Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-06-09

Üdvözlöm,diagnózisom HPV CIN 1 metaplasia,azt szeretném megkérdezni,hogy valóban segíthet-e,ha gyermeket vállalnék...illetve így mehetek-e strandra?Köszönöm a választ :)


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A gyermekvállalás a CIN1-en nem javít, sőt a terhesség alatt romolhat is az állapot.
Ha hormontablettát (antibabyt) szed, és abbahagyja, akkor a metaplasia eltűnhet, de az amúgy nem kóros elváltozás.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-09

Kedves Doktornő!

2016.02.02-án konizáciòs műtétem volt. CINIII P4-es HPV 16,18-as rákszűrés eredmény miatt. A műtét jòl sikerült.Az első 3havi kontrollom most volt,melynek az eredménye P2 viszont a HPV12-es is kimutatták. Kérdésem az lenne ,hogyan lehetséges az,hogy a 16 és a 18-as HPV eltűnt és 12-es lett helyette?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel.
Ildikò


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ugyanaz volt a partnere az utóbbi 1 évben?
Nem lehet hogy elírták vagy rosszul olvasta el a típust? Ugyanis a 12-est nem szoktuk kimutatni!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedces Doktornő!

Férjem van. Tartòs kapcsolatban élek. Az orvosom telefonon tájékoztatott a 3.havi rákszűrésről. Ő emlîtette a 12-es tipusù HPV-t. Talán félretájékoztatott. Föl fogom hìvni ùjra.

Tisztelettel.

Ildikò

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-09

Kedves Doktornő!

olyan kérdéssel fordulok Onhoz illetve tanáccsal, hogy tavaly aprilisban tipizáltak nálam HPV 68 as virust, életemben eloszor es 28 éves vagyok,idén májusban voltam kontrolltorleten es meg mindig a virus pozitív. Tobb honapos kurat kiszedtem Isoprinosinbol, valamint C vitamin, Indol, grapfruitcseppmagot használta, rákszurésem P3 volt tavaly, idén P2.Párommal nem élunk sexuális életet a ping-pong effektus végett, mikorra várható hogy negatív leletunk lesz?
Valaszat koszonom


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Mióta nem élnek semmilyen szexuális életet?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-08

Kedves Doktornő!
Éreklődnék, hogy tudna e javasolni valami gyógymódot a hónapok óta nem kapható Isporinosine helyett. "Sztk"-ba járok, ott annyit mondtak, csak ez van, más nincs, ha nem kapható immunerősítsek...bevallom, ezt nem tartom valami kielégítő válasznak. Létezik, hogy nincs semmi hasonló vírusölő/gátló akármi gyógyszer ami Hpv ellen jó lenne? Kérem ajánljon valamit, mert a grapefruit meg C, D vitaminok sem hiszem, hogy csodát tesznek. Nagyon el vagyok keseredve...ma több gyógyszertárat végig jártm ahol 1 hónapja azt mondták júni 10 körül várható, de most megint azt mondják, hogy semmi konkrétum...lehet hó vége, lehet soha...elég bosszantó, hogy ha fél éve derül ki, lehet már mostanra kikúrálom magam, így meg ki tudja mi lesz? Nem szeretnék műtétet...2 hónapja kutatom a gyógyszert. :(
30 éves vagyok, házas, 2 gyermekem van, 2 hónapja tipizálták a HPV18- at és LISL-t.
Előre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Sajnos én is június 10-et tudtam, hogy lesz gyógyszer. Volt is valamennyi, aztán elfogyott. Most nem tudok konkrétumot.
D vitamin napi 2-3.000 NE adagban szintén erős immunstimuláló. Bár az óvatos napozás is megteszi nyáron (D vitamint termel).
Étkezzen egészségesen (sok gyümölcs, zöldség), pihenjen, óvszerrel éljenek nemi életet, majd 6 hónap múlva a kontrollnál meglátják, hogy mi változott.
LSIl-t még nem szoktunk megoperálni, csak ha 2 évig tartósan nem javul, hanem perzisztál. Szükség esetén előbb biopsziát veszünk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-08

Tisztelt Doktornő!

