Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-02-22

Tisztelt Doktornõ!
31 éves kétgyermekes teljesen elkeseredett anyuka vagyok. Évek óta szenvedek hpv fertõzöttség gyanújával. A leleteim kórosak annak ellenére,hogy P2-sek, de mostanában azt már nem írják rá mert elavult csak azt,h kóros és hpv gyanú. Meguntam! Saját költségemre drága pénzért kértem egy hpv tipizálást. Nem is értem,h ez miért kell, hogy pénzben kerüljön. Szóval kértem egy hatos panel vizsgálatot is mert állandó folyással is küszködöm és féltem,h van esetleg más betegségem is. Minden negatív, viszont a mintám magas kockázatú hpv típusokat tartalmaz (31,16). Kérdésem lenne,hogy így is ajánlja a védõoltást vagy elõbb kezeljenek ki és csak utána. De, hogy kezeljenek ki? Van erre valami gyógymód? Miért nem csinálnak velem semmit? Mindig csak az van hogy ismétlés hat hónap múlva. Mitõl gyógyulnék meg? A semmitõl? Teljesen el vagyok keseredve. Mindkét kislányom ahogy oltható korban lesz beoltatom. Ha már csak ettõl meg tudom védeni miért ne tenném! Köszönöm


Válasz:


Kedves 31 éves Anyuka!
Ne legyen elkeseredve! Nincs nagy baj!
Csak HPV gyanút írtak le vagy ASC-US/LSIL-t is? Ha csak az elõbbit, akkor az azt jelenti, hogy Önben benne van a HPV, de nem okoz betegséget. Ön hordozó. Óvszeres védekezés ajánlott legalább fél évig. Valószínûleg a férje is pozitív. Az óvszer segít csökkenteni a vírus ide-oda passzolását szexuális aktus közben.
Hamarabb meggyógyulhatnak így.
Ha már ASC-US vagy LSIL is megjelent a leletén, akkor a HPV sejtelváltozást is okoz, itt be kell avatkozni egy gyógyszeres immunerõsítõ kúrával. Errõl részletesen a "Mi a megoldás?" ablaknál olvashat.
Oltás csak akkor hat, ha Ön teljesen HPV negatív. Fontos tudni azt is, hogy az oltás, a 16, 18 ellen ilyen esetben 99-100%-os védelmet ad, de a többi 13 onkogén típus ellen csak 38% véd. Tehát meg lehet fertõzõdni, akár betegedni is oltás után is. A szûrést kihagyni tehát nem lehet!
Ha most kérné az oltást akkor a hatékonysága 16, 18-as típusok ellen 44%, az összes ellen 18%! Ez nagyon alacsony védettséget jelent!
De Ön dönt.
Jó egészséget kívánok, és ne aggódjon!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-19

Tisztelt Doktornõ!

Az volna a kérdésem, hogy a HPV vírusnak a szervezetben való megjelenése lappangó fázisban is kimutatható a szûrõvizsgálat során vagy jelenléte csak akkor észlelhetõ, ha már valamilyen elváltozást, betegséget okozott?

Elõre is köszönöm.

I.


Válasz:


Kedves I!
Már lappangó fázisban is kimutatható a HPV HPV-teszttel, amikor betegséget még nem is okoz.
Ha a rákszûrés ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL (P3), akkor már a HPV okozta sejtelváltozásokat, rákelõtti állapotokat is észleljük.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-18

Tisztelt Doktor Nõ!
A kérdésem a következõ lenne. Tavaly februárban lett egy P3as citológiám, majd 3 hónap múlva szintén P3-as, de HPV gyanúval (tipizálást követõen 4x-es pozitivitást mutattam HPV genotípus: LR, HR:52,66-nem tudom ezek magas kockázatot jelentenek méhnyakrákra? ), közben kezelésem nem volt. Az orvos mûteni akart, én megkérdeztem egy nõgyógyász onkológust is errõl, õ azt mondta, hogy elõször szedjek immunerõsítõt (ezt 1 hónapig naponta szedtem), majd menjek vissza 3 hónap múlva kontrollra, mert õ sem lát elváltozást és a jódfestés is negatív lett. Most voltam ezen a szûrõvizsgálaton, ahol P2 lett az eredményem de be van jelölve a metaplasia (és melléírva HPV-re utaló jelek, enyhe dyskarcyotis??? ezt sajnos nem tudom rendesen elolvasni) Ez mit jelent?
Az orvos szerint jó leletem és fél év múlva menjek kontrollra.
Köszönettel várom válaszát!
Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Mindeképp jól tette, hogy nem ment azonnal mûtétre!
Sajnos az immunerõsítõ kúra a következõképpen a leghatékonyabb:
3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni.
A citológia javult, de még vannak HPV által okozott elváltozások (dyskaryosis- megváltozott sejtmag morfológia). A metaplasia nem jelent betegséget, normális elváltozás (hengerhám jelenik meg a külsõ méhnyakon). Ilyenkor sérülékenyebb a méhnyak. Hüvelyi ph javításával ez visszaállítható.
Szednie kellene tovább a gyógyszert, úgy ahogy leírtam, majd fél év múlva kontroll. Addig óvszeres védekezés!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-18

Tisztelt Doktornõ!

