Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-02-28

Tisztelt doktornõ,elõször is szeretném válaszát megköszönni, az ez elõtti cytológia leletem 6 héttel ezelõtti, aminek eredménye,p3 lsil hpv gyanú cin1 lett a klion golyót, nem mondta hogy miért kell pontosan használni de leirom a mostani cytológiámhoz irt eredmény is amit õ irt hátha igy pontosabb .cx bõ habos fluor, vérzékeny cervic,régi cx. rupt.bõ folyás miatt nehezen ítélhetõ meg. atipia nem látható. enyhe cervicalis diszplaszia papiloma virus mint egyébb fõcsoportbeli betegségek kiváltó oka. a hüvely heveny gyulladása és még azt irta hogy 2 doboz hüvelygolyó kezelés után, ulyabb cytológia elnézést a hosszú lelet irásért, de sajnos az orvosom nem mondott semmit ezekrõl az eredményekrõl, hogy mennyire sulyosak és vezélyesek rám nézve és a kisbabámra ezért kérek öntõl tanácsot köszönettel egy 27 éves 19 hetes terhes kismama


Válasz:


Kedves 19 hetes kismama!
Terhességben elõfordulnak hüvelyi fertõzések, mert a nemi szervek immunvédekezése ilyenkor romlik. Tehát ez akár normális is. Ha kellemetlen tünetekkel jár, akkor kezelni kell. Tehát csinálja végig a Klion kúrát, majd NE vetessen újabb citológiát, mert nem érdemes. Úgy sem lesz jobb. Gyakran vizsgálni pedig a terhes méhnyakat nem szerencsés (sõt kerülendõ!).
Tehát, ha elmúlnak a tünetek a kezelés után, akkor csak terhességi szûrésre járjon.
Legközelebbi rákszûrés pedig a szülés után 6 hónappal javasolt (ha nincsenek panaszai).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-28

Tisztelt Doktornõ! Januárban az éves rákszûrésem eredménye P3-as, CIN 1-es lett(23 éves vagyok, még nem szültem). Ekkor a nõgyógyászom Isoprinosinet és jódos kúpot írt fel. Februrár eleján megcsinálta a HPV tipizálást, mely a NA típusú HPV-k domináns jelenléte mellett HR:31-es típust is tartalmaz. Az ambuláns lapomra a nõgyógyászom következõt írta: "Tekintettel a kezelés sikertelenségére, kóros cyt-ra és magas rizikójú típusra loopconisatio elbírálása céljából lássa ambulancia." Nem értem, hogy konkrétan ez mit is jelentene és azt sem igazán értem, hogy 1 hónapnyi gyógyszerszedés miért jelent sikertelen kezelést. Szeretném kikérni az Ön véleményét is a teendõkrõl, mielõtt az ambulanciához fordulnék. Másik kérdésem, hogy ez az eredmény befolyásolja-e valamilyen tekintetben a gyerekvállalást, mivel nyáron lesz az esküvõm és azután szeretnénk is kisbabát, valamint szüksége lesz-e a páromnak is valamilyen kezelésre. Köszönöm: Nagypál Zsanett


Válasz:


Kedves Zsanett!
23 évesen ez nem egy vészes citológia, és a HPV-fertõzése is teljesen "normális".
Az Ön korában minden 2. nõ HPV-t hordoz.
És azt kell mondanom, hogy jól ítéli meg a helyzetét.
1 hónap után nem ítélünk meg semmit egy HPV-fertzõzés esetén!
Tehát a teendõ!
Önnél ez a fertõzés magától is meggyógyulna 1-2 éven belül, ha jó az immunrendszere (ezt levélen keresztül nem tudom megítélni) és monogám párkapcsolatban él (ez a tervezett eskünvõ miatt azt gondolom igaz).
Ha fel szeretné gyorsítani a vírusfertõzés és a citológia javulását, akkor javasolt egy fél éves Isoprinosine kúra. 3X2 tabletta naponta (55 kg alatt 2x2 tabletta/nap) 2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni! A kúra után kontroll citolóia és HPV-teszt. A gyógyszeres terápia hatékonysága 81%, gyógyszer nélkül (immunrendszer magában) 43%.
MÛTÉT TILOS LSIL estén, fõleg 23 éves korban!
A gyógyszert a háziorvosa is felírhatja, bár nem fogja ismerni ennek a terápiának a lényegét és dozírozását (nem ez a szakterülete).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-27

