Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-11-20

Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszait,nagyon sokat segítettek nekem!
Üdvözlettel:MSné

Kérdés:

2009-11-20

Tisztelt Doktor úr/Doktornõ,

múlt héten megkaptam citológiai eredményemet mely sajnos életem során elõször kóros elváltozást mutatott, P3 - ASCUS lett(az utolsó vizsgálat eredménye tavaly novemberében normál P2es volt). A citológus most HPV gyanut is jelzett ezért a nõgyógyászom azonnal elvégezte a HPV tesztet és jelenleg az eredményre varunk. Szerencsére CIN-nel jelzett elválozást nem mutatott a lelet. Amikor arról kérdeztem nõgyógyászomat milyen hatással van ez a nemi életemre (komoly párkapcsolatban élek már 2.5 éve) nem nagyon akart nyilatkozni, azt mondta várjuk meg elõbb a HPV eredményt és ha pozitív utána megbeszéljük a további teendõket. Mivel eléggé aggódó típus vagyok ezért nem nagyon tudok megnyugodni mert gondolom ha a citológus már lát HPV-re utaló jeleket akkor ott nagy valószínûséggel az is van:( Kérdésem az lenne hogy élhetünk-e a jelenlegi szituacióban nemi életet óvszerrel, gyanítom a párom már elkapta ha fertõzött vagyok ha meg nem akkor az óvszer sem nyújt teljes biztonságot. Azzal tisztában vagyok hogy fertõzött férfiaknál ált.ban nagyon kevés az esély komoly betegség kialakulására, viszont nagyon nem szeretném ha a kapcsolatunk tönkremenne, mégsem tudom mi lenne jelenleg a helyes. Ezenkívül szeretnem megerõsíteni az immunrendszeremet hogy az legyõzze ezt az állapotot, ha már kiírtani semmi sem tudja a HPV-t. Tudna ajánlani jó és hatásos immunerõsítõket ill. azok beszerzési helyeit? Jelenleg is eléggé meg vagyok fázva, sokat dolgozom, de mellette sportolok és próbálok ügyelni a helyes táplalkozásra. Válaszát elõre is köszönöm! Üdvözlettel: Eva


Válasz:


Kedves Éva!
Mindenre csak helyeselni tudok, amit írt. Amihez hozzászólnék: ASC-US nem biztos, hogy HPV-tõl van, ezért tényleg érdemes megvárni a teszt eredményét. Ha magas rizikójú HPV lesz a diagnózisban, akkor ajánlott vényköteles immunerõsítõt szedni (fél évig kúraszerûen, 2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, 6X ismételve). Ha más okozza az ASC-US-t(pl gomba), akkor fontos azt kezelni.
Óvszer, nem teljes, de mindenképp okos megoldás, hisz véd az egyéb fertõzésektõl is, sõt az ide-odafertõzéstõl is. Éljenek így nyugodtan nemi életet, ez a tény ne változtasson a jelen helyzeten.
Szívesen adok tanácsot, ha megvan a HPV eredménye is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-19

Romaniaban elek,21 eves vagyok s 3 hettel ezelott a Papanicolau vizsgalat eredmenye Pap3d ,Koliacitak,CIN1.Koloszkopiat es bipsziat is csinalt az orvos,a biopszia erendmenye Cin2.Azt szeretnem tudni ha tudna valaki az on klinikajan lezerrel megmuteni?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
HPV-tesztet végeztek Önnél? Azt még érdemes lenne a mûtét elõtt megcsináltatni.
Sõt lehet, hogy elkerülhetõ lenne maga ez a beavatkozás, ha szedne immunerõsítõt kúraszerûen fél évig.
Ha a mûtét mellett dönt, akkor kérem, keresse Debrecenben Dr. Török Pétert a +36-70-315-8024.
Sajnos jelenleg a lézer készülék a szokásos szervízen van, ezért érdeklõdni kell, hogy mikor keresheti fel Õket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-19

Kedves Doktornõ!
Nagyon köszönöm a válaszát!December 17.-én mûtenek "kismûtét" kell,remélem jó lesz a szövettan eredménye.A gyógyszert máris elkezdtem szedni,köszönöm!Miért nincs a köztudatban,miért nem ajánlják az orvosok?Természetesen nem biztos,de ha 4hónappal ezelõtt elkezdem szedni lehet,hogy nem kell mûteni?
Üdvözlettel:MSné


Válasz:


Kedves MSné!
2x küldte el ezt a levelét. Az elõbbire válaszoltam.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-19

Kedves Doktornõ!
Nagyon köszönöm a válaszát!December 17.-én mûtenek "kismûtét" kell,remélem jó lesz a szövettan eredménye.A gyógyszert máris elkezdtem szedni,köszönöm!Miért nincs a köztudatban,miért nem ajánlják az orvosok?Természetesen nem biztos,de ha 4hónappal ezelõtt elkezdem szedni lehet,hogy nem kell mûteni?
Üdvözlettel:MSné


Válasz:


Kedves MSné!
Lehet, de ezen már nem szabad gondolkozni.
Most a mûtét segíteni fog! A gyógyszerrel kiegészítve pedig biztos gyógyulásra számíthat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-18

Kedves Doktornõ!
Megszeretném kérdezni hogy egy p3(ASCUS) citologiánál nézik a hpv gyanút is? Ha jelen van a szervezetbe a hpv akkor azt a cit. kimutatja?
Köszönöm.Edina.