A LEEP mûtétet megelõzõen, 2 évig folyamatosan fél évente jártam vissza a nõgyógyászomhoz, állandó gyulladások miatt, legelsõ nõgyógyászati vizsgálatom alkalmával hívta fel a figyelmem a méhszájsebre, ami szerinte az állandó gyulladások miatt nem gyógyult. Amikor augusztusban nála jártam, azt mondta elé vérzékeny a terület, és bizarr érrajzolatot is felfedez rajta, és véleménye szerint inkább le kellene szedni. Idõpontot egyeztettünk, és nagyjából fél óra alatt túl voltam rajta. Délután már mehettem is haza. Aztán mentem kontrollra 4 hét múlva, valamint megkaptam a kezembe a szövettani eredményt. Az orvosom is azt mondta, hogy semmi "izgalmasat" nem talált benne. A kontrollkor azt mondta szépen hámosodik a terület. Évente menjek szûrésre, ill. vizsgálatra. Úgy gondoltam a szövettani eredmény alapján, hogy HPV nem jöhet szóba, hiszen véleményem szerint ezt a szövettan kimutatta volna. Igazából mûtét elõtt sem volt problémám annyira, talán az állandó folyás. Minimális van így is, de a doktor úr azt mondta kontrollkor ez nem kóros. Megnyugtatott, hogy ez a jövõmet sem befolyásolja, hiszen 22 éves vagyok,és nincs még gyerekem. Azt mondta ettõl még szülhetek majd természetes úton. Mûtét elõtt próbálkoztam kamillás, valamint cickafarkfüves ülõfürdõvel is, de a méhszájseb nem múlt el. Doktor Nõ szerint nem volt annyira indokolt a mûtét? Úgy gondoltam ezek után, hogy bõ félévente elmegyek szûrésre, nem hanyagolom el magam egyáltalán. HPV tesztet Doktor Nõ szerint érdemes lenne csináltatnom?

Nagyon szépen köszönöm eddigi válaszait, nagyon megnyugtattak, és már nem idegeskedem!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos nem csatolta a korábbi levelezésünket, így nem tudom az elõzményeket.
Megteszi, hogy az eddigi írásainkat összerakja és úgy küldi el? Így nem tudok érdemben válaszolni (sem egy nevet, sem egy jeligét nem adott, ami alapján be tudnám azonosítani).
Üdvözlettel: dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-17

Tisztelt Doktornõ!
2010. 01. 15.-én volt nõgyógyászati vizsgálatom és rákszûrésem.A 2009. 12. havi menstruációm kimaradt, de a rákszûrést követõen, 01. 26.-án újra menstruáltam. Sem korábban sem azóta semmiféle tünetem nem volt. A vizsgálat után a nõgyógyászom közölte, hogy minden rendben és nyugodtan próbálkozhatunk, mert nagyon szeretnénk babát(29 éves vagyok, még nem szültem)Tegnap kaptam kézhez a rákszûrés eredményét, amely eltérést mutatott. LSIL-Cin1/ hpv gyanú nincs. Az orvosom szerint nincs semmi teendõm,próbálkozzunk tovább. Én nagyon meg vagyok rémülve, mivel nem kaptam megfelelõ tájékoztatást(sõt!), így az interneten néztem utána a dolgoknak, amelyek teljesen elkeserítettek. A kérdés az lenne, hogy tényleg ennyire nem kell komolyan venni az eredményt? Van e további teendõm? És pontosan mirõl is van szó, meg kell e rémülnöm?
Köszönettel! Éva


Válasz:


Kedves Éva!
CIN1 HPV gyanú nélkül egy gyulladás által okozott elváltozást jelenthet. Azt kezelni illene. A leleten szerepelnie kell, hogy mi okozza ezt (baci, gomba, egyéb).
Semmiképp se rémüljön meg! Nincs nagy baj!
Ha nem gyulladás okozza az LSIL-t és meg szeretne bizonyosodni a dolgokról, kérjen egy HPV-tesztet.
Ha az viszont magas rizikójú HPV-t mutat, akkor javasolt egy fél éves immunerõsítõ kúra, mely mellett a babavállallás nem javasolt. Csak utána.
Miért maradt ki egy menstruációja? Volt ilyen máskor is?
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-17

Kedves Doktornõ! hpv gyanút mutattak ki nállam. (33) nem tudom ez mit jelent, de 6 hónap múlva kell jelentkeznem szûrésre. Kérdésem, hogy addig és ezután csak óvszerrel szeretkezhetünk férjemmel? Csúnya nyálkás barna véres váladékom van 20 napja. 40 éves vagyok. Mit tehetek?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha HPV gyanút mutattak ki Önnél, de nincs citológiai eltérése (ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL) akkor annyi a teendõ, hogy 6 hónapig óvszeres védekezés. Majd kontroll. A 33 gondolom a HPV-tipizálás eredménye.
De a 20 napja tartó vérzés nem normális. Ezt ki kellene vizsgálni!
Keresse fel nõgyógyászát!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-16