Tisztelt doktornõ! Én 19 hetes terhes kismama vagyok,sajnos a cytológiám másodjára is p3 eredményt mutatott, lsil hpv 16, 18 as tipussal ,enyhe cervicalis dysplasia, a hüvély heveny gyuladása, az orvosom azt mondta hogy ha nem lennék terhes akkor, mûtét lenne, de terhességben nem végzik, el.Most, klion hüvelygólyót irt fel, annak elhasználása után, ujabb cytológia.Az lenne a kérdésem hogy ez az eredmény, menyire súlyos, és hogy a mûtétet, szûlés után mennyi idõ elteltével végzik el szûlhetek rendesen vagy csak császárral a baba megkaphatja a fertõzést. Kérem kérdésemre válaszoljon mert nagyon kétségbe vagyok esve köszönettel.


Válasz:


Kedves Kismama!
LSIL egy enyhe rákelõtti állapot. Tehességben akár temészetes folyamat is egy HPV fertõzés mellett.
A Klion golyót trichomonas fertõzésre kapta? A férjének is kell szednie?
Vagy csak egy gyulladás volt beikszelve a leletén?
Mikor készült az ez elõtti rákszûrése? Annak mi volt az eredménye?

Jelenleg nincs arra sem pro sem kontra bizonyíték, hogy emiatt császározni kellene a kismamákat.
Szülés után csak fél év múlva kérjen citológiát, hisz annál hamarabb csak false (hamis) eredményeket kapna.

Javaslom, hogy ne nagyon vizsgáltassa magát terhesség alatt, hisz ilynekor minden máshogy mûködik. Fölöslges terápiának pedig nem kell alávetnie magát.
Bár minden tünet és kezelés függ az életkorától is. Mennyi idõs?

Várom válaszait a saját és az én levelemmel csatolva, hogy tudjak pontos tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-24

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly HPV-t találtak nálam. Az utolsó rákszûrésen és HPV tipizáláson /idén január/kimutatták, hogy a szervezetemben HPV16 találtak és P3 lett a rákszûrésem.(mennyiség szerint rendezett sorrendben)ezt nem nagyon értem. A kenet általános minõsítése: Kóros, neoplasticus hámelváltozás be van jelölve semmi egyéb. A diagnozis: Enyhe cervicalis dysplasia. ami fel van még tüntetve. Szedtem én is az Isoprinosine tablettát. Az orvosom ismétlést javasolt 3 hónap múlva. Én is el vagyok keseredve és a kérdésem az lenne, hogy lehet e valamit tenni még a szûrõvizsgálatokon kívül?
Válaszát elõre is megköszönve Üdvözlettel, Andrea
2010-02-24
HPV-Centrum Válasz
Kedves Andrea!
Nagy baj nincs. Van egy LSIL elváltozása, amit a HPV 16 okozott.
Teendõ: Az Isoprinosine-t 55 kg testsúly felett 3X2 tabletta/nap dózisban (ez alatt 2X2 tabletta/nap) 2 hétig szedni, majd 2 hét szünet. Ezt 6X megismételni. Fél év múlva kontroll citológia. A szexuális életben óvszeres védekezés ajánlott a kontrollig, mert a partner is fertõzött nagy valószínûséggel.
3 hónap alatt a HPV-infekcióban nem történik nagy változás, ezért elég fél év múlva felkeresnie az orvost. Addig kevés stressz, a nem dohányzás, sport, sok vitamin is segít a gyógyulásban (nem tudom, melyiket tudja "teljesíteni"). 30 év alatt a gyógyulás gyorsabb szintén (nem tudom, Ön mennyi).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna





Köszönöm válaszát Doktornõ. Kicsit megnyugtatóbb a helyzet:) Idén leszek 30 éves, és az egészség érdekében mindent képes vagyok "betartani":) Még két kérdésem lenne a válaszával kapcsolatban. Mit takar pontosan a LSIL rövidítés, valamint nem okoz e problémát, hogy az Isoprimosine gyógyszert tavaly novemberben fejeztem be és ezt felírhatja nõgyógyászon kívûl orvos is?
Még egyszer köszönöm megnyugtató válaszát
Tisztelettel: Andrea


