Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-03-14

Tisztelt Doktornõ!3xvolt p3as a leletem,január 7.én elvégeztek rajtam egy cytologiai mûtétet. A kezembe kaptam a leletem melyben a következõt olvastam:Diagnózis:közepes fokú hám-dysplasia (cin 2)a méhnyak átmeneti zónájában.Egyetlen kérdésem lenne teherbe eshetek ezután vagy ez a mûtét befolyásolja a teherbe esést?Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ez nem befolyásolja a teherbe esésének esélyét.
Viszont javaslok egy HPV-tesztet elvégeztetni most.
Amennyiben magas rizikójú HPV-je lesz, akkor fél éves immunerõsítõ kúra ajánlott a betegség kiújulásának elkerülése céljából. Ugyanis konizáció utáni magas rizikójú HPV mellett 100%-ban visszatérne a betegség.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-12

Tisztelt Doktornõ! Köszönöm szépen a gyors válaszát, megnyugtató. Az elõzõ szûrés tavaly februárban volt. Azt elfelejtettem leírni, hogy szeptemberben szültem. Elõfordulhat, hogy emiatt lettek ezek az eredmények? Köszönettel: Elvira.


Válasz:


Kedves Elvira!
Igen, lehet, hogy a szülés miatt lett ASC-US a lelete.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-12

Tisztelt Doktornõ!köszönöm ,hogy válaszolt.Átnéztem a leleteket de nincs semmi írva p3 után.A tipizálást csak a szülés utánra tette az orvosom.Igy még nem tudunk semmi pontosat csak annyit,hogy HPV gyanúja áll fent.Köszönettel Ivánné


Válasz:


Kedves Ivánné!
Érdemes lenne megkérdeznie az orvosát, hogy a P3 mit jelent pontosan!
Enyhe ASC-US, LSIL elváltozást, vagy egy komolyabb ASC-H? HSIL-t?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-12

Tisztelt Doktornõ!
Tegnap kaptam meg a rákszûrés eredményét és már elsõ ránézésre sem volt túl bizalomgerjesztõ. Kicsit utána néztem a neten és így még inkább megijedtem. Idõpontot csak jövõhét csütörtökre kaptam és ezért írok most önnek. Ez áll a leleten pontosan :

Kenet min.: Értékelhetõ, de elégtelen fixálás. Nyákos.

Egyéb nem neoplasticus elváltozások:
Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio).

Hámelváltozások:
Atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból. (ASC-US) .

A kenet ált. minõsítése:
KÓROS vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.

Javaslat:Ismétlés 3 hónap múlva( ami már 1 hónappal ezelõtt lett volna esedékes. Emiatt orvost is váltottam.) HPV tipizálás.

Úgy gondolom - az eddigi olvasottak alapján - hogy itt valami nagyobb probléma van. Kérem, készítsen fel, mire számíthatok!? (a legjobb és a legrosszabb esetben).
Válaszát elõre is köszönöm és várom. Üdvözlettel: Elvira.


Válasz:


Kedves Elvira!
Az ezelõtti citológiáját mikor csinálták? Fontos tudni!
Az ASC-US lehet a regenerálódó hám miatt is és nem HPV miatt. De akkor is csak egy enyhe elváltozás.
Ne ijedjen meg! Ez egyáltalán nem olyan vészes lelet. Várjuk meg a mostani citológiát. De ráér elmenni 6 hónapon belül bármikor.
Ha megvan az eredmény, írja meg, és akkor gondolkodjunk tovább!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-11

Kedves doktornõ.Már 7 éve vagyok a párommal,sosem léptem félre.viszont 3 éve visszatérõ kondilómám van és nekem õ volt az elsõ szexpartnerem is soha nem voltam mással,még egy szájra puszival sem.Ha a kondilóma csak szex útján kapható meg,az azt jelenti hogy a párom kapta el valaki mástól?Valamikor megcsalt engem.Kétségbe vagyok esve.Kérem válaszoljon.Köszönettel.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Csak 90%, hogy szexuálisan terjed, de vannak egyéb utak is (pl. kozmetikus, borotva, közös törölközõ). Neki nincsenek szemölcsei?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-11

Tisztelt Doktornõ!

Telefonon beszéltünk pár hete, mikor elmondtam, hogy három éve minden évben megcsináltattam a HPV tesztet. A 16-os minden alkalommal benne volt az eredményemben. Kérte, hogy milyen a cyt. eredményem. Eddig sosem kaptam kézbe, sem magánrendelésen, sem állami intézetben. Megpróbáltam most visszamenni az utolsó leletemért, de a "kedves" asszisztensnõ azt mondta, hogy õ abból a sok iratból már nem tudja nekem elõkeresni. Szóval annyit tudtam meg szóban, hogy P2-es és HPV gyanús. Gondolom ennyi nem elég, ezért kérném a segítségét, hogy hova menjek el egy normális és megbízható cyt. vizsgálatra.
Válaszát elõre is köszönöm
Edina


Válasz:


Kedves Edina!
P2 nem rossz eredmény. A HPV gyanú sem jelentene feltétlen HPV-fertõzést. Önnél tudjuk, a teszt miatt, hogy van. Mivel stagnál a folyamat, az immunrendszere koordában tartja a vírust. Így az nem okoz betegséget.
Jövõre javaslom, ha Budapesti, hogy keresse fel a II. Nõi Klinikán a HPV-Centrumot. Elérhetõségét megtalálja itt a HPV-Centrum ablakra kattintva.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-10

