Információs oldal a HPV-vírusról


2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-05-24

Tisztelt doktor nő!

Én egy 25 éves nő vagyok, 4 éve kapcsolatban.
Nekem 2 éve diagnosztizáltak ppozitiv HPV-t 16, 33, 11, 66 de nem kaptam semmi kezelést rá sajnos. Ezután elmentem más orvoshoz es elkezdtem az isoprosine-t szedni es mar "csak" a 16-ős maradt pont a rákkeltő. Most elkezdtük az új vakcinát beadni nekem a 9 komponensut 2 napja. Voltam cintec vizsgálaton az negatív lett. Azt szeretnem kérdezni, hogy a páromnak nincs semmijen tünete, de a HPV-t tenyleg oda-vissza adjuk egymásnak? Ha öt nem kezelik akkor bennem ez folytonosan lesz? Mi a teendő hogy normálisan együtt tudjunk lenni? A párom nehezen vesz be gyógyszereket, de ha megis, akkor mivel nekem mindezek után is van a 16-os ez nem azt jelentene, hogy én visszaadom neki es így állandósulna mindkettőnknek?
Várom válaszát!
Köszönettel:
B. Bianka:

UI: Azt elfelejtettem, hogy szedek vitaminokat C-vitamin, női centrum, iszok emóciót illetve most vettem d-vitamint is.

Kérdés:

2016-05-24

Tisztelt doktor nő!

Én egy 25 éves nő vagyok, 4 éve kapcsolatban.
Nekem 2 éve diagnosztizáltak ppozitiv HPV-t 16, 33, 11, 66 de nem kaptam semmi kezelést rá sajnos. Ezután elmentem más orvoshoz es elkezdtem az isoprosine-t szedni es mar "csak" a 16-ős maradt pont a rákkeltő. Most elkezdtük az új vakcinát beadni nekem a 9 komponensut 2 napja. Voltam cintec vizsgálaton az negatív lett. Azt szeretnem kérdezni, hogy a páromnak nincs semmijen tünete, de a HPV-t tenyleg oda-vissza adjuk egymásnak? Ha öt nem kezelik akkor bennem ez folytonosan lesz? Mi a teendő hogy normálisan együtt tudjunk lenni? A párom nehezen vesz be gyógyszereket, de ha megis, akkor mivel nekem mindezek után is van a 16-os ez nem azt jelentene, hogy én visszaadom neki es így állandósulna mindkettőnknek?
Várom válaszát!
Köszönettel:
B. Bianka:

UI: Azt elfelejtettem, hogy szedek vitaminokat C-vitamin, női centrum, iszok emóciót illetve most vettem d-vitamint is.

Kérdés:

2016-05-24

Kedves Doktornő. 1 hónapja kezelnek hpv szemolcsel. Ecseteleses kezelésem van mindennap 1x. Most fehér a bőr körülötte. És a szemolcsok is. Kérdéssem az,hogy.mennyi ideig tarthat a.kezeles? Ez már a gyógyulási fázis? Sokban van nekem már már 1.ember havi fizeteset ra költöztem,és nem tudom hogy az orvosom igényli vagy gyógyít. Kérem segitsen. Már kezd sok lenni a kezelések és egyre kellemetlenebb

Kérdés:

2016-05-24

Kedves Doktornő!



39 éves nő vagyok. A legutóbbi nőgyógyászati vizsgálat alkalmával 66-os HPV fertőzést diagnosztizáltak negatív citológia mellett.



A korábbi nőgyógyászati vizsgálatokon még nem volt HPV szűrés.



Jelenlegi párkapcsolatom stabil (15 hónapja), de valószínűleg a párom is megfertőződött, úgy sejtjük, hogy tőlem.



Az ezt megelőző pár évben több férfival is létesítettem szexuális kapcsolatot.



A következő kérdésekre szeretnék választ kapni, hogy párommal mielőbb meggyógyuljunk:



A férfiakra milyen vizsgálat vár (és hol?), hogy a HPV fertőzést és annak típusát megállapítsák?



Nemiszervéről vesznek puha kefével mintát. Fájdalmatlan vizsgálat.

