Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-01-20

December 6-án szövettani mûtéten estem át.Most jan. 18-án kaptam meg az eredményemet, miszerint rákmegelõzõ állapotban vagyok.Jan.25-én újabb mûtétre kerülne sor, csak még nem tudom ,hogy ab total lesz-e belõle.Mikor kerül sor a teljes méh eltávolításra?Már háromszor szültem,és 20 éve rendszeresen járok rákszûrésre.A legutóbbi rászûrésem 2009.11.18.enyhe fokú intraepithealis laphám lesio,reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Elnézést, hogy csak most tudok válaszolni.
Mi lett pontosan a januári szövettani eredménye, mely alapján most mûtétje lenne/volt? Mert számomra az itt leírt novemberi lelete alapján nem indokolt a nagy mûtét. De nem tudom a januárit.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-19

Kedves Doktornõ! 15 éves lányom HPV oltásán gondolkozom. Azért a dilemma, mert nem tudom, hogy van-e már most valamilyen HPV fertõzöttsége (úgy tudom, hogy ez esetben az oltás nem véd),
viszont tudom , hogy két autoimmun betegsége is van (coeliakia és IDDM), amelyek miatt minden oltást meggondolunk. (Az IDDM fertõzésekre fogékonyabbá teszi az embert, viszont az immunrendszer stimulálgatása is okozhat bajt.) Ha nem oltatjuk HPV ellen, akkor egy késõbbi fertõzõdés esetén az õ immunrendszerével talán nagyobb a kockázat, viszont ha negatív most a HPV teszt, akkor a HPV oltás valamennyi védelmet ad, viszont nem okoz-e egyéb betegséget? (van már neki épp elég, nem kellene egy újabb). Végeznek ebben a korban HPV tesztet? Õn mit javasol?

Köszönettel
Egy aggódó anyuka.


Válasz:


Kedves Aggódó Anyuka!
Valóban csak HPV negativitás esetén hatékony a vakcina.
Amit kérdez, az már az immunológus kolléga kompetenciája. Neki kell megítélnie a lánya jelenlegi állapotát és a vakcina beadásának elõnyeit/veszélyeit. Kérem, keresse meg ez ügyben a lánya kezelõorvosát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-19

Tisztelt Doktornõ!
Szeretném a tanácsát kérni, hogy Ön szerint mit lehetne/kellene tenni.
Elsõ leletem "P3-Nem zárható ki HSIL(ASC-H)".
3 hónap múlva megismételték a mintavételt, akkor "negatív malignitás" volt az eredmény.
Rá 3 hónapra "Enyhe fokú intraepithelialis laphám lézió (LSIL)". Ekkor kérte a labor a HPV tipizációt. HPV 31-et mutatattak ki a mintából, ami tudom, hogy a 3. legrosszabb a daganatkeltési statisztikában.
Az orvosom továbbra is várakozó állásponton van, most nem is vett le kenetet, hogy azóta hogyan alakultak a dolgok, de közben a férjemmel 2. babát szeretnénk.
Ön szerint mit kellene ilyen esetben tenni???? Várni egy rosszabb leletre? Közben minél elõbb a babát összehozni?? Immunerõssítés??? vagy mielõbb mûtéti kimetszés??? Valahol azt olvastam, hogy már meglévõ HPV fertõzésre is hat a vakcina... Mennyi esély van erre, hogy az immunrendszer legyõzze ezt a HPV31-et? Azt ovastam valahol minél nagyobb kockázati besorolású annál nehezebb....
Rontja-e ez a babavárási esélyeket?
És a férjem??? Vagy õt már csak akkor érdemes immunerõssíteni, ha tudunk óvszerrel védekezni???
Várom válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha HSIL után 6 hónapra LSIL eredménye lett, akkor az azt jelenti, hogy gyógyuló félben van. Ez jó hír!
Igaza van az orvosának, hogy vár! Mert az esetek többségében a gyógyulás magától végbe megy. A HPV 31 csak azt jelenti, hogy Õ a bûnös a citológiai elváltozásért.
Javaslatom. Fél évig várjanak az újabb kontrollig a babavárással. Addig szerencsés lenne az óvszeres védekezés, hogy ne ping-pongozzák a HPV-t a férjével.
Amennyiben úgy ítéli meg az immunstátuszát, hogy gyengébb (mert gyakran beteg mostanában, stresszes vagy dohányzik), akkor javasolt csak az immunerõsítõ kúra.
Ha ez így lenne, akkor válaszoljon és megírom, hogyan kellene szednie a gyógyszert.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-16