33 éves vagyok, két gyermekem van: 3 éves és 6 hónapos. Évente jártam rákszűrésre, mindig teljesen negatív eredményeket kaptam. Azt hittem, kilenc éve monogám kapcsolatban élek. Két hónapja kiderült, hogy a férjemnek volt szexuális kapcsolata mással is a közelmúltban. Azonnal elmentem szűrésre. Egyéb fertőzést nem találtak, viszont megkaptam a rákszűrés eredményét:
P2, kóros hámelváltozások, LSI L HPV beixelve. HPV gyanú. Fél év múlva javasolt az ismétlés + HPV tipizálás.
Sajnos kérdezni nincs lehetőségem, írásban kaptam az eredményt, ezért fordulok Önhöz.
A kérdéseim a következők:
-Nagyon aggódom, a HPV tipizálást megcsináltathatom Önöknél előbb is?
-A gyermekeim elkaphatták tőlem a fertőzést? (Közös fürdés, szokásos anya-gyermek testkontaktus, stb.)Jól tudom, hogy a szoptatásra nem lehet hatással az esetleges fertőzés?
-Később is megjelenhetnek nálam tünetek (pl. szemölcs), vagy ez már jelentkezett volna (Ha tényleg HPV-m van, akkor azt 4-5 hónapon belül kaphattam.)?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Sz. Kriszta


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

HPV tipizálást elvégezhetjük a HPV-Centrumban hamarabb, mint fél év.
Ez kimutathatja, hogy szemölcsöt, rákot vagy egyiket sem okozó HPV van Önben.
Az előbbi 1-12 hónap között bármikor megjelenhet tünetekkel.
A HPV testkontaktussal terjed. Így fürdőzés során átadható. De van immunrendszer, bőr- és nyálkahártya-védelem. A HPV csak sérült hám esetén fertőzhet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

HPV tipizálást elvégezhetjük a HPV-Centrumban hamarabb, mint fél év.
Ez kimutathatja, hogy szemölcsöt, rákot vagy egyiket sem okozó HPV van Önben.
Az előbbi 1-12 hónap között bármikor megjelenhet tünetekkel.
A HPV testkontaktussal terjed. Így fürdőzés során átadható. De van immunrendszer, bőr- és nyálkahártya-védelem. A HPV csak sérült hám esetén fertőzhet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-08

Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha bizonyított a magas kockázatú HPV vírus dns jelenléte, és egy "A" zónás cervicalisatiom is van ( 7,5 hónapja szültem és még sokat szoptatok) akkor nekem méginkább fokozott a rosszindulatú hámbeli elváltozás elindulásának a lehetősége?
Úgy olvastam, hogy a mirigyhám ami kitelepül a laphámra nem tud védő funkciót ellátni, ezért sérülékenyebb mint a laphám.
Ezáltal akkor a HPV vírus gyorsabban is tud beépülni ott a sejtekbe?
Már 3 hónapja van tudomásom a cervicalisatióról, a hétvégén megyek egy új (magán) orvoshoz, vele is beszélek erről, de mivel először megyyek hozzá,nem tudom, mennyire jártas ebben a témában.
rendkívül félek ettől az egész folyamattól.
Jelenleg 9 hete levett citológiám P2-reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladással, de ismétlést írtak elő, így azt is megcsináltatom most.
Nagyon köszönöm, Magdolna.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A mirigyhám valóban sérülékenyebb és fogékonyabb a vírusokra és egyéb kórokozókra. A rákszűrése azonban még nem írt le kóros elváltozást,
csak egy gyulladásos folyamatot, ami lehet a HPV elleni reakció jele is.
Kontrollra kell járni 3-6 havonta (attól függ, hogy melyik vírust mutatták ki) és a leghasználhatóbb diagnózist akkor kapjuk az Ön esetén, ha már nem szoptat.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-06