TISZTELT DOKTORNÖ !EGÉSÉG ÜGYI KÜRETEM EREDMÉNYE A KÖVETKEZÖ :HDG:CORPUS:ENDOMETRITIS.ATYPIA NINCS
CERVIX:KOILOCYTOSIS EPITHELII PORTIONIS UTERI:
DYSPLASIAS,ATYPUSOS ÁTALAKULÁS NEM ÉSZLELHETÖ:
AZOTA IS RENDSZERTELEN VÉRZÉSEM VAGY PEDIG NYÁLKÁS VÉRES FOLYÁSOM VAN
EZ MIT JELENT KÉREM SEGITSEN
KÖSZÖNETTEL ZSU


Válasz:


Kedves Zsu!
A méhtest nyálkahártyájában gyulladásos folyamotot írnak le. De nem tumor eredetû.
HPV-fertõzésre utaló jelek vannak a méhnyaksejtekben. De rákelõtti állapotot nem látnak.
hogy válaszoljak a "Ez mit jelent?" kérdésére, fel kell tennem nekem is néhányat:
Miért végezték a mûtétet?
Hány éves? Menopausa? Fogamzásgátlók? Méhen belüli fogamzás gátló? Hüvelygyûrû?
Szexuális aktivitása?
Válaszában kérem csatolja az Ön ezen levelét és az enyémet is!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-14

Tisztelt Doktornõ!
Ha valakinek terhesség alatt jönnek ki a szemölcsök milyen kezelési gyógymódokat lehet használni? Van rá egyáltalán olyan hatóanyag amit a terhes kismamák is használhatnak?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ Kismama!
Csak az égetést, fagyasztást vagy a lézert tudnám elképzelni ez esetben.
Semmilyen kémiai anyagot vagy gyógyszert nem javasolnék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-14

Kedves Doktornõ!
Már többször beszéltünk telefonon, mert hpv gyanút mutatott a cytológiám októberben és Ön is azt javasolta, hogy érdemes 6 hónapig várni a következõ vizsgálatig.
Közben voltam egy másik nõgyógyászaton, ahol hpv tesztet is csináltattam végül, ami szerencsére negatív lett, a cytológia pedig P2.
Ennek nagyon örültem és elgondolkoztam az oltáson is.
26 éves vagyok, állandó partnerem van, neki is negatív lett a hpv tesztje.
A kérdésem az lenne, hogy az oltás hány évig biztosít védettséget, hogy mûködik ez a dolog?
Köszönettel, Tímea


Válasz:


Kedves Tímea!
A jelen tudásunk szerint 9 évig ad védettséget a 16, 18-as típusok ellen a Cervarix, és 8,5 évig a 16, 18, 6, 11-es típusok ellen a Silgard. De ezek a vizsgálatok még folynak, és valószínû, hogy ezek az idõtartamok hosszabbodni fognak. Ez természetesen HPV negativitás esetén igaz. Tehát Önnek most be lehet adni.
A többi 13 onkogén típusokra a vakcina kb 38%-os védelmet nyújt. Tehát a nõgyógyászati szûréseket az oltás után sem szabad kihagyni.
Az oltás sorozat alatt (6 hónap) se Ön, se a barátja ne váltson partnert!
Mert megfertõzõdhet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-14

kedves doktornõ!condyloma esetén használhatok tampont?nem viszek igy be fertözést a hüvelyembe?elõre is köszönöm!Eszter


Válasz:


Kedves Eszter!
Nem javaslom a tampon használatát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-13

Kedves Doktornõ!

Én írtam Önnek a napokban a LEEP mûtéttel kapcsolatosan. Az orvosom sem a citológiai, sem a szüvettani eredmény alapján nem említett nekem HPV-t. Leírom Önnek a szövettani leírást. Kérem magyarázza már el nekem, hogy ebben mi is szerepel akkor, hol utalnak HPV-re.

Leírás: A vizsgálatra érkezett portio részletben focalisan microglandularis hyperplasia jeleit mutató endocevix részletek mellett regenerativ laphám metaplasias jelenségek voltak kimutathatók, enyhe regenerativ atypia jeleivel. A kimetszésben látott cervico columnalis juncito környezete lobos, cervicalis intraepithelialis neoplasia jeleit nem láttuk.

Szövettani dg: POrtio részlet: cervicalis ectropionnak megfelel, microglandularis endocervicalis hyperplasiaval, laphám metaplasiaval, enyhe regenerativ atypiaval.

Pathológiai dg: A máhnyak erosioja és ectropionja

Amikor kontrollra mentem, azt mondta már nem lát semmi eltérõt. A citológiai eredménnyel nem volt gond egyik alkalommal sem, negativ volt.

Elõre is köszönöm válaszát Tisztelt Doktornõ!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ez a lelet teljesen jó!
HPV-re utalást ne találok. Miért is végezték a mûtétet?
Gyógyulási folyamatot írnak le.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.