Tisztelt Doktornõ!
Már kétszer írtam Önnek. 21 éves anyuka vagyok, nõgyógy eredményeim a szülés után a 6. héttõl: P4 cit., küret, P3 cit, konizáció - súlyos displasya ill. 2 mm-es rákelõtti elváltozás. A kérdésem az lenne, hogy most vettek le cit-át, viszont hpv tesztet nem csinált az orvos, mivel a szövettan nem mutatta a gyanút. Ezek szerint a szövettani vizsgálattal is lehet szûrni, vagy az orvos egyszerûen csak lusta volt levenni? Most a cit eredményre várunk, a doki szerint, ha p3 lesz, akkor 3 hónap múlva ismét vizsgálat, ha p4, akkor eltávolítják a méhemet. Lehetséges ez? Kérem nyugtasson meg, hogy azért még nõ maradhatok? A méhemet p4es eredménynél mindenképp ki kell venni?
Köszönöm a válaszát!
21 éves anyuka


Válasz:


Kedves 21 éves anyuka!
Emlékszem, hogy már leveleztünk.
Mivel nagyon összetett a problémája, kérem térjünk át a "nem nyilvános" levelezésre, ahova, küldje át kérem az eddigi levelezésünket, és az összes leletét beszkennelve.
Csak, ha látom a teljes képet Önrõl, akkor tudok a kérdésére válaszolni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-15

SZERETTEM VOLNA NYILVÁNOSAN IS KÖSZÖNETET MONDANI!
Kedves Doktornõ!

Örömmel tudatom Önnel a kislányom leleteit!
Citologia:P2
HPV: negatív
Kifejezni nem tudom hogy mennyire örülünk az eredménynek.
Hálásan köszönöm a biztató szavait és a megnyugtató válaszait.Nagyon sokat segített ebben a nehéz idõszakban!

További kitartást a munkájához!Erõben egészségben.
Üdvözlettel.Vné.Hajni.


Válasz:


Kedves Hajni!
Örülök a kitûnõ eredményeknek!
Én is kívánok jó egészséget az egész családjának!
És járjanak rendszeresen minden lehetséges szûrõvizsgálatra (nemcsak nõgyógászatira)!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-15

Tisztelt Doktornõ!

Válaszát hálásan köszönöm.

Tisztelettel:

I


Válasz:


Kedves I!
Egészséges, boldog életet kívánok!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-14

Tisztelt Doktornõ!

24 éves nõ vagyok. 2007 májusában vettem észre, hogy szemölcsök jelentkeztek a szeméremajkamon. Felkerestem nõgyógyászomat, akinek a diagnózisa - condyloma accuminata - volt. Javasolta, hogy forduljak bórgyógyászhoz, aki ecseteléssel (podophylin) eltávolitotta a szemölcsöket. Viszont azóta is folyamatosan jelentkezik nálam fehérfolyás, ami kissé aggaszt. Többször visszamentem nõgyógyászomhoz, aki felirt valamilyen gyógyszereket, kúpokat, 1-2 hónapig elmúlt, majd újra jelentkezett. Nem tudom, hogy köze van e a vírushoz? Közösülés során sûrûn fájdalmat is érzek. Ezen kívül, miután nálam eltávolították a szemölcsöket, nemsokkal késöbb férjemnél is jelentkeztek szétszórtan a nemi szervén (fitymán, szeméremtájékon, hímvesszõ alatt). Neki már kétszer távolították el a szemölcsöket, egyszer ecseteléssel, másik alkalommal elektromos égetéssel. Harmadszorra is jelentkeztek nála, ami azóta is jelen van kb. 6 hónapja. Egyikünk sem kapott gyógyszert, sem felvilágostást hogyan kezeljük a betegséget a késõbbiekben. Szerbiában élünk. Kissé bizalmatlanok vagyunk orvosainkkal, ugy érezzük nem kaptunk megfelelö kezelést, nem tudjuk mi tévõk legyünk. Hamarosan babát is szeretnénk. Mivel Szeged esik legközelebb városunkhoz, tudna-e ott javasolni számunkra megfelelõ orvosi kivizsgálást?