Kedves Doktornő!
36 éves nő vagyok. 2011.07. hóban LEEP (CIN I.) történt épben kimetszve HPV 16 poz. miatt. Eredményeim alapján először fél évre, majd azt követően évente látta indokoltnak a (magán)nőgyógyász a cytológiai ellenőrzést. HPV teszt csak 2011-ben volt, azóta nem. Immunerősítőt az orvos nem adott. Kb. 2 éve intim borotválkozás közben észrevettem, hogy a borotva leszedett 1-2 szemölcsöt. Ekkor jelent meg először. Akkor Condyline-al elmúlt. 2015. március hónapban terhes lettem. A terhesség 6. hónapja körül kb. 20 szemölcs jelent meg a külső szemérem ajkon, a combtövemben és még a belső combomon is. (a hüvelyben és a méhnyakon nem voltak). Egy-két nagyobb, de általában apróbbak. (nem csúnyák, olyan mint egy pattanás). A (magán) nőgyógyász Histofreezer kezeléssel a szemölcsök kb. 80 %-át eltüntette, a több ottmaradt. A baba császármetszéssel született meg. (így akkor elméletileg nem fertőződött meg). A szülést követően további szemölcsök jöttek elő. A (magán)nőgyógyász nem foglalkozott vele a 6 hetes kontroll alkalmával, azt mondta, hogy a terhesség miatt le van/volt gyengülve az immunrendszerem, és hogy használjam a Condyline oldatot, amit ha én jól tudok, hogy sem terhesség sem szoptatás alatt nem lehet használni. Pár hete (5 hónappal a szülés után) elmentem a körzeti nőgyógyászhoz (többek között anyagi okok miatt nem a magánhoz), mert már zavart a sok szemölcs, éreztem, hogy ez nem egészséges, és nagyon féltem, hogy a baba el ne kapja a fertőzést valahogy. A körzeti nőgyógyász mondta, hogy condyloma, nagyon el van szaporodva, kezelni kell. Azt mondta, hogy mivel még szoptatok, csak a triklórecetsavval tud kezelni. (Ön szerint is?) Felmarta a bőrömet, de a 2.ecsetelésre most kezdenek múlni, az apróbbakat ő sem kezelte le. (gondolom nem látja a szőrzettől, mert hát most már nem merek borotválkozni odalenn) A két combomon ezek a sebek összedörzsölődnek, amiért félek, hogy még nagyobb eséllyel eljuthat a vírus a babához. Mi a véleménye a fentiekben leírtakról Doktornő? illetve lenne még három kérdésem.
1., Hat hónapos a gyermekem, még szoptatok.Félek, hogy esetleg zuhanyzáskor a mellemre kerülhetett a vírus, vagy a hétköznapokban a kezemről a szoptatás alkalmával a mellemre, amiről a szájába kerülhetett. (Elnézést kérek a "hülye" kérdéseimért!) Hogyan lehet az Ő esetében megtudni, hogy hpv fertőzött lett-e? Azt mondta a körzeti nőgyógyászom, hogy ha már nem szoptatok ír ki immunerősítőt. Nem gond, hogy ha én még akár fél évig is szoptatok?
2., Már évek óta minden sex közben a kezemről (cs.izgatása miatt) a szájamba került az intim testrészemről a testnedv. Ebben az esetben is megfertőződhetett a torkom HPV vírussal? (mint orális szex esetén?) És ha elkaphattam, hogy lehet megvizsgálni, tesztelni, hogy fertőzött-e a torkom?
3., Monogám a kapcsolat, lehet óvszerrel együtt lenni? (A páromnak kb.8-9 hónapja megjelent a péniszén egy szemölcs. Most kezdi majd Condyline-val ecsetelni.) Jelen helyzetben milyen irányba induljak/induljunk el? Olvastam, hogy Debrecenben dr. Krasznai Zoárd kereshető. Ő milyen vizsgálatokat/tesztet tud elvégezni?
Elnézését kérem a hosszú levelemért, és a sok kérdésemért, de nagyon sokat tud segíteni a válaszaival.
Tisztelettel: egy kérdező.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Rengeteg mindent kérdezett. Kérem, hogy keresse fel Krasznai Zoárd doktor urat és beszéljen meg vele mindent. Lehet, hogy ő javasol egy bőrgyógyászt (pl Bálint Ágnes, Irinyi Beatrix főorvosnőket Debrecenben), akik kezelnék a condylomákat.
Ezek az elváltozások nagyon fertőzőek, saját magát és környezetét is fertőzheti (a párja már el is kapta, de lehet hogy Ön kapta tőle....).
Borotválkozni tilos!!!! Azzal csak szaporítja a szemölcsöket!
Javaslom, hogy keressen fel szakorvost a közelében! És kérjen HPV oltást is (Silgard vagy Gardasil-9) az új fertőzések ellen.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-05

Kedves Doktornő!