Az orális szexuális aktus hogyan értelmezendő? Vagy is mit kell elkerülni?


A fertőzött fél orálisan ne érintkezzen a nem fertőzött fél nemi szervével?

Vagy teljesen mindegy, mert ha az egyik fél fertőzött, akkor bármilyen vonalon megtörténhet a fertőzés?

A partnere HPV státuszáról nem tudunk semmit. Így nehéz erre válaszolni.

Csókolózással terjedhet?



Igen, terjedhet csókolózással. De nem tudjuk, hogy a szájukban fertőzöttek-e.

Az óvszer biztonságos védekezést nyújt?
60-70%-ban.

"Kiváltható" óvszeres védekezés mellett a szexuális élet felfüggesztése?



Valamennyire igen.

Javasolná-e az Isoprinosin kezelést? (Feltételezem, nem vény nélkül kapható gyógyszer.)

Vényköteles. Amíg nincs a rákszűrésében eltérés, addig nem.

Ha a HPV gyanú a páromnál is beigazolódik, nála is javasolt a kezelés?

Csak óvszer javasolt.



Válaszát előre is köszönöm.




Kérdés:

2016-05-24

Tisztelt Doktornő!
Második konizációs műtéten vagyok túl, a második szövettan eredményére még várok, hogy ép résszel sikerült-e eltávolítani az elváltozást. Az előzőekben CINIII állapotot írt a szövettan invazív gyanú felmerülése nélkül (méhkaparást is végeztek), a méhem felé ép résszel sikerült kimetszeni, laterálisan azonban a hőkárosodás miatt nem volt egyértelmű az épben történő kimetszés, ezért ismételtük meg a műtétet. Ha jól tudom rákmegelőző állapotban voltam, amit a műtéttel sikerült megszüntetni. Ezt helyesen gondolom?
Emellett miután HSIL-t kaptam eredményül és egy cintec plus pozitív eredményem is volt a műtétek előtt kérdezném, hogy az épben történő kimetszés után mi a teendő? Nyilván HPV tipizálás szükséges, de elképzelhető, hogy a műtéttel eltávolították? Szükséges a páromat is szűrni (14 éve élünk monogám kapcsolatban)? Kell attól féljek, hogy újra aktivizálódik a HPV?Immunerősítésnek magas dózisú C-vitamint és Huminiqumot szedek.
Köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ha most az épben lesz a kimetszés, akkor a seb gyógyulása után a HPV vizsgálat mutatja majd meg, hogy sikerült-e minden vírust "kioperálni".
Addig a szexuális élet kerülendő.
A partnerénél pedig HPV vizsgálat szükséges, hisz Ő lehet HPV hordozó, és Önt visszafertőzheti.
Immunerősítésnek a C vitamin nem lesz elegendő, ha újra kimutatják a HPV jelenlétét Önben.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Tisztel Doktornő!
Köszönöm válaszát! Amíg nincs tipizálás azért szükséges valamilyen immunerősítés? Biztos ami biztos alapon. Esetleg tud valamit ajánlani? Ettől a fertőzéstől előfordul éles derékfájdalom?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Derékfájdalom a HPV-től nem szokott lenni.
Isoprinosine tablettát javaslunk konizáció után igazolt HPV pozitivitás esetén.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-24

Tisztelt Doktornő!