Tisztelt Doktornõ!Én kérdeztem,hogy lehet-e betadine kúp használata mellett házaséletet élni.A cyt. eredményem:p3 l-sil,cin 1hpv lett és ezért kell egy 14 napos betadine kúrát alkalmaznom.Csak mint írtam a használati utasításban nem írtak errõl semmit.válaszát elõre is köszönöm.Katalin


Válasz:


Kedves Katalin!
A Betadine mellett lehet szexuális életet élni. Javasolt utána feltenne az aznapi adagot.
A Betadine igazából nem a HPV gyógyszere...
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-10

Tisztelt Doktornõ!Elõre is köszönöm válaszát.32éves vagyok,2 gyermek édesannya.2009 októberében elmentem a kötelezõ éves citológiai szürésre.Az akkori vizsgálatnál óriási Naboth tüszöt találtak,marginalisan epidermisálodo körkörös cervicalisatio,cervixruptura nyomát.Ez év januárjában kaptam meg a citologiai eredményemet ami Lsil Cin 1.Ezután tenyésztést vettek le aminek az eredménye: Streptoc.agalctiae erre beszedtem 2 doboz Tavanicot.Ezután tenyésztés kontroll ami megint nem lett jó:Gardnerella erre kapok jellenleg Supplin tbl és Klion kupot.Kérdésem lehetségese,hogy az Lsil cin1-et ezek a gyulladások okozták? A Gardnerellát okozhata-e az hogy elõzõleg a Tavanicot szedtem és az a rossz ill. a hasznos baktériumot is elpusztitja? A kezelõ orvosom azt mondta amig nem lesz negativ a tenyésztésem addig nem vesznek le ismétlõ citológiát.Köszönettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Lehet a gyulladások miatt LSIL a citológia. De ez egy enyhe elváltozás.
A sok antibiotikum után érdemes lactobacillust tartalmazó kúpot majd használnia, hogy a hüvelyflórája visszaálljon, hogy a jó bacik kerüljenek fölénybe.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-10

Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm válaszát. Azt nem írtam hogy P3-as citológia mellett lett lsil, cin1-es a leletem. Semminemû tünetem nincs, az orvos gyulladást nem talált. Doktornõ javaslatára megcsináltatom a hpv-tipizálást, és megfontolom a mûtéti beavatkozást(azaz nem szeretném még megmûttetni magam). A férjemet meg kell vizsgálni? Az õ esetében mi lenne a teendõ? Kezeltetnie kellene magát?Tisztelettel:tegnaprietta


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
CIN1 továbbra sem mûtéti indikáció, tehát fontolja meg a konizációt.
A férjét is le lehet tesztelni. Akkor kell gyógyszeres kezelés, ha HPV pozitív és vannak látható elváltozások nagyítós vizsgálat során. Egyéb esetben kb 6 hónapos óvszeres védekezés ajánlott, ha bármelyikük HPV pozitív.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-09

Tisztelt Doktornõ!35 éves vagyok és várandós az elsõ vizsgálaton szept 28.án volt citologiai vizsgálatom dec 15.én jött az eredmény,hogy HPV gyanúja és P3 az eredmény azóta sem kapok rendes felvilágosítást érdeklödtem császáros szülésrõl de az Orvos hallani se akar róla tudni kell nem fogadtam meg mert egy fizetésbõl élünk 3 gyermekkel így aztán csak a kötelezõ vizsgálatokat csinálja meg május 2 a szülés várható ideje.Mit csinálhatok mert hallottam,hogy sérûlhet a baba szeme spontán szüléskor a vírus miatt.Elölre is köszönöm a válaszát Ivánné


Válasz:


Kedves Érdeklôdô!
P3 mellett mi szerepelt a leletén? Ettôl függ a terápia.
ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL? Ezek közül melyik?
Nem fog a baba szeme sérülni a vírustól!
Nincs még arra adat, hogy anyai HPV pozitívitás mellett veszélyben lenne a magzat egy normál hüvelyi szülés esetén. Kora szülöttnél lehetnek problémák a baba fejletlensége miatt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-09

Tisztelt Doktornõ!
33 éves vagyok Beültetés elõtt vagyok és a megelõzõ vizsgálatok során HPV-t találtak igaz LR tipusút de nem azonosítható fajtát. A meddõségi klinikán negatív lelet kell a kezelés megkezdéséhez, de a nõgyógyászom nem adott utasítást vagy gyógyszert csak fél év mulva kontrol. Van valami mód a gyógyulásomhoz vagy várjak a csodára, hogy magátol elmúlik? Egyépként még PCO-m is van. Válaszát elõre is köszönöm:Gertrúd


Válasz:


Kedves Gertrúd!
A jelenlegi szakmai protokol szerint csak magas kockázatú HPV esetén javasolt az immunerõsítõ tabletta szedése. Tehát az orvosának igaza van.
A low risktõl (LR) a szervezet nagy valószínûséggel megszabadul fél év alatt.
Addig javasolt az óvszeres védekezés szexuális aktus közben (a betegség ide-oda passzolgatásának elkerülése céljából). Valószínûleg a párja is fertõzött.
Ha mégis úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, akkor szedheti az immunerõsítõt. A Mi a megoldás? ablaknál megtalálja a protokolt rá.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.