Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-02-01

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm a legutóbbi válaszát, megjött a Hpv teszt eredménye: még mindig van 31 típusa a szervezetemben. Most azt mondta a Doktor Úr, hogy még 6 hónapig szedjek gyógyszert.
Kérdésem az lenne, mit tegyek, ha már az elõzõ 3 hónapos kúránál rosszul voltam a gyógyszertõl, bevétel után 1 órával mindig pánikszerû rosszullétek törtek rám. Gyógyszer szedése elõtt sosem volt ilyen. Ha két hét szünetet tartottam, akkor se voltam rosszul. És most rettentõen félek az elkövetkezõ 6 hónaptól, pláne úgy, hogy 3X2 kell szednem.Tudok tenni valamit ellene?
Lehet a gyógyszer hatásához köze, hogy porrá kell törnöm a gyógyszert, mert sajnos 10 éve képtelen vagyok másképp bevenni a gyógyszereket. Válaszát köszönöm!
Diána


Válasz:


Kedves Diána!
Nyugodtan törje porrá a tablettát (Isoprinosine-t)egy evõkanálban, öntsön rá málnaszörpöt, keverje össze és így vegye be! Majd igyon vizet. A gyerekek felsõlégúti vírusfertõzésekben mind így szedik és imádják.
A HPV 31 mellett a citológiája milyen volt?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-01

Tisztelt DoktornÕ.2010 -01-28 -án írtam önnek .Javasolta hogy írjam meg mi van beikszelve a papiron.15 éve élünk házasságban nekem a férjemen kivül semmilyen más kapcsolatom nem volt .Ime a beikszelt részek: Hpv kérdõjellel, negativ reaktiv és regeneratios elváltozások,a sejtek megoszlása ,kiérése megfelel az életkornak,kóros mirigyhámsejti sejtelváltozások negativ,nem ismert jelentõségú laphámatypia /ascus /alacsony fokozatú intraepiheális lamhámlaesiók ide sorolandó hpv,enyhe fokozatú dysplasia /LGSIL /,Papanicolaou cytológia diagnóziscsoport III?. Ezen kivül a következõ van írva a papírra probálom elolvasni de rendkívül nehezen olvasható :psotion:vot-k, ép sejtek között kevés preorbrol sejtben kissé nagyobb kettõs magok +1-1 koilocyta gyanú, a certix részen ép sejtek mellett egy vékony csíkban világos nagy homogén cngosz magok csoportosan láthatók! /ascus? hpv ? / Az orvosom 3-6 hónapon belül hívott vissza és rendkívül szûkszavú volt.Kicsit megíjedtem és most is az vagyok. Válaszát nagyon köszönöm :Tisztelettel Melinda


Válasz:


Kedves Melinda!
ASC-US és magas rizikójú HPV fertõzés esetén fél éves immunerõsítõ kúra javasolt. A részleteit megtalálja a "Mi a megoldás?" ablaknál.
Az ASC-US a HPV fertõzés által okozott enyhe elváltozás a méhnyaki sejtekben.
Nincs baj jelenleg, de a gyorsabb gyógyulás érdekében ajánljuk az vírusölõ immunerõstõ tabletta szedését.
Férjével javaslom az óvszeres védekezést ez alatt a 6 hónap alatt, mert valószínûleg õ is fertõzött. Nem jó, ha oda-vissza paszolják a vírust.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-01

Tisztelt doktornõ.2 éve küszködöm a HPV fertõzéssel.sajnos 1 éve kétszer is P3 lett az eredményem. márciusba csináltak conisaciot.De a rákszûrõ eredményeim azóta sem jók. Az eredményem P3 LSIL_ HPV,CIN I_II. A dokimat bármirõl kérdezem nem válaszol . És a HPV tiplizálást sem csinálta meg eddig. A kérdésem hogy ezek mit jelentenek? mire számíthatok. Most szeretnénk babát a párommal de nem tudom jól teszem e. Megszeretném tudni milyen HPV-m van. Segítene hol veszik le ingyen ? mert minden doki aki leveszi magánrendelésen 8-10 ezer ft-ot kér el én azt meg sajnos nem birom fedezni. Elõre is köszönöm válaszát.HAbony Anita


