Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2009-12-11

Tisztelt Doktornõ!
2009. november 6-án voltam rákszûrésen. A mai napon kaptam meg, a nem igazán kedvezõ, leletem.
HPV gyanú, reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Ismétlés, kezelés után.
A nõgyógyász felírt nekem: Doxycylin 1x1, Betadin kúp és Gynoflor.
Várom mielõbbi megnyugtató válaszát.
Köszönettel: Vica


Válasz:


Kedves Vica!
A leletén szerepelt-e chlamydia is vagy egyéb bakteriális fertõzés?
ASC-US vagy LSIL (CIN-I) elváltozást is leírtak?
Ha igen, akkor korrekt a kezelés (remélem elõbb Betadin, majd utána gynoflor kúra). Érdemes megvárni ezt a terápiát, majd tisztázni, hogy valóban van-e HPV-fertõzése. Ugyanis "HPV gyanút" okozhatnak az egyéb gyulladások is (fõleg a gomba).
3 hónap múlva gondolom, megy kontroll citológiára. Ha akkor is ott lesz a HPV gyanú, de már a többi gyulladás gyógyult, akkor egy HPV-teszttel meg kell nézni, hogy van-e, és melyik típusú HPV.
Addig nincs miért aggódni.
Ha pozitív lesz a HPV-tesztje február-márciusban, akkor írjon nyugodtan, és megbeszéljük a lehetõségeket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-11

Tisztelt Doktornõ!
A 20 éves lány vagyok aki 12. 09.-én írt. Kérdezte, hogy most is megállapították-e a méhszájsebet? Nem, most nem diagnosztizálták. A gyógyszert pedig úgy kell szednem, hogy hétfõtõl péntekig 3X2, aztán egy hét szünet, majd így addig, amíg el nem fogy. Még két kérdésemre szeretnék választ kapni melyek: A páromat nem kellene kivizsgáltatni ilyen esetben? lletve a következõ kérdésem: olvastam, hogy legalább fél évig óvszerrel lehet nemi életet élni. Ezt az orvosom nem említette nekem. Tényleg így van ez?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves 20 éves lány!
A gyógyszert leírtam, hogy hogyan javasolnám szedni. És a kontrollokat is. Szerintem 3 hónap alatt nem fog nagy változás bekövetkezni. Ez egy lassan kialakuló, és lassan is gyógyuló dolog. A párját is meg lehet vizsgálni. Egy olyan nemigyógyászt vagy urológust javasolnék, aki ezt rutinszerûen és jól csinálja. A gumióvszer pedig azért ajánlott fél évig, hogy nem adják egymásnak oda-vissza a fertõzést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-10

Tisztelt Doktornõ !
Két héttel ezelõtti rákszûrésem eredménye: HPV, ASC, ASCVS.
Kérem segítségét, hogy mit tegyek. A vizsgálatot végzõ orvos szerint három hónap múlva kontroll rákszûrés.
Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Hány éves? Hány partnere volt eddig?
Volt HPV-tesztje?
Várom válaszait, hogy segíthessek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-10

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly júniusban a gát és a végbélnyílásom környékén több apró szemölcs jelent meg. Ezeket tavaly augusztusban a nõgyógyász valamilyen savszerû anyaggal eltávolította. Azt mondta hogy ez condyloma nevû elváltozás, amit a hpv vírus bizonyos válfaja okozott.Az általános cytológiai vizsgálat sem akkor,sem ebben az évben nem mutatta ki a hpv vírus jelenlétét. Speciális HPV teszt nem történt. Azóta nem volt újabb szemölcs, de még mindig azzal a partnerrel van szexuális kapcsolatom akitõl elkaptam. Õ tünetmentes, nem tudott róla hogy ilyen fertõzése van.
Kérdésem az, hogy ha most egy új partnerrel létesítek kapcsolatot, akkor átadhatom e neki a szemölcsöt okozó vírust? Mennyi idõnek kell eltelnie a fertõzéstõl, hogy biztosan ne adjam át a vírust? Le tudja ezt a szervezetem egyátalán gyõzni, meg lehet ebbõl gyógyulni 100 %-ig?
Tisztelettel: Lilla


Válasz:


Kedves Lilla!
Mint írta a szemölcsök a külsõ nemiszervein voltak. A citológiai eredmény pedig a méhnyakról vett mintából készül. Ha végeznének HPV-tesztet innen, akkor lehet, hogy kimutatná a vírus jelenlétét a méhnyakon is (de nem feltétlen).
Ön akkor lehet biztos, hogy "meggyógyult" - már nem vírushordozó, ha az condyloma helyeirõl kér egy HPV-tesztet, és a méhnyakról is egyet külön (ez a citológiai vizsgálat kiegészítésére).
A partnere, akitõl elkapta a HPV-t pedig valóban lehet tünetmentes. Bár, ha megtesztelnénk, akkor pozitív lenne valószínûleg.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-09

Tisztelt Doktor Nõ!
Arról szeretnék érdeklõdni, hogy én megkaphatom-e a HPV elleni védõoltást (illetve van-e értelme).Idén volt HPV tipizálásom, amin 6,11, 52, 66 típusokat tipizáltak. Most úgy néz ki, hogy lassan "elmúlnak" ezek. Szóval a kérdésem, ha a citológia nem mutat ki már HPV gyanút beadható az oltás (vagy várni kell míg a tipizálásból is "eltûnnek")? Illetve még azt szeretném megkérdezni, ha beadható az oltás, az utolsótól számítva mikortól lehet teherbe esnem, hogy azzal ne ártsak a magzatnak?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A vakcinák vizsgálatai szerint azok akkor hatékonyak, ha HPV-teszttel negatív hölgynek adják be.
Az oltással és a terhességgel kapcsolatban kérem, kérdezze meg nõgyógyászát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-09