Válasz:


Kedves Andrea!
LSIL = Low grade Squamous Intraepithelial Lesion = alacsony fokú laphám elváltozás, a HPV-fertõzés 2. stádiuma. (1. ASC-US 2. LSIL, 3. HSIL).
Ezeknek nagy százaléka (kb 80-90% az Ön korában) 2 éven belül magától gyógyul.
Az Isorpinosine felgyorsíthaja ezt a folyamatot, fél évre rövidítheti.
A gyógyszert háziorvos is felírhatja. Az adagolást szükséges elmondani neki, mert õ ezt pontosan nem tudhatja (nem ez a szakterülete).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-24

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly HPV-t találtak nálam. Az utolsó rákszûrésen és HPV tipizáláson /idén január/kimutatták, hogy a szervezetemben HPV16 találtak és P3 lett a rákszûrésem.(mennyiség szerint rendezett sorrendben)ezt nem nagyon értem. A kenet általános minõsítése: Kóros, neoplasticus hámelváltozás be van jelölve semmi egyéb. A diagnozis: Enyhe cervicalis dysplasia. ami fel van még tüntetve. Szedtem én is az Isoprinosine tablettát. Az orvosom ismétlést javasolt 3 hónap múlva. Én is el vagyok keseredve és a kérdésem az lenne, hogy lehet e valamit tenni még a szûrõvizsgálatokon kívül?
Válaszát elõre is megköszönve Üdvözlettel, Andrea


Válasz:


Kedves Andrea!
Nagy baj nincs. Van egy LSIL elváltozása, amit a HPV 16 okozott.
Teendõ: Az Isoprinosine-t 55 kg testsúly felett 3X2 tabletta/nap dózisban (ez alatt 2X2 tabletta/nap) 2 hétig szedni, majd 2 hét szünet. Ezt 6X megismételni. Fél év múlva kontroll citológia. A szexuális életben óvszeres védekezés ajánlott a kontrollig, mert a partner is fertõzött nagy valószínûséggel.
3 hónap alatt a HPV-infekcióban nem történik nagy változás, ezért elég fél év múlva felkeresnie az orvost. Addig kevés stressz, a nem dohányzás, sport, sok vitamin is segít a gyógyulásban (nem tudom, melyiket tudja "teljesíteni"). 30 év alatt a gyógyulás gyorsabb szintén (nem tudom, Ön mennyi).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-24

Kedves Doktornõ!
Elõször is köszönöm a korábbi válaszát.
A leletemen az LSIL CIN1 "eredményen " kívül semmi más nem szerepel. Sem gomba, sem baci....semmi nincs bejelölve. A menstruáció kimaradás volt az oka, hogy orvoshoz fordultam de mivel-még ha késve is (1 hónapot)-magától megjött, így elsiklott a dokim a dolog felett... Egyébként az e havi menstruációm idõre megjött, mint ahogy eddig mindig. Nem volt soha elõtte kimaradásom. Az orvosom április elejére hívott vissza újabb vizsgálatra, s azt mondta hpv gyanú nélkül nem indokolt a hpv teszt elvégzése. Tehát akkor én csak üljek és várjam, hogy mi lesz????? Addig is hogyan tudnék magamon segíteni?Köszönettel: Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Amennyiben írna újra, kérem, csatolja majd az összes eddigi levelezésünket, hogy követni tudjam a történetét.

Van-e bármilyen tünete jelenleg? Extrém folyás, kellemetlen hüvelyi panaszok, fájdalom, koitus közbeni vérzés/fájdalom stb? Bármi, ami eddig nem volt?

