Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-12-02

Jó napot kívánok!

HPV-szûrés kapcsán kiderült,hogy gyógyuló félben ,de vírus-gazda vagyok./Szerencsére a kevésbé veszélyes szemölcsöt okozó talált el . /
Mivel a kb. 14 hónapja végzett rákszûrés még nem jelzett gyanút,ezért a közfürdõn kívül viszonylag kevés a férfiak száma,akiktõl kaphattam.Már szakítottunk azzal a barátommal, akire gyanakodhatok, de azért szeretném értesíteni,hogy Õ is végeztessen el egy szûrést,hisz problémái is származhatnak belõle és tovább is adhatja. A kérdésem az lenne, hogy a férfiakban is ugyanabban az ütemben gyógyul-e a vírus és milyen stádiumig fertõz? Ugyanis amíg csak gyanú volt a HPV-re és nem tudtam 100 %-ig,addigis értesítettem Õt, de nem jelzett vissza. Ennek ellenére, ha még ebben a stádiumban is fertõzhet, szeretnék újra szólni Neki de csak,ha van értelme. Kevésbé az Õ egészsége / hisz azóta sem kérdezte meg, hogy vagyok /, mint a többi hölgy-társaimé miatt aggódva.


Köszönettel : Erika !


Válasz:


Kedves Erika!
Egy férfitõl is el lehet kapni a HPV-t, akár 4 típust is egyszerre. Azért inkább azt gondolom, hogy nem a közfürdõben kapta el a vírust, ha akkor volt legalább egy szexuális partnere. Bár a fürdõkben lévõ felületeken megélhet a HPV. Erre még tudományos bizonyíték ugyan nincs, de nem kizárható, hogy így is meg lehet fertõzõdni.
Természetesen a volt barátja hordozhatja a vírust. A fiúk elvileg hamarabb meggyógyulnak, "megtisztulnak" a vírustól, de nem tudjuk, hogy ez a folyamat pontosan hogy zajlik. Most 6-12 hónapot mondanak a férfiaknál a vírushordozásra.
De õk is megbetegedhetnek, növeszthetnek szép, fertõzõ szemölcsöket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-30

Üdvözlöm!
Szeretném tanácsát,és véleményét kérni.Ez év októberében sokszori p3 cytológia,és magas hpv 16 os eredmények után loop.con,és cervix,cu mûtéten estem át.A szövettani eredményem:Mikroszkóp alatt portióból származó szövetdarabkák mindegyikének felszínén többrétegû el nem szarusodó laphám,ezen belül nagy számú koliocyta-szerû sejtet gigyeltünk meg.Subepithelialisan mérsékelt fokú,helíenként kifejezett lymphocytásbeszûrõdés.A mirigyek szabályos cervicalis hengerhámmal béleltek,számos közülük tömlöszerüen kitágult.A H és I jelölésû preparátumaink kis kölülírt részén a junctionalis zóna közelébena felszinilaphám a szokványos rétegzõdését valamint az egyes hámsejtek a polaritásukat elveszítették a hám a megszokottnálsötétebbre festõdik,az egyes laphámsejteken a középsúlyosill a súlyos fokú cytológia atypia mikroszkópos jeleit észleltük,néhány magas osztódó alak kiséretében.A részletesen jellemzett dysplasias hámelváltozás a H preparátumban a felszíni laphám basalis kétharmadát mig a I preparátumban annak teljes keresztmetszetét érinti.A leírt elváltozás mind széleséggében,mind mélységében az éppben került kimetszésre.Malignitásban utaló mikroszkópos jeleket nem észleltünk.

A nõgyógyászom szerint pánikra semmi sok,hiszen sikerült a kóros szöveteket eltávolítani.Az aggodalmam oka az,hogy tartós párkapcsolatban élek,és ha a betegségem 7 évi házasságom során alakult ki akkor a párom is hpv pozitiv lehet.Nagyon szeretnénk kisbabát,de félek az ujrafertõzéstõl.Megszeretném kérdezni,hogy a férfiaknak milyen gyógymód lehetséges.Elég e az immunrendszer támogatása? Ön ajánlja e a védõoltást az én esetemben??
Válaszát hálásan köszönöm!
Vivyenne


Válasz:


Kedves Vivyenne!
Nagyon jó, hogy megmûtötték, mert elõrehaladott volt a sejtelváltozás a méhnyak területén, de még nem alakult ki a rák. Úgy ûnik, hogy épben történt a kimetszés, így tényleg nagy esély van a gyógyulásra. Viszont javaslok Önnek egy kontroll HPV-tesztet (ingyenes Önnek). Ha az újra pozitív lesz, akkor vagy visszafertõzõdött a férjétõl, vagy bent maradt a vírus. Viszont így újra kialakulhat a betegsége.
Teendõk: Önnek HPV-teszt. Ha pozitív, akkor Önnél 6 hónapos Isoprinosine kezelés javasolt kúraszerûen (ld Mi a megoldás? ablaknál) és a férjét is meg kell vizsgálni.
Védõoltás csak HPV negatív esetben hatékony és ajánlott.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-30

14 hetes kismama vagyok és a rákszûrésem eredménye lenntebb olvasható.

méhnyak rákszûrés eredménye

Papanicolau II-III.