26 éves nő vagyok, jelenleg 37 hetes terhes. :)
2015.februárjában diagnosztizáltak nálam 16-os típusú HPV-t (enyhe fokú LSIL-lel, P3-as eredmény), amely tudatában elkezdtem a HPV elleni oltás beadatását. Kettő Silgard oltást meg is kaptam, közben teherbe estem, az utolsó oltást a szülés követő 6 hetes nőgyógyászati kontrollon kapom meg.
Közben párom (32 éves) is csináltatott tenyésztést és kiderült, hogy Ő is ugyanezzel a típusú HPV-vel fertőzött. Az urológusa azt mondta, hogy menjen nemibeteg gondozóhoz, ott majd elmondják mit tegyünk. Nőgyógyászommal beszéltem erről és azt javasolta, hogy párom is kapja meg a HPV elleni védőoltást az újrafertőződés elkerülése érdekében, illetve a dohányzás szigorú abbahagyását kérte tőle.
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van-e valamilyen kezelés, melyet a párom már most elkezdhet, én pedig majd a szülést követő 6.hét után, hogy biztosan legyőzzük ezt a betegséget? Azzal tisztában vagyok, hogy nincs ellene gyógyszer és az immunerősítés lehet a megoldás, de pontosan milyen módokat és milyen szereket ajánl Ön ehhez?
Mióta diagnoztizálták páromnál is a HPV-t, nem éltünk szexuális életet, mivel a babát kicsit féltjük emiatt. De a szokásos, szülés utáni 6 hét után már örülnénk, ha nem kéne önmegtartóztatnunk. :) Erről mi a Doktornő véleménye?

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel,
Szilvia


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem javasolnék semmilyen gyógyszert első körben most. Nincs tünetük, és nem élnek nemi életet. A szülés utáni 6 hetes kontrollnál Önnek is lesz HPV tesztje, és legyen akkor a párjánál is.
Ha mindketten negatívok, akkor visszatérhet a normál szexuális életük. Ha bármelyiküknek pozitív lesz, akkor keressenek meg és megbeszéljük a teendőket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-24

Kedves Doktornő!

Kérem legyen szíves,segíteni a punch-biopsziám eredményének értékelésében:

4697/16
A vizsgált HE festett metszetben 1 db cervicalis biopsziás minta ábrázolódik, melynek felszínén döntően laphám látható, kis területen azonosítható endocervicalis hengerhám. A laphám kiszélesedett, benne igen florid koilocytosis, HPV cytopathias jelek figyelhetők meg, emellett hyperchrom magvú atypusos sejtek is láthatók a hám basalis harmadában, néhány területen a középső harmadot is érintően. Néhány területen a felszíni laphám orientációja miatt a a hám vastagságának érintettsége egyértelműen nem ítélhető meg. Glandularis hám atypiája nem igazolható, a kis területen jelenlévő, felszíni endocervicalis hengerhám szabályos, a stromában egyetlen mirigystruktúra azonosítható típusos hámmal bélelten.
Invasív komponens nem látható.
P16 reakcióval kiterjedt blokk pozitivitás látható, ugyenezen reakcióval egy endocervicalis mirigy struktúra hámjának érintettsége is jele van. Ki-67 reakcióval magas proliferációs aktivitás látható a hám basalis kétharmadában.

Diagnózis/Vélemény:
4697/16
HSIL/CIN II a cervicalis biopsziás mintában fokális mirigybe terjedéssel. Infiltratív terjedés nem látható.

Ezek utan a tegnapi napon loop-konizaciós műtetem volt.Aminek a szovettani eredmenye 3 hét mulva lesz esedékes.

Koszonom válaszát!

Üdvözlettel: Diána


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem írta meg az életkorát és a HPV típusát, amivel fertőződött.
Ezek is nagyon fontos adatok lennének.
A punch-biopszia szövettana szerint egy középsúlyos, a méhnyak laphámjának 2/3-át érintő sejtelváltozás, rák előtti állapot (nem rák!) van jelen.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő!

27 éves vagyok,szültem mar.HPV HR33.

A magas proliferacios aktivitás es a fókális mirigybe terjedés mit jelent?
Számíthatok a konizacio utáni szovettannal ennel rosszabb eredményre?

Koszonom!