Ha semmi nincs, akkor nem értem a CIN1 leletet HPV gyanú nélkül (lehet tévedés is).
Ezért valóban a teendõ annyi, hogy az április kontrollt meg kell várni, és ott hátha kiderül az "igazság". Azaz, hogy nincs semmi elváltozás, tehát Ön egészséges :) . Vagy kiderül a HPV. Akkor majd tovább kell lépni a terápia irányába. Írja meg majd az áprilisi eredményét, ha úgy gondolja, hogy szüksége van tanácsra!
Addig is egészségesként élje az életét, szorongás nélkül, mert nem hinném, hogy komolyabb baj lenne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-23

Tisztelt Doktornõ!
HPV 51-et diagbosztizáltak nállam, nemrég. Szeretném ha garatból is megnéznék hogy esetleg ott is megtalálható e a vírus. Egyelõre csak falakba ütközöm, minden megkeresett csak gombát tenyészttene, elõfirdulhat hogy nincs is ilyen vizsgálat. Ha mégis van akkor kitõl és hol kell kérni. Az isopisonin gyõgyszert érdemes e szedni és mennyi ideig és milyen adagban. Köszönettel: I. L.


Válasz:


Kedves I.L!
Sajnos nem tudok válaszolni a kérdéseire, amíg nem írja meg, hogy:
Ön nõ vagy férfi?
Honnan vették a mintát (51)?
Milyen a citológiája (ha nõ)?
Hány éves?
Miért szeretné a garatból vetetni a mintát?
Várom válaszait. Ezt a levelet és az Ön elsõ levelét is csatolja!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-23

Tisztelt Doktor Nõ!
Pár nappal ezelõtt írtam önnek:
Tisztelt Doktor Nõ!
A kérdésem a következõ lenne. Tavaly februárban lett egy P3as citológiám, majd 3 hónap múlva szintén P3-as, de HPV gyanúval (tipizálást követõen 4x-es pozitivitást mutattam HPV genotípus: LR, HR:52,66-nem tudom ezek magas kockázatot jelentenek méhnyakrákra? ), közben kezelésem nem volt. Az orvos mûteni akart, én megkérdeztem egy nõgyógyász onkológust is errõl, õ azt mondta, hogy elõször szedjek immunerõsítõt (ezt 1 hónapig naponta szedtem), majd menjek vissza 3 hónap múlva kontrollra, mert õ sem lát elváltozást és a jódfestés is negatív lett. Most voltam ezen a szûrõvizsgálaton, ahol P2 lett az eredményem de be van jelölve a metaplasia (és melléírva HPV-re utaló jelek, enyhe dyskarcyotis??? ezt sajnos nem tudom rendesen elolvasni) Ez mit jelent?
Az orvos szerint jó leletem és fél év múlva menjek kontrollra.

Kérdésem az lenne, hogy az isoprinosin helyett tudna-e ajánlani valami hasonló készítményt, amit vény nélkül is kapható?
Mert az orvoson az mondta, hogy elég az egy hónapos kúra, ez csak rásegít a szervezetnek és felesleges még többet szedni.

Köszönettel: Anita
Azért küldöm el mégegyszer a levelet, mert sajnos a válasz a postafiókomba nem érkezett meg, talán spamként kezelt üzenet volt, de érdekelne a válasza!


Válasz:


Kedves Anita!

A metaplasia a méhnyaki hám átalakulását jelenti valamilyen stimulus hatására. Okozhatja terhesség, hüvelyi ph változás, életkor, fizikális stimulus (pl koitus) stb. Ez visszafordítható jelenség, és nem rosszindulatú.
Enyhe dyskaryosis: enyhe sejtmagelváltozás a méhnyaki sejtekben, HPV-fertõzés jele lehet. Nyomonkövetést igényel, de nagy százaléka gyógyulhat magától ebben a stádiumban. 25 év alatt normális jelenség (Ön nem tudom, mennyi idõs!) De HPV-je van, ezért valószínûleg itt ez az ok.
A HPV 52, 66 magas rizikójú típus, ezért a jelenlegi citológiájának függvényében 6-12 havonta kell kontrollra mennie (normál citológia esetén évenete, ASC-US, LSIL esetén fél évente), vagy akár mûtétre (ASC-H, HSIL esetén). A mûtéti indikáció természetesen a korától is függ!
A P3 ma már nem informatív. Nézze meg, hogy ezen kívül mi szerepel még a leletén: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL? A terápia, mint írtam, ugyanis ettõl függ!

A gyógyszert a háziorvos is felírhatja, nem kell rá szakorvosi javaslat.

Ugyanolyan a támogatása is (25%).
ASC-US/LSIL esetén ajánlott, vagy mûtét utáni pozitív HPV eredmény esetén.

