Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-03-08

Tisztelt doktornõ!
25 éves vagyok, még nem tipizált, de kimutatható Hpv Lsil, Cin1-et találtak.
Ez pontosan mit jelent és a mûtét biztosan segít ezen a helyzeten? Mert most az orvosom loop conizációt javasolt.
A párommal hat éve vagyunk együtt, hûségesek vagyunk, ilyenkor is ajánlott az óvszer? Õt meg kellene vizsgálni, hogy ne fertõzzük vissza egymást?
Köszönöm válaszát, tisztelettel: tegnaprietta


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
CIN1 nem mûtéti indikáció! Fõleg nem 25 évesen.
Tipizáltassa meg a HPV-t (ha egyáltalán lesz Önben), és ha magas rizikójú eredményt kap akkor 2 teendõ lehetséges:
1. Elkezdi a 6 hónapos immunerõsítõ kúrát (ld Mi a megoldás? ablaknál).
2. Vár és fél év múlva elmegy kontrollra. Ennyi idõ alatt nem romlik a betegség, és lehet, hogy a saját immunrendszere is le tudja gyõzni a vírust.
Addig óvszerrel védekezzen! Gyógyszeres kezelés mellett is.
Üdvözletel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-07

Tisztelt Doktornõ!

Rendkívül kényes amit kérdezni szeretnék és egyértelmûen kiderül a hozzá nem értésem is.Nem régiben voltam rákszûrésen ,minden évben rendszeresen járok. Utóbbi idõben elég gyakran viszketnek a szeméremajkaim Kicsit megijedtem hogy van valami gond ott nekem..Már kentem Canestennel is.Szóval a kérdésem az lenne hogy rákszûrés alkalmával az orvos azt a környéket is látja , vizsgálja?Mitõl van a karélyosodás? 45 éves vagyok , 2 gyerek anyukája.normális , monogám életet életet élek a férjemmel.
Köszönöm a válaszát Tisztelettel :Márta


Válasz:


Kedves Márta!
Valószínûleg gombás fertõzése van, de ezt csak egy nõgyógyászati vizsgálat tudja kimutatni. A rákszûrés alkalmával komplett nõgyógyászati vizsgálatot is kell végezni.
A rákszûrés nem a külsõ nemi szervek betegségeit nézi, hanem a méhnyakét. Hívja fel a panaszaira a nõgyógyász figyelmét, ha õ elszalasztotta volna megtekinteni a kisajkakat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-05

Tisztelt Doktornõ!Betadine kúpot kell használnom,de a használatiutasításban nem találtam arra vonatkozó leírást,hogy lehet-e a használat alatt házaséletet élni.Válaszát elõre is köszönöm:Katalin


Válasz:


Kedves Katalin!
Milyen betegségben javasolták a Betadine-t?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-04

Kedves Doktornõ! Köszönöm a válaszát!
Még annyi kérdésem lenne hogy a páromnak is kell szednie immunerõsítõt a HPV miatt(ISOPRINOSINE) vagy csak nekem?
Orális szex során kell használnunk óvszert?
Elõre is köszönöm!


Válasz:


A párjának akkor kell szednie a gyógyszert, ha HPV pozitív és ecetsav próbás vizsgálattal vannak elváltozásai. Ha nincsenek, akkor az óvszer véd az ide-oda fertúzéstõl 70%-ban. Sajnos ennél jobbat még nem találtak ki.
Logikusan ajánlott orális szexnél is használni az óvszert, de nincs jelenleg bizonyték arra, hogy ez valóban csökkenti-e a HPV fertõzés veszélyét.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-04

Tisztelt Doktornõ!Január végén volt loop konizációs mûtétem (többszöri P3 cytológis és 18as HPV miatt). Az orvosom azt mondta, hogy fél év múlva menjek vissza rákszrûrésre. Ez nem túl késõ Ön szerint?