Tisztelt Doktornõ!
20 éves lány vagyok, 1 éve harmonikus kapcsolatban élek. 2009. 11. 10.-én citológiai leletem P3-as lett, illetve még amit írtak a leletre: ASC-US, LSIL, HPV.
HPV tipizálás céljából vettek mintát és kiderült, hogy két magas kockázatú (31, 52) HPV-t találtak.
A doktorúr Isoprinosine-t írt fel, ezt kell szednem 3 hónapig, illetve 3 hónap múlva Oc ismétlés, 6 havonta HPV kontroll.
Kérdésem az lenne, hogy a páromat nem kellene kivizsgáltatni ilyen esetben?Olvastam, hogy ilyen esetben legalább fél évig óvszerrel lehet nemi életet élni. Igaz ez?
És még egy kérdésem lenne: 2008 februárjában méhszájsebet állapítottak meg(a következõ hónapban pedig PCOS-t diagnosztizáltak, erre Harmonett drazsét írtak fel.) Mint késõbb megtudtam, ezt az elõzõ orvosom nem kezelte megfelelõen, így lehetséges hogy összefüggésben van a méhszájseb a HPV-vel?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A gyógyszert én javasolnám 6 hónapig szedni a következõképp:
3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ez 6X ismételni, mivel 2 magas rizikójú HPV-je is van.
Szerintem elég lenne fél év múlva egy citológia és HPV-teszt együtt.
A HPV okozhat méhszájsebet, de az is gyógyulhat magától, fõleg, ha alacsony rizikójú HPV okozza. Most szintén megállapították ezt a diagnózist?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-09

Tisztelt Doktornõ!

Új orvosom elküldött vérvételre, valamint AIDS és HPV szûrésre is. Érdeklõdnék hogy a HPV szûrés férfiak esetében hogy történik?

Olvastam egy pár nappal ezelötti egyik kérdésre adott válaszát, amelyben azt írta, hogy a férfiak 6-12 hónap alatt megtisztulnak a vírustól. Ez azt jelenti ha nem lettek szemölcseim akkor nincs gond, vagy daganatok formájában azért veszélyeztetve vagyok és ajánlott a szûrés?

Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Kicsit komplex a kérdése. Kérem, írjon inkább az anonym levelezésben, mert fel kellene tennem pár kérdést Önnek, hogy válaszolhassak. De csak ott tudom nyomonkövetni a kérdéseket és válaszokat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-08

Kedves Doktornõ!
Most lett meg az éves rákszûrés eredménye. Most is P2-es lett, mint mindig. Panaszom nincsen. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor indokolt-e HPV szûrésre menni?
Másik kérdésem az lenne, hogy ha indokoltnak találja és negatív lesz, akkor az jelenti-e egyben azt is, hogy a párom eredménye is negatív? Férfiaknál mibõl áll a HPV szûrés?
Válaszát elõre is köszönöm.
Dóra


Válasz:


Kedves Dóra!
A HPV-fertõzés nem jár igazából panaszokkal.
A P2 még nem zárja ki a HPV fertõzést. Ha viszont a leletén az is szerepel, hogy Normál citológia, akkor kb 70-75% esélye van, hogy nincs HPV a méhnyaki részen, legalábbis nem okoz betegséget.
A HPV-teszt 90-95%-os biztonsággal mutatja ki a vírust.
Ha Ön negatív, az sajnos nem jelenti, hogy a partnere sem HPV-s.
A férfiaknál a hímvesszõ minden részérõl vesznek hámkaparékot egy kis kefével (amilyennel Öntõl is veszik a rákszûrést). Ez egy fájdalmatlan vizsgálat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-08

Kedves Doktor Nõ! Elhózódó menstruációm volt,és a nõgyógyászom gyógy kaparást javasolt. Meg is történt. Szövettani eredményemben az áll hogy fellelhetõ hpv infektiória gyanús laphám részletek. De a következõ menstruációmmal nagyon be görcsöltem és kiderült hogy petefészek gyuladásom van.Összefüghet e az eredmény a gyulladással?Minden évben voltam rákszürésen és jó volt az eredményem. Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV a laphámban él, így a méhnyakat, a hüvelyt, a külsõ nemi szervek nyálkahártyáját, a szájüreget és a bõrfelszínt részesíti elõnyben.
A görcsölése okának inkább a méhûri beavatkozást gondolnám. Valószínûsítem, most kap antibiotikumot a petefészekgyulladására.
A lelete alapján viszont, ha meggyógyult érdemes lenne fél év múlva egy HPV tipizálást is kérnie a rákszûréssel egyidõben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-07

Kedves Doktornõ!A hpv tpizálás mennyi idõ alatt van meg?Köszönöm.Niki.


Válasz:


Ez változik mostanában helytõl függõen. 10-21 nap alatt szokták megküldeni az eredményeket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2009-12-04

Tisztelt Doktor Nõ!
November 29-én kaptam meg a 3. HPV védõoltást.
Az elnne a kérdésem, hogy leghamarabb mikor adathatom be a H1N1 újinfluenza elleni védõoltást, mennyi idõt kell kihagyni a kettõ között?
Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos várnia kellene 3-4 hetet.
Vigyázzon a Karácsonyi vásári tömegben, hogy ne fertõzõdjön meg az influenza vírussal. (Most okosabb lett volna elõbb azt beadatni, és utána a 3. HPV-t...)
Dec 21-én, még az ünnepek elõtt viszont kérje a H1N1-et!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.