Mást e helyett nem tudok javasolni, mert nincs tapasztalatom a vény nélküli szerekkel.

A helyes és hatékony dozírozása: 3X2 tabletta naponta 2 hétig (55 kg alatt 2X2 tabletta/nap), majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételve. Utána, fél év múlva kontroll vizsgálatok javasoltak: citológia, HPV teszt.

Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2010-02-23

Kedves Doktor Nõ!
Második terhességem alatt, a haramdik trimeszterben, HPV16-ot diagnosztizáltak a nemiszerv külsõ hámkaparékából. A szülés után 2 hónappal elvégeztettem egy HPV szûrést és cytológiát. HPV6 és HPV 16, kettõs, magas rizikójú HPV fertõzés citológiai atípia nélkül, P2. Emellett a méhszályon és a hüvelyen gyulladást állapítottak meg. Gyermekem most 3 hónapos. Kérdésem az, hogy a szoptatás alatt lehet-e az immunerõsítõ kezelést használni? Illetve lehet-e és érdemes-e HPV oltást kérni?
Köszönettel:
Györgyi


Válasz:


Kedves Györgyi!
Miért végeztek terhesség alatt nemiszervi hámkaparék vizsgálatot?
Ez nem egy gyakori vizsgálat.
Jelenleg Ön HPV hordozó (valószínûleg a férje is), de a vírus nem okoz betegséget.
A gyulladás a HPV elleni "harcot" jelentheti, ha egyéb kórokozót (baci, trichomonas, gomba stb) nem jelölt meg a citológus. Ez jó jel lehet!
Javaslom, hogy fél évig legalább óvszerrel védekezzenek, hogy nem passzolgassák egymást közt a HPV-t.
Oltás csak HPV negativitás esetén ad számottevõ védettséget.
Immunerõsítõt (gyógyszert) csak szoptatás után javasolnám.
Szoptatás befejeztével menjen el kontrollra (citológia)! Ha ASC-US vagy LSIL-t írnak le, akkor az óvszer mellett már javasolt lesz a gyógyszeres kezelés is.
Ha negatív, azaz Normál lesz a lelete (HPV gyanú nélkül), akkor valószínûleg gyógyult, azaz az immunrendszere megbirkózott magától a fertõzéssel. Ez gyakran be is következik!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-22

Kedves Doktornõ!

Bemásoltam a leveleimet, az elsõ után kapott válasz alapján, doktornõ szerint teljesen jó a lelet.
1. levél:
Én írtam Önnek a napokban a LEEP mûtéttel kapcsolatosan. Az orvosom sem a citológiai, sem a szüvettani eredmény alapján nem említett nekem HPV-t. Leírom Önnek a szövettani leírást. Kérem magyarázza már el nekem, hogy ebben mi is szerepel akkor, hol utalnak HPV-re.

Leírás: A vizsgálatra érkezett portio részletben focalisan microglandularis hyperplasia jeleit mutató endocevix részletek mellett regenerativ laphám metaplasias jelenségek voltak kimutathatók, enyhe regenerativ atypia jeleivel. A kimetszésben látott cervico columnalis juncito környezete lobos, cervicalis intraepithelialis neoplasia jeleit nem láttuk.

Szövettani dg: POrtio részlet: cervicalis ectropionnak megfelel, microglandularis endocervicalis hyperplasiaval, laphám metaplasiaval, enyhe regenerativ atypiaval.

Pathológiai dg: A máhnyak erosioja és ectropionja

Amikor kontrollra mentem, azt mondta már nem lát semmi eltérõt. A citológiai eredménnyel nem volt gond egyik alkalommal sem, negativ volt.

Elõre is köszönöm válaszát Tisztelt Doktornõ!

2. levél:
Tisztelt Doktornõ!