A szövettanon ez szerepelt:

Diganózis/vélemény: Jelentõs supravitalis károsodás jeleivel, HPV asszociált elváltozással, CIN1-ig terjedõ érészavarral, a károsodásra tekintettel az excisio komplett voltáról véleményt formálni limitáltan lehetséges, a beteg cytológiai utánkövetését tartjuk indokoltnak.
Diganózis: Enyhe cervicalis dysplasia

ELõre is köszönöm válaszat.
Üdvözlettel, Réka
2010-03-02

Kedves Réka!
A szövettan alapján nem volt indokolt a mûtét, de a roncsolt szövetrészek nem voltak feldolgozhatóak, ezért javasolták a citológiai kontrollt.
Szeretnék kérdezni?
Hány éves?
A rákszûrés leltén a P3 mellett mi szerepelt még: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL?
Ez alapján tudnám megmondani, hogy a mûtétet indokoltan javasolták-e, és hogy mikor érdemes elõször kontrollra visszamenni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszát.
Az elsõ 2 rákszûrésem eredménye LSIL volt, de a harmadikat sajnos nem kaptam meg, mert az orvosom telefonon azt mondta, hogy p3 lett újra és utána már csak a mûtétet beszéltük meg.

Az elõbb elfelejtettem az életkorom: 27 éves vagyok.

Köszönettel, Réka


Válasz:


Kedves Réka!
Valószínûleg a 3. is LSIL volt, tehát akár várhattak volna még a mûtéttel. Ezt a szövettan is igazolta.
A következõ a javaslatom: a mûtét után 2 hónappal menjen el rákszûrésre és ugyanazt a mintát küldjék el HPV-tesztre is. Ez ingyenes a konizáció után (ha nem magánrendelésre jár). Addig nem ajánlott a koitus, ha mégis sor kerülne rá, akkor csak óvszerrel (tampon sem ajánlott, ujj sem a hüvelyben, a szex egyéb külsõ formái igen).
Fontos tudni, hogy a HPV-t sikerült-e kimetszeni. Ha negatív lesz a teszt, akkor 2 év múlva is elég lesz a következõ szûrésre elmennie :) .
Ha újra HPV 18 lesz, akkor a vírus bent maradt és ajánlott elkezdenie a 6 hónapos immunerõsítõ kúrát, hogy megszabaduljon a fertõzéstõl (ez mûtét nélkül is valószínûleg elégséges lett volna az Ön esetében).
Kíváncsian várom a 2 hónapos eredményeit (rákszûrés, teszt).
Ha megírja, csatolja kérem az eddigi levelezésünket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-04

Tisztelt Doktornõ!Január végén volt loop konizációs mûtétem (többszöri P3 cytológis és 18as HPV miatt). Az orvosom azt mondta, hogy fél év múlva menjek vissza rákszrûrésre. Ez nem túl késõ Ön szerint?

A szövettanon ez szerepelt:

Diganózis/vélemény: Jelentõs supravitalis károsodás jeleivel, HPV asszociált elváltozással, CIN1-ig terjedõ érészavarral, a károsodásra tekintettel az excisio komplett voltáról véleményt formálni limitáltan lehetséges, a beteg cytológiai utánkövetését tartjuk indokoltnak.
Diganózis: Enyhe cervicalis dysplasia

ELõre is köszönöm válaszat.
Üdvözlettel, Réka
2010-03-02

Kedves Réka!
A szövettan alapján nem volt indokolt a mûtét, de a roncsolt szövetrészek nem voltak feldolgozhatóak, ezért javasolták a citológiai kontrollt.
Szeretnék kérdezni?
Hány éves?
A rákszûrés leltén a P3 mellett mi szerepelt még: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL?
Ez alapján tudnám megmondani, hogy a mûtétet indokoltan javasolták-e, és hogy mikor érdemes elõször kontrollra visszamenni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszát.
Az elsõ 2 rákszûrésem eredménye LSIL volt, de a harmadikat sajnos nem kaptam meg, mert az orvosom telefonon azt mondta, hogy p3 lett újra és utána már csak a mûtétet beszéltük meg. Köszönettel, Réka


Válasz:


Kedves Réka!
Erre a következõ levelében válaszoltam.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-03