Üdv.D.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ezek a CINII diagnózist erősítik meg.
HA épben történt a kimetszés tegnap, akkor valószínűleg ezzel meg is oldódik a probléma és nem lesz szükség további kezelésre. Fontos, hogy a partnerét is teszteljék HPV-re, és Önt a 6 hetes kontrollnál mindenképp.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-23

Üdvözlöm!
Segítségét kérném.Jelenlegi barátommal majdnem egy éve vagyunk együtt.Kb. egy hónapja hpv 68 at diagnosztizáltak nála.Mivel nekem régen volt már egy hpv 39, ami majdnem öt évbe telt mire negatív lett,ezért ebből tanultam és a jelenlegi párommal szerencsére védekeztünk így nem kaptam el az övét(én is voltam vizsgálaton,negatív lett,rákszűrés is jó).Viszont torokból is néztünk hpv t és a barátomnak az is pozitív lett.. nekem negativ minden(torok,hüvely is).Így nem értjük a dolgot..Orálisan,hogyhogy nem kaptam el?Lehetséges azért, mert én átestem régen egy fertőzésen,illetve anno a silgard oltást is megkaptam?Mi lehet az oka?Gondolom amíg pozitív az eredménye,addig "mindenhogy"védekezzünk,az orális sex is kerülendő,még így is,h idáig nem kaptam el tőle?Csókkal terjedhet?Válaszát előre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A nők kevésbé hordozzák a szájüregben HPV-t. Ez az eddigi tapasztalatunk. Az óvszert javaslom, hogy mindig legyen fent (oralis szexnél is), ha csak ő fertőzött. Ha kibírják, akkor ne csókolózzanak kb 3-6 hónapig (akkor kontroll vizsgálatok kellenek), és a partnere ne részesítse Önt szájjal-nyelvvel örömökben (no cunnilinggus). Ha nem bírják ki ezt, és monogám kapcsolatban élnek, akkor talán a szájüregből és az óvszer segítségével a péniszről is előbb-utóbb eltűnik a HPV.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-23

Kedves Doktornő!

A párkapcsolatom kezdete után nagyon kevéssel (tehát vélhetően nem a jelenlegi partner okán) szemölcsök jelentek meg a nemi szervem környékén. Ezeken nemigyógyász orvos lézeres kezeléssel eltávolította akkor, illetve most havonta járok vissza, amikor egy egy új elváltozés megjelenik. Felmerülő kérdésem a következő:

- tünetmentes férfi partner esetén - aki nyilván azóta hordozóvá vált- van e értelme a hpv tesztnek. Ha igen, akkor miért? hiszen a vírus nem gyógyítható, tünetek kezelésére pedig az ő esetében nincs szükség

- én járok rákszűrésre, hpv szűrésre, a szemölcsök kezelésére, de ezen kívül tudok mást tenni magamért, amig az immunrendszer legyőzi a vírust?

- a teljes nemi élet elhagyása hónapokra nyilván nem élhető, az óvszer pedig nem nyújt biztos megoldást. mi a helyes eljárás ebben a kérdésben?

köszönöm előre is, Judit


Válasz:


Kedves Érdeklődő!


Leghatékonyabb gyógyulás így érhető el az Ön speciális esetében:
- nemi élet felfüggesztése a gyógyulásig, HPV negatív tesztig
- a HPV oltás beadása (Silgard vagy Gardasil-9)
-a kinövő szemölcsök folyamatos lekezelése (lézer, egyéb)
-Immunerősítő tabletta szedése 3 hónapig (vagy gyógyulásig)
- nemi szőrzet borotválásának, epilálásának elhagyása (ha eddig ezt végezte)
Partner védelmében: az ő HPV tesztelése és az eredmény függvényében a HPV elleni oltás beadása. Nemiszőrzet borotválásnak felfüggesztése.

Ezek közül azt tartják be, amit be tudnak és akarnak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-23

Tisztelt Doktornő!

Az Isoprinosine tabletta európai viszonylatban hiánycikk. Mivel lehet helyettesíteni ezt a tablettát? Van-e olyan készítmény, ami hasonló hatóanyagú?

Válaszát köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Elérhető lesz újra június elejétől a patikákban.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-05-21

Kedves Doktornő



A magaskockázatű HPV vírus okoz medence, kismedence gyulladást, ha igen hány százalékban, és a gyulladás ebből kifolyolag rá mehet-e más szervre petefészek, bél stb.?



Milyen módon lehet kiírtani a szervezetből a HPV vírust, főleg, ha magaskockázatú?



Érdemes-e annak beoltatnia magát akiben már benne van ez a vírus?




Válaszát előre is köszönöm


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.