A LEEP mûtétet megelõzõen, 2 évig folyamatosan fél évente jártam vissza a nõgyógyászomhoz, állandó gyulladások miatt, legelsõ nõgyógyászati vizsgálatom alkalmával hívta fel a figyelmem a méhszájsebre, ami szerinte az állandó gyulladások miatt nem gyógyult. Amikor augusztusban nála jártam, azt mondta elé vérzékeny a terület, és bizarr érrajzolatot is felfedez rajta, és véleménye szerint inkább le kellene szedni. Idõpontot egyeztettünk, és nagyjából fél óra alatt túl voltam rajta. Délután már mehettem is haza. Aztán mentem kontrollra 4 hét múlva, valamint megkaptam a kezembe a szövettani eredményt. Az orvosom is azt mondta, hogy semmi "izgalmasat" nem talált benne. A kontrollkor azt mondta szépen hámosodik a terület. Évente menjek szûrésre, ill. vizsgálatra. Úgy gondoltam a szövettani eredmény alapján, hogy HPV nem jöhet szóba, hiszen véleményem szerint ezt a szövettan kimutatta volna. Igazából mûtét elõtt sem volt problémám annyira, talán az állandó folyás. Minimális van így is, de a doktor úr azt mondta kontrollkor ez nem kóros. Megnyugtatott, hogy ez a jövõmet sem befolyásolja, hiszen 22 éves vagyok,és nincs még gyerekem. Azt mondta ettõl még szülhetek majd természetes úton. Mûtét elõtt próbálkoztam kamillás, valamint cickafarkfüves ülõfürdõvel is, de a méhszájseb nem múlt el. Doktor Nõ szerint nem volt annyira indokolt a mûtét? Úgy gondoltam ezek után, hogy bõ félévente elmegyek szûrésre, nem hanyagolom el magam egyáltalán. HPV tesztet Doktor Nõ szerint érdemes lenne csináltatnom?

Nagyon szépen köszönöm eddigi válaszait, nagyon megnyugtattak, és már nem idegeskedem!

Elnézést, hogy nem voltam követhetõ az utolsó levelem alapján.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Köszönöm, hogy elküldte az eddigi levelezésünket.
HPV-fertõzésre utaló jeleket nem olvastam a leletei között.
Volt valamilyen gyulladása, mely nem gyógyult, és a kezelõ orvosa a kolposzkópiás lelet alapján a kismûtétet tartotta megoldásnak.
Ez nem fogja befolyásolni a szüléseit. Ne aggódjon.
Évente elég kontrollra járnia, mert valóban nincs komoly betegségre utaló jel a leleteiben.
Ha megnyugtatja, akkor kérjen egy HPV-tipizálást, de az Ön korában a nõk 50%-a fertõzött. HPV pozitivitás nem jelent betegséget, csak akkor, ha a rákszûrés ASC-US vagy rosszabb eredményt mutat. Itt is elég egy gyógyszeres immunerõsítés. Mûtét csak HSIL-nél indokolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-02-22

Tisztelt Doktor Nõ!
Pár nappal ezelõtt írtam önnek:
Tisztelt Doktor Nõ!
A kérdésem a következõ lenne. Tavaly februárban lett egy P3as citológiám, majd 3 hónap múlva szintén P3-as, de HPV gyanúval (tipizálást követõen 4x-es pozitivitást mutattam HPV genotípus: LR, HR:52,66-nem tudom ezek magas kockázatot jelentenek méhnyakrákra? ), közben kezelésem nem volt. Az orvos mûteni akart, én megkérdeztem egy nõgyógyász onkológust is errõl, õ azt mondta, hogy elõször szedjek immunerõsítõt (ezt 1 hónapig naponta szedtem), majd menjek vissza 3 hónap múlva kontrollra, mert õ sem lát elváltozást és a jódfestés is negatív lett. Most voltam ezen a szûrõvizsgálaton, ahol P2 lett az eredményem de be van jelölve a metaplasia (és melléírva HPV-re utaló jelek, enyhe dyskarcyotis??? ezt sajnos nem tudom rendesen elolvasni) Ez mit jelent?
Az orvos szerint jó leletem és fél év múlva menjek kontrollra.

Kérdésem az lenne, hogy az isoprinosin helyett tudna-e ajánlani valami hasonló készítményt, amit vény nélkül is kapható?
Mert az orvoson az mondta, hogy elég az egy hónapos kúra, ez csak rásegít a szervezetnek és felesleges még többet szedni.

Köszönettel: Anita


Válasz:


Kedves Anita!
A privát e-mailezésen keresztül (mert oda is elküldte ezt a levelet) válaszoltam erre a kérdésére.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.