Kedves Doktornõ!
23éves vagyok körülbelül 1hónapja derült ki hogy HPV 52, 59-esem van és P3-as lett a rákszûrésem is. A nõgyógyászommal abban állapodtunk meg hogy 2hónap múlva megismételjük a rákszûrést meg a HPV tesztet is és ha az is rossz lesz akkor megmût. Nem kellene több idõt adni annak hogy esetleg az immunrendszerem legyõzi?
Elkezdtem szedni C-vitamint és E-vitamint meg kamillateát és cickafark teát iszom. Kell ezek mellett még szednem valamit vagy ez is elég immunerõsítésnek?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a gyógyszeres védekezésrõl akkor térjünk át az óvszerre, és az orális szexxel mi legyen? Az orvoson azt mondta hogy mivel a párom is elkapta mindegy hogy védekezünk, én ezt nem tartom jó ötletnek mert ha nem óvszerrel csinálnánk akkor oda-vissza fertõznénk egymást. Ön mit javasol?
Elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves 23 éves!
Az Ön korcsoportjában minden 2. nõ HPV-fertõzött! Ez tehát ne legyen meglepetés senkinek, hogy Ön is. Ez együttjár a szexuális élettel.
Csak akkor javasolt a mûtét, ha HSIL a citológia ( ha a P3 mellett ezt is leírják).
DE. HSIL mellett 25 év alatt elõbb biopsziát vesznek Nyugaton, mert sokszor nem annyira rossz a helyzet, mint ahogy a rákszûrés mutatja.
Ha ASC-US vagy LSIL van a leletén, akkor 2 dolgot csinálhat. Vár és éli az életét óvszerrel (ezt jól látja, hogy szükséges, hisz véd valamennyit a gumi!), vitaminokkal immunerõsít, majd 6 hónap múlva kér egy újabb rákszûrést. Ha az is LSIL, akkor ismét várhat 6 hónapot, vagy elkezd egy gyógyszeres immunerõsítést.
A gyógyszerrel a citológia fél év alatt 81%-ban gyógyul. Gyógszer nélkül ez 43%.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-03

Tisztelt doktornõ,elõször, is válaszát megint, nagyon köszönöm. Azt szeretném , még , megtudni öntõl hogy a hpv 16, 18 as a szülés utáni követõ 6 hónap után, ha kezelve van elmúlhat, e magától, egy idõ után, vagy feltétlenül szükséges e a mûtéti beavatkozás ,illetve, okozhat e ennyi idõ alatt sulyosabb romlást, mint az lsil, és hogy a hpv virus most már mindig jelen lessz a szervezetemben. válaszát, megint elõre is köszönöm.Tisztelettel,Andrea 27 éves, 19 hetes kismama.


Válasz:


Kedves Kismama!
Gyógyulhat az LSIL-je szülés után akár magától is, és megszabdulhat a HPV-tõl a saját immunrendszere által is.
Egyet javasolnék (ha még nem írtam): óvszeres szexuális együttléteket. Így nem kapja vissza mindig a párjától a vírust, hisz valószínûleg õ is fertõzött. Így hamarabb gyógyulhatnak.
Amennyiben a 6 hónapos citológia még mindig LSIL, de szoptat, akkor a következõ kontroll 6 hónap után kell. 1 évesen már valószínûleg elválasztja a babát.
Ha ismét LSIL-t találnak, akkor javasolt elkezdenie a 6 hónapos immunerõsítõ kúrát. Ha romlik a helyzet (HSIL), akkor konizáció (kismûtét) javasolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-02

Tisztelt Doktornõ! HPV 51-et diagbosztizáltak nállam, nemrég. Szeretném ha garatból is megnéznék hogy esetleg ott is megtalálható e a vírus. Egyelõre csak falakba ütközöm, minden megkeresett csak gombát tenyészttene, elõfirdulhat hogy nincs is ilyen vizsgálat. Ha mégis van akkor kitõl és hol kell kérni. Az isopisonin gyõgyszert érdemes e szedni és mennyi ideig és milyen adagban. Köszönettel: I. L.... a teljes Kedves I.L!
Sajnos nem tudok válaszolni a kérdéseire, amíg nem írja meg, hogy:
Ön nõ vagy férfi?
Honnan vették a mintát (51)?
Milyen a citológiája (ha nõ)?
Hány éves?
Miért szeretné a garatból vetetni a mintát?
Várom válaszait. Ezt a levelet és az Ön elsõ levelét is csatolja!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Tisztelt Doktórnõ!
Sajnálatos módon valóban hiányos volt a levelem a válaszhoz. Nõ vagyok, 38 éves. A mintát a hüvelybõl vetté, azt gondolom. Mivel két hónappal a pozitív Hpv teszt elõtt volt egy P2-es citológiám ezért a Hpv tesztel egyidõben nem csináltak új tesztet. A múlt héten viszont voltam rákszûrésen mert eltelt a fél év de még nem tudom az eredményt.
Garatból azért szeretném megnézetni, mert óvszer nélküli orális szex is volt a partneremmel és úgy olvastam hogy a gartaban is meg tud telepedni. Aggodalomra ad okot az is hogy anális közösülés is volt szintén óvszer nélkül és ezzel kapcsolatban a vírus kimutatása után 2 hónappal két növedéket fibrómát vagy szemölcsöt távolítottak el a végbelembõl. Emiatt aggódom hogy amilyen szerencsém van a számban ill. a garatban is megtalálható. Kérdésem továbbra is az lenne hogy vidéken Debrecenben is van e lehetõdég garatból is mintát venni HPV-re. Illetve azt a bizonyos immunerõsítõ gyógyszertm érdemes e és milyen adagban szedni. Köszönettel I. L.