Köszönettel: Egy aggódó házaspár


Válasz:


Kedves Aggodó Házaspár!
A levelük alapján sajnos szépen ide-odafertõzgeti.
Javaslatom:
Mindkettejüket vizsgálják meg. Ha találnak szemölcsöt bármelyiküknél, akkor az összeset együlésben el kell távolítani. Kiegészítõ kezelésként immunerõsítõ tablettát kell mindkettejüknek szednie. 3X2 tablatta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6 szor ismételni 6 hónapig. Addig nem javaslok semmilyen szexuális kontaktust, míg leaglább 3 hónapig nem tünetmentesek mindketten, tehát nincs egyetlen szemölcs sem egyikükön sem.
Szegeden nem tudok jelenleg kollégát javasolni. A Legközelebbi Budapesten lenne.
Az megfelelõ?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-14

Tisztelt Doktornõ! Köszönöm válaszát!
A péniszem makkjának gallér részét, ha figyelmesen megvizsgálom, az addigelé apro félgömböcskék sorát, egészen kis mértékben tüskeszerûvé nyúló fehér "szilánkok" váltották fel. Természetesen a szereposztásban a klasszikus mintát követtük, így a hölgy anus rózsája az én száramon virágzott.
Ha nincs más mód, mint az immunerõsítés, Ön melyik gyógyszert javasolná?
Várom szíves válaszát!
Üdvözlettel;
András

"Tisztelt Doktornõ!46-éves férfi vagyok, akit 5 éve nyomaszt a HPV mentálisan fertõzõ hatása. Nagyon örültem, amikor rátaláltam erre az oldalra és még jobban fogok örülni egyszer, ha majd nem kell ide írnom, másrészt, ha a férfiak is -ha arcot nem is,de - virtuális testet öltve keresik a felelõsségüket és a közremûködés lehetõségét ezen a boldogságromboló és életveszélyes területen. Rögtön megjegyezném, hogy nagyon fontosnak tartanám, hogy a férfiak szûrését is megoldanák legalább megyeszékhely szinten! Ugyanis, ha valaki el is jut az elhatározásig, lehet, hogy elmismásolja a távolság miatt.
Egy 2005-ös kapcsolatom következményeként tettem szert erre a plusszra:( . Egy, a férjétõl különélõ 3 gyermekes anyukával szerettük egymást. A test jól érezte magát,de egy idõ után a lélek nem. Végül a család gyõzött és talán ez így is volt rendjén. Két héttel az utolsó együttlétünk után kaptam a Hölgytõl egy telefont, hogy nézessem meg magam, mert nála elváltozások vannak. Tudni kell, hogy a férjnek szintén volt kapcsolata és a nehéz döntések idõszakában végül egyszer a második helyre szorultam. Tehát õ is megfertõzhetett minket. Az orvosom szerint, ha a férfi kisértésbe esik anus tájékon és persze óvszer nélkül, akkor könnyen összejöhet a HPV fertõzés.
Megcsináltattam a tesztet és sajnos pozitív lett, mégpedig olyan fajta, ami a nõknél rákot okozhat.
Nem értem, hogy ha mi férfiak is elkaphatjuk, hordozói lehetünk ennek a vírusnak, akkor miért nem foglalkoznak velünk ugyanolyan súllyal, mint a nõkkel. Hiszen valószínûleg mi fertõzzük õket tovább.
Avatott szemek esetleg meg tudják állapítani a fertõzöttséget külsõ jegyek alapján, de nekünk férfiaknak ez nem okoz fájdalmat, vagy egyéb gondot és fõként nem kell (remélem!) kés alá feküdni, mint a nõknek. A tudat, hogy megfertõzhetek valakit, nagyon nyomasztó és még az ismerkedésben is hátráltat, mert ott lappang a tudat, hogy elõbb-utóbb elõ kell állni a problémával. E bevezetõ után az lenne a kérdésem, hogy van-e esély kigyógyulni ebbõl, vagy most már egész hátralávõ életemben támogatnom kell a gumi ipart.
Mi volt elõbb, a HPV-tojás, vagy az eltévelyedett tyúk?
Várom szíves válaszat!
Üdvözlettel:
András "