Év elején 18as HPV-t tipizáltak nálam, mert kíváncsiságból megcsináltattam a HPV tesztet az éves rákszűréssel együtt, mivel már több mint fél éve furcsa menstruáció előtti 5-10 napos pecsételő vérzés jelentkezett(amire az orvosom nem tudott választ találni) és úgy éreztem nincs minden rendben, ezért mindenre le akartam magam szűretni, a rákszűrés eredménye mint eddig mindig negatív lett, még semmilyen elváltozás nincs, de a vírust megkaptam a lelet szerint.
Idén 28 éves vagyok, a párommal 3. éve monogám kapcsolatban élek, az első év után volt egy egy hónapos szünetünk amikor neki volt más szexuális partnere, nekem következő évben tipizálták a HPV-t.
Most lesz vége a 2,5 hónapos Isoprinosine kúrának, amit 2 hét 3x2-2 hét szünettel írtak fel, a párom is szedi.
Kérdésem az lenne hogy én meg tudom nézetni teszttel hogy bennem van-e még a vírus, de férfiak számára létezik-e teszt amivel meg tudjuk állapítani hogy ő legyőzte-e?
A másik dilemmám hogy voltam egy magánorvosnál aki azt javasolta fél évig folytassam az Isoprinosine kúrát, de mivel nem kapható kicsit tanácstalan vagyok, főleg hogy pár hét múlva külföldre költözök ahol ugyancsak nem kapható a gyógyszer.
Ön mit tanácsol ebben a helyzetben illetve a párom szűrését illetően? Mivel ugye nem a szemölcsös típus a 18-as ezért vizuális szűréssel nem zárható ki, neki azt mondta az orvosa külföldön hogy erre a típusra nem tudják szűrni, hátha itthon létezik rá mód és el tudnánk végeztetni.

Köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV-Centrumunkban végzünk férfiaknak nemiszervi illetve szájüregi szűrést is. Mi az Isoprinosine-t csak akkor javasoljuk szedni a betegeknél, ha a rákszűrés már kimutatott valamilyen betegséget. Amíg csak HPV-hordozó (Ön most az), addig csak az óvszeres védekezést és a 3-6 havi kontrollt kérjük a pároktól. Ha rosszabbodás áll be, akkor írjuk fel a gyógyszert. Ön esetében én a HPV oltáson gondolkoznék, ami a mostani fertőzését nem gyógyítja meg, de az önfertőzést és a ping-pong-fertőzés esélyét csökkentő egymás között. Kontroll HPV tesztekre mindenképp szükség van mindkettejüknek, amíg nem lesznek negatívak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-06-01

Tisztelt Doktornő! Lányom már anyuka. Tavaly vetélés után kürete volt, majd egy éven át gyulladásban volt a méhe. Mivel nálunk helytelenül kezelték, Budapesten keresett orvost. HPV 33-at tipizáltak, majd szövettan, majd kolposzkópia következett.
A kolposzkópiai előtti szövettani eredmény: A vizsgált HE festett metszetben 1 db cervicalis biopsziás minta ábrázolódik, melynek felszínén döntően laphám
látható, kis területen azonosítható endocervicalis hengerhám. A laphám kiszélesedett, benne igen florid koilocytosis,
HPV cytopathias jelek figyelhetők meg, emellett hyperchrom magvú atypusos sejtek is láthatók a hám basalis
harmadában, néhány területen a középső harmadot is érintően. Néhány területen a felszíni laphám orientációja miatt a
a hám vastagságának érintettsége egyértelműen nem ítélhető meg. Glandularis hám atypiája nem igazolható, a kis
területen jelenlévő, felszíni endocervicalis hengerhám szabályos, a stromában egyetlen mirigystruktúra azonosítható
típusos hámmal bélelten.
Invasív komponens nem látható.
P16 reakcióval kiterjedt blokk pozitivitás látható, ugyenezen reakcióval egy endocervicalis mirigy struktúra hámjának
érintettsége is jele van. Ki-67 reakcióval magas proliferációs aktivitás látható a hám basalis kétharmadában.
BNO: N8710, SNOMED: 20020,
Diagnózis / Vélemény:
4697/16
HSIL/CIN II a cervicalis biopsziás mintában fokális mirigybe terjedéssel.
Infiltratív terjedés nem látható."
A lányom 3 vesés, egy dupla és egy normál veséje van, vesehomokkal, kőképződéssel. Isoprimosin nem javasolható. Immunerősítést homeopátiás heti kúrával és 1000mg-os C vitaminnal igyekszünk elérni.PhytoDyNAmic szedését tudják-e javasolni?