A lelet alapján, a korábbi rákszûrés nem megnyugtató eredménye valamint a HPV 45, 51 pozitivitás miatt a rákszûrés megismétlése feltétlenül indokolt a terhesség 20. hetében.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendõ. Nem szeretném megszakítani a terhességet, nem szeretném elveszíteni a babát hisz annyi ideig vártunk rá. Kérem nyugtasson meg...
Válaszát elõre is köszönöm
Enikõ



Válasz:


Kedves Enikõ!
NE engedje, hogy ezért elvegyék a babát.
Mert van egy HPV-fertõzése, azért elvetélni sem fog.
A terhessége alatt tilos Önt megoperálni, hacsak a kontrolloknál daganatra utaló jelek nincsenek. Ez a jelenlegi lelete még barátságos eredmény (a HPV45, 51 ellenére), nincs teendõ vele! A kontrollt is elég a 6-7. hónapban elvégezni.
Viszont remélem, hogy a H1N1 elleni vakcinát beadatta! Ez most fontosabb a baba és az Ön érdekében!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-27

Tisztelt Doktor Nõ!
22 éves nõ vagyok. 18 éves korom óta rendszeresen járok nõgyógyászati ellenõrzésre. 2005, 2006,2007,2008-ban mindig P1-es volt az eredményem. 2008 augusztusában lett vége a kapcsoltamnak, azóta nem volt szexuális életem. 2009-ben márciusában P3-as lett az eredményem, az orvos azt mondta idézem "csillogok, villogok belõlrõl" nem kell pánikolni a HPV gyanú miatt. De mivel féltem ezért elküldtük utána tipizálásra a kenetvételt. Ott kimutatták a 31-es típusát a vírusnak. Ez májusban volt. Azóta 3 hónapig szedtem az Isoprinosine immunerõsítõt, illetve hallottam az ezüstkolloid jótékony hatásáról azóta szedem is. És majd most megyek januárban kontrollra.De már most rettentõen ideges vagyok miatta.
Kérdéseim:
Mit takar pontosan az, hogy 31 típusú HPV vírus?
Fog-e gondot okozni a gyerekvállalásnál az, hogy fertõzött voltam/vagyok.?
Igaz-e az, hogy az ezüstkolloid kiváló a HPV kezelésére?
Lehet-e még P1-es eredményem, vagy a szervezet ezt "megjegyzi" a betegséget?
Válaszát köszönöm!
Egy aggódó Nõ.


Válasz:


Kedves Aggodó Nõ!
Válaszaim:
A 31-es típus egy magas kockázatú HPV. Rákot képes okozni. De a szervezet kb 2 éven belül 90%ban legyõzi ezt a fertõzést. Isoprinosine segít gyorsítani a gyógyulási folyamatot, és 6 hónapig javasoljuk a szedését. 2 hét gyógyszerszedéssel, majd 2 hét szünettel (3X2 tabletta naponta).
Az ezüst kolloiddal sajnos nincsenek tapasztalataim.
Le lehet gyõzni ezt a fertõzést. Az Isoprinosine-nal ez gyorsabban megy.
És lehet még HPV negatív, a gyermekvállalásban ezért nem kell, hogy ez a jelenlegi fertõzése problémát okozzon.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-26

Tisztelt Doktor Nõ!
Arról szeretnék érdeklõdni, hogy HPV tipizálást csak a kórházakban levett mintából készítenek vagy ha magánrendelésre megyek ott is le tudják ezt venni, illetve így maga a tipizálás mennyibe kerül?
Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Magánrendelések is végeznek HPV-tesztet. Elõbb érdeklõdjön az orvosnál, akihez menne, hogy csinál-e, és hogy mennyiért. Maga a teszt 5.500 Ft-ba kerül, ehhez jön még a privát vizit díj.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-26

Tisztelt Hölgyem,
32éves vagyok, nem szültem még.A citólógiai eredményem minden évben (kb.6-8évre visszamenõleg) P1 volt. Kíváncsiságból csináltattam egy HPV tesztet, melynek eredménye pozitív lett, (alacsony kockázatú ismeretlen típusok)
Mi a teendõ? Mit jelent ez pontosan?