Válasz:


Kedves András!
Ezek valószínûleg kondilómák. Teendõ: Eltávolítani õket, az összeset együlésben - nemigyógyászt javaslok erre a célra. És inkább egy profi magánrendelõt, mint a süllyedõ állami ellátást. Addig no sex, míg legalább 3 hónapig nem tünetmentes. Ezek nagyon fertõzõ kinövések, nemcsak egy új partnert, de saját magát is továbbfertõzheti a szexuális aktus közben. Ha szükségszerû, immunerõsítõ tabletta javasolt kiegészítõ kezelésként.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-12

Tisztelt Doktornõ!
26 éves nõ vagyok, 1 hete operáltak, conisaciot hajtottak végre, 3szori P3 cytológiát követõen, ill. 2 magas és 1 alacsony kockázatu HPV vírus jelenléte miatt. A szövettani eredményre még várok , kérdésem így még nem ezzel kapcsolatban lenne. A fél éves Isoprinosine terápia közepén járok,voltak szemölcseim is, szerencsére úgy tûnik nem újulnak ki...Kérdésem a párommal kapcsolatos lenne, mert mindenhol azt olvassuk, ill. az orvosom is azt mondta, ha nincsenek panaszai nincs teendõ - Én mégis félek, hogy ha végre sikerûl meggyógyulnom, õ esetleg visszadhatja a vírust, és nem szeretném mégegyszer ezt átélni! Természetes immunerõsítõket õ is szed, panasza nincs. Mennyi ideig ajánlott még óvszerrel védekeznünk? Így valóban megvédhetem magam az újabb fertõzéstõl, vagy ajánlott õt is kivizsgáltatni?( ha igen mi ennek az útja?)
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel:
Míra


Válasz:


Kedves Míra!
Tudnom kellene, hogy milyen citológiai eredmény mellett konizálták? Megírná?
És ha megvan a szövettan, azt is jó lesz majd tudni.
Az Ön esetében, mivel mûtétje volt késes konizáció esetén 3 hónap után, loop konizáció esetén 6-8 hét után javasolt HPV-tesztet végezni. Eddig a kontroll tesztig nem tanácsos szexuális életet élni, mert, ha pozitív lesz ismét, akkor nem tudhatjuk, hogy a férjétõl kapta vissza a vírust, vagy a mûtét során maradt bent reziduális HPV.
Ha negatív lesz a teszt és a citológiája, akkor a mûtét és a gyógyszeres terápia sikeres volt. A férjét is tesztelni kellene idõközben, mert Ön hiába lesz gyógyult, ha elkezdik újra a szexuális életet, visszakaphatja tõle a fertõzést. Ha õ pozitív lenne, akkor fél évig minimum óvszerrel kellene majd védekezni.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-08

"Tabuk Nélkül" Tisztelt Dr.Nõ!
A férjemnek a HPV tesztje a 6,11 és 68-as jelenlétét mutatta ki. Nekem NA pozitív a leletem. Jelent-e veszélyt az 5 kiskorú gyerekünkre nézve (fürdõ, WC használat) és Önmagára, valamint rám nézve milyen veszélyeket rejt?
Okozhat-e nála vagy nálam rákot? Ha igen milyet? És mit jelent a magas kockázatú 68-as? Összefügg-e a penis carcinoma-val?
A Nála kimutatott 6-os és 11-es tud-e nekem rákot okozni?
Immunerõsítõket szedünk!