Válasz:


Kedves Edina!
Az ASC-US diagnózist ma már inkább a P2-be sorolják, mint P3-ba. Ezt azért írom le, mert a citológusok, sajnos még nem egységesen kezelik ezt az új nomenklatúrát. A P2 nem jelent veszélyt, nem jelent nagyobb beavatkozást sem. A P3-nál a betegek megijednek, pedig még ott is gyógyíthatóak az elváltozások, ugyanakkor ez sokszor már mûtéti indikácót is takar.
Ha nincs leírva, hogy HPV gyanú, az még nem zárja ki, hogy nincs HPV-fertõzése. Ha viszont mellette leírtak bakteriális flóra változást, gombát, vagy trichomonast akkor az ASC-US mögött ezek lehetnek. Ez célzott kezelést igényel.
A citológia önmagában 70-75%-os biztonsággal mutatja meg, hogy valóban mi zajlik a sejtekben.
Ha az ASC-US mellé nem jelöltek egyéb elváltozást, akkor vagy vár 6 hónapot és az akkori kontrollnál már okosabbak lesznek (vagy lesz HPV vagy meggyógyul). Vagy kér most egy HPV-tesztet, hogy lássa mi okozza az ASC-USt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-17

Kedves Doktornõ!
Négy hónappal ezelõtt P3as eredményem lett,most P3-P4.Volt tudomásom a HPV legmagasabb kock.vírusáról,de sajnos 10évig nem töródtem vele,minden évben P2volt az eredményem.Holnap mennék a mûtétet megbeszélni,de ma olvastam az immunerõsítõ gyógyszerrõl,vajon van még idõm ezt a lehetõséget megpróbálni?A lézeres mûtétrõl is ma szereztem tudomást,arról mi a véleménye?48 éves vagyok.Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel:Márton Sándorné


Válasz:


Kedves Márton Sándorné!
A P3-P4 indikáció mellett mi szerepelt még a citológiai papírján?
HSIL? ASC-H? AIS? vagy egyéb?
Ezek mind a 3-an mûtéti indikációt jelentenek. Az immunerõsítõt a mûtét után elvégzett kontroll HPV-teszt (ami ingyenes) alapján ajánljuk fel. Ha az pozitív lesz, tehát a HPV bent maradt a sejtekben, akkor mindenképp kell az immunerõsítõ. Ha 100%-an nyugodt szeretne lenne, akkor már mûtét elõtt elkezdheti a gyógyszer szedését ( 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet - itt kellene a mûtétet elvégezni, majd újabb 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet és ezt még 4X megismételni. A gyógyszer neve Isoprinosine, 3X2 tabletta a napi adagja. Mûtéttecnikai szempontból a klasszikus sebészi késes megoldást ajánlanám Önnek (bár ez a citológiai eredményétõl is függ, ld fent kérdeztem rá).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-17

Kedves Doktornõ! Bár így névtelenül, de mégis, megszeretném köszönni a válaszát!
(akinek sok helyrõl sok különbözõ információt tett helyre, nov.16.)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Örülök, ha segíthettem.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-16

Tisztelt Doktornõ!

Pár hetes negatív cytológia eredményemen HPV gyanút állapítottak meg. A kérdésem az lenne, hogy a HPV szûrés konkrétan milyen vizsgálatokat foglal magában?

Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Ez hasonló vizsgálat, mint a rákszûrés - a mintavétel szempontjából.
Meg lehet vele állapítani, hogy valóban van-e HPV-fertõzés, és azt is, hogy melyik típus okozza ezt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-16

Tisztelt doktornõ! Az imént írtam Önnek, azt kihagytam, hogy a belsõ combom amely viszket, apró pici, de sok szemölcsel van tele.


Válasz:


Ahogy írtam, az nem feltétlen HPV-s szemölcs.
Kérem, mutassa meg egy bõrgyógyásznak.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-16

Tisztelt Doktornõ! A következõ a kérdésem, a páromnak fitymaszûkülete van, én kb. 8 hónapja küzdök azzal, hogy a belsõ combom viszket. Most olvastam utána, talán HPV vírus okozta. Ez a dolog lehet a párom problémája miatt. Elõre is nagyon köszönöm a válaszát.


Válasz:


Meg kellene mutatni a belsõ combját valakinek (bõrgyógyász). A HPV nem nagyon szokott viszketni.
A fityma szûkületet pedig egy urológussal javasolnám megkonzultálni (nehezen tisztítható így az a terület - a fityma alatti), így mindenféle kórokozónak jó táptalajt jelenthet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.