Válasz:


És most milyen a citológiája? Mármint ebben az évben?
A teendõket ez határozza meg.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-25

Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm a válaszát! 11.22-én írtam Önnek. Szeretném megkérdezni, hogy a HPV teszt eredményére mennyit kell várni? És hogy minden kórházban el tudják végezni vagy csak a HPV Centrumokban? Nekem mind a 2 mûtétemet a komáromi Selye János Kórházban végezték. Honnan tudhatom meg, hogy itt elvégzik-e? Mondhatja azt az orvos, hogy nem csinálja meg? Ezt a tesztet is kenetbõl csinálják? Mennyi idõ kell ahhoz, hogy ilyen szövõdményeket okozzon ez a fertõzés? Mikor javasolja nekem a HPV oltás beadatását?
Elõre is köszönöm a válaszát!
21 éves anyuka


Válasz:


Kedves 21 éves Anyuka!
A HPV-teszt eredményére kb 10-14 napot kell várni.
Akinél van teszt, az el tudja végezni. Kérdezzen rá az orvosánál!
Ha nem vállja ezt a kórház, akkor írjon, és keresünk valakit Önnek.
Ugyanolyan mintavétel, mint a rákszûrés. Csak laborba megy.
A szövõdményeken mit ért? A betegség kiújulhat, ha bent maradt a vírus. Ezért kell mûtét után tesztelni.
A HPV-oltást HPV negativitás esetén ajánlom Önnek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-24

Azt szretném kérdezni, hogy kell-e szünetet tartani a H1N1 illetve a HPV védõoltás között?


Válasz:


Igen. 1 hónap javasolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-23

Tisztelt Doktornõ, nagyon köszönöm válaszát, mindenképpen jelentkezem amint meglesz a HPV teszt eredménye, remélem mihamarabb mert ez a bizonytalanság a legrosszabb:( Köszönöm segítségét!Üdvözlettel, Eva

Kérdés:

2009-11-23

Tisztelt Doktornõ!
Minden évben rendszeresen járok rákszûrésre, ahol ezidáig csak P2-es eredményem volt, HPV gyanú nélkül. Nõgyógyászom sem hívta fel rá a figyelmem, hogy esetleg ez szükséges lenne. 5 éve párkapcsolatban élek, szexuális úton történtõ fertõzés esetemben szerintem kiztárt.
A legutóbbi citológiai eredményem P3 lett, LSIL, CIN 1, HPV.
A citológiai labor vizsgálati lap alapján a vizsgálat ismétlése 6 hónap múlva javasolt.
Nõgyógyászom a fenti eredmény és a kolposzkópiai vizsgálat alapján loop konizációt javasolt és azonnal meg is írta a kórházi beutalót.
Ezzel alaposan meglepett, mivel úgy gondolom, hogy legalább 1 megerõsítõ vizsgálatnak meg kellett volna történnie.
Ezenkívül arra a kérdésemre, hogy HPV tipizálás szükséges lenne-e, egyértelmû nem volt a válasza.
Egyéb kezelési javaslatot sem adott.
Ön szerint szükséges lenne a HPV szûrés elvégeztetése esetemben és egy másik orvos szakvéleménye is?
Tudtommal a cytlógiai vizsgálattal csak a HPV gyanúja állapítható meg.
Válaszát elõre is köszönöm. Erika




Válasz:


Kedves Erika!
Önnek teljesen igaza van!
Mindenképp végeztessen el egy HPV-vizsgálatot. LSIL-t ugyanis nem operálunk egy vizsgálat alapján. Még ha magas rizikójú HPV-je is lesz, akkor is elõbb egy féléves immunerõsítõ kúrát javaslunk, és csak ha 2 éve fennáll az LSIL, akkor ajánlott a mûtét.
Bár nem tudom, hogy az orvosa mit látott a kolposzkóppal, azért mégis jó lenne egy másik nõgyógyász véleménye is (amennyiben kívánja, ajánlok erre egy specialistát).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-11-22

Tisztelt Doktornõ!
Kb. 2 hete írtam Önnek. Gyermekágyas vizsgálat során levett citológia P4, konizáció után szövettani eredmény CIN2. Köv. cit. P3. Ez után ismét szövettan, ennek eredménye: " Carcinoma in situ transformatios zóna hámjában. Horizontális kiterjedés 2mm. Kimetszés az épben. Invasiv terjedésre utaló jelek nincsenek. ". Az orvos szerin ez rák, viszont kezelést nem igényel. mert épben metszették ki. Január közepén ismét rákszûrés. Ön szerint, ha a másik eredmány is rossz lesz, mire számíthatok, Mikor lesz olyan súlyos a helyzet, hogy a rák tovább terjedhet a véremben? Ezek szerint lényegében rákos vagyok? Köszönettel: egy 21 éves anyuka


Válasz:


Kedves 21 éves anyuka!
Ez egy közvetlen rákelõtti állapot. Mivel nincs "tovaterjedésre" utaló jel a ráksejtek részérõl, ezért valóban nem igényel kezelést. A mûtét talán elég volt. Viszont nagyon kérem, hogy a januári rákszûrésnél ragaszkodjon egy HPV-teszthez is (remélem, a mûtét elõtt is csináltak egyet!)! Ez ingyenes, OEP támogatott! Ha ott lesz a magas rizikójú HPV a HPV-teszt eredményében, akkor sajnos a vírus bent maradt a sejtekben. Ekkor javasolt egy féléves immunerõsítõ kúra. Ellenben gyorsan kiújul a betegség. Ha negatív lesz, akkor gyógyultnak tekinthetõ majd.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.