Válasz:


Kedves Anita!
A HPV fertõzése a konizáció után is megmaradt. Most egy enyhe-középes stádiumú rákelõtti állapotban van. Javasolnám Önnek a fél éves immunerõsítõ kúrát (vényköteles gyógyszerrel), ami kb havi 5.000 Ft-ba kerül. Nem tudom, hogy ezt megengedheti-e magának. Ez normalizálná a citológiáját és segítene gyorsítani a vírus eltûnését a szervezetébõl.
Fontos, hogy a partnerével óvszerrel védekezzenek, mert valószínûleg õ is fertõzött. Így Ön hiába kúrálja magát, tõle mindig visszakaphatja.
A HPV-Centrumok ablaknál itt a weblapon találhat rendeléseket, ahol elvileg állami ellátásban végeznek nõgyógyászati vizsgálatokat. P3 esetén a HPV-teszt ingyenes.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Jó napot Dr. Nõ! A kérésem a következõ lenne: nem lehetne hogy ezt a kérdésemet letöröljük vagy csak a nevemet? Minden esetre köszönöm a segítségét!

Kérdés:

2010-01-31

Tisztelt doktornõ én 27 éves 15 hetes terhes vagyok.Sajnos a cytológiám nem lett jó p3 hpv gyanú lsil cin1 és még a b zónára is ráterjedõ polypoid cervic lett az eredmény.Most várom a második cytológiai eredményem azt szeretném
megtudni, hogy most mire számithatok ,mit jelent, ez az eredmény és hogy mûteni kelle e meg hogy mennyire veszélyes ez a babára nézve és rám nézve is válaszát elõre is köszönöm ,kérem segitsen.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
LSIL esetén nincs teendõ terhességben. Ez jelenleg nem jelent veszélyt sem Önre, sem a babára. 3 hónap múlva csináljanak egy újabb rákszûrést.
Ez a polipoid cervix pontosan mit jelent?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-30

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszait. Sem gyulladást nem írtak le nálam (ezért is kérdeztem, hogy jók-e egyáltalán a gyógyszereim), sem ASC-US sem LSIL nem szerepel a papírjaimon (nem is tudom, mi az, tehát az orvosom sem mondta). És nem is gyantáztatom magam, a fájdalommentesebb borotvát részesítem elõnyben.

Akkor most mit csináljak?

Üdvözlettel:

A gyermektelen Zsuzsa


Válasz:


Kedves Zsuzsa!
Elõször is szükségtelen a Klion és Candibebe kúra újra, ha már nincs gyulladása, panasza. Ez a HPV-re amúgy sem jó.
A HPV-re csak akkor javasolunk gyógyszert, ha ASC-US vagy LSIL (CIN-I) is meg van jelölve a leletén. Amíg minden OK, azaz szép a lelete (NORMÁL), addig Ön csak hordozója a vírusnak, de nem beteg. Óvszert javaslom védekezésül és 6 hónap múlva egy kontroll citológiát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-28

Tisztelt Doktornõ /Úr
rákszûrésem eredménye 3-as lett és hpv fertõzést mutatott ki.Döbbenettel vettem a hírt hiszen 15 éve csak a férjemmel voltam , közben 2 gyerekünk született.Az utóbbi 10 évben óvszerrel védekeztünk és abszolut monogám életet élunk mindketten.Éltem folyamán a férjemen kívül még a házasság elõtt egy partnerem volt egyetlen együttlét erejéig. Hogyan kaphattam meg a fertõzést ? Tisztelettel Melinda


Válasz:


Kedves Melinda!
Elõzõ levelében válaszoltam meg a kérdésére.
Üdvözlettel: Dr. RZs

Kérdés:

2010-01-28

Tisztelt Doktornõ /Úr
rákszûrésem eredménye 3-as lett és hpv fertõzést mutatott ki.Döbbenettel vettem a hírt hiszen 15 éve csak a férjemmel voltam , közben 2 gyerekünk született.Az utóbbi 10 évben óvszerrel védekeztünk és abszolut monogám életet élunk mindketten.Éltem folyamán a férjemen kívül még a házasság elõtt egy partnerem volt egyetlen együttlét erejéig. Hogyan kaphattam meg a fertõzést ?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV pontos életciklusát nem ismerjük.
Tehát feltételezhetem, hogy 15 éve az elõzõ kapcsolatától kapta el, vagy már késõbbiekben a férjétõl. Aztán nem okozott betegséget, csak hordozta a vírust.
VAGY lehet, hogy nem is HPV-s, mert:
HPV-teszttel mutatták ki Önnél a vírust vagy csak a gyanút írták le? Mert a gyanú az nem egynelõ a HPV-fertõzéssel. Lehet, hogy csak egy gyulladása van.
A P3-as lelet mellett mi szerepelt még a leletén? Mik voltak beikszelve?
Ha ezekre választ ad, akkor közelebb kerülünk a kérdésének a megválaszolásához is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-26

Tisztel Doktornõ!

En vagyok a "gyermektelen". Köszönöm válaszát és válaszolnék is a kérdéseire:

2009. májusában mentem a rendes évi rákszûrésre, ekkor P3-as eredményem lett. Erre kaptam a Klion hüvelykúpot és a Candbibebe hüvelytablettát 6 napos kúrára. Ez után az újabb szûrés P2-es eredményt hozott, majd rá 3 hónapra az újabb kontroll eredménye P2 lett HPV gyanúval.

Erre ismét a fent említett 6 napos gyógyszeres kúrát kaptam, ami után újabb szûrés következett P2-vel és HPV gyanúval.

Ez után csinálta meg orvosom a HPV tipizálást (még karácsony elõtt pár nappal, azaz dec. 22-én). Ennek eredménye jött meg január 19-én, a már említett 51-es és 31-es típusokkal.

Az orvosom szerint ez semmilyen kockázattal nem jár, hisz az eredményem P2. És újra a már említett 6 napos kúra (amelyet február elején - a vérzés után - kezdek majd el).

Kérdéseim most a következõek:
1. Jók-e ezek a gyógyszerek egyáltalán?

2. Párommal a P3-as eredmény óta (május) használunk óvszert, de elképzelhetõ, hogy õt is megfertõztem? Ajánl neki valamilyen intézkedést?

3. Az orvosom szerint akár közös illemhely használatával is megfertõzõdhettem (egy szállodában dolgozom, és itt CSAK közös WC van). Szerintem ez kicsit furcsa...

Köszönöm fáradozását:

Zsuzsa


Válasz:


Kedves Zsuzsa!
P2 HPV gyanúra szerintem nem kell Kliont vagy Candbibebét használni, fõleg ha nincs is panasza.
Hisz gyulladást nem írtak le Önnél. Vagy igen?
ASC-US vagy LSIL volt megjelölve a leletén?
Ha nem, akkor elégséges az óvszeres védekezés, hogy ne ping-pongozzanak a HPV-vel párjával. valószínûleg õ is fertõzõdött már. Nem kell nála mást tenni.
Sajnos azt még nem tudjuk, hogy WC-rõl elkapható-e, de kozmetikai gyantázás során már tudunk terjedésrõl. De legtöbbször szexuális úton fertõz.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-22

Tisztelt Doktornõ!

26 éves vagyok, még gyermektelen, de párommal már tervezzük, csak 1 akadálya van: 3 napja kaptam meg a HPV tipizálás eredményét: HPV 51 és 31-es genotípust találtak. Ezek ugye a HR típusba tartoznak. Milyen kihatással van ez a késõbbiekre nézve?

Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves 26 éves!
A HPV a nõk több, mint felében az Ön korában jelen van. Kérdés, okoz-e betegséget.
Tehát: mi volt a citológiai eredménye?
A férje is valószínûleg fertõzött. Javasolt lenne az óvszeres védekezés, hogy ne fertõzzék folyamtosan egymást. Bár ez akadályozza a babavállalást... A HPV hatását még pontosan nem ismerjük a babákra (koraszülött, immungyenge újszülötteknél okozhat gégepapillomatózist).
Miért végeztek Önnél HPV-tesztet? Volt valamire gyanúja?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-22

Tisztelt Doktornõ!
November 27-én írtam már Önnek egy Aggódó Nõ jeligére. Írtam, hogy P3-as volt az eredményem ( nem meghatározható okból ASC-US, és Hpv31 típusát találták nálam).Szedtem az immunerõsítõt 3 hónapig 3x1 adagban. Most voltam kontrollon január elején. A cytologiai eredményem P2-es lett, de a Hpv gyanú még mindig meg van. A doktorúr azt mondta, hogy még ettõl lehet negatív a Hpv tesztem, ami február elején lesz meg az eredménye.
Ez azt jelentené, hogy a hám felülete még fertõzött terület, "mélyebben" ettõl lehet egészséges terület? Vagy ne is reménykedjek benne? Ha mégis pozitív lenne a teszt eredménye, hogyan tovább?
Válaszát elõre is köszönöm!
Diána


Válasz:


Kedves Diána!
Az immunerõsítõt 6 hónapig javasolt szedni és inkább 3X2 tabletta/nap dózisban.
Ha látják a HPV gyanút a citológiai leleten, akkor valószínû, hogy még a teszt is pozitív lesz. Javaslom még 3 hónapig az immunerõsítõt, de emelt 3X2-es adagban.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-01-22

Tisztelt Doktornõ!
26 éves lány vagyok a gyermekvállalás elõtt. 2004-ben méhszájsebet diagnosztizáltak a citológiai vizsgálatomnál, ami azóta sem javult. Rendszeresen jártam rákszûrésre, az eredményem rendszeresen P2 volt, de a legutóbbi mintavétel után az orvosom ajánlotta, hogy mivel még mindig nem gyógyul a méhszájsebem, csináltassak HPV tesztet. Ez meg is történt és a napokban kaptam meg az eredményt, miszerint pozitív a HPV egy magas kockázatú fajtájára (HPV33). Az orvosom mondta, hogy a következõ menszesz utánra felír egy immunerõsítõ gyógyszert 3 hónapra és hagyjam abba a fogamzásgátló tabletta szedését is. 3 hónap után pedig megismételjük mind a citológiai, mind pedig a HPV tesztet. Ön szerint mivel segíthetném a gyógyulásomat? A férjemnek nem kellene hasonló gyógyszert szednie a visszafertõzés elkerülése miatt? Kérem írja le Ön mit ajánlana nekem, igazából kissé megrémisztett ez az eredmény...
Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Mana


Válasz:


Kedves Mana!
Sajnos nem tudjuk, hogy 2004. óta van-e HPV-fertõzése, mert akkor nem tesztelték. De ha ugyanaz volt a barátja/férje akkor, aki most, akkor nagy eséllyel hihetjük ezt. És azt is, hogy azóta ide-oda fertõzik egymást. Tehát a férjét is meg kellene vizsgálni. Fontos! Óvszerrel kellene védekezni, míg mindketten nem lesznek HPV-negatívok. Valószínû, hogy 3 hónapos immunerõsítõ kúra nem lesz elég, hanem 6 hónapig érdemes lenne kihúzni. A kontroll is elég lenne akkor. Hogyan szedi ezt a gyógyszert? Mert fontos az adagolás. Lehet, hogy a férjének is javasolják majd az immunerõsítõt, ha megállapítják nála is a fertõzést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.