Kérdéseim: a fenti lelet pontos jelentése. Tudni szeretném, hogy mire számíthatok?
Lányom a kislányával együtt velünk él. Kisebbik lányom, az unokám is ugyanazt a WC-t használja.
Kisebbik lányom születése után 4p citológia után CC in Situval műtöttek, akkor még más volt a tipizálást.
Azt szeretném, ha mindannyian megnyugodhatnánk, a HPV-t eltűntetnénk, s nem veszélyeztetnénk a család többi tagját.
Kérem tanácsát.
Üdvözlettel:
49 éves anyuka



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A lányának egy középsúlyos rák előtti állapotot (CIN2) ír le a szövettan, melynél 2 teendő lehetséges.
1. A beteg terület eltávolítása, konizációs műtéttel.
2. Óvszeres védekezés vagy a szexuális élet kerülése mellett gyógyszeres immunerősítés, 3 havonta kontroll vizsgálatok. Így 6-12 hónap alatt gyógyulhat. Ha a folyamat rosszabbodik és CIN3 kialakul, akkor konizáció.
Mivel a lánya nem szedheti az Isoprinosine-t, a többi immunerősítőnek tartott étrend-kiegészítővel és vitaminnal nincs tapasztalatunk HPV fertőzésben, ezért, lehet hogy az 1. megoldás lenne nála a megoldás.
Magas dózisú C vitamin készítményt vesekőképződés mellett szintén nem javasolnék. Kis dózis sok folyadékkal rendben.
D vitamin előnyös lehet az immunrendszer támogatása céljából napi 2000 NE-ben, de vesekő hajlam miatt az urológus véleményét érdemes kikérni.
Phytodynamic-ot sajnos nem ismerem.
Közös WC használatról még nem tudjuk, hogy HPV esetén fertőz-e, de méhnyaki érintettséghez mindenképp kell szexuális aktus vagy tampon használat (vagy szex-játék: vibrátor), amivel a nők a HPV-t a külső nemiszervről "felviszik oda".

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-30

Meg annyit szeretnék kérdezni,milyen immunerősítőket es hogyan szedje a kislányom!?mint már irtam 18éves es 56kg!Nagyon-nagyon szépen köszönöm a válaszát!!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A Nőgyógyászati Klinikán a kislánya barátját sajnos nem fogják vizsgálni sem tanácsot adni nekik, sem oltani.
A kislányának Isoprinosine-t kellene szednie: 2x2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6x ismételve. Utána kontroll rákszűrés és HPV teszt.
A gyógyszer jelenleg hiány Magyarországon. Június közepétől várható, hogy lesz. Még szedhet a lánya napi 2000 NE D vitamint (amikor nem napozik). És javasolnám a HPV oltás beadását is (Silgard vagy Gardasil-9), mely ettől a HPV-től nem fogja megvédeni, de a következő fertőzések által okozott betegségektől igen.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-30

Tisztel doktornő!Köszönöm szépen a vàlaszàt,a probléma csak az, hogy Erdélyből írtam Önnek es tölünk 350 km van a HPV Centrum Budapesten!Debrecenbe voltunk nõgyógyásznál a kislányommal én már évek óta oda járok!Tudna-e ajallani a Doktornõ Debrecenbe hová menjünk el!?aggódó anyuka!Köszönöm szépen!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Dr. Krasznai Zoárd, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.