt Doktornõ!Szeretnék köszönetet mondani azért, hogy foglalkozik velünk.Nekem például Ön a mentsváram, senkinek nem mondhatom el, hogy condylomám van és rengeteg kétely és gondolat zakatol a fejemben.Nembeszélve a csalódásról, hogy megfertõzött az, akiben megbíztam.Szóval teljes kétségbeesés...Meggyógyulok-e valaha...? stb.
Nagyon köszönöm!!! vackor
Igaz,hogy ez nem egy kérdés, de fontos volt leírnom.


Válasz:


Köszönöm, vackor.
És örülök, ha segíthettem.
Üdvözlettel: Dr. R.Zs.

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt Doktornõ!Azt szeretném tudni,hogy honnan vesznek mintát a condylomát okozó HPV kimutatásához férfiaknál és nõknél.Mennyire biztos az eredmény?
Igaz,hogy ezek a hámsejtekben vannak, a vérbõl nem lehet kimutatni?
Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A mintát vagy a kondilóma felszínérõl vagy az eltávolított szöveti anyagból kell, hogy vegyék mindkét nem esetében. Az eredmény, ha jó a mintavétel és szállítás, akkor 90-95%-os.
A vírus a hámsejtekben él, a vérbõl csak antitesteket lehet kimutatni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt Doktornõ!A condylomat okozó vírust elkaphatta-e a fiam,ha fehérnemûinket együtt mostam 40 fokon?(Nekem condylomam van.)Lehet,hogy tünetmentes fertõzött lett?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ Anyuka!
Errõl nincs adatunk, hogy így át lehetne adni a vírust. A fertõzéshez hámsérülés is kell, nem csak bõrkontaktus. Ezért terjed ez a vírus szexuális úton a legjobban.
Ha 60C fokon mosná a fehérnemûit, az jobban elpusztítaná a kórokozókat ( a többit is).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt Doktornõ! Ha jól látom akkor ezen az oldalon csak Hölgyek kérdeznek Öntõl. Én egy harmincas évei elején járó férfi vagyok, mint utóbb megtudtam, egy hpv-vel kezelt Hölgyel volt 2-3 hónapon keresztül szexuális kapcsolatom.A védekezésbõl-óvszer- nem engedtem, de mint utána olvastam,ez nem sokat segített a helyzeten. A jelenleg is folyó kezelése alatt az inmunrendszerét nem sikerült felerõsíteni, bár már szinte "lórúgás" erejû készítményeket kapott, és a leletei sem voltak túl bíztatóak az elmondása alapján. Magamról csak annyit, hogy 13 évet éltünk együtt volt párommal és ez idõ alatt egyszer sem csaltam meg, sem Neki, sem nekem nem voltak ez irányú problémáink( nemi betegségek ),egy éves válásunk óta ez a hölgy volt az elsõ kapcsolatom.Magamon semmi jelét nem vettem észre a betegségnek, már kb. negyed éve nem találkoztunk. Aktív sportos életvitelem alapján bízom benne, hogy a kórokozókat valóban "legyõzte" a szervezetem , viszont felmerült bennem a kérdés, mi legyen ezek után? Senki életét nem akarom tönkretenni, ha már a sajátomat esetleg sikerült.Van értelme a szûrésnek? Ön mit javasol? Elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Az óvszer igenis véd a HPV-fertõzéstõl. Bár nem 100%-osan, de van védõhatása. Ezt több orvosi taunulmány is bizonyította.
A férfiak kb 6-12 hónap alatt meg tudnak szabadulni a vírustól. Ön akkor lehet igazán biztos, hogy már "gyógyult", ha csináltat egy HPV-tesztet. Javaslom, keresse fel a Körúti Orvosi Centrumban (HPV-Centrum ablaknál, Budapest, kék pötty) a bõrgyógyászokat, akik megvizsgálják.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-12

Tisztelt doktornõ! Még egy kérdést elfelejtettem leírni. A kezelõorvosom felírta nekem az Isoprinosine tablettát napi 3x2 tbl adagolásban. Már két hétig szedtem, most kaptam még egy dobozzal. Ezt most szedjem vagy hatásosabb, ha most két hét pihenõt hagyunk és utána folytatom a kúrát? Köszönettel Detty


Válasz:


Kedves Detty!
Szerintem úgy hatásosabb, ahogy írtam (2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni). Ez sajnos kb 10 doboz beszedését jelenti 6 hónap alatt, ami kb 32.000 Ft. Nem tudom, hogy anyagilag megengeheti-e magának?
Vagy választ egy másik, rövidebb kúrát (3 hónap), hátha már az is használ.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.