Válasz:


Kedves I.L.!
Debrecenben nem tudom, hogy végeznek-e szájüregi szûrést. Budapesten 2 helyen is. Megtalálja õket a HPV-Centrum ablakra kattintva. Valószínûleg orálisan is fertõzött lehet. A kimutatásnak akkor van jelentõsége, ha a szájüreg vizsgálata során kimutatnak nyálkahártya-elváltozást is.
P2 citológia mellett, ha nem írtak le LSIL-t vagy ASC-US-t is, akkor nem javasolt az immunerõsítés. A végbélkörüli szemölcsöket el kell távolítani. Ezt megtették. Most figyelje, hogy kiújulnak-e, mert van rá esély. Ha 3X is elõjönnek a szemölcsök, akkor javasolt az immunerõsítés a rossz citológia nélkül is.
Ha tudni szeretné mindneképp a szájüregi állapotát, akkor Budapestre kell utaznia.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-02

Tisztelt Doktornõ!Január végén volt loop konizációs mûtétem (többszöri P3 cytológis és 18as HPV miatt). Az orvosom azt mondta, hogy fél év múlva menjek vissza rákszrûrésre. Ez nem túl késõ Ön szerint?

A szövettanon ez szerepelt:

Diganózis/vélemény: Jelentõs supravitalis károsodás jeleivel, HPV asszociált elváltozással, CIN1-ig terjedõ érészavarral, a károsodásra tekintettel az excisio komplett voltáról véleményt formálni limitáltan lehetséges, a beteg cytológiai utánkövetését tartjuk indokoltnak.
Diganózis: Enyhe cervicalis dysplasia

ELõre is köszönöm válaszat.
Üdvözlettel, Réka


Válasz:


Kedves Réka!
A szövettan alapján nem volt indokolt a mûtét, de a roncsolt szövetrészek nem voltak feldolgozhatóak, ezért javasolták a citológiai kontrollt.
Szeretnék kérdezni?
Hány éves?
A rákszûrés leltén a P3 mellett mi szerepelt még: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL?
Ez alapján tudnám megmondani, hogy a mûtétet indokoltan javasolták-e, és hogy mikor érdemes elõször kontrollra visszamenni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-02

Tisztelt Doktornõ!A cytológiai erdeményem:p3l-sil,cin 1hpv lett.A nõgyógyászati szakrendelésen betadine kúpot írtak fel és három hónap múlva kell vissza mennem kontroll vizsgálatra.Ön szerint elég visszamennem három hónap múlva?Én kicsit sokallom ezt az idõt./29 éves vagyok és kétszer szültem,császármetszéssel./Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves 29 éves!
Nem kell gyakrabban visszamennie kontrollra, mint 3 hónap.
A betadine vigyázzon, mert a normál hüvelyflórát is kiölheti, és követheti egyéb fertõzés. Ezután a kezelés után javaslom, hogy lactobacillus kúpot is használjon. Így visszaállhat az egyensúly. Ha 3 hónap múlva kér egy újabb rákszûrést, akkor ugyanazzal a mintavevõvel küldjenek mintát HPV-tesztre is (P3 mellett ingyenes vizsgálat). Így láthatják, hogy az LSIL-t mi okozza. Ha HPV, akkor melyik. Amennyiben magas rizikójú HPV-t mutatnak ki, akkor egy 6 hónapos immunerõsítõ kezelés lesz indokolt.
Jó egészséget kívánva,
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.