Válasz:


Kedves 5 gyermekes Anyuka!
A 6, 11 típus szemölcsöt okozhat mindkettõjüknél. A 68-as inkább a hölgyeknél a méhnyakrák rizikójának számít. Ha Önnek NA-ja van, akkor jelenleg nincs rák szempontjából veszélyben. Viszont javaslom, hogy óvszerrel szeretkezzenek (elejétõl a végéig) legalább fél évig, mert passzolgathatják a vírusokat.
Mindenki saját törölközõt használjon!
Kérdéseim:
Hol végezték a HPV tipizálást (melyik labor)?
És milyen immunerõsítõt szednek? Nem mind hatékony.
Hány évesek?
Monogám párkapcsolatban mióta élnek?
Kérem, csatolja ezt a levelét a következõhöz, hogy nyomon tudjam Önt követni. Írhat a "Nem engedélyezem" részben is. Az diszkrétebb felület.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-07

((Javított kiadás))
Tisztelt Doktornõ!46-éves férfi vagyok, akit 5 éve nyomaszt a HPV mentálisan fertõzõ hatása. Nagyon örültem, amikor rátaláltam erre az oldalra és még jobban fogok örülni egyszer, ha majd nem kell ide írnom, másrészt, ha a férfiak is -ha arcot nem is,de - virtuális testet öltve keresik a felelõsségüket és a közremûködés lehetõségét ezen a boldogságromboló és életveszélyes területen. Rögtön megjegyezném, hogy nagyon fontosnak tartanám, hogy a férfiak szûrését is megoldanák legalább megyeszékhely szinten! Ugyanis, ha valaki el is jut az elhatározásig, lehet, hogy elmismásolja a távolság miatt.
Egy 2005-ös kapcsolatom következményeként tettem szert erre a plusszra:( . Egy, a férjétõl különélõ 3 gyermekes anyukával szerettük egymást. A test jól érezte magát,de egy idõ után a lélek nem. Végül a család gyõzött és talán ez így is volt rendjén. Két héttel az utolsó együttlétünk után kaptam a Hölgytõl egy telefont, hogy nézessem meg magam, mert nála elváltozások vannak. Tudni kell, hogy a férjnek szintén volt kapcsolata és a nehéz döntések idõszakában végül egyszer a második helyre szorultam. Tehát õ is megfertõzhetett minket. Az orvosom szerint, ha a férfi kisértésbe esik anus tájékon és persze óvszer nélkül, akkor könnyen összejöhet a HPV fertõzés.
Megcsináltattam a tesztet és sajnos pozitív lett, mégpedig olyan fajta, ami a nõknél rákot okozhat.
Nem értem, hogy ha mi férfiak is elkaphatjuk, hordozói lehetünk ennek a vírusnak, akkor miért nem foglalkoznak velünk ugyanolyan súllyal, mint a nõkkel. Hiszen valószínûleg mi fertõzzük õket tovább.
Avatott szemek esetleg meg tudják állapítani a fertõzöttséget külsõ jegyek alapján, de nekünk férfiaknak ez nem okoz fájdalmat, vagy egyéb gondot és fõként nem kell (remélem!) kés alá feküdni, mint a nõknek. A tudat, hogy megfertõzhetek valakit, nagyon nyomasztó és még az ismerkedésben is hátráltat, mert ott lappang a tudat, hogy elõbb-utóbb elõ kell állni a problémával. E bevezetõ után az lenne a kérdésem, hogy van-e esély kigyógyulni ebbõl, vagy most már egész hátralávõ életemben támogatnom kell a gumi ipart.
Mi volt elõbb, a HPV-tojás, vagy az eltévelyedett tyúk?
Várom szíves válaszat!
Üdvözlettel:
András


Válasz:


Kedves András!
Igaza van. Sajnos a férfiak jogtalanul el vannak hanyagolva.
Lassan a helyére kerülnek majd a dolgok, mert a hölgyek többsége és egy-két felelõs úr is fontosnak tartja ezt a témát.
Pontosan hol diagnosztizálták Önnél a HPV-t? A péniszén vagy az anusából?
Nem mindegy.
Ha túl intimnek érzi a témát, akkor javaslom, hogy a "nem engedélyezem" részt jelölje be a levelezésnél. Viszont az elõzõ mail-jét kérem, csatolja, hogy vissza tudjak emlékezni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.