Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-02-13

Kedves Doktornõ!

Én írtam Önnek a napokban a LEEP mûtéttel kapcsolatosan. Az orvosom sem a citológiai, sem a szüvettani eredmény alapján nem említett nekem HPV-t. Leírom Önnek a szövettani leírást. Kérem magyarázza már el nekem, hogy ebben mi is szerepel akkor, hol utalnak HPV-re.

Leírás: A vizsgálatra érkezett portio részletben focalisan microglandularis hyperplasia jeleit mutató endocevix részletek mellett regenerativ laphám metaplasias jelenségek voltak kimutathatók, enyhe regenerativ atypia jeleivel. A kimetszésben látott cervico columnalis juncito környezete lobos, cervicalis intraepithelialis neoplasia jeleit nem láttuk.

Szövettani dg: POrtio részlet: cervicalis ectropionnak megfelel, microglandularis endocervicalis hyperplasiaval, laphám metaplasiaval, enyhe regenerativ atypiaval.

Pathológiai dg: A máhnyak erosioja és ectropionja

Amikor kontrollra mentem, azt mondta már nem lát semmi eltérõt.

Elõre is köszönöm válaszát Tisztelt Doktornõ!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
2x küldte el ezt a levelet. A 2-nál válaszolok a kérdéseire.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-11

Kedves Doktornõ!
Nem volt idõm átböngészni az összes hozzászólást, hogy volt -e valakinek hasonló problémája, ha igen elnézést elõre is. Tehát most volt conizációs mûtétem (3db LSIL és egy HSIL gyanús lelet után HPV 31 fertõzéssel), még nincs meg a szövettanom. Úgy tudom ilyenkor egy pár hónapon belül ingyenes a HPV tipizáció, de az én orvosom azt mondta, minek, mikor úgy is bennem maradt, mert az mélyebb részére is eljuthatott a méhben és õ csak a méhszájnál vágott.... Nem lehetett volna egy kaparással onnan is eltüntetni??? Ez igaz, amit a dokim mondott??? Van e értelme most esetlegesen immunerõsítõt szedni?? Férjemmel mennyi ideig kellene védekeznünk hogy ne kapjam vissza, ha esetleg túljutnék a HPV fertõzésen? Ön szerint szükséges volt a mûtét??? Bár most ennek a kérdésnek igazán nincs aktualitása... Hamarosan szeretnénk 2. babát vállalni, mit lehetne tenni még elõtte???
Elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A mûtét a leletei értelmében szükséges volt.
Az viszont nem igaz, hogy nem lehet tõle megszabadulni.
Javaslom, hogy a konizáció után 3 hónappal kérjen egy HPV-tesztet. Ha negatív lesz, akkor gyógyult! Ha pozitív lesz, akkor fél éves immunerõsítõ kúra javasolt. A férjével mindenképp óvszeres védekezést javaslok a HPV-tesztig, és pozitivitás esetén is, míg Ön újra HPV negatív nem lesz. Valószínûleg Õ is fertõzött. Érdemes lenne a férjét is HPV-tesztelni, és szükség esetén kezelni, hogy ne ping-pongozzanak a vírussal.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-09

Tisztelt doktornõ azt szeretném megkérdezni, hogy hpv gyanú esetén p3 cin1 lsil és terhesség mellet milyen imunrendszer erõsitõt duna ajállani válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Terhességben nem "foglalkozunk" a HPV-fertõzéssel. Sokkal fontosabb a babára figyelni. LSIL amúgy sem egy komoly elváltozás.
Szülés után FÉL Évvel érdemes egy újabb citológiát nézni, és annak eredménye alapján kezelni a beteget/betegséget.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-08

HPV van beikszelve.nem viszket,nem ég,tulajdonképpen csak jelen van,de ugy veszem észre egyre több,a fenekemen is van,a szeméremajkakon,de ott inkább a börfelületen terül szét,érdes felületü talán fél cm es lehet,de az egész szeméremajkamon érzem h érdes...tulajdonképpen hpv m van szerintem,de nemértm h mért telvirant irt fel az orvos,semmi mást...4 napja szedem,de semmi válozás..söt szerintem nölnek is...tegnap óta mintha a szályüregemben is megjelentek volna a bör alatt..lehetséges ez?nem kapható esetleg vény nélkül valami ecsetelõ erre?vagy tudna ajánlanni valami immunerösitõt (márha ön szerint is arra lenne szükségem)amit kitudok váltani?nagyon köszönöm a választ!!tosztelettel:timi


Válasz:


Kedves Timi!
Elõzõ levelénél válaszoltam.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-02-08

HPV van beikszelve.nem viszket,nem ég,tulajdonképpen csak jelen van,de ugy veszem észre egyre több,a fenekemen is van,a szeméremajkakon,de ott inkább a börfelületen terül szét,érdes felületü talán fél cm es lehet,de az egész szeméremajkamon érzem h érdes...tulajdonképpen hpv m van szerintem,de nemértm h mért telvirant irt fel az orvos,semmi mást...4 napja szedem,de semmi válozás..söt szerintem nölnek is...tegnap óta mintha a szályüregemben is megjelentek volna a bör alatt..lehetséges ez?nem kapható esetleg vény nélkül valami ecsetelõ erre?vagy tudna ajánlanni valami immunerösitõt (márha ön szerint is arra lenne szükségem)amit kitudok váltani?nagyon köszönöm a választ!!tosztelettel:timi


Válasz:


Kedves Timi!
Gyorsan keressen fel egy jó nemigyógyászt, aki szükség szerint célzottan kezeli Önt a megfelelõ diagnózis alapján.
Ha budapesti, akkor a www.korutiorvosicentrum.hu honlapot ajánlom.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-08

Tisztelt Doktornõ!

Olyan kérdéssel, fordulok Önhöz, hogy tavaly augusztusban volt egy méhszájseb miatt LEEP mûtétem. A szövettanban az orvosom szerint semmi izgalmasat nem lehetett találni. Viszont manapság errõl a hpv-rõl egyre többet hallani. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben hpv fertõzöttség fenn állna, azt a szövettani vizsgálat kimutatta volna? Ajánlatos mindenkinek életében hpv szûrést végezni? Vagy a citológia felhívná a gyanúra a figyelmet, amennyiben fenn áll a fertõzöttség?

Elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Nagy valószínûséggel a LEEP-et HPV fertõzés által okozott sejtelváltozás miatt végezték el.
Az elõzetes citológiájának és a szövettani eredményének is ezt le kellett írnia.
Most viszont a mûtét után érdemes lenne kérnie egy HPV tesztet, hogy megszabadult-e a fertõzéstõl, és ezzel együtt egy citológiát is, hogy a sejtek/szövetek egészségesek-e.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-06

Tisztelt Doktornõ!azért fordulok önhoz,mert az orvosomtól eléggé furcsa válaszokat kaptam,melyek nem voltak egyértelmûek számomra,pláne azok után h utána néztem interneten is HPV nak.a cytologiai lapomon,P2 van feltüntetve,megkérdeztem h ez mit is jelent,annyit mondott h ez egy virus,kérek e rá kezelést...természetes kértem emrt megijedtem.Telviran 200 at irt nekem fel.semi mást,sem immunerösitöt,sem ecsetelöt,pedig a szemölcsök is jelen vannak.mit tudna ajánlani?mit tegyek?elöre is köszönöm válaszát!Tisztelettel,Timi


Válasz:


Kedves Timi!
A Telviran Herpesz fertõzésre van. Önnek hólyagos szemölcsei vannak? Viszket, ég ez az elváltozás?
P2 mellett mi szerepelt még a leletén? HPV gyanú? Vagy ASC-US, LSIL?
Mert amit leírt, abból a HPV-re nem lehet következtetni, csak Herpeszre.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-05

Tisztelt Doktornõ!24éves vagyok,soha nem volt nõgyógyászati problémám.3évvel ezelõtt szültem,azt követõ cit.vizsg.eredm:p2,hpv,kértem genoidot,az magas kock.faktorú volt.rá fél evvel ez megszûnt,és most az elmúlt fél évben p3,hpv,16,18,cin1,lsil.A legutóbbi eredményem is ez.Az orvosom azt mondja várjunk még a conisatioval,de mások azt mondják mûtessem meg magam mihamarabb!Önnek mi a véleménye?


Válasz:


Kedves 24 éves!
Az orvosa jót tanácsolt. Ön fiatal, jó immunrendszerrel valószínûleg, a CINI pedig csak egy enyhe stádiuma a HPV-fertõzésnek. Ennek jelentõs része meggyógyul. Ha gyorsítani szeretné ezt a gyógyulást, akkor javaslok Önnek egy fél éves immunerõsítõ kúrát. A "Mi a megoldás?" ablaknál olvashat errõl. Viszont a férje is valószínûleg fertõzött, azért kapta vissza a betegséget. Jó lenne õt is megvizsgálni. Ha õ ezt nem szeretné, akkor is fél évig óvszeres védekezést tanácsolok, hogy ne fertõzõdjön vissza tõle.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-04

Tisztelt Doktornõ!
A Hpv 31 eredményem mellett, a cytologia leletem P2-es volt. Semmi nem volt beikszelve a papíron, csak a hpv gyanú. Az elõzõ leletemben nem meghatározható okból az ASC-US volt beikszelve, a hpv gyanú mellett. Hála Istennek már most megnyugodhatok e tekintetben, legalábbis az orvosom azt mondta.
Köszönöm a gyógyszerszedés kapcsán a jó tanácsot, meg fogom fogadni!
Diána


Válasz:


Kedves Diána!
Akkor gyógyuló tendenciát mutat! Hurrá! Szerintem már 3 hónap is elég lehet a gyógyszerszedébõl, ha eddig már 3 hónapig szedte. 6 hónap múlva csináltasson újra egy citológiát és HPV-tesztet. Szerintem azok már teljesen normálisak lesznek. Addig viszont óvszerrel védekezzen!
Biztos sikerülni fog a gyógyszerbevétel így!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-04

Tisztelt Doktor Nõ!

Kérem szépen segítsen leírom Önnek a conisatio utáni szövettani eredményt megkapni is nehéz volt a kórházból nem akarták kiadni(mondván hogy teljesen jó) senki nem mondta meg mit jelentek ezek a szavak, és nincs oda írva hogy épbõl metszettek-kérem segítsen tényleg megnyugodhatok, van egy gyermekem aki nem veszíthet el engem.

3X3.5 cm nagyságú, kúp alakú conisatium. A portió felszínén számos tûszúrásnyi-színesgombostûfejnyi kifekélyezõdésekkel.

a küldött conisatiumot teljes egészében feldolgoztuk. Mikroszkóposan a felszínen néhol elkeskenyedett, néhol enormisan kiszélesedett, de típusos kiérésû többrétegû laphám látható, mely szakaszosan vaskosabb parakeratosis jeleit mutatja. A hám területében váltakozó számban coilocyták figyelhetõk meg. Egy kimetszésben egyes cervicalis mirigyek lumenét, helyenként a mirigylumen teljes egészét kitöltõ metaplasiás, dysplasiás laphámcsoportok észlelhetõk.
A cervicalis átmenet területében glandularis erosio észlelhetõ típusos szöveti megjelenéssel. A hám- kötõszövet határa mindenütt élesen követhetõ, a basalis membrán intact, infiltratív növekedésre utaló szöveti jel nem észlelhetõ. A vaskos stromában számos nyákkal kitöltött, enormisan cystosus tágulatot mutató, megtartott Naboth-tüszõ átmetszete látható. Atypiára gyanút keltõ szöveti elváltozás jeleit a vizsgálati mintában nem észleltünk.
VÉLEMÉNY:
cervicalis intraepitheliális dysplasia
Parakeratosis portionis
HPV-infectio szöveti jelei (közepesen súlyos fokó)
Erosio glandularis cervicis uteri.

Elõre is hálás vagyok a segítségéért!Tisztelettel.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ez egy olyan lelet, melyben rákos elváltozást nem írtak le. Tehát megnyugodhat.
Viszont HPV-fertõzése van/volt.
Teendõ. Mûtét után 3 hónappal citológia és HPV-teszt együttes levétele. Addig a szexuális együttlétet kerülje.
Ezeknek az eredményeknek a tükrében javasolt majd a további nyomonkövetés és terápia. Ha meglesznek, kérem írjon, és megbeszéljük a lehetõségeket. Viszont csatolja ezt a levelét is, hogy vissza tudjak emlékezni az esetre/Önre.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-03

Tisztelt doktornõ én 27 éves 16 hetes terhes kismama vagyok.Sajnos a cytológiai eredményem p3 hpv gyanú lsil cin 1 lett mellé még a b zónára is rátejedt polypus cervic lett.Azt szeretném megtudni hogy most ez pontosan mit is jelent és hogy müteni kell e és hogy a babára és rám mennyire veszélyes a mûtét a második cytológiai eredményem most várom kérem segitsen nekem hogy megtudjam hogy mire számithatok válaszát elõre is köszönöm


Válasz:


Kedves kismama!
Elõzõ levelére